Mihelyt megjelent egy új Pulsar Digisight Ultra N455 LRF digitális éjjellátó céltávcső, sikerült hozzájutnom egy példányhoz az első szériából és tesztelhettem.

A Pulsar Digisight Ultra N455 LRF az előző generációs Pulsar Digisight N960/970 LRF céltávcsövek továbbfejlesztése. Ahogy vártuk, ez különbözik az előző modelltől és egy távolságmérővel rendelkezik.

Szemügyre vétel

Kezdjük az általános észrevételekkel. A céltávcső háza magnézium ötvözetből készült – épp úgy, mint a prémium fényképező felszerelések.

A céltávcső felépítése doboz szerű, a Pulsar céltávcsövek alapjában található szerelék lyukak számos pozícióban való felszerelést tesznek lehetővé. Ez a választás segít a felhasználónak, hogy a lehető legjobb helyen legyen a céltávcső. A szerelékek és támasztékok cserélhetőek.

Nekem személy szerint jobban tetszik ez a bizonyos felszerelési konfiguráció az éjjellátóknál és hőkameráknál, mint a szabványos gyűrűk.

Nem mintha lenne bármi probléma a hagyományos gyűrűs felfogatásnál, csupán kényelmesebb az illesztések használata.

A céltávcső súlya kb. 1,1kg.

A baloldalán található egy lézeres távolságmérő. Található egy infravető ebben a pozícióban a Pulsar Digisight Ultra N455-ön, így ezt el kell mozdítani az elemek cseréjéhez.

Mivel az infravető a céltávcsőtől kapja az áramellátást és nincs saját energiaforrása, az akkumulátor konfigurációt újra kellett tervezni: van egy konnektor az infravető számára, amit egy fedél takar. Figyelni kell erre a tartalék akkumulátor rendelésénél, az LRF modell neve IPS 7A, a sima pedig IPS 7.

A kapacitásuk teljesen egyforma – 6400 mAh. Mivel áramellátásról beszélünk, hozzátenném, hogy a nagyobb kapacitású akkumulátorokon kívül (pl. IPS 14, 12800 mAh) egy sima powerbankot is csatlakoztathatunk micro-USB csatlakozóval.

Az akkumulátor töltése egy külön töltővel vagy azzal a micro-USB kábellel történik. Normális hőmérsékleten (+22°C) a céltávcső maximum 6 órán át képes működni a szabvány akkumulátorral.

Az akkumulátort egy erős kar szorítja a céltávcsőhöz, így nincs semmilyen gubanc. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy a céltávcső kikapcsol egy lövés után, mert megszakad az érintkezés.

A céltávcső nagy örömöt fog okozni a vadászoknak az IPX7 szabvány szerinti vízállóságával – esőben is használhatjuk és még 1 méteres vízbe is kerülhet fél órán át.

A működési hőmérséklet tartomány -25 °C – +50 °C.

A gyártó garantálja a céltávcső teljesítményét a legnagyobb vadász kalibereknél is – 375H&H, 9.3×64 mm, 12-es kaliber. A maximális lőszer energia, amit kibír a céltávcső, 6000 J.

A céltávcső vezérlő elemei a tetején találhatók. Van ott egy nagy lencse fókuszáló gomb.

A céltávcső közepénél található egy négy gombos vezérlő panel a menüben való navigáláshoz és a leggyakrabban használt funkciókhoz.

Az egyetlen gomb a jobb oldalon a ki/be kapcsoló, ami nem csak a céltávcső kikapcsolására szolgál, hanem a képernyő ideiglenes kikapcsolására is.

A lencsevédő a testhez van rögzítve és mozgatható. A szemlencsét egy recés gumi lencsefedő védi.

Elektronika

Ezen céltávcső szíve egy 1280×720 HD felbontású CMOS érzékelő. Az előző generációs Pulsar Digisight N960/970 LRF céltávcsövekhez képest ez az érzékelő egy óriási előrelépés: a területe a duplája. A régebbi készülékek érzékelője 752×582 pixeles volt.

Ezzel egyidőben az érzékelő érzékenysége is növekedett az új jeltovábbító algoritmusnak köszönhetően.

Az infravető támogatja az érzékelőt, hullámhossza – 940 nm (N450 – 850 nm). Ez a „láthatatlan” tartomány. A fényerőnek négy fokozata van.

Egy 50 mm-es fókusz távolságú lencse 4,5x optikai nagyítást kínál. Ezen kívül a készülék egy diszkrét 4.5-18x digitális nagyítással rendelkezik.

Egy 1.7 m nagyságú célpont megadott megfigyelési távolsága alkonyatkor vagy éjszaka, kb. 500m.

A céltávcső AMOLED kijelzőjének felbontása 1024×768 pixel. A kijelző ellenáll a fagynak, -25 °C-ig működik. A céltávcső egyik tulajdonsága, hogy teljesen hiányzik belőle a „parallaxis” vagy a képminőség állítás a célkereszthez képest, amikor a megfigyelő (vadász) szeme nincs rajta a megfigyelő készülék (céltávcső) optikai tengelyén.

Más szóval, amikor a biztonsági horog fix és a célzó jelzés a célponton van, akkor mindegy, hogy milyen szögben néz a vadász a szemlencsébe, a jelzés javítva lesz.

Lézeres távolságmérő.

1000 méterig lehet vele mérni, 1 méteres pontossággal. Többféle üzemmód van: szkennelő, sima mérés, dőlés mérés, a célpont valós távolságának mérése.

A céltávcső beépített fénykép és videó felvevővel rendelkezik és 16GB belső tárhellyel. Ezen kívül hangokat is felvehetünk vele, mert egy beépített mikrofon is van a készülékben.

A Pulsar Digisight Ultra N455 LRF egy WiFi modulon keresztül kommunikál a „külvilággal”. A céltávcső üzemeltetéséhez fel kell telepíteni a saját Stream Vision applikációt a telefonodra.

Most beszéljünk a szoftverről.

A kép-a-képben funkció lehetővé teszi a vadász számára, hogy kinagyítsa a kép közepét és megjelenítse az a kijelző felső 10%-ában.

Rendelkezik egy Zoom nullázó funkcióval is a precíziós nullázáshoz. A fegyver dőlése a tengely mentén nyilak formájában jelenik meg a kijelzőn.

10 változatban és 9 színben jeleníthető meg a célkereszt. Ez bőven elég még a gondos lövészeknek is. Ezen kívül van 5 „profil”, mindegyik 10 különböző távolsággal. Miért ilyen sok? Nos, puskacső, ha van egy puskád, aminek cserélhető a csöve, vagy ha többféle különböző lövedéket akarsz használni ugyanazon kaliberből – könnyűt és nehezet. A profil által változtathatsz a célkereszten anélkül, hogy újra kéne állítanod a fegyvert.

Ha hiszed, ha nem, a céltávcső majdnem azonnal bekapcsol, csak néhány másodpercig tart a kép megjelenítése.

Meg kell említeni még egy fontos üzemmódot – SumLight. Ez egy speciális jel továbbító algoritmus üzemmód, ami javítja a képminőséget éjszaka. A SumLight üzemmód olyan, mint egy „tartalék gomb”, olyasmi, mint a sport fokozat egy autóban modern automata váltóval. Akkor kapcsol be, amikor a céltávcsövet hagyományos erőforrásai kimerültek, de „még kell egy kicsi”.

A SumLight üzemmód így működik: a zajszint élesen lecsökken, ennek hátulütője azonban a kép frekvenciájának erős lecsökkenése, ami egy homályos képet fog eredményezni, ha az objektum mozog, vagy a céltávcsövet hirtelen mozgatjuk.

Összegzés

A céltávcső hivatalosan „éjszakai” céljának ellenére a Pulsar Digisight Ultra N455 LRF nappal is használható. Természetesen, ebben az esetben az „effektív hatótávolsága” élesen megnő. Valójában, ez a céltávcső több lett egy sima éjjellátó készüléknél – ez egy univerzális céltávcső rendszer. A Stream Vision program segítségével, ami egy beépített ballisztika számlálóval rendelkezik, ki lehet számítani a vadász adott fegyveréhez a lövedék röppályáját. Használhatunk előre feltöltött töltény profilokat is. Egy lézeres távolságmérő, ami mindig kéznél van, megakadályozza a hibákat a távoli lövéseknél.

A Pulsar Digisight Ultra N455 LRF céltávcső túl nőtt az átlagos vadászok szükségletein. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez egy profi készülék azoknak, akik értik a célját. Úgy mondanám, hogy a Pulsar Digisight Ultra N455 LRF tulajdonosa egy olyan személy, aki ért a ballisztikához, lőszerekhez és szeret nagy távolságokra lőni.

Manapság a Pulsar/Yukon céltávcső szériák lehetővé teszik a vadászoknak, hogy kiválasszák az optimális terméket az adott feladathoz: a kedvező árú Yukon Sightline N455S-től a profi Pulsar Digisight Ultra N455 LRF-ig.