Győzd le a körültekintő szemeket és legyen sikeres a vadászat a legjobb vadász terepmintás felszereléssel.

Az általad használt terepmintának meg kell felelnie a körülötted lévő növényzetnek, de a hang és illat is kulcsfontosságú tényezők.

A vadászat a vadak megtévesztéséről és a vadhoz közel kerülésről szól. Minél közelebb tudsz kerülni egy állathoz, annál hevesebb az izgalom, annál nagyobb az elégedettség és annál nagyobb az esély egy tiszta lövésre. A terepmintás vadász felszerelés segít beleolvadni a környezetbe és az önbizalmat is növeli. Ha olyan terepmintás ruhát választasz, ami passzol a környezethez, akkor olyan előnyre tehetsz szert, ami szükséges a sikerhez.

Az álcázás mintája és színe különösen fontos amikor pulykára vagy vízimadarakra vadászol, amik látják a színeket. Ha nem olvadsz bele tökéletesen a környezetbe, akkor a madarak ki fognak szúrni akkor is, ha nem mozogsz. A szarvasok és más emlősök nem úgy látják a színeket, mint mi, de nagyon jók az emberi alak észrevételében. A terepmintás vadász ruházat nem tesz láthatatlanná, de egy előnyt ad, amivel álcázott maradhatsz.

  • A legjobb terepmintás maszk: Quaker Boy Bandito Elite 3/4 Facemask
  • A legjobb 3D terepminta: Mountain Gear Ghillie Suit
  • A legjobb terepmintás halk kabát: Sitka Men’s Stratus Jacket
  • A legjobb illat blokkoló terepmintás kabát: ScentBlocker Knock Out Jacket
  • A legjobb olcsó álcázás: New View továbbfejlesztett vadászruhák

Hogyan válaszd ki a legjobb vadász terepmintát az adott vadhoz és vadászterülethez

Az álcázási minták formája és színe különböző.  A legjobbak passzolnak a környezet domináns színeihez és segítenek a körvonalad megtörésében is.

Amikor kiválasztod a mintát, akkor gondolj arra, hogyan fog kinézni távolról. Az olyan minták, amikben nincs kontraszt, stabil színnek tűnhetnek amikor távolról nézzük. Olyan terepmintát keress, aminek elhatárolható sötét és világos területei vannak, ami segít elrejteni a formádat nagyobb távolságokon is. Habár fontos a tetőtől talpig érő terepminta, a mintázatoknak nem kell egyezniük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. A nem egyező terepminta még segíthet is a körvonalad megtörésében. Néhány pulyka vadász kéreg vagy föld színű terepmintás nadrágot visel zöld, levél terepmintás felsővel, ami segít nekik elrejtőzni amikor egy fánál ülnek.

Emlékezz arra, hogy az álcázás többet jelent annál, hogy a környezet színeivel egyezően öltözöl. Nem számít, ha a terepmintád beleolvad a környezetbe, ha a ruhád zajt csap és elárulja hol vagy.

Miért fontos a maszk.

Nincs értelme az álcázásnak tetőtől talpig, ha kihagyod az arcodat. Mindegy mennyire tudsz mozdulatlanul ülni, mozgatnod kell a fejedet, hogy körülnézz. Az arcod csillogása el fog árulni. Különösen fontos a vízimadár vadászoknál, hogy ne nézzenek fel a közeledő madarakra, de a szarvasok és pulykák is látják, amikor mozgatod a fejedet. Ezért van az, hogy a terepmintás maszk egy olcsó, de létfontosságú vadász felszerelés. Elrejti az arcodat anélkül, h be kellene festeni. A hálószövésű változatok menőbbek, a stabil színes maszkok pedig némileg jobban álcáznak. Néhány fejhálón van szájnyílás, ezen keresztül megfújhatod a hívókat.

A legjobb terepmintás maszk: Quaker Boy Bandito Elite 3/4 Facemask

Könnyű felhúzni és levenni

A ¾ stílusú maszk mindent takar a sapka alatt, és szükség esetén lehúzható.

A Bandito hálószövésű terepmintás anyaga tompítja az arcod csillogását, de hűvösen tart a melegebb napokon. A drótból készült szemkeret hajtogatható és alakítható a kényelmes illeszkedésért.

A Ghillie álcaruhák 3 dimenziós álcázást nyújtanak

A Ghillie álcaruhák szó szerint egy új dimenziót adnak az álcázó vadász felszerelésnek. A terepminta kétdimenziós álcázást nyújt, a Ghillie álcaruha azonban három dimenziósan működik. A ruhán lévő hamis növényzet beleolvad a háttérbe. A mintázata által inkább olyan, mint az aljnövényzet és nem olyan, mint egy ruha, emellett homályosítja a körvonaladat, lágyítja a tested éleit és nehezebbé teszi a vad számára, hogy kiszúrjon. Nem csoda, hogy a mesterlövészek gyakran használják a Ghillie álcaruhákat az ellenség elől való elrejtőzéshez. Olyan Ghillie álcaruhát keress, ami lehullott levél anyaggal van lefedve és könnyű benne mozogni vagy lőni, és egyezik a területen található növényzettel, ahol vadászol.

A legjobb 3D álcázás: Mountain Gear Ghillie Suit

Légy az erdő

Könnyű, de erős, a terepmintás kabát és nadrág bármely ruhára felvehető és segít elrejtőzni.
 

Ez a Ghillie álcaruha öt különböző mintázattal kapható, így testre szabhatod a ruhát a vadászhelynek megfelelően. A terepmintás vadász kabát rendelkezik egy kapucnival, az eleje és a zsebek cipzárasok, a terepmintás nadrág pedig oldalt cipzáras, így bakancsban is felvehető.

A legjobb terepmintás ruha sem fog elrejteni, ha zajt csap

A vadon élő állatok a hallásukat éppúgy használják a ragadozók észleléséhez, mint a látásukat és a szaglásukat. A zsákmány fajok különösen jók a zajok forrásának meghatározásában és éles a hallásuk. Ezért nem segít az álcázás, ha az anyag susog vagy kaparó hangot ad minden bokorban. A pulyka vadászoknak, a vadászoknak, akik az erdőben mennek és az íjász vadászoknak, közel kell lenniük a zsákmányhoz és csendben kell lenniük. A halk anyagok nem számítanak annyira a vízimadár vadászoknál, akik csaphatnak némi zajt a rejtekhelyen.

A csiszolt pamut, gyapjú és fleece a leghalkabb anyagok és jó választások, ha találsz megfelelő terepmintával.

A legjobb halk terepmintás kabát: Sitka Men’s Stratus Jacket

Magasles szmoking

Egy luxus kabát, ami extra halk és tele van jó tulajdonsággal.

A Sitka tervezői mindenre gondoltak, amire egy íjász vadásznak szüksége lehet és beletették ebbe a kabátba: egy halk, szélálló zsebek mindenféle felszerelésnek, beleértve egy szarvashívó tartót, egy csatlakozó a hám számára, amit a lesen használnak, és sok más. A levehető kapucnin még hálós halló részek is vannak a füleknél, hogy hallhasd a szarvasokat, amik nem hallanak téged.

Szükséged van egy illat elrejtő terepmintára?

A terepmintát arra tercezték, hogy az állatok látását győzze le, a halk ruházat pedig segít kikerülni az éles hallásukat. Az illat elnyomó terepmintás ruha segíthet szaglás legyőzésében. A szarvasok és más emlősök első védelmi vonala a szaglás. Az illat elnyomó ruházatok szénszálas vagy más olyan béléssel vannak ellátva, ami bent tartja az emberi testszagot. Nincs olyan illat elnyomó ruha, ami 100%-ban megakadályozza, hogy a testszagunk eljusson egy szarvas orrához, de ha egy jó illat elnyomó álcázást viselsz, viselj gumicsizmát, hogy elnyomd a lábszagodat, tartsd magad is a ruházatodat tisztán, és nagyon figyelj a szélre, így az illat elnyomó ruházat segíthet addig átverni egy állat orrát, amíg leadod a lövést.

A legjobb illat elnyomó terepmintás kabát: ScentBlocker Knock Out Jacket

A szemekre és orrokra

A Realtree terepminta és a Trinity polimer szagelnyelő technológia el fog rejteni.

Elég könnyű ahhoz, hogy a szezon elején viseljük, a Knock Out kabát lélegző, nedvességet elvezető rugalmas anyagból készült, elasztikus csukló és derék résszel, ami segít bent tartani a szagokat. A ScentBlocker azt állítja, hogy a Trinity technológia 40%-kal hatásosabb, mint a karbon a szagok elfojtásában.  A kabáton hátul van egy biztosító hám slicc is.

Hogyan válasszunk olcsó álcázást

A legkönnyebb módja a pénz megtakarításnak a terepmintás vadász felszerelésnél, ha hagyjuk a márkaneves mintákat. A gyártók egy licenszdíjat fizetnek minden alkalommal, amikor egy mintát használnak, ami növeli a ruházat árát anélkül, hogy a teljesítményt is növelné. Az olcsó ruhák nem biztos, hogy rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, mint az illat elfojtás, szélállóság, de ha megtalálod a megfelelő ruhát, akkor bizonyosodj meg róla, hogy nem túl hangos és intelligensen rétegeld, így ugyanolyan jó szolgálatot tehet, mint egy drága terepmintás ruha.

A legjobb olcsó álcázás: New View továbbfejlesztett vadászruhák

Rejtőzz el olcsón

Új, halkabb anyag és rengeteg zseb teszik ezt az új továbbfejlesztett ruhát sokoldalúvá.

Ez az álca ruha egy terepmintás nadrágból, kabátból és levehető kapucniból áll, ami kapható barna és zöld erdő mintával. A nadrágnak elasztikus a dereka a kényelem miatt. A kabát hónalj részénél cipzár van, így a melegebb napokon szellőztethetjük. Mindkettő fleece béléssel rendelkezik, ami melegen tart a hidegebb időkben is.

GyIK:

A fekete jó vadász terepminta?

A fekete jó terepminta lehet, ha sötét, árnyékos környezetben viseled. Egyéb esetben a teljesen fekete felhívja a figyelmet az emberi alakra és kitűnik, mert túl sötét. Az egyetlen hely, ahol a fekete a legjobb terepminta a fedezék, ami a szarvas és pulyka vadászok köreiben népszerű. Azok a belső terek feketének tűnnek amikor kívülről nézzük, a fekete ruházat pedig segít eltűnni a fedezéken belül. Egy fekete kapucni kitűnő álca a fedezékből történő vadászatnál.

A terepminta tényleg működik a vadászatnál?

Az álcázás biztosan segít elrejtőzni a vad elől. Az olyan ruhák, amiknek a színe egyezik a környezet színével és megtörik a tested körvonalát, megnehezítik a vad számára, hogy észre vegyen. A terepmintás ruhák önmagukban azonban nem tesznek láthatatlanná. Az előnyödre kell fordítanod a terepet és a növényzetet. Ne emelkedj ki túlzottan az ég felé. Lassan és a lehető legkevesebbet mozogj. Napnak háttal vadássz, amikor csak lehet, és ha szarvasra vagy más olyan állatra vadászol, ami a szaglására hagyatkozik, vedd figyelembe a szelet. Tedd meg mindezt és válaszd ki a megfelelő vadász terepmintát és sikeres leszel.

Mi az álcázás 4 típusa?

A természetben található négy álca típus az elrejtő színezés, bomlasztó színezés, álca és utánzás.  Az elrejtő színezés beleolvad a környezetbe, mint egy szarvas barna irhája, vagy a jegesmedve fehér bundája. A bomlasztó színezés, mint a leopárdon lévő pöttyök vagy a zebra csíkjai, megtöri az állat körvonalát. Az álcázott állatok úgy néznek ki, mint valami más. Egy botsáska úgy néz ki, mint egy bot például, míg az utánzással egy másik állat kinézetét és viselkedését veszik fel. A legtöbb vadász álca az elrejtő és a bomlasztó színezést kombinálja, hogy segítsen a vadászoknak nem csak beolvadni, de az emberi formát megtörni is. A havon fehéret viselve az álcázás egy formája, míg a pulykák felé kúszás egy farok alakú legyező mögött egy agresszív hím közeledésének utánzása lehet.

Vedd figyelembe, hogy különböző állatokhoz különböző vadász álcaruha kell.

A zsákmány és a vadászterület ismerete segíteni fog a legjobb vadász álcázás kiválasztásában. A vízimadár vadászoknak melegen és szárazon kell maradniuk, miközben átverik a madarakat, amik látják a színeket, de nem kell aggódniuk a szagok miatt. A szarvas vadászoknak gondolniuk kell a szagokra és zajokra az álca minta kiválasztása mellett, ami által kevésbé lesznek észrevehetők a szarvasok számára, amik nem látják a színeket. A pulyka vadászoknak át kell verniük az éles szemű madarakat, amik látják a színeket, de nem kell aggódniuk a szagok miatt.

P h i l   B o u r j a i l y

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!