„Nagy távolságokhoz készült. Nehéz körülményekhez készült. Neked készült.” – ezzel az ígérettel mutatja be a MINOX a bevált ZP5 5‑25×56 céltávcsövét. Hanna Selena már a gyakorlatban is kipróbálta a Long-Range céltávcsövet és ebben a cikkben beszámol a tapasztalatairól.

Írta: Hanna Selena / all4shooters

Hanna Selena a MINOX ZP5 5-25×56 céltávcsövet tesztelte.

A MINOX ZP5 5-25×56 egy 415 mm hosszú 995 g-os céltávcső, amit nagy távolságokhoz és nehéz körülményekhez terveztek. A műszaki pontosság, magas optikai minőség és a strapabíró felépítés legmagasabb szintjét kínálja. A nagy 1,7-7,6 m-es látómező 100 méteren egy 2,2-11,0 m-es kilépő pupillánál garantálja, hogy a célpont és a környezete mindig jól áttekinthető. Az M* többrétegű bevonat gondoskodik a kitűnő fényáteresztő képességről, kontrasztról és színhűségről. A nagy 90mm-es szemtávolság az erős kalibereknél is biztonságot nyújt. A kezelőelemek gyakorlatnak megfelelő kialakítása valamint a vízállóság 15 m-ig nitrogéntöltéssel megakadályozza a bepárásodást: A céltávcsöveket a professzionális használatra tervezték.

A MINOX ZP5 5-25×56 baloldali tornyán található a parallaxiskiegyenlítés és a megvilágítás fényerőszabályzója az elemrekesszel együtt (CR2032).

MINOX ZP5 5-25×56: A Long-Range céltávcsőről részletesen

A ZP5 5-25×56 3 toronnyal rendelkezik. Baloldalon található a parallaxiskiegyenlítés gyűrűje (50m-végtelenig) a megvilágítás fényerőszabályzója és a hozzá tartozó elemrekesz. Sajnos a parallaxisállításon nincsenek távolságok megadva, emiatt mindig egy kicsit „próbálgatni” kell, mire megtaláljuk a megfelelő beállítást az adott távolsághoz. Mindegyik célkereszt – THLR, MR2, MR4 és MR5 – az 1. képsíkban található.

A tipikusan felül található magasságállító torony 2 fordulattal 28 mrad tartományt tud lefedni, ahol 1 klikk 0,1 mrad állításnak felel meg, tehát 1 cm 100 méteren. Számomra a metrikus mrad rendszer amúgy is szimpatikusabb a MOA rendszerrel szemben.

A tornyok állításánál azonnal feltűnik a jó fogás, a jól érezhető és nem túl gyenge vagy erős klikkek és a különösen jól felismerhető feliratozás. Tulajdonképpen a klikkeket inkább nehéznek írnám le, azonban még abszolút azon a kereten belül, amilyen erőt fekve ki lehet fejteni és nagyon jól megelőzi a véletlen elállítást. Az átváltás az első fordulatról a másodikra optikailag két fehér pont megjelenésével látszik az alapnál lévő nyílásoknál, valamint a váltásnál nagyobb ellenállás érzékelhető a tekerésnél. Az oldalirányú állítótorony állítási tartománya +/- 6 mrad.

Az okulár elején található a nagyítás gyűrű. A jó fogás érdekében körbe bemetszések találhatóak és a 10x nagyítási pozíciónál ezen kívül egy kb. 5 mm magas és széles „orr” található, ami a nagyítás beállítását nagyon megkönnyíti.

A dioptriabeállítás tartománya -3,0 – +2,5 gyűrű lapos peremes és nincsenek rajta bemetszések , ami megakadályozza a véletlen elállítást. Ezen kívül található még rajta egy az én ízlésemnek inkább éles peremű kontra gyűrű, amivel rögzíthetjük a dioptriabeállítást. A dioptriabeállítás ellenőrzéséhez sajnos nincs skála.

A MINOX ZP5 dioptriaállítását az okuláron egy szorítógyűrűvel rögzíthetjük.

A csomag tartalmaz porvédő kupakokat is, amik nagyon szorosan illeszkednek a céltávcsőre.

A céltávcsöveknél nagyon fontos számomra a kontraszt és a peremélesség – mindkét területen kitűnő a MINOX ZP5 és az első képsíkba gravírozott különösen finom vonalak élesen jelennek a célkeresztben. A 2.899,- Euros áron a ZP5 5-25×56 a hasonló Kahles és Schmidt & Bender Long Range céltávcsövek mellé sorolható be. Optikai teljesítményben a MINOX semmiben sem marad el a konkurens termékektől, amiket gyakran láthatunk a lőtereken.

A ZP5-öt egy 44,4 MOA dőlésű Spuhr-blokkszerelékre szereltük.

A MINOX ZP5 a gyakorlatban és összegzés

Egy 44,4 MOA dőlésű 34 mm-es Spuhr blokkszerelékre szereltem fel a ZP5-öt. Az elejére felszereltem egy picatinny sínt, hogy igény esetén felszerelhessek egy RedDot sight-ot (erre a célra a MINOX RV1-et használom) rövid távolságokhoz segédirányzékként a vadászatra vagy, hogy gyorsabban megtaláljam a célpontot a terepen.

Ezen kívül a parallaxis- és fényerőállító torony elé még felszereltem egy lövésszög kompenzátort. Eddig még nem lőttem hegységekben vagy nagy emelkedésű terepeken, ahol a gravimetriai távolság is mérvadó, de még eljöhet az ideje annak is.

Már várom, hogy akkor 800 méteren túli távolságokon is bevethessem a MINOX ZP5-öt.

Hanna Selena még egy MINOX RV1 segédirányzékot is felszerelt egy picatinny sínre.

A gyártó honlapján további információkat találhattok a MINOX céltávcsövekről.