Egy hegyi vadász sátor legyen könnyű, strapabíró és álljon ellen az elemeknek. A Stone Glacier Skyscraper rendelkezik mindezen tulajdonságokkal és még többet is tud.

Manapság olyan sok vadász felszerelést látnak el és hirdetnek „vadonba valónak”, hogy a kifejezés már szinte nem jelent semmit. Sajnos emiatt könnyű elsiklani a valóban vadonba való vadász termékek felett, mint a Stone Glacier Skyscraper 2 személyes sátor, amikor beleolvadnak egy túltelített piacba. De itt van a lényeg, a Skyscraper 2P-t nem is éppen az általános „vadonba” tervezték. Hanem a hegyekbe. Ez egy könnyű, összecsomagolható, nagy teherbírású sátor, amit arra terveztek, hogy életben tartson, és emellett még kényelmesen is a legdurvább hegyi vadászatokon. Kipróbáltam terepen két vadászaton is délkelet Alaszkában három további, makacs Alaszkai hegyi vadásszal. Teljes mértékben lenyűgözött minket a Stone Glacier Skyscraper 2 személyes sátor teljesítménye és funkcionalitása, amit múlt évben frissítettek és mutattak be újra.

Stone Glacier Skyscraper 2 személyes sátor tulajdonságok

 • Kapacitás: 2 személy
 • Hossz: 234 cm
 • Padló terület: 3 m²
 • Belmagasság: 105 cm
 • Összecsomagolt méret: 355 mm x 152 mm
 • Előtér térfogat: 1,14 m³
 • Teljes térfogat: 3 m³
 • Legkisebb súly: 1,9 kg
 • Csomagolt súly: 2,17 kg
 • Rudak száma: 3 DAC 10.65mm PL
 • Ajtók száma: 2 (minden oldalon 1)
 • Karók száma: 12
 • Zsebek száma: 8
 • Tartókötelek száma: 12 – 2 előre beépített tartókötél
 • Szellőzők: 2 hálós ablak szellőző az ajtókon, 1 átmenő szellőző a hátsó falon hálóval és ripstop  rétegekkel, 2 szellőző állvány
 • Sátor test anyaga: 15D Nejlon Ripstop
 • Ajtó háló anyaga: 15D Nejlon No-See-Um háló
 • Talaj anyaga: 20D Nejlon Ripstop szilikon PE bevonattal
 • Esőtető anyaga: 15D Nejlon Ripstop szilikon PU bevonattal

A Stone Glacier Skyscraper 2P-t a hegyekben töltött éjszakákra tervezték.

Mire figyeljünk oda, amikor vadász sátrat veszünk a vadonban töltött éjszakákhoz?

A vadon felszerelések okkal népszerűek manapság. Általában az ilyen kategóriás felszerelések könnyűek, jól néznek ki, és nagyon jó a marketingjük. De ne hagyd, hogy a trend ködbe borítsa ezen felszerelés valódi célját: életben kell tartania. Egy jó hegyi vadász sátornak ellen kell állnia a széllökéseknek, esőnek, hónak, egyenetlen szikláknak, jól összecsomagolhatónak kell és könnyűnek lennie és jól kell kinéznie. Egyértelmű, hogy a Stone Glacier Skyscraper sátrat pont erre tervezték. A sátor azonnal érdekes tulajdonsága a WebTruss rendszer. A két fő rúd átmegy a zsebeken, amiket aztán a sátor testhez rögzítünk klipszekkel. A legtöbb sátornál klipszeket vagy zsebeket használnak a test rögzítéséhez a rudakhoz. Mivel itt zsebeket és klipszeket is használnak egy truss rendszerben, a Skyscraper erősebb (a zsebek egyenletesen osztják el a súlyt minden rúdon) és egyszerűbb felfogni a magas szeleket a klipszeknek köszönhetően (erről később írok bővebben).

A sátor két ajtóval rendelkezik, minden oldaldalon egy és két nagylelkű előszobával. Ez a része kritikus, amikor két vadász el akarja hagyni a sátrat. A hátizsákodat és egyéb nem táplálékot az előszobában tartod, hogy ne legyenek a szabadban. Ezen kívül itt tudod felvenni a bakancsodat, megmelegítheted a szárított húst rossz időben, kávézhatsz és mentálisan felkészülhetsz arra, hogy kimássz a sátorból és felvonszold a seggedet a hegyekbe.

A Stone Glacier Skyscraper 2P könnyű, súlya csupán 2,17 kg.

De itt a fő tulajdonság, ami a hegyi vadászokat érdekli: ez a sátor könnyű a kategóriájához képest. A csomagolt súlya csupán 2,17 kg, ami lenyűgöző azt a tényt figyelembe véve, hogy 4 évszakos sátorként hirdetik. A Stone Glacier ezt a nagyon könnyű súlyt úgy érte el, hogy 20 denieres nejlont használt a padlóhoz és 15 denieres nejlont a testhez és az ajtókhoz. A legtöbb 4 évszakos sátornál sokkal nehezebb anyagit használnak. A Stone Glacier racionalizálja azt, hogy a WebTruss rendszere adja a szükséges ellenállóképességet a kemény téli havazás ellen és nincs szükség a nehezebb anyagra. Egy jótanács, ha beruházol ebbe a sátorba, akkor költs rá plusz $70-t a „lábnyomért – footprint”. 30 denieres nejlonból készült és megakadályozza, hogy az éles kövek lyukat vágjanak a sátor aljába. A súlya csupán 2,17 kg és ugyan van saját zsákja, könnyedén belefér a sátortáskába.

A vadász barátom Bjorn Dihle, aki mindenhol vadászott, hegyet mászott és kalandozott Alaszkában, beleértve az Arctic National Wildlife Refuge-t (egy nemzeti vadvédelmi menedékhely Alaszka északkeleti részén), elmondta a véleményét a Stone Glacier Skyscrape négy évszakos teljesítményéről, miközben a sátorban bújtunk meg és vártuk, hogy alább hagyjon az eső és az 50 km/h szél.

Dihle azt mondta, hogy „Ez tényleg egy 3,5 évszakos sátor”. Másképp fogalmazva, nagyon jól használható szinte az összes vadász és szabadtéri szituációban, egész évben. De, ha egy igazi téli felfedezést tervezel mélyen a fagypont alatti hőmérsékletekben fent északon, akkor egy nehezebb sátorra lesz szükséged.

Túrázás a Tongass erdőben.

A Stone Glacier Skyscraper 2 személyes sátor tesztelése

Két ilyen hátizsákos sátrat vittem délkelet Alaszkába brit columbiai öszvérszarvas és hegyi kecske vadászatokra. Mindkét vadászathoz felmásztunk a tengerparttól az öreg Tongass nemzeti erdőn keresztül a hegyekbe. Egy nap alatt a Minnesota-i otthonomból eljutottam egy alaszkai hegy csúcsára.

A vadászataim pont egy olyan időszakra estek, amikor Délkelet-Alaszkában, amely a zord esőerdős környezetéről ismert a partokon, rekordszámú csapadék esett.  Szóval igen, rengeteg eső tesztelést végeztem a sátorral és nagyrész hibátlanul teljesített.

Egy dolgot vettem észre a vadászat előtti tesztelésen, hogy egy apró csepp víz szivárgott be a szellőző rendszeren. A sátor rendelkezik egy szellőzővel, ami átmegy a tetőn és egy húzózsinórral zárható. Wisconsinban egy bibliai nyári eső alkalmával észrevettem, hogy egy csepp víz jut be a szellőzőn keresztül, de egy kb. 5 cm-es elektronikai szigetelő szalag megoldotta a problémát. Az alaszkai vadászat alatt a vezetőm Lucas Mullen soha nem ragasztotta le a sátrának a szellőzőjét és nem is szivárgott be víz annak ellenére, hogy napokig esett az eső.

A Lynn csatornára néző hegyekben vadásztunk, egy 320 km-es nyílás, ami egyenesen észak felé halad az óceántól a Chilkat-hegységen keresztül. A hegyek egyre meredekebbek lesznek, ahogy beljebb megyünk a nyíláson, ami egyfajta szél alagút hatást hoz létre, ami az apállyal és dagállyal kombinálva nagyon veszélyes lehet.

„Még a nagyon komoly halászok is azt mondják a ’Lynn csatorna’ hallatán, hogy ’k..vára utálom azt a helyet’”, mondta nekem Mullan, aki maga is egy kereskedő halász.

Kecskék földje.

Mindkét vadászaton a hegyekben kempingeztünk (a fák felett), így alig volt védelmünk a széltől. A legerősebb szél, amivel találkoztunk 56 km/h sebességű volt Dihle időjárásjelentése szerint. Ő és én egy napot töltöttünk a Skyscraperbe zárva, és azt vártuk, hogy az idő javuljon. A Skyscraper kialakítása magas, így egyenesen lehet ülni benne, ha egy napot a sátorban kell tölteni. A legfontosabb, hogy a sátor derekasan ellenállt a széllökéseknek. Nem lehet eléggé kiemelni ennek fontosságát. Ha egész nap hideg és nedves időben vadásztál és hulla fáradtan arra érsz vissza a táborba, hogy a sátrad összedőlt, szétszedte a szél vagy lefújta a hegyről, akkor az nem egy kellemetlen, hanem egy veszélyes szituáció. Biztosra mentünk és legalább egy tartókötelet egy fához kötöttünk, a karókkal rögzített tartóköteleket pedig nehéz kövekkel biztosítottuk. De a Stone Glacier ellátta fülekkel, amikbe túrabotokat tehetünk abban az esetben, ha eldurvul a helyzet és plusz tartásra van szükség.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy mihelyt megszoktuk a sátor felépítését, gyorsan fel tudtuk állítani, még szélben is. Enyhe feltételek mellett egyszerűen a WebTruss-t hozzá klipszeztük a testhez, becsúsztattuk a rudakat, kinyitottuk a sátrat és lehúztuk a fedelet. Erős szélben először biztosítottuk a rudakat, mielőtt össze klipszeztük a sátor testet.

Az író egy brit columbiai öszvérszarvassal, amit Délkelet Alaszkában ejtett el.

Miután több napot laktam a sátorban, a teljes kialakítást „okosnak” jellemezném. Több tároló hellyel rendelkezik, mint amennyire szükséged lesz és kötelekkel, amikre felszerelést akaszthatsz belül. Az ajtók egy okos szellőző rendszerrel rendelkeznek.

„Olyan, mintha ez a sátor tudná, hogy okosabb, mint én,” mondta Dihle az ikszedik összezárt óra után.

Egy jó tisztítással a sátor lényegében nem használódik vagy szakad. Egy szikla sem lyukasztotta ki a padlót (footprint). Egy rúd sem hajlott vagy törött el.

Amit a Skyscraper 2P a legjobban csinál

A sátor nagyon könnyű. A régi mondás, miszerint „minden gramm számít”, igaz a hegyi vadászatoknál és egyértelmű, hogy ezt a nagyon könnyű hátizsákos sátrat ezzel az elgondolással tervezték. Semmi sem nehezebb, mint amennyire szükséges. Ezzel egyidőben, ez a nagy teherbírású sátor elég strapabíró, hogy elbírjon egy hegyi vadászat elemeivel. A Stone Glacier fantasztikus munkát végzett annak kiderítésével, hogy mire van szüksége a megszállott hegyi vadászoknak és pont azt is adja nekik.  Az egyik sátrat ott hagytam Mullennél, hogy használja a kecske szezon hátralevő részében és Ő örömmel lecserélte a sátrat, amit eddig használt.

Amit a Skyscraper 2P nem csinál jól

A könnyebb nejlon, amit a sátor testhez használtak egy olyan áldozatnak tekinthető, amit a Stone Glacier mérnökök bevállaltak. Azonban van sok kétszemélyes sátor, ami könnyebb, mint a Stone Glacier Skyscraper, azok 3 évszakos sátrak, amiket hátizsákos túrázáshoz tervezték, és nem feltétlenül a hegyi vadászathoz. Azok a három évszakos sátrak általában egy kicsit olcsóbbak is. Mindez egy kompromisszum.

Teljesíti a Stone Glacier Skyscraper 2 személyes sátor a küldetését?

Igen, kétségkívül. A Stone Glacier Skyscraper okos és hasznos vadász felszerelések gyártásával szerzett magának hírnevet a hegyi vadászok körében. A Skyscraper 2P segít ezen hírnév építésében az egyedi kialakításával, ami tényleg működik azoknál a feltételeknél, amikre tervezték – a legdurvább hegyi vadászatokon. A l e x  R o b i n s o n