Az amerikai Barrett cégtől származik ez a katonaság számára kifejlesztett 50-es puska, ami ma már a klasszikusok közé tartozik. Alaposan szemügyre vettük a különleges rendszerrel rendelkező 50 BMG kaliberű puskát és a hosszú földalatti lőteret is meglátogattuk vele.

Írta: Daniel Lang és Matthias S. Recktenwald / VISIER

A Barrett M95 – S&B 3–20×50 PM II Ultra Short céltávcsővel egy Eratac szereléken. Hozzá a tesztlőszerek.

A Barrett Firearms Manufacturing öntöltő puskái legendásak, nevezetesen a .50 Browning Machine Gun (BMG) szörny kaliberek vagyis 12,7 x 99 mm Nato. De ezekhez nem mindenki fér hozzá. Az olyan öntöltők mint a szövetségi véderőnél bevezetett G82 modell a civil piactól el van zárva, mert katonai fegyvernek számít. Mégis van egy 50-es Barrett, ami törvényesen eladható Németországban is. Az M95-ről van szó, ami egy 1995-ben bemutatott dugattyúzáras ismétlőpuska. Ez a puska már régóta belopta magát a tengerentúli Long-Range rajongók szívébe – a szokatlan felépítés ellenére vagy épp amiatt, nevezetesen a „hátsóagyazás-töltőrendszer”. Aki egy ilyen bullpup puskánál egy inkább valami filigránra gondol mint a Steyr AUG, az téved. Az 5 lőszer befogadására képes tárral rendelkező puska hossza ugyan csak 1.150 mm, a súlya 11.235 g – hiszen valahonnan jönnie kell a tömegnek, amire szükség is van, hogy ellen tartson az 50-es lőszerek energiájának. A teszt megmutatja, hogyan teljesített a Barrett M95.

A fegyver baloldalról nézve. A teljes hossz nagyon rövid egy .50-BMG ismétlőpuskához képest.

A Barrett M95 agyazása és váza

A puskacsövet és a zárszerkezetet leszámítva az M95 masszív sajtolt fémlemez részekből áll, két biztosító szeg kihúzásával 2 részegységre szerelhető szét. Az alsó rész a markolatból elsütőszerkezettel valamint tárbefogadóból és az agyazás hátsó részéből áll. Ehhez még hozzá jön az első kézvédő alja a kihajtható bipoddal. Ez mutatkozik Barrett stílusban: Két 9,5 mm vastag láb megy egy perselybe lyukas fémlemezzel. Egyszerű, működő, stabil. A lyukas fémlemez tartalmazza a rögzítést, dönthető és 4 fokozatban állítható a magassága. Az előagyra egy gyűrűs biztosító szeggel rögzítik. Ezek egyébként úgy néznek ki, mint egy kézigránát biztosító szeg. A markolatnál csak a pisztolymarkolat készült kemény műanyagból. AR porttal rendelkezik. Ahogy a bullpup puskáknál megszokott a tárbefogadó a pisztolymarkolat mögött található. A Barrett acéltár 2 sorban 6db .50 BMG lőszert tartalmaz (maximális hossz: 140 mm). Az agyazás hátsó része a merev válltámasszal nem állítható.

Az M95 tipikus Barret stílusú bipodja: Sajtolt fémlemez részek, egyszerűek és működnek.

Az agyazás hátsó része vállpárnával, a tár és zárszerkezet a válltámaszban van a markolat mögött.

Egy 25-35 mm vastag gumi párnázza az agytalpat, hogy elviselhetőbbé tegye a visszarúgást. Az agyazás hátsó részének az aljára egy monopodot lehet felszerelni. Azonban ez valamiért nem tartozik a puskához. Egy köracélt tartólappal és rögzítőcsavarral igazán adhatna a Barrett, mondják a tesztelők. A csővel teljesen egybecsavarozott ház felső rész tulajdonképpen csak az alsó rész fedele. Ahogy az első kézvédő alsó része is, ez is mindkét oldalon 4 szellőző nyílással rendelkezik. Közvetlenül mögötte egyfajta ütközőt hegesztettek fel. Tartja a csövet és átvezeti a visszarúgás erejét az alsó részre és így a válltámaszra. A ház fedélen található egy 27 MOA dőlésű, 298,5 mm hosszú picatinny sín. A lövés irányában jobboldalt elől és baloldalt hátul van még egy fixen felszerelt szíjkengyel.

A Barrett 12,7 mm-es csöve.

Majdnem hengeres, ez az elem csupán 0,2 mm-t vékonyodik, 28,9 mm-ről 29,7 mm-re a huzagolás kezdetétől a torkolatig. A tövénél és a töltényűrnél 39 mm-rel jóval vastagabb. A puskacső bele van csavarva a zárfej ellendarabjába. A megfelelő zártávolság beállításához a Barrett is egy ellengyűrűt épített be a tövéhez, mint sok más gyártó. Így utólag korrigálható a zártávolság, (ésszerű egy az USA-ból származó fegyvernél, ahol nincs C.I.P. belövés – az olyan országokban azonban ahol van ilyen belövés, az e-fajta korrekciók szakember kezébe valók). A puskacső első felén hornyos könnyítések találhatóak. 9 barázda gondoskodik több felületről és így a jobb hőelvezetésről. A csőszájra illesztett háromkamrás csőszájfék bikaszerű, szögben letört alakja tipikusan Barrett stílus. A görbe ütközőfelületek különböző szögekben hátra és oldalra vezetik el az égési gázokat. Hogy elébe vágjunk a lövéstesztnek: A fék annyira hatékony, hogy a tesztelőket a visszarúgási magatartás egy .338 Lapua Magnumra emlékeztette.

Az M95 impozáns háromkamrás csőszájfékje a Barrett cég logójával.

Az .50 BMG kaliberű fegyver zárszerkezete és elsütőszerkezete

A zárdugattyú és zárfej mérete majdnem 11 cm. Kivétel: Biztonsági ellenőrzés, ház felső- és alsó részét szétszerelni. Az elsütőbillenytű megnyomni és az elsütőrudat lefelé. Ezután a zárt az elsütőszerekezet felett ki kell tolni a ház alsó részéből – a lövés irányába, előre: Ahogy mondtuk, ez egy bullpup puska. A zárfej maga 3 szemölccsel zár a felcsavart zárhüvelyben a puskacső tövénél. A 3 szemölcs olyan nagy, egymásba olvadnak, így a zárfej háromszögletűnek tűnik. A kihúzólemez és kilökő tű gondoskodik a biztos hüvelykivetésről. Egy kar átfordításával gyerekjáték szétszedni a zárszerkezetet tisztítás céljából. Az M95 elsütőbillentyűje spártai – nem, semmit nem lehet beállítani. Mivel egy saját gyártású szerkezetről van szó, a piacon sem találni szinte semmilyen alternatívát. A tesztelt példánynál az elsütőbillenytű ellenállása 2350 g volt: teljesen rendben van. Azonban meg kell szokni az elsütőbillentyű nagyon hosszú útját. A 2 állású biztosító közvetlenül az elsütőbillenytűre hat; csak balról lehet kezelni.

A szétszerelt zárszerkezet. Egy kar átfordításával kivehető a zárfej.

Modell: Barrett Firearms Manufacturing M95
Ár: 8.499,- Euro
Kaliber: .50 BMG
Tárkapacitás: 5 + 1 töltény
Hosszúság: 1.150 mm (csőszájfékkel)
Puskacső hossza: 743 mm (csőszájfék nélkül)
Huzagolás hossza: 1:15″ / 381 mm, jobbos
Elsütőbillentyű ellenállása: 2.350 g / 23,1 N
Súly: 11.235g (üres tárral és bipoddal)
Felszereltség: Bullpup ismétlőpuska dugattyúzárral, lengő puskacső 3 kamrás csőszájfékkel, bipod, tár és Peli tok.

A céltávcső Schmidt & Bender gyártmány

Az M95-höz passzoló Schmidt & Bender PM II Ultra Short in 3-20×50 céltávcső volt rajta, itt a TReMoR3 célkereszttel az 1. képsíkban. Ezt a hatósági célokra tervezett célkeresztet meg kell szokni a sok célzópont miatt, de nagyon jól alkalmazható Long Range-hez. A képminőség aligha lehetne jobb. A legrosszabb látási viszonyoknál és 20x nagyításnál is meglepően világos marad a kép. A parallaxis tökéletesen beállítható. Az optika formája általánosságban is nagyon jól sikerült. A nagy nagyítási tartomány ellenére nincs alagúthatása a képnek az alacsony nagyításoknál, mint ahogy az Ur-PM II teszi. Így a céltávcső maradandó benyomást tett. Viszont a 3.920,- Euros ára miatt a prémium ligába tartozik. Aki megengedheti magának is beruház egy ilyen céltávcsőbe, az semmiképp sem fogja megbánni.

A bullpup ismétlőpuskával a lőtéren

Ez az Érchegységben található – a Schützenverein Mittleres Erzgebirge e.V. – Közép érchegységi lövészegyesületnél föld alatt tesztelhetők az ilyen és hasonló kaliberű fegyverek lövész alagútakban.  Már néhány próbalövés után jól boldogultak a tesztelők az elsütőbillenytűvel és a többivel, így a tesztelés előtt már csak egy intenzív tisztítást kellett elvégezni. A lövedék sebességének mérésére az elektronikus lövéskijelző mellett ismét rendelkezésre állt egy LabRadar készülék a Silver Mountain Targets (SMT)-től. De sajnos nem sokáig. A csőszájfék olyan hatékonyan terelte hátrafelé a gázokat, hogy nem csak a tesztelők haját fújta szét a szél, hanem a LabRadar mérőeszköz is visszafelé végezte a szerepét. Szerencsére csak lemezsérülés volt, az elektronika még működött. A visszarúgás nem jelentett problémát a féknek és az agytalppárnának köszönhetően.

A Barrett M95 torkolattüze a földalatti alagútban lefényképezve.

A 4 tesztlőszer becsapódása szorosan egymás mellett volt. A 600 Graines SAX lövedék és RS80 svájci lőpor kombinációja volt a legjobb 100 és 300 méteren. A Johannsen 700 grs lövedék egy kicsit jobb volt 500 méteren. Mindent egybe véve az M95 pontossága több mint rendben van egy .50-BMG fegyverhez képest relatív rövid csövű puskaként. Főképp, hogy a Barrett a nagy távolságokon fejti ki a hatását igazán. Ezt már a következő napon megmutathatta egy 1.000-m-es szabadtéri lőtéren. A mesterlövész Istenek velünk voltak. Nem esett, nem sütött a Nap, 20°C és felhős. Tehát gyorsan beállítottuk az SMT találat kijelzőt és már kezdtük is. A Strelok külső ballisztikai applikációval kiszámítottuk a kattintási értékeket 1000 méterre az előző nap kapott ballisztikai adatok alapján és beállítottuk a távcsövet. Az egyes számú lőszer bekerült a töltényűrbe, zár be, tűz és … Találat! Már az első lövés a kiértékelő elektronika találati mezőjében volt. Így lőttük ki az összes töltényt. Egyedül a SAX 600 graines kézzel töltött lövedékek nem akartak harmonizálni az elektronikával. Hamarosan kiderült, hogy miért: Egy kicsit gyenge töltetnek köszönhetően a lövedék 1.000 méteren hangsebesség alatt repült. Így nem működött a találta kijelző. Ezért a régi módszer szerint felállítottunk egy céltáblát és lőttünk. Végül azonban 1.000 méteren a  SAX töltény győzött 745 graines sárgaréz lövedékkel.

Az agyazás válltámasszal, tár és zárszerkezet a válltámaszban a markolat mögött.

Barrett M95 .50 BMG teszt összegzés

Aki szereti a legendákat, annak muszáj megkapnia. Aki egy jól kezelhető .50 BMG kaliberű fegyvert szeretne, annak is kell. És emellett ez egy táras ismétlőpuska. Rendben, egy az agyazás hátsó részéből töltő, és emellett bullpup felépítésű fegyvert meg kell szokni, de ez nem annyira vészes, mint gondolnátok. A pontossága jó, ez a teszt még biztosan nem merítette ki: Egy kis idővel és gyakorlással biztosan több is van benne. Hiányzik valami? Oh, egy monopodot hozzá tehetne a Barrett. Ezért az árért: Majdnem 8.500,- Euroért egy Németországban is híres mesterlövészpuskát kapunk. Ez persze sok pénz – de nagyon jó szórakozás azoknak, akik szívesen lőnek nagyon nagy dolgokkal nagyon messzire.

A gyártó honlapján további információkat találhattok a Barrett Firearms Manufacturing fegyverekről.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!