A sörétes puska piac korlátozottabb a balkezes lövészek esetében, ennek ellenére van néhány jó opció számukra is

Mint minden hagyományos vadászt, engem is az apám tanított sörétes puskával lőni. De mint kiderült, nem tudta, hogy mi a fenét csinál. A legalapabb kezdőpont a sörétes puska lövészetnél a domináns szem meghatározása. Ha a jobb szemed a domináns, akkor jobb kézzel kellene lőnöd; a domináns bal szem azt jelenti, hogy bal kézzel kellene lőnöd.

Sok kezdő és még tapasztalt vadászat is úgy gondolják, hogy a domináns kezükkel kellene lőniük. Ha jobb kézzel írsz vagy dobsz egy labdát, akkor jobbkezes vagy. Gondolom ezt tanította az apám. Így éveken keresztül jobb kézzel lőttem.

20-as éveim végén történt, hogy a lövész tanárom észrevette, valami nem stimmel a célzásommal. Összességében rosszul lőttem, de amikor elvétettem a célt, akkor rendkívül rosszul céloztam – 1 – 1,5 méterrel az agyaggalamb mögött voltam, főleg a balról jobbra menőknél. Aznap jöttem rá, hogy a bal szemem a domináns. Több évnyi jobbkezes lövészet után bal kézre váltottam.

Ez volt az egyik legjobb döntés, amit hoztam a pontosabb sörétes puska lövészettel kapcsolatban, de egy púp is a hátamon, hogy olyan puskákat találjak, amik igazán illeszkednek hozzám. A legtöbb sörétes puskát jobbkezes lövészeknek tervezték, mert a legtöbben jobb kézzel lőnek. Az utolsó 15 évet azzal töltöttem, hogy az elsütő ujjammal a sátorvas felett vagy alatt nyúlkáltam, hogy megnyomjam az olyan sörétes puskák biztosítóját, amit jobbkezeseknek terveztek. A legtöbb modern sörétes puskát megfordítható biztosítóval készítik, de így is kényelmetlen egy igazi balkezes számára egy jobbkezes sörétes puska, amikor azt kell néznie, hogy a hüvelyek az orra előtt repkednek minden lövésnél.

Ha bal kézzel lősz, akkor van néhány jobb opció annál, hogy simán áthelyezed a biztosító a másik oldalra egy jobbkezes sörétes puskánál. Egy igazi balkezes puska jobban illeszkedni fog, ami azt jelenti, hogy pontosabb leszel a madaraknál és az agyag célpontoknál. Itt van néhány a legjobb balkezes sörétes puskák közül.

1. Benelli

Az SBE3 csaj egy a számos balkezes modell közül, amit a Benelli gyárt.

Egy gyártót sem érdekel a balkezes sörétes puskák gyártása, mint a Benellit. A Super Black Eagle, M2 és Montefeltro mind kapható balkezes változatban. Minden alkalommal, amikor a Benelli bemutat egy félautomata sörétes puskát, szinte garantált, hogy a következő évben kapható lesz egy balkezes modell is. Több szezonon át lőttem a balkezes SBE2-vel. Ez volt az első igazi balkezes puskám. A Benellik mindig jól passzoltak hozzám, de a balkezes modell határozottan javított a lövész képességeimen. Az egyetlen hátrány az, hogy mivel nem vagyok balkezes, csak a bal szemem domináns, a tartásom egy kicsit gyengébb. Ez ahhoz vezethet, hogy a hüvelyek elakadhatnak a zárszerkezetben a tehetetlenség által működtetett sörétes puskáknál, mert nem emelem olyan egyenletesen a vállamhoz a puskát, mint szeretném. És a tehetetlenség által működtetett puskáknak szükségük van arra a megtámasztásra, hogy megbízhatóan kezeljék a lőszereket. Ha szeretnék egy 3 hüvelykes puskát egy SBE árának feléért, akkor a Benelli leányvállalata, a Franchi gyártja az Affinity-t balkezese változatban. Ugyanaz a szerkezet, mint a Benelli puskáknál.

2. Remington

A Remington 1100 a cég egyik legjobb kivitelezésű öntöltője.

A „nagy zöld” évtizedek óta gyárt különböző sörétes puskákat balkezesek számára. A legnépszerűbb puskák, a 870, 1100, 11-87 és VersaMax kapható balkezes változatban, de kevés kaliberben. Az 1100 egyértelműen minden idők legjobb Remingtonja számomra és volt pár alkalmam lőni a balkezes modellel. Nem csalódtam. Ugyanolyan megbízhatóan működött, mint amit az 1100-tól várna az ember és számomra némileg jobb volt lendíteni, mint a jobbkezes változatot. Kapható 20-as kaliberű balkezes változatban is. A 870 a jó választás, ha egy megfizethetőbb kis kaliberűt szeretnél. Az utóbbi években kerestem balkezes 20-as kaliberű Express-t, de még nem sikerült találni. Jelenleg a fegyverboltok és az online boltok a legjobb helyek ezen Remingtonok keresésére.

3. Beretta A400 Xtreme

A Beretta A400 az egyik legfinomabb visszarúgású puska, amit valaha kiadtak Olaszországban.

Az egyik legfinomabb visszarúgású puska, amit valaha kiadtak Olaszországban, a gázzal működő A400 Xtreme az egyik olyan öntöltő abból a néhányból, ami $1,800-nál többe kerül és teljesen megéri az árát. Soha nem volt problémám az A400-zal, kivéve azt a pár esetet, amikor különösen koszos lett Saskatchewanban, mert több napon keresztül a száraz földön hevert. A korai A400 modelleknél probléma volt a 3,5 hüvelykes nagy sebességű lőszerek újra töltésével, de ez már nem jelent gondot. Nem kívánhatsz az A400-nál jobban kiegyensúlyozott puskát. Ez egy nehéz sörétes puska, de ez a súly jobb lövésszé tesz, mert nem lengeted ide-oda, mint egy tehetetlenség által működtetett puskát. Ha kölcsönöznöm kell egy puskát, akkor mindig reménykedem, hogy egy Beretta lesz. Úgy tűnik, hogy az öntöltők mindenkihez passzolnak, a biztosító pedig a sátorvas előtt helyezkedik el, ami könnyebbé teszi a balkezesek számára a lövést egy jobbkezes puskával. A Benelli, Winchester, Remington és mások a sátorvas mögé teszik a biztosítót és az igazat megvallva ez elég szívás a balkezesek számára. Ezen kívül nem is annyira biztonságos, mert nem igazán lehet átnyomni a gombot, amikor vállhoz vesszük a puskát. Még azelőtt kell megtenni, mielőtt céloznánk a puskával.

4. TriStar Viper G2

Ha nincs pénzed egy Beretta-ra, akkor a G2 a következő legjobb puska.

Ha mindig is szerettél volna egy Beretta-t, de nem engedhetted meg magadnak, akkor a Viper G2 egy jó alternatíva. A TriStar a Beretta puskák alapján gyártja a sörétes puskáit. Ezek megbízható gázzal működtetett félautomaták, amik nem ürítik ki a bankszámládat. A G2 fekete szintetikus 12-es kaliberű ára $650 alatt van. Ez egy 3 hüvelykes puska 710 mm-es csővel és három Beretta stílusú choke-kal (IC, M, F). A Vipert az Armsan gyártja, egy tiszteletnek örvendő török gyártó. Soha nem tapasztaltam működési problémát egy TriStar puskánál. Az egyetlen baki, ami eszembe jut, egy skeet menetnél volt, egy .410 meglazult a tok és az agyazás találkozásánál. De egy csavarás a csavarhúzóval megoldotta a problémát. Ezek igásló puskák elfogadható áron.

5. Browning BPS

John Browning egyik legegyedibb találmánya a BPS kombinált töltő és kilökő nyílása volt.

Ezzel a puskával nőttem fel, szóval kétségkívül elfogult vagyok vele szembe. De az igaz, hogy a BPS egy remek választás balkezesek számára: egy csappal rögzített biztosítóval rendelkezik és alul löki ki a hüvelyeket. Nem kell átnyúlkálni a sátorvason vagy áthelyezni a biztosítót a Browning pumpásnál. Ezen kívül nagyon egyszerű a kezelése. A töltő nyílás a kilökő nyílás is. John Browning tervezte azt a rendszert, amit a Remington Model 17-nél, Model 31-nél, és az Ithaca Model 37-nél használtak. Ahhoz, hogy a puska újra töltsön, az acél zár a helyére megy a táron belül és a kettős emelők egy új lőszert helyeznek a töltényűrbe, miután a lövész kilökte a kilőtt lőszer hüvelyt és előre csúsztatja az előagyat. A BPS egy gyorsan újra töltő puska Browning egyedi fejlesztésének köszönhetően. Ezen kívül könnyű kiüríteni. Nem kell kifejtened minden lőszert egyesével; ehelyett csak oldd ki a gombot a tokon.

6. Mossberg

A Mossberg 935 egy nagyszerű puska volt tengeri réce vadászathoz.

A Mossberg 935, 500 és 835 Ulti-Mag szintén egy csappal rögzített biztosítóval rendelkeznek, habár egyikük sem a puska baloldalán löki ki a hüvelyeket. Már lőttem a 935 Pro szériával az első tengeri réce vadászatomon évekkel ezelőtt és hibátlanul teljesített. Pehelyrécére, sarkvidéki récére és jegesrécére lőni inkább olyan, mint 50-60 méterről keresztbe menő agyaggalambokra lőni. A tengeri récéket kivéve -12°C-ban lősz stabil szélben és hideg óceáni permettel az arcodban 5 másodpercenként. Ezért jó, ha olyan puskád van, amit könnyű lendíteni és könnyebbé teszi ezeket a nehéz lövéseket. Mihelyt megtaláltam a megfelelő ólmot, a 935 elvégezte a dolgát. Soha nem szórakoztam ilyen jól, mint amikor sörétes puskával lőttem jegesrécére – amik látszólag rakéta meghajtással húztak el a csalik mellett. A 935-nek kicsit olcsó műanyag érzete van bizonyos helyeken és az előagy nem igazán simul egybe a tokkal, de a Mossberg a munkásosztály számára gyárt puskákat, és ez tényleg minden alkalommal lőtt, amikor szükségem volt rá.

J o e  G e n z e l