A Krieghoff meghívott minket Ulmba egy gyárlátogatásra és Einbergbe kacsavadászatra. Itt utánajártunk annak a kérdésnek, hogy: Mi a jobb a gépi vagy a kézi megmunkálás? Ebben a cikkben beszámolunk az Ulmban töltött két izgalmas napról és egy videót is megnézhettek az eseményről. Ebben kizárólagos betekintést nyerhettek a Krieghoff szent helységeibe.

Írta: Mathias Haack / all4hunters

 

Manapság a legtöbb vadászfegyvert számítógéppel vezérelt CNC gépekkel gyártják. Ennek egy gazdasági háttere van. Egy gép egy állandó minőséget készít. Amennyiben hiba kerül a gyártási folyamatba, az legtöbbször átfogóbb ezeknél a termékeknél, mint amiket kézzel készítenek. Gyakran egy egész szériát vissza kell hívni, hogy elkerüljék a károkat a végfelhasználóknál. Ezt már ismerjük az autógyártásból. Milyen gyakran hívnak vissza egész kiszállításokat, mert valahol a gyártási folyamatba becsúszott egy hiba?

A kézi megmunkálásnál is történnek hibák, de ezek nem annyira átfogók, mint a tömeggyártásnál. A kézi megmunkálás első pillantásra elavultnak tűnhet, de végtében nem biztos, hogy hátrány. Az egyedi gyártásnál nagy szerepet játszik az idő és az ember tényező. Egy gép egyszerűen gyorsabban dolgozik. A kézzel gyártott termékek általában több időt vesznek igénybe. De ez manapság tényleg egy hátrány?

Minden Krieghoff fegyverre egy fegyvermester is rátette a kezét.

Kézi megmunkálás a Krieghoffnál:

Számtalan példa van, ahol csak a felhasználásra és az elhasználódásra gyártanak. A legjobb példa a nyomtatók gyártása. Ezeket időközben már olyan olcsón gyártják, hogy a javítás vagy akár a patronok cseréje nem éri meg – mivel egy új beszerzésével jobban járunk. A vadászfegyvereknél egy hasonló trend ismerhető fel. Egyre gyakrabban lehetséges az emberi tényező és annak képessége nélküli gyártás. Egyre jobban eltűnik az ősrégi fegyvermester szakma. De vannak kivételek is és a legtöbb esetben ezek erősítik a szabályt.

A Krieghoff például továbbra is a fegyvermesterséget alkalmazza és úgy tűnik, hogy nagyon jól szembe megy ezzel a trenddel. Októberben lehetőségünk volt egy gyárlátogatásra és körülnézhettünk Ulmban. A Krieghoff nevet a legtöbb embernek nem kell tovább magyarázni. A vadászfegyver szegmensben egyre több olyan rajongót talál a Krieghoff, akik az igazi kézi megmunkálást szeretik.

Az emberi tényező a menőségellenőrzésnél is döntő szerepet játszik a Krieghoffnál.

Ahogy említettük, a Krieghoffnál sok érzés van a termékekben és mindig biztosak lehetünk abban, hogy egy fegyvermester keze is benne van a munkában, mielőtt a szerencsés vevő megkapja a fegyvert. Ez eltarthat 12 hónapig is, de aki egy Krieghoffot szeretne az szívesen vár. Amerikában, ahol a sörétes puskasport teljesen más értékeket képvisel, mint nálunk: a Krieghoff  egy kultusz. Az olyan puskák sem ritkák, amikkel 1,2 millió lövést adtak le. Amikor körbevezettek minket a gyártáson, megtudtuk, hogy a Krieghoff tudatosan egy másik piacot céloz meg, mint más sportfegyver gyártók. Itt a kézi megmunkálás, a fém és a sok érzés szimbiózisáról szól a dolog. Ez egy olyan dolog, amit egy számítógép által vezérelt gép soha nem fog nyújtani, mert az emberi gyengédség hiányzik belőle. Ezért azon sem kell csodálkozni, hogy egy Krieghoffot csak évek után küldenek vissza karbantartásra. Általában az első kb. 25.000 lövés után, majd ismét eltűnik néhány évre a vevőnél. A tipikus Krieghoff vevő a különlegest keresi, valami tartóst és azért szívesen ki is fizet egy másik árat, mint egy tömeggyártmányért. Természetesen a Krieghoffnál is gyártanak számítógép által vezérelt gépekkel. Azonban a Krieghoff nagyon értékeli a kézi megmunkálást. A régi fegyvermester szakma hozzá tartozik a CNC gépek mellett a gyártáshoz. És a Krieghoff vásárlók ezt szívesen díjazzák. Ha a környéken hallgatódzunk, akkor egyszer mindenki szívesen vállhoz emelne egy K-80-at.

A Krieghoff sem mond le teljesen a gépekről, mint itt az utólagos mérésnél.

A Krieghoff puskákkal a fedett lőtéren és kacsavadászaton:

A gyárlátogatás után néhány Krieghoff rajongóval az MSZU-ba mentünk. Aki volt már az tudja, hogy mi vár ott. Mindazok, akik még nem voltak, azok menjenek el és csodálkozzanak! Egy óriási terem, amit sportlövészek, vadászok – és világbajnokok számára építettek. Itt nem csak jó tanácsokat kapunk, itt gyakorolhatunk is és élőben tesztelhetjük a Krieghoffunkat. És ezt meg is tették a résztvevők. Összesen 16 db K-20 és K-80 közül választhattunk. Mindegyik egy egyedi darab. Tudtátok, hogy a K-80-ból több mint 60 különböző modell létezik?

Az MSZU-ban a résztvevők különböző Krieghoff K-20 és K-80 puskákat tesztelhettek.

A következő napon kacsavadászatra mentünk Einbergbe, Ingolstadt közelében. A hangulat jó volt és miután a résztvevők kiválasztották a „saját” Krieghoffukat a bemutatóteremben, elindultunk az első hajtásra. Ezen a napon a kacsák a szokásosnál magasabban repültek, ami megnehezítette a tiszta vadászokhoz méltó lövést. A második, harmadik és negyedik hajtáson aztán a lövészek megmutatták, hogy mit tudnak a Krieghoff puskák, így a nap végére egy tekintélyes terítéket tudtunk bemutatni.

Mindazoknak, akik részt szeretnének venni a következő évben és élőben, a vadászaton szeretnének tesztelni egy Krieghoffot, azt javasoljuk, hogy pirossal keretezzék be a 2020-as időpontot a naptárban. A K&K Premium Jagd a rendezvény szervezője, náluk szerezhettek információkat és a részvétel feltételeit is megtudhatjátok.

A Krieghoff a kacsavadászatra is egy klassz puskaválasztékot csomagolt be. Itt nem könnyű a választás.

A Krieghoff honlapján további információkat találhattok a K-20 és K-80 puskákról.