Guide TA 435 egy Hawke Endurance 3-12×56-on

Sziasztok,

Hat hónapja használom a Guide TA 435-öt vaddisznó vadászathoz. Itt az ideje tehát egy teszt megírásának a Guide készülékhez.

 

Műszaki adatok: 

A TA435 belsejében egy 400×300-as Vox érzékelő található 17µm pixelmérettel. Ez gondoskodik az éles és kontraszt-gazdag képről az 1024×768 OLED képernyőn keresztül.

Az előtét 2x és 4x digitális nagyítással rendelkezik. Ezek szinte soha nem használom a vadászaton. A céltávcsövem 3x alapnagyítása minden vadászati helyzetben elegendő volt. Itt sokkal fontosabb számomra a jobb képminőség az alacsonyabb nagyításon. Ezzel az alapnagyítással gond nélkül lőhetünk 120 méterre.

150 méterig bőven lehetséges a lövés a TA 435-tel. Azonban vadászati szempontból egy bizonyos távolságon túl, eléggé kérdéses.

A kép élességét a Ø 35 mm objektívvel lehet kézzel állítani. A kalibrálást vagy kézzel az On/Off gombbal, vagy az automatik üzemmódban végezhetjük.

Egy Rusan adapterrel kb fél kg a TA 435. Ezt a kombinációt több fegyverre felszereltem az alábbi kaliberekben: .308 Winchester, .300 Win Mag, 9,3×64. Legtöbbször egy .308 Winchester kaliberű Anschütz 1782 puskán volt egy Hawke Endurance 3-12×56 céltávcsővel. A gyártó adatai szerint az előtét kb. 5.000 Joule energiát bír ki. A fent említett kalibert minden esetre gond nélkül elviselte a készülék.

Még az időjárásnak is ellenáll.

 

Gyakorlati bevetés

Gond nélkül be lehet lőni a készüléket, ez gyerekjáték a használati utasításnak köszönhetően. Ezen kívül a csomag tartalmaz még:

– Védő / hordtáska

– Hálózati adapter

– Töltőkábel

A menü felépítése magától értetődő és nagyon felhasználóbarát. Ezt jól lehet kezelni a készülék felső részén található kezelőelemekkel.

Bekapcsolt állapotban a négy gomb közül a legalsóval válogathatunk a különböző színpaletták között:

  • Whitehot – fehér meleg
  • Blackhot – fekete meleg
  • Redhot – piros meleg
  • Greenhot – zöld meleg

A legtöbbet a fekete meleg üzemmódban használtam, ezzel ismertem fel a legtöbb részletet. Ez azonban biztos, hogy mindenkinél változó.

Az előtétet egy Rusan “Arta435-64” adapterrel szereltük fel.

Két CR123A akkumulátorral üzemeltem a TA 435-öt. A 700 mAh kapacitású akkumulátorok azonban nem tartottak ki sokáig. Ha csak előtétként használom a készüléket, akkor ez nem probléma. Amennyiben viszont keresőként is használni szeretnénk a TA 435-öt, akkor hamar korlátokba ütközünk.

Az akkumulátorok ill. rövid üzemidő az egyetlen dolog, amit kritizálnék a készüléknél.

Ettől eltekintve teljes mértékben meggyőzött a Guide TA 435. Ez egy kompakt és jó teljesítményű készülék, amit ma már nagyon jó árakon kínálnak.