A Leica legújabb kínálata új mércét állít fel a vadásztávcsövek terén

Az új Leica Geovid Pro távcső nagy teljesítményű szoftvert és világszínvonalú optikát kínál.

Az új Leica Geovid Pro 10×32 az egyik legjobb és legtehetősebb távcső, amely komoly vadászatra készült. Kiválóan teljesít extrém környezetben, ahol a súly aggodalomra ad okot, az optikai minőség a legfontosabb, és ahol hosszú lövések várhatók a vadaknál. A piacon egyetlen másik távcső sem éri fel hozzá a méretet és a teljesítményt tekintve.

Az elmúlt pár hónapban használtam egyet különféle lövöldözési és vadászati feladatokra, beleértve egy kéthetes nagyszarvú juhvadászatot Albertában. A hegyi vadászat az egyik legjobb próbatere bármilyen típusú felszerelésnek, és a Leica Geovid Pro otthon volt benne.

Leica Geovid Pro 10×32 adatok

 • Nagyítás: 10x
 • Objektív lencse átmérő: 32 mm
 • Méretek (Sz x M x V): 129 x 152 x 71 mm
 • Súly (Mért): 822 g
 • Látómező 1000 méteren: 115 m
 • Távolságmérő hatótávolság: 2500 yard
 • Energiaforrás: Egy CR2 3 V
 • Akkumulátor élettartam: Kb. 2000 mérés 20 fokon
 • Vízállóság: 5 m
 • Betekintési távolság: 16 mm
 • Közeli fókusz: Kb. 5 m
 • Fényáteresztés: 91 %
 • Dioptria kompenzálás: ±4 dpt.
 • Kilépő pupilla: 3.2 mm
 • Szürkületi érték: 16

Továbbfejlesztett ballisztikus megoldó

A Leica számára nem ismeretlen a jó távcsövek gyártása, lézeres távolságmérői pedig folyamatosan a legjobbak között vannak. De az egyik terület, ahol a Leica lemaradt, az a fedélzeti ballisztikus megoldó. Az elmúlt néhány évben ez a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül az „elektrooptikák” általános növekedésének részeként. A Sig Sauer és a Vortex vezető szerepet tölt be a piacon ballisztikai megoldást biztosító távolságmérő távcsöveikkel. Más gyártók azon dolgoznak, hogy felzárkózzanak. A Leica szabadalmaztatott ballisztikai megoldónál a Geovid 3200.com-ban például bonyolult a beállítás, nem illeszkedik jól az általánosan használt ballisztikai számítókhoz, és nem kínált 1000 yardon túli megoldásokat – ez korlátozza vonzerejét a komoly távolsági lövészek körében, egyébként tetszett a távcső teljesítménye.

Az új Geovid Pro-val a Leica feltörte a kódot egy Applied Ballistics (AB – alkalmazott ballisztika) megoldó licenszelésével, amely iparági szabvánnyá vált. A távcső előre telepítve van az AB Ultralite szoftverével, amely a robusztusabb AB Elite, Romper-room változata. Az Ultralite támogatja a G1 és G7 ballisztikai együtthatókat, de csak 875 yardra kínál megoldást, hiányoznak olyan fontos adatok, mint a puska huzagolási sebessége és a céltávcső cső feletti magassága, és nem veszi figyelembe a sodródást és más kulcsfontosságú tényezőket. Térítés ellenében (jelenleg 150 USD) frissíthetünk (és kell is) AB Elite-re a Leica Ballistics alkalmazáson keresztül. Az, hogy a Leica miért nem emelte fel a távcső árát, és miért nem tette bele, az nem érthető, és gyanítom, hogy sok vásárló enyhén bosszankodni fog, amikor szembesül ezzel a többletköltséggel, hogy kihasználhassa a Geovid Proban rejlő összes lehetőséget.

Leica Ballisztikus Applikáció

Jobbra: az új Geovid távcső (figyeld meg a lézeregységet a csuklópánt közepén). Bálra: A Leica 10×50 BA 2000 körülről.

A Leica létrehozta a Leica Ballistics alkalmazást a Geovid Pro és a termékcsalád más egységeinek futtatására. Hatékonyan helyettesíti a Leica Hunting alkalmazást. A Leica Ballistics alkalmazás egy jelentős frissítés az előző verzióhoz képest, intuitívabb és funkcionálisabb felülettel, amely meglehetősen egyszerűvé teszi a távcső használatát. Azért mondok meglehetősent, mert még mindig jelentős tanulási görbe van annak, aki kezdőként ugrik be az AB ökoszisztémába. Szerencsére sok oktatóanyag és egyéb forrás áll rendelkezésre a felzárkózáshoz. (Jó kiindulópont az alkalmazás beállítási menüjében található oktatóvideók.) Mindenki számára, aki ismeri az AB szoftverét vagy használt hasonló ballisztikai számolókat, a Leica Ballistics alkalmazásra való átállásnak stresszmentesnek kell lennie.

Az alkalmazásnak három fő eleme van a kezdőlapon. Az egyik a távolságmérővel párosítható (amit a távcső Bluetooth-jának bekapcsolásával tehetünk meg a menüben, amely a „mode” gomb lenyomva tartása után jelenik meg), egy a fegyverprofilokhoz, egy pedig a Leica Pro sávhoz. Ez utóbbi egy érdekes funkció, amely lehetővé teszi egy objektum távolságának meghatározását, és útvonalpont létrehozását a helyzethez egy térképen. Ez segíthet a kívánt helyre navigálásban, és nagy előnye lehet a vad megkeresésében.

Puska profilok létrehozása

Profilokat készíthet fegyverekhez vagy számszeríjakhoz is. Lőfegyver profiljának elkészítésekor lehetőség van az AB terjedelmes lövedékkönyvtárából származó adatok felhasználására, „easy-egyszerű” módban vagy az „Custom Data Entry – Egyéni adatbevitellel” történő felépítésre. Az AB könyvtár és az egyéni mód alapvetően ugyanaz. Különböző kiindulási pontjaik vannak, amelyek ugyanahhoz a célhoz vezetnek.

Ez az utolsó két profiltípus tartalmazza az összes AB változót, beleértve a torkolati sebességet, a BC értékeket, a csavarodási sebességet, a távcső magasságát és a nulla eltolást.

A profil elkészítése után egyszerű a távcsőre való feltöltése. Mindaddig, amíg a keresőtávcső be van kapcsolva, és engedélyezve van a Bluetooth, mindössze annyit kell tennie, hogy egy fegyverprofilt „aktívra” kell állítani az alkalmazásban, és íme, az fut a Geovid-on. A folyamat annyira automatikus és zökkenőmentes, hogy először idegesítőnek találtam. Általában meg kell erősíteni a feltöltést, vagy el kell végezni egy másik lépést az aktiváláshoz. De miután megszoktam, hogy a Leica alkalmazása milyen gyorsan feltöltötte a profilt, nagyon értékeltem.

Ennek ellenére továbbra is szeretném újra ellenőrizni a mérésemet úgy, hogy bemérek valamit, és összehasonlítom az eredményt egy másik adatforrással, például a Kestrel-emmel vagy egy nyomtatott kártyával. Egy dolog, amit a Leica nem tesz, az, hogy jelzi a távcsőben, hogy melyik profil aktív.

Puskaprofilok finomhangolása a Leica Geovid Pro-ban

Az a sebesség, amellyel az alkalmazás profilokat tölt fel a távcsőbe, nagyon hasznos a puska hangolásakor. Eddig két puskával használtam a távcsövet, a Proof Conviction 6.5 Creedmoor-ban, amivel NRL Hunter versenyeken lőttem, és az Allterra Arms 6.5 PRC-vel, amellyel idén ősszel vadásztam. A golyók vagy a torkolat sebességének BC-értékeinek módosítása, amelyek a két fő változó, amelyet a folyamat során módosítani kell, rendkívül gyors, és lehetővé teszi, hogy azonnal visszatérjünk a lövéshez.

Az alkalmazáson belül létrehozhatod és megtekintheted profilkártyáidat, és exportálhatod azokat e-mailbe. Ezek az adatok másolhatók és beilleszthetők egy táblázatba, így kinyomtathatod az adatokat, vagy más módon testre szabhatod azokat.

A távcső úgy konfigurálható, hogy a magassági korrekciókat MOA-ban, Mil-ben, ¼ MOA-kattintásban, 0,1 vagy 0,05 Mil-es kattintásban, centiméterben vagy hüvelykben jelenítse meg.

Leica Geovid Pro 10×32 a terepen

A szerző juhot keres Albertában.

Ahogy már említettem, szerintem ez a távcső a legjobb a vadásztávcsövek teljesítményét és méretét tekintve. A 10×32-es nyitott hidas kialakítása gyönyörűen egyensúlyban van a kézben, és könnyen stabilan tartható. A távcső csöveinek enyhe íve nem csak jól néz ki, hanem természetesen illeszkedik a kezed szögéhez kereséskor. Az ehhez hasonló ergonómiai vonások segítenek csökkenteni a fáradtságot a hosszú fürkészéseknél és az intenzív optikai vadászatok során.

A távcső nem nehéz, és könnyen szállítható volt a hegyekben még a legkeményebb 3 órás mászásoknál is. 6,5 unciával kevesebb, mint a Geovid 3200.com 10x42s-em. Az, hogy ennyivel csökkenthetem a rakományomat, és jobb ballisztikai megoldással rendelkező távcsövem van, gondolkodás nélküli választássá teszi.

Mivel a Geovid Pro lézereleme az elülső zsanér közepén található, és nem megy át az egyik tubuson, a távcső optikai minősége minden, amit egy Leica terméktől elvárhatunk. Amikor a lézer áthalad az egyik tubuson, további üvegelemek beépítésére van szükség, ami mindig rontja a kép minőségét.

Erre a jelenségre az egyik legjobb jelenlegi példa a Sig Kilo távcső. Nekem például van egy Sig Kilo10K-m, amiért szeretem, hogy milyen gyors és precíz a lézer (és jelenleg ezt választottam lövészversenyeken való használatra), de nagyon észrevehető kék árnyalat, ahogy átnézünk rajta. Ezzel szemben a Leica Geovid Pro gyönyörű és tiszta képpel rendelkezik, amire szüksége van, ha nehezen látható állatokat keresünk, és gyenge fényviszonyok mellett is használjuk.

A távcsőben a torzítás és a színromlások minimálisak, a széltől szélig tisztaság pedig kiváló. A látómező külső 25 százalékáig nem érzékelek érzékelhető képélesség-csökkenést, és még akkor sem rossz a romlás.

Távolságmérő képességek és érzékelők

A Leica szerint a Geovid Pro akár 2500 yardot is képes mérni. Különböző terepi körülmények között az távcsövem körülbelül 2200 yardra képes mérni nagyobb tárgyakat, például fákat és sziklákat. Kisebb célpontokon az effektív távolság körülbelül egy mérföld (1760 yard) felett van, ami még mindig nagyon jó egy közepes méretű távcsőhöz.

A távcső célzó irányzéka egy meglehetősen nagy LED-kör, amely 12, 3, 6 és 9 óra között kis hézagokkal rendelkezik. Érdemes eltölteni egy kis időt, hogy meghatározzuk a célpont pontos helyzetét a távcsövön. (Ez minden távolságmérős keresőtávcsőre vonatkozik.) Gyakran nem az irányzék közepén van.

Az én egységemnél a tényleges célzási pont közvetlenül a LED-kör közepe alatt van, közvetlenül a rés felett 6 óránál. Ezt úgy határozhatjuk meg, hogy olyan tárgyat mérünk, ami kemény függőleges és vízszintes élekkel rendelkezik, és van mögötte valami, ami mérést is biztosít. Az óriásplakátok, a lőtéren lévő rétegelt lemezek, a kémények, a tetővonal, az oldalak és a házak jó példák azokra a tárgyakra, amelyek segítségével kitalálhatjuk, hová mutat a bino lézere.

A Geovid Pro számos fedélzeti érzékelővel rendelkezik, beleértve az iránytűt, a dőlésmérőt, valamint a hőmérséklet- és légköri nyomásmérőket. A távcső mindezeket a bemenő adatokat használja a megjelenített ballisztikai megoldás meghatározásához.

A Leica intelligens számítási képességének egyik drámai példája az volt, amikor egy kis birkacsoportot mértem magasan felettem egy sziklás lejtőn. A lineáris távolság valamivel több mint 900 yard volt, de a távcső által adott korrekció egy 700 yardos lövés volt, ami a meredek szög miatt volt pontos.

A távcső a környezeti érzékelőivel is nagyszerű munkát végez. Összehasonlítva az általa nyújtott eredményeket a Kestrel 5700 Elite-emmel, egy olyan egységgel, amelyet ELR-versenyeken használtam 2000 yardon túli célpontokhoz, azt tapasztaltam, hogy kéz a kézben járnak. A Leica a Geovid Pro fedélzeti érzékelőkészletével fején találta a szöget.

Leica Geovid Pro ergonómia

Már érintettem a távcső jó vázgeometriáját, súlyát és egyensúlyát. De említést érdemel a kezelőszervek minősége is. A központi fókuszkerék sima és érzékeny, nincs habozás vagy késés, amikor manipulálják. A zsanér kellően merev ahhoz, hogy a távcső egy kézzel is használható legyen, miközben hevederben rögzítve van, anélkül, hogy összeesne, és ugyanazzal a sima, egyenletes erőkifejtéssel nyílik és zár, mint a fókuszkerék.

A szemkagylók hét különböző magasságba állíthatók, és mindegyik szint határozott kattanást ad, amit hallani és érezni is lehet. A szemkagylók minden helyzetben jó munkát végeznek a helyben maradásban, bár az fürkészéshez a legalacsonyabb beállításon tartom őket.

Mindegyik szemkagyló alatt dioptriás fókuszgyűrű található. A jobb oldalt piros hash (a LED-kijelző fókuszálására), a bal oldalt pedig fehér hash jelöli. A távcső fókuszálásához csukd be a bal szemedet, és kapcsold be a távolságmérőt. Ezután forgasd el a jobb fókuszgyűrűt, amíg a LED-kijelző éles és jól definiált nem lesz. Az egységemben nem tudtam élessé tenni a központi célzókört és a kiolvasást sem. Közel voltak, de nem egészen ugyanabban a képsíkban. Úgy döntöttem, hogy az irányzékot teszem élesebbé a kettő közül.

Ezután a középső élességállító gombbal élessé teheted a jobb oldali tubuson keresztüli képet. Általában olyat használok, mint a tűlevelek egy távoli fenyőről. Ezután váltson a bal szemedre, és forgasd el a bal dioptriagyűrűt, amíg éles nem lesz az, amire a jobb oldallal fókuszáltál.

Jegyezd fel a hash jelek helyzetét. A Geovid Pro-jaim egyik problémája az, hogy a dioptria gyűrűi meglehetősen könnyen mozognak, és intenzív használat esetén hajlamosak kijönni a helyükről. Ez volt a helyzet mind a távcsövemmel, mind a Geovid Pro-val, amelyet a lövészpartnerem használt. Azon kaptam magam, hogy vadászat közben időnként ellenőriztem, hogy a dioptriákat a megfelelő helyre állítsam.

Kétgombos navigációs és szél adatok

A Leica megtartotta kétgombos vezérlőrendszerét a Geovid Pro-n. A gombok egymás mellett helyezkednek el a távcső jobb tubusán, a domború (kupola alakú) gomb, amivel mérni lehet, van közelebb a zsanér középvonalához. Közvetlenül tőle jobbra található a homorú (üreges) gomb, amely az üzemmód funkcióba való belépéshez és a szélértékek beviteléhez használható.

A dizájnt meg kell szokni, és időnként kissé nehézkesnek tűnhet. Ideális esetben a távcső négy gombos elrendezésű lenne, amint az a Vortex Fury 5000AB-n is látható, ami nagyon ergonomikus és könnyen elsajátítható.

Egy kis gyakorlással azonban a felhasználó megadhatja a szél sebességét és irányát. Amikor a távcsövet először aktiváljuk a fő (domború) gombbal, néhány másodpercbe telik, amíg a távcső bekapcsol. Ezután lenyomjuk és felengedjük a homorú gombot, és megjelenik a szélsebesség („SPd”) üzenet a kijelzőn. (Ha néhány másodpercig lenyomva tartjuk a homorú gombot, belépünk a távcső menüjébe.) Ezután nyomd meg többször a fő gombot, amíg el nem éred a kívánt szélértéket. Nullától 40 mph-ig megy. Sajnos a teljes 40 mph-t végig kell pörgetni, hogy visszaálljon a nullára. Olyan firmware-frissítést remélek, amely lehetővé teszi, hogy néhány másodpercig lenyomva tartva a fő gombot, hogy visszaáll a nullára.

Miután elérted a kívánt szélsebesség értéket, nyomd meg újra a homorú gombot, ami a szél irányát „dIr”-t jeleníti meg. A fő gombbal válthatsz 1-től 12-ig, ami egy óra számlapján mutatja az órákat, hogy megadd a szél irányát az te helyzetedhez képest. Jelenleg a szoftver csak egész számokat engedélyez óraértékkel. Félórás lépésekben kellene lennie (12, 12:30, 1, 1:30 stb.), hogy teljesen működőképes legyen. Ismét úgy gondolom, hogy ez megoldható egy jövőbeli firmware-frissítés során.

De jobb, ha van némi szél adat, mint a semmi. Amikor egy célt mérünk, a Geovid Pro néhány másodpercig megjeleníti a cél távolságát, majd néhány másodpercig a magassági korrekciót, majd pár másodpercig a szél tartást. Kétszer körbe futtatja ezeket az adatokat, mielőtt visszatérne a kör alakú célkereszthez.

Figyelmeztetések és tippek a Leica Geovid Pro 10×32 használatához

A távcső egyetlen CR2 3V elemmel működik, amely az első zsanér alatt és a távcső jobb tubusában található. A Leica szerint 2000 ciklusra jó 20 Celsius-fokon. Új elemet tettem a binómba a kéthetes vidéki vadászatra, és nem kellett a tartalékra cserélnem.

Kapcsold ki a Bluetooth-ot

Amikor csatlakozik a telefonos alkalmazáshoz, a Bluetooth funkciót be kell kapcsolni. De miután feltöltöttem az adatokat a binóra, kikapcsolom a Bluetooth-t, hogy kíméljem az akkumulátort. A Leica kijelzőjén egy villogó Bluetooth ikon látható a jobb alsó sarokban, ha aktiválva van, ami hasznos emlékeztető arra, hogy kapcsoljuk ki, ha nincs rá szükség.

Ha a Bluetooth be van kapcsolva, akkor ténylegesen futtathatjuk a távcsövet, és megtekinthetjük a távolságokat az alkalmazáson keresztül. Van ennek néhány funkciója, amihez nem nyúltam hozzá, mivel meglehetősen szűk körű alkalmazásról van szó, de nagyszerű funkció, ha a távcsövet állványra szereljük, és a távcső megérintése vagy megmozdítása nélkül szeretnénk mérni.

Az alkalmazás lehetővé teszi a szél sebességének és irányának bevitelét, valamint a távcső által használt környezeti adatok beállítását. Ez egy hasznos biztonsági mentési funkció arra az esetre, ha a távcső rossz eredményeket ad, és felül akarjuk írni az érzékelőit.

Soha nem volt gondom az érzékelőimmel, hogy rossz adatokat szolgáltattak, de arra is törekszem, hogy a távcsövemet a mellkasi hevederben tartsam cipzárral, amikor nem használom. Minden olyan műszert, amely ballisztikai számításokhoz méri a környezetet, lehetőleg tartsuk távol a közvetlen napfénytől, és ne helyezzük olyan felületekre, amelyek felforrósodnak és megtartják a hőt, mint a sziklák vagy a jármű motorháztető.

Nullázd a szelet

Egy másik dolog, amire figyelni kell, az a szél értéke a távcsőben. Ha hozzáadjuk a szelet, a magasságtartás az aerodinamikai ugrásnak nevezett jelenség miatt megváltozik. Elég sok vita folyik arról, hogy mekkora különbséget jelent az aerodinamikai ugrás, de úgy tűnik, hogy az Applied Ballistics szoftver túlbecsüli a magassági korrekció mértékét. Ez az oka annak, hogy sok tapasztalt, AB-t futtató lövész két lépésben hajtja végre a korrekciót, először egy magassági korrekciót kap a kalkulátorba szélérték nélkül (vagy néha 1 mérföld/órás szél), majd beírja a szelet, hogy megnézze, mennyi legyen a tartás.

A lényeg az, hogy szokásoddá kell tenni, hogy nullázod a szelet a távcsőben, hogy ne feledkezz meg róla, és később egy rossz (vagy bármilyen) szélértékkel rendelkező célpontot mérj.

Leica Geovid Pro 10×32 összegzés

Előnyök

 • Páratlan teljesítmény egy vadásztávcsőben
 • Kiváló optikai minőség
 • Az Applied Ballistics szoftver intelligens integrációja
 • Az új Leica Ballistics App jelentős frissítés
 • Nagyszerű ergonómia

Hátrányok

 • A dioptria beállító gyűrűknek merevebbeknek kellene lenniük
 • A LED kijelző elavultnak tűnik
 • A kétgombos beviteli rendszer kissé macerás

Végső gondolatok

A Leica Geovid Pro 10×32 a világ legjobbjait képviseli a szabadtéri sportolók számára, akik komoly vadászok és komoly lövészek egyaránt. Ezeknek a felhasználóknak a Geovid Pro távcsövek teljesen megérik a pénzt, mert kategóriájukban a legjobb optikai minőséggel és ballisztikai megoldási képességgel rendelkeznek. Mindezt egy közepes méretű csomagolásban, amely a legnehezebb körülmények között is könnyen hordozható. Azon nyugati vadászok számára, akiknek mozogniuk kell, pásztázniuk kell, és készen kell állniuk a hosszú lövésekre, nincs jobb megoldás.

Igen, van néhány olyan terület, amelyet kiemeltem, és érdemes lenne javítani, de nem akarom, hogy ez elvegye a Leica által itt elért eredményeket. A Geovid Pro új mércét állított fel a közepes méretű távcső kategóriában, olyan funkcionalitással, amelyre én és sok vadász már vártam. J o h n  B.  S n o w

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!