Vettél egy AR-15-öt. Most pedig végezd el a megfelelő fejlesztéseket, hogy a legtöbbet hozd ki a puskádból

A legtöbb AR fegyverben különösen sok lehetőség rejlik, de az elvégzett módosítások fogják eldönteni, hogy mennyire lesz pontos és hasznos.

Vettél egy AR-15-öt azzal a szándékkal, hogy felszereld csúcsminőségű tartozékokkal és a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Számtalan változót kell figyelembe venni, mint például a felhasználás célja, földrajzi helyzet és sok más. Viszont, ha egy puskát szeretnél a megfelelő utángyártott módosításokkal, ami lefedi az alapokat, akkor van néhány specifikus fejlesztés, amit el kell végezned. Az általam választott tartozékok az AR sokoldalúságára építenek és segítő útmutatóként szolgálnak ahhoz, hogy létrehozhasd a tökéletes puskát.

Mielőtt belekezdenénk, tudnod kell, hogy az AR egy olyan moduláris platform, aminél könnyen kiválaszthatod a beállításokat. Ha egy adott komponens nem működik nálad, akkor egyszerűen cseréld ki egyre, ami működik. A felszereltség teljes mértékben Tőled függ, és némi kísérletezés után úgyis felfedezed, hogy milyen komponensek működnek a legjobban, amivel ellátja célt amit szeretnél.

Amikor felszerelek egy AR-t (egy minden célnak megfelelő fegyvert), az alábbi módosításokat végeznék el. Több évnyi próbálgatás és hiba után, aprólékosan összeválogattam egy komponens listát, amiket alaposan összehasonlítottam más termékekkel a kategóriájukban és azokat választottam, amik jelentős növekedést hoztak a teljesítményemben, valamint a puska kezelhetőségében és működésében az összes lövési feltétel mellett.

Optika opciók

Betekintés a Vortex Razor HD Gen III-ba.

Miután döntöttél egy puska mellett, a következő prioritás egy olyan optika kiválasztása, ami kihozza az új AR puskád legjobb képességeit. A megfelelő optika kiválasztása vitathatatlanul ugyanolyan fontos, mint maga a platform, és a tőkéd nagy részét ebbe kellene fektetned. Nagyon gyakran a népek vesznek egy drága puska, majd rácsavaroznak egy olcsó Red-Dot-ot és egy ugyanolyan olcsó szereléket. A valóságban, sokkal többre lehetsz képes egy olcsóbb puskával és egy csúcsminőségű optikával. Sok esetben azt javasolnám, hogy költsenek kétszer annyit az optikára és egy stabil szerelékre, mint a puskára.

Minden puskára, aminek a csöve hosszabb 370 mm-nél, azt javaslom, hogy hagyjátok el a Red-Dot irányzékot és helyette válasszatok egy alacsony nagyítású céltávcsövet. Egy ilyen puskához a legjobb alacsony nagyítású céltávcső a Vortex Optics Razor HD Gen III 1-10×24. Ez az optika tud mindent, amire szükséged lehet.

A Razor HD Gen III 1-10x alapja a gyártó különösen sikeres Razor HD Gen II 1-6x, amit a nemzet legelitebb különleges alakulatai is választanak és használnak a USSSOCOM-on belül. Rendkívül erősnek bizonyult és kibírja a katonai megpróbáltatásokat. Az optika nem csak hihetetlenül stabil, a tágas betekintési tartománynak (eye box) és megvilágított fiber-optic irányzéknak köszönhetően 1x nagyításon red-dotként használható, 6x nagyításon pedig magas fokú pontosságot nyújt.

Rövid idővel, miután a Razor HD Gen II 1-6x piacra került 2013-ban, hamar arany szabvány lett belőle, és továbbra is az a mérce, ami alapján az alacsony nagyítású optikákat bírálják. Meg a mai alacsony nagyítású optikák hatalmi harcában sincs egy olyan optika sem, ami az összes pontot kipipálja, amit a Razor HD, különösen ilyen áron.

A Gen III 1-10x a Razor HD Gen II 1-6x optika sikereire építkezik és az előd méreteivel és súlyával rendelkezik, de 66 százalékos nagyítás növekedést nyújt. A kiváló optikai tisztaság mellett, az egyik tulajdonságok, amit a Vortex tökéletesített, az optika betekintési tartománya. Nagyon tágas és sok fejmozgást enged úgy, hogy megmarad a teljes látómező. Tulajdonképpen a Vortex Razor HD Gen III 1-10x rendelkezik a legnagyobb látómezővel az összes jelenleg kapható alacsony nagyítású optika közül.

Sok alacsony nagyítású optikánál egyenletesen kell tartani a fejünket az okulár lencse mögött. Ha a szem nics tökéletesen egyvonalban, a lényegében egy céltávcső árnyékot kap; lényegében egy eltakart kép a célpontról, ahol a látható kép részei feketék lesznek. Ez elfogadhatatlan egy olyan optikánál, amit dinamikus lövészethez terveztek változó pozíciókból, mivel jelentősen lelassítja a lövészt amikor megpróbálja áthelyezni a fejét egy lövés előtt. Egy szűk betekintési tartomány az alacsony nagyítású optikák Achiles sarka és egyik oka annak, hogy miért kerülnek be lassan a katonai és rendvédelmi piacokra, ahol szeretik a végtelen látómezőt és célbefogási sebességet, amit a red-dot-ok kínálnak.

A Vortex megfejtette a kódot. Ez villámgyors, természetes red-dot célbefogást, könnyed célról-célra váltást és megnövekedett helyzet jelenlétet jelent az óriási látómezőnek köszönhetően. Amikor a Razor HD-ba belenézel, a céltávcső és a tornyok szó szerint eltűnnek a látótérből; csak egy jelentéktelen keret látható a kép körül. Ez lenyűgöző, és ha a megfelelő magasságban van felszerelve, a Razor HD minden területen van olyan gyors, mint egy red-dot irányzék.

Válassz egy karácsonyfát

Itt látható a különbség egy MOA (balra) célkereszt és egy MRAD között.

A Razor HD Gen III 1-10x azonban nem csak egy nagy red-dot irányzék. A legtöbb alacsony nagyítású céltávcsövet az alacsony nagyítású teljesítménye alapján értékelik; a sok dolog egyike, amiben a Razor HD tündököl. De az AR-15 képes az 500 méternél távolabbi célpontok eltalálására is. Ahhoz, hogy ezt hatékony megtehesd, be kell tudnod azonosítani a célpontot és legalább részben látnod kell, hogy stabilan eltaláld. Az ökölszabály a 2x nagyítás minden 100 méternél, ami egy 1-10x optikát ideális nagyítási tartományúvá tesz egy ilyen puskához.

Ahhoz, hogy teljesen kihasználhasd a nagyítási tartományt és az AR-15 puskád képességeit, egy karácsonyfa típusú célkereszt az ideális megoldás pontos fedésekkel és vízszintes jelölésekkel. A Gen III 1-10x két célkereszttel kapható. Az egyik MOA a másik MRAD.

A MOA hash-jelölésű távolságmérős célkereszt egy ballisztikus esés kompenzálás és egy MOA alapú célkereszt kombinációja. Kínál vonal hosszabbításokat távolságméréshez, függőleges és vízszintes jelöléseket korrekciókhoz, ami a lövész számára pont ideális és gyors célkeresztté teszi, ami egyértelmű és könnyen használható.

A MOA/BDC karácsonyfa típusú célkeresztet az 5.56mm AR-15-höz optimalizálták. Használhatod a célkeresztet a célpontok távolság becsléséhez, majd a célpont egyszerűen a megfelelő számhoz helyezed és meghúzod a ravaszt. Minden jelölés 100 méteres léptékben van számozva 100-600 méterig. 600 méteren túl a célkereszt visszavált MOA beosztásokra egészen 32 MOA-ig. A vízszintes jelölések (szél) 5 mph léptékekben lettek elhelyezve 5-20 mph-ig és teljes értékű széllel számolják. Tényleg nem lehet egyszerűbb és gyorsabb, mint a EBR-9 MOA célkereszt.

Az EBR-9 MRAD egy mil alapú célkereszt, amihez egy kicsit több ballisztikus adat és tudás szükséges, hogy hatékonyan használhassuk, de akik ismerik, biztos értékelni fogják ezt a tulajdonságokban gazdag célkeresztet. Az EBR-9 MRAD ugyanazt a karácsonyfa típusú célkeresztet kínálja, mint a MOA változat, de az összes távolságmérő, függőleges és vízszintes jelölés MRAD vagy MIL alapú, ami jól együttműködik a ballisztikus számítóval és pontosabb célzást fog kínálni.

Mindkét célkereszt ugyanazzal a részekre osztott körrel rendelkezik a középpont körül, ezen kívül egy nagyon gyors, fényerős világítóponttal a közeli lövésekhez, és nagy fokú pontossághoz a növekvő távolságokhoz vagy kisebb célpontokhoz.

A Razor HD kitűnő közeli optika, emellett lehetővé teszi, hogy láss és becélozhass célpontokat bőven az AR-15-ös puskád hatékony hatótávolságán túl, megfelelő mértékű pontossággal. Ezen kívül életre szóló garancia van rá. Ha elromlik, a Vortex megjavítja – pont.

A megfelelő optika magasság kiválasztása

A LaRue QD szerelékek gyorsan levehetők és visszatérnek a 0 pozícióba, ha újra feltesszük ugyanoda.

Miután kiválasztottad az optikádat, ideje kiválasztani a megfelelő magasságú szereléket hozzá. A legtöbb AR típusú fegyvernél a legjobb az 1.5- vagy 1.54-collos SPR (Special Purpose Rifle – speciális célú puska)-stílusú, egyrészes szerelék. Léteznek alacsonyabb és magasabb szerelékek, de azok bizonyos fajta lövészethez vannak optimalizálva. Például, nagyon szeretem az 1.93 coll magasságú szerelékeket, amik olyan magasságba helyezik az optikát, ami hasonló egy alacsonyabb red-dot irányzékhoz. A red-dot irányzékok, amiket ebbe a magasságba helyeznek el, valójában 1.72 coll magasságra vannak a felső síntől, de a legtöbb alacsony nagyítású céltávcső okulár lencséjének mérete miatt, nagyon hasonlónak fog tűnni.

Az egyik ok, amiért sokan ezeket a magasabb szerelékeket választják, a gyors célkereszt befogás az álló lövészetnél. Majdnem olyan gyorsan bele lehet nézni bármely pozícióban, mint egy red-dot irányzékba, kivéve a hasalás, ez a gyengéjük. A sín feletti távolságuk miatt nyakfájdalmak jelentkezhetnek a hosszabb lövészetnél ebben a pozícióban.

Jobb választás az 1.5/1.54 coll magasság egy általános célú puskánál. A testalkatodtól és lövési stílusodtól függően lehet, hogy feláldozol némi gyorsaságot, de egyenletességet kaphatsz az arc tartásában és kényelmében. Azt javaslom, hogy próbáld ki mindegyiket és úgy válassz. Az alacsony nagyítású céltávcsöves puskáim az 1.93 collos szerelékekkel vannak felszerelve, mert jobban szeretem a függőleges lövő pozíciókat, és hasalva töltöm a legkevesebb időt, de a Te szándékaid különbözhetnek az enyémektől.

Elsősorban ezeket a szerelékeket puskád tokjának lapos felső részéhez rögzítik, vagy gyorsan levehető (QD) karokkal, vagy ½ hüvelykes csavarokkal. Mindkét módszer nagyon biztonságos. A QD szereléknek a LaRue Tactical-t szeretem. A LaRue szerelékek gyorsan levehetők vagy visszatehetők és visszatérnek a 0 pozícióba, ha újra feltesszük ugyanoda. Ha a puskád rendelkezik egy hagyományosan elhelyezett tartalék acél irányzékkal, akkor határozottan javaslom a QD szereléket. Ha az acél irányzékaid 45 fokos szögben vannak felszerelve, akkor egy hagyományos csavarokkal rögzített szerelék is jó. Nézzétek meg valamelyik Geissele Automatics Super Precision szerelékeket, Badger Ordnance Condition One-t, vagy a Vortex valamelyik gyári szerelékét.

Szubjejtív elsütőbillentyű választás

A Geissele Super Dynamic Combat elsütőszerkezet megfelel a cikk írójának, de Neked kell eldöntened, hogy számodra mi működik a legjobban.

Egy könnyű, sima elsütőszerkezet szükséges ahhoz, hogy kihasználhassuk a puska/optika kombinációnk teljes pontossági potenciálját. Miután ezt kijelentettük, az elsütőszerkezet nagyon is szubjektív. Az általános célú AR-15 puskához jobban szeretem a kétállású elsütőbillentyűt kb. 1,8 kg-os kombinált ellenállással; aminek stabil a visszaállása. Emellett legyen lapos a billentyű. Az átlagnál nagyobb méretű a kezem és azt tapasztaltam, hogy egy lapos elsütőbillentyű növeli a teljes húzás hosszúságát és lehetővé teszi, hogy a elsütőujjam természetesen és kényelmesen oda essen a billentyűn, ahova való, pontosan az első és második ujjperc hajlatába. Megtalálta, azt az elsütőszerekezetet, ami a legjobban megfelel az igényeimnek, ez pedig a Geissele Automatics – Super Dynamic-Combat (SD-C).

A Geissele SD-C egy nem állítható harci elsütőszerkezet, aminek a teljesítménye majdnem olyan, mint egy match szintű kétállású elsütőszerkezet és precíz elsütőbillentyű kezelést tesz lehetővé. Az SD-C nagyon hasonlít a Geissele SSA elsütőszerkezethez, a select-fire félautomata változata, amit a Geissele a U.S. Special Operations (U.S. különleges műveletek) közösség számára gyárt Az elsütőbillentyű ellenállása 2040g: 1134g az első fokozatban és 906g a másodikban. Azt tapasztaltam, hogy ez a súlypont megfelelő ehhez a puskához. Magas fokú pontosságot tesz lehetővé, emellett elég gyorsaságot is nyújt.

Szeretem a kétállású elsütőszerkezetet, mert arra tervezték, hogy növelje a lövész magabiztosságát úgy, hogy segít csökkenteni az elsütőbillentyű rángását és így növeli a pontosságot. Az SD-C érzetre sima és bizonyítottan nagyon megbízható a terepen, emellett jobb elsütőbillentyű kezelést és pontosságot nyújt, de megtartja a katonai elsütőszerkezet megbízhatóságát.

A megfelelő zárszerkezet csökkenti a működési hibákat

A SureFire OBC zárszerkezet azonnal megduplázza az AR puskád megbízhatóságát.

Az AR-15 puska szíve a zárszerkezet egység (BCG – bolt carrier group). Az gyári megfelel az általános lövészethez. Azonban, ha hozzáadsz egy hangtompítót, a dolgok kicsit bonyolódni kezdenek, különösen egy közvetlen Impingement (közvetlen impulzusos gázüzemű rendszer) puskánál. A SureFire összefogott az M16 egyik tervezőjével, Jim Sullivan-nel és megalkották az optimalizált zárszerkezetet (OBC) ezen probléma megoldásához.

Az OBC megduplázza az AR-15 puskád megbízhatóságát. A szabadalmaztatott kialakítása több időt ad a megbízható újratöltésre a tárból és közel kiküszöböli a töltények elakadásából adódó működési hibákat, amik lebéníthatják a puskádat.

Az OBC emellett késlelteti a tolózár kioldását a tüzelési folyamat alatt, ami több időt ad az expandáló gázoknak a csövön való távozásra. Ez csökkenti a hátsó nyomás gázainak távozását a töltényűr csoport felső részénél. Egy semlegesen kiegyensúlyozott ellensúly a zárszerkezet hátsó részén javítja a zárszerkezet és a puskacső meghosszabbítás záródását, közel megszüntetve a zár ugrálását.

A visszarúgás is érezhetően csökken. Az OBC beszerelése megnövel az ember és puska teljesítményét, mert könnyebb célkövetést és jobb kezelhetőséget biztosít a gyors lövés sorozatoknál. Egy súrlódásmentes bevonattal látták el, így a használat alatt ellenáll a súrlódásnak és megkönnyíti a tisztítást – csak le kell törölni egy nedves ronggyal.

Ha kombináljuk egy SureFire WarComp torkolattűz tompítóval, a puska egyszerűen nem mozdul el a célpontról, ami a több lövésből álló sorozatokat ismételhetővé és nagyon könnyűvé teszi. Az összes termék közül, amit máig használtam az OBC kínálja a legnagyobb lövés javítást az AR-15-nél. Ehhez add hozzá a hosszú élettartamot, amit a puska tolózárának nyújt és a befektetés máris nem kérdéses.

Szüntesd meg a torkolattüzet

A WarComp (látható az író AR puskájának csövén) jelentősen lecsökkenti a torkolattüzet és emelkedést.

A lövészeknek évekig választaniuk kellett a torkolattűz rejtő és a csőszájfék között. Számos hibrid készült, de mindegyik gyenge a torkolattűz tompításban. A WarComp hatékony megszünteti a torkolattű több, mint 98 százalékát, még a rövid csövű puskákon is. A saját tervezésű SureFire WarComp torkolattűz rejtő/csőszájfék adapter mindkét kiegészítő legjobb tulajdonságát nyújtja. A WarComp kiváló torkolattűz tompítást és jelentős csőszáj emelkedést nyújt, ami segít elrejteni a pozíciódat, megőrizni a sötéthez hozzászokott látást és célon maradni a gyorsabb ismétlő lövésekért.

Ezen kívül szinte bármely lövő stílushoz optimalizálható. A DLC bevonat maximális védelmet nyújt a durva környezeti körülmények között és megkönnyíti a tisztítást még az extrém használat után is. A SureFire WarComp hibrod csőszáj készülék lett az iparág szabványa a torkolattűz és visszarúgást tompításban is, és hangtompító szerelékként is funkcionál a SureFire híres hangtompítói számára. Fantasztikus.

Kell venned egy hangtompítót, Is

Egy AR-15 sem teljes a hangtompító nélkül.

Még egy ipari szabvány, amit a listához kell adni, a SureFire hangtompító. Feljavított gázáramlás dinamikát és szabadalmaztatott első fedél kialakítás ami szinte megszünteti az első torkolattüzet a további lövések tüze mellett, nagyban csökkenti a por és részecske nyomokat. Ha éjszaka adunk le egy lövést, akkor a látható villanás kb. egy sushi méretéhez hasonlítható.

A kedvenc hangtompítóm a SureFire’s SOCOM556-MINI2. Hasonló teljesítményt nyújt, mint a híres USSOCOM kiadású hangtompító, de egy kompaktabb csomagolásban a 370mm-es vagy hosszabb puskacsövekhez. Csupán 127mm hosszú (csak 63,5mm-el növeli a puska teljes hosszát), a SureFire innovatív belső terelőjét használja, hogy jelentősen csökkentse az ellennyomást, a ciklikus sebességet és a gáz visszafújást – ezáltal a kényelmes lövészeti élményt nyújt. A Mini szintén a gyár gyors feltehető retesz rendszerét használja, amivel gyorsan fel lehet tenni vagy le lehet venni egy gyűrű elforgatásával.

A SOCOM556-MINI2 nem csak jelentős hang és porcsökkentést kínál, hanem a találati pont is állandó marad. Ez azt jelenti, hogy a hangtompító felszerelésével nem kell újra belőni a puskát.

Találd meg a megfelelő markolatot

A két pisztoly markolat, amit szabványosítottam, a Magpul MOE+ és a K2+. Utóbbi egy függőlegesebb fogást nyújt, mint a hagyományos A2 és MOE változat. A függőlegesebb markolat kényelmesebb és hatékony lövés élményt nyújt, mert a csukló egyenes és zárt tartását teszi lehetővé, így hatékonyabban húzhatod a puskát a vállhajlatodba. Mindkét markolat remek kezelhetőséget ad a puskának, a tapintható gumi felületnek köszönhetően, ami stabil fogást biztosít a nedves vagy száraz feltételektől függetlenül. Mindkettő tágas belső tárolókapacitással rendelkezik, amibe belefér egy tartalék tolózár, ütőszeg, kenőanyag, elemek, kötegelők, és más hasonló méretű tárgyak.

Amikor egy markolatot szerelek a puskámra, mindig felteszem a Magpul winter sátorvasat. A nyílás nem csak megnövelt, hogy kesztyűben is használható legyen, hanem a középső ujjat is védi, mert kitölti azt a rést, ami amúgy a sátorvas és a markolat között lenni szokott.

Egy jól bevált agyazás

A kedvenc agyazásom a Magpul SL. Karcsú kialakítása van, ami nagy felületen érintkezik a vállunkkal. Az beállítókar el van rejtve, így nem valószínű a véletlen elállítás. Az agyazás mindkét oldalán süllyesztett fém gyorsan oldható szíj felfogatások találhatók, valamint két helyen közvetlenül, hurokkal rögzíthetjük a szíjat. Szeretem kiegészíteni a Magpul .30 collos gumi agytalppal, ami nem csak a súrlódást növeli, hanem az elsütőbillentyű és agytalp távolságát is.

A Magpul azon vállalatok egyike, ami a termékeit megsemmisítéssel is teszteli. Az SL agyazás annyira tartós, hogy kinyújtott karral foghatjuk, majd többször földhöz csaphatjuk anélkül, hogy eltörne. Nagy valószínűséggel a puffercsőben elhelyezett pozícionáló retesz deformálódna, mielőtt eltörne az agyazás.

Simán működő biztosító

Jól jöhet egy utángyártott kétkezes biztosító, ha közelre adsz le lövéseket.

Az összes puskámba a Radian Weapons – Talon kétkezes biztosító elosztót szerelem. Moduláris kialakítást kínálnak, amit szabvány 90 fokban (ezt szoktam választani) vagy rövid 45 fokban lehet beszerelni úgy, hogy egyszerűen 180 fokkal elforgatjuk a nyelet a tok alsó részében, amikor beszereljük. Minden elosztókart precíziós géppel készített „galambfarok” interfész használatával szerelnek be rugóval feszített tartóval, hogy a kart a helyére rögzítsék. Ez azt jelenti, hogy nincsenek csavarok, amik kilazulhatnak vagy eltörhetnek. A köröm egy kétkaros kombinációt nyújt; egy hosszú kar és egy rövid kar. Jobbkezes lövészként a hosszú (szabvány hossz) kart a tok alsó részének bal oldalára, a rövidebbet a jobb oldalára helyezem. Próbáltam sok különböző kétkezes elosztó az évek során és megtaláltam a kedvencemet a Talonban a formája, mérete és sima működése miatt. A rövid jobb oldal nem akadályozza vagy ér hozzá az elsütő ujjamhoz sem.

Változtasd az sötétséget nappallá

A SureFire Pro a felszerelt hangtompító hátsó végéhez van felszerelve.

Egy olyan lámpát akarok, ami könnyű, különösen erős a fénye, fókuszálható a fénye és felszerelhető egy olyan kapcsolóval, ami pillanatnyi és állandó bekapcsolást tesz lehetővé és testre szabhatom a tartó kezem helyzeténél. Ezen kívül minden körülmény között legyen megbízható.

A SureFire M600 Scout Light Pro egy a visszarúgásnak ellenálló, nagyon magas fényerejű LED, ami 1000 lumen vakító fehér fény bocsát ki. A saját TIR lencse a fényt egy nagy hatótávolságú sugárrá átalakítja elegendő gyűrűvel, vagy körülvevő fénnyé, ami kiváló perifériás látást nyújt; ez ideálissá teszi a közepes és nagy távolságú felhasználáshoz.

A PRO a puskára való felszerelésben különbözik az elődjétől. Az elmúlt években fix különálló vagy soros szerelékeket fejlesztettek, és ezek lettek az előnyben részesített módszerek a lámpa felszereléséhez az AR-15 elejére. Ezek a módszerek közelebb helyezik a lámpát a sínhez, ami csökkenti a teljes méretét, de ennek az ára, hogy megnövekedik a sérülékenység.

Az új PRO rendelkezik egy lapos szerelékkel (LPM) ami engedi a lámpát forogni és belülre vagy kívülre fordulni, így szorosan befér más tartozékok alá és jelentősen csökkenti a lámpa méretét. A lapos szerelékek kompatibilisek az M-Lok és Picatinny sínekkel.

A Scout lámpáimhoz mindig hozzá adom a SureFire DS-SR07 kapcsolót. Ez a tartozék egy vízálló kapcsoló a SureFire Scout könnyű fegyver lámpákhoz. A kapcsoló rendelkezik egy rendszer kikapcsoló funkcióval, kattintásra be/ki nyomógombos kapcsolóval, és egy plug-in SR07 kapcsolóval, valamint egy 18 cm-es vezetéken lévő pillanatnyi kattintásra be/ki távkapcsolóval. A beépített nyomógomb és távkapcsoló egymástól függetlenül működik, így egy kapcsoló bőséget nyújt és bárhova elhelyezhető, ahol van egy kis darab Picatinny sín. Vagy módosíthatod a kapcsolót és odaragaszthatod bárhova a mellső markolathoz, hogy optimalizáld a tartó kezed fogását.

Az ideális lőszer

Itt egy példa a TSX 62-grain lövedék penetrációjáról.

Én az 5.56 NATO rajongója vagyok. Gyakorlatilag minden hol elérhető nagy mennyiségben. Az elérhetőség azt jelenti, hogy kimehetsz a lőtérre gyakorolni. A lövésenkénti költség olyan alacsony, hogy nem fogja kiüríteni a pénztárcádat és nem kell attól félned, hogy több száz dollárt költesz egy gyakorlás alatt. Az 5.56 híres arról, hogy különösen pontos és halálos a gyakorlati távolságokon. A visszarúgás enyhe, ami nagyon gyors és kényelmes ismétléseket tesz lehetővé. És végül, az 5.56 lőszer megbízható. Még az olcsó, piszkos lőszer is durran minden alkalommal, amikor meghúzod a ravaszt, és ha a puskád megfelelően lett beállítva, akkor mindig fog.

Az általam választott lőszert a Black Hills Ammunition gyártja. A 62-grain TSX lőszert választom. A Triple Shock X (TSX) lövedék 100% rézből készült és nem tartalmaz ólmot. Amikor a lövedék expandál, négy borotvaéles szirom képződik, ezáltal a lövedék mélyebre penetrál. Ezek a lövedékek általában megtartják súlyuk 100%-át, és az egyik legjobb teljesítményű 5.56-os lövedékként tartják számon.

A Black Hills 62-grain Triple Shock (TSX) lőszerrel és egy stabil lövő pozícióval mindenhol jól fogsz teljesíteni közvetlen közeltől 600 méterig. Rendszeresen használom ilyen távolságon a 37cm-es csövű AR puskámat és a legtöbbször egy IPSC sziluett „A” zónáján belül tudok maradni 500 méteren, kivéve a legszelesebb körülményeknél.

Puskaszíj támogatás

Egy szíj olyan a puska számára, mintegy tok a pisztoly számára, ami azt jelenti, legyen egy a puskádon. Nagy rajongója vagyok a gyorsan rögzíthető kétpontos szíjaknak. Főleg az olyanoké, amik rendelkeznek egy gyorsbeállító résszel, amivel a felhasználó hamar változtathat a szíj hosszúságán, ezáltal megszoríthatja, lazíthatja vagy szíjjal megtámasztott lövéshez használhatja.

Számos ilyen típusú szíj kapható: párnázott és nem párnázott, fém vagy polimer részekkel, különböző fonással, egyszínű vagy a divatos terepmintás változat, hogy megfeleljen az ízlésednek. Válaszd azt a márkát, amit a legjobban szeretsz. Az én kedvencem a Viking Tactic VTAC szíj, de használom a Magpul MS1-et és a Blue Force Gear VCAS szíjat is.

Előnyben részesítem a gyorsan oldható szíjkengyeleket a szíj mindkét oldalán, de legalább az első csatlakozás legyen gyorsan oldható. Ezáltal gyorsan eltávolíthatod a szíjat vészhelyzetben, ha beleakadnál, vagy ha rá akarod tekerni valamire, hogy stabilabban lőhess.

A szíj hátsó részét a puskám agyazásának jobboldalára csatlakoztattam, az első részét pedig a puska elejének baloldalára, mivel jobbkezes vagyok. Ezáltal bőven van állítási lehetőségem és teljes mértékben kezelni tudom a puskacsövet lendítésnél. Az elhelyezés szintén zavartalan hozzáférést nyújt a mellső markolat teljes hosszához, így szabadságot ad a támasztó kéz elhelyezkedésében, a puska pedig hozzá simul a testemhez, amikor nem használom. C h r i s M u d g e t t

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!