Szinte mindegyik optika gyártó kínál már különösen kompakt, a rövid fegyverekre felszerelhető RedDot sightokat. Az itthon kevésbé ismert Holosun Technologies is árulja már a HS 507 C modellt, ami egy Mini Red Dot Sight (MRDS), és Amerikában nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy jogos-e ez a népszerűség.

Írta: Marijan Loch / all4shooters

A szerző megnyerte a német IPSC bajnokságot az új “Production Optics Light Division” kategóriában a SIG Sauer P320 M17-tel és a Holosun HS 507 C MRDS-el. A tesztelés során kereken 5000 lövést adtunk le probléma nélkül.

A 2013-ban alapított, Kaliforniában elhelyezkedő Holosun Technologies vállalat eddig csak sodródott a többi gyártóval a zsúfolt piacon a hagyományos felépítésű, cső alakú RedDot-jaival és a tubus nélküli HS 510 C-vel, most azonban belép a MRDS világába a HS 507 C-vel. Ahogy korábban említettük az új törpe RedDot főleg az USA-ban kezd egyre népszerűbb lenni a lövészek körében. Ennek számos oka van: Így a Holosun a HS 507 C-nél az időközben már szinte legendássá vált Trijicon Ruggedized Miniature Reflex Sight (RMR) szerelék képéhez nyúl vissza, amit „Footprint – lábnyom”-nak is neveznek. Ezen kívül a HS 507 C nagyon megbízhatónak számít, a beszerzési ára pedig 353,- $ ami bizonyos határokon belül marad a neves konkurenciákhoz képest, mint az említett Trijicon RMR (699,- $-tól) vagy a Leupold DeltaPoint Pro (520,- $) Nálunk a Holosun HS 507 C 359,90 Euroba kerül.

A lencsekeret felső részébe egy napelemet építettek be, ez látja el energiával az elektronikát.

A Holosun HS 507 C tulajdonságai

Első ránézésre a HS 507 C súlyosnak tűnik, ami főleg a masszív keret miatt van, ami a 23×16 mm-es többrétegű bevonattal ellátott lencsét veszi körül. A tényleges méreteivel ami 40x30x45 mm (HxSzxM) azonban nem lóg ki a többi MRDS közül. A Holosun-hoz képest törékenynek tűnő Shield Sights RMS mérete 42x25x23 mm. A tetején egy napelem található, ami a működtetésért felelős CR2032 típusú akkumulátor üzemidejét lényegesen megnöveli úgy, hogy a célkereszthez szükséges energiát fényenergiából gyűjti össze. Ha már a célkeresztnél tartunk, elérkeztünk a HS 507 C egy további különlegességéhez. A felhasználó ugyanis gombnyomásra három célkereszt közül választhat. Rendelkezésre áll egy 2 MOA nagyságú pont, egy 32 MOA méretű kör rövid rovátkákkal 3-, 6-, 9- és 12-óránál valamint egy Circle-Dot célkereszt. Utóbbi nagyon emlékeztet az ismert EOTech célkeresztre a 2-MOA-s ponttal középen és az ezt körülvevő 32-MOA-s körrel.

Attól nem kell tartanunk, hogy a célpont eltolódik, ha a HS 507 C-t elemcsere miatt le kell vennünk a fegyverről. Mivel a szorítóstiftek által biztosítva van a megismételhető felszerelés.

A Holosun HS 507 C két nyomógombos vezérléssel rendelkezik amik a baloldalon helyezkednek el és plusz-mínusz szimbólumokkal jelölték őket. Ezekkel kezeljük a RedDot összes funkcióját.  Az egyik gomb egyszeri megnyomásával bekapcsoljuk a készüléket, a kikapcsoláshoz egyszerre kell megnyomni a két gombot. Ha azonban a mínusz gombot 3 másodpercig nyomva tartjuk, akkor választhatunk a különböző célkeresztek közül. Ha viszont a plusz gombot tartjuk nyomva 3 másodpercig, akkor az üzemmódot választhatjuk ki. Rendelkezésre áll itt egyszer az automatikus üzemmód, ahol az elektronika a napelemtől kapja az energiát és a világítópont fényereje automatikusan változik a környezeti fényviszonyok alapján, valamint a kézi üzemmód, ahol a fényerőt a plusz-mínusz gombokkal szabályozhatjuk tizenkét fokozatban (két éjszakai és tíz nappali fokozat). Az elemélettartam a gyártó adatai alapján a Circle-Dot célkereszt alkalmazásával közepes fokozaton 20.000 óra illetve 50.000 óra ha csak a 2MOA pontot használjuk. Továbbá a Holosun ellátta a HS 507 C-t az úgynevezett “Sensitive Motion Sensor” rendszerrel. 10 perc tétlenség után az elektronika automatikusan kikapcsol. Ha ismét megmozdítjuk az optikát – például kivesszük a tartóból – az automatikusan újra bekapcsol és a memória funkciónak köszönhetően az előzőleg használt beállításokat jeleníti meg. A célpont helyzetének állítását jól érzékelhető klikkállítással végezhetjük ½-MOA lépésekben és az állítási tartomány magasság- és oldalirányba is 50 MOA. A parallaxismentes RedDotot egy fekete műanyag dobozban szállítják, a háza egy T7075 T6 alumíniumötvözetből készült és egy titán fedél van rajta. A RedDot mellett találunk még benne egy 3V Lithium CR2032 gombelemet, szerszámot a felszereléshez, egy tisztítókendőt, egy részletes használati utasítást valamint egy MIL-STD M1913 Picatinny szereléket. Alternatívaként a Holosun HS 507 C-t a megfelelő szerelékre közvetlenül is felszerelhetjük az ehhez kimart pisztolyokra az alján található Trijicon RMR Footprintnek köszönhetően.

A Holosun HS 507 C-nél három különböző célkereszt között váltogathatunk oda-vissza. Egy 2 MOAs pont, egy 32 MOAs kör valamint egy 32 MOAs kör egy 2 MOAs ponttal.

A Holosun két gombja a ház baloldalán és …

… és az állítócsavar a célpontkorrekcióhoz a ház jobboldalán.

Versenyen is kipróbálva: A Holosun HS 507 a lőtéren

A gyakorlati próba nagy részéhez egy saját SIG Sauer P320 M17-re szereltük fel a HS 507 C-t egy Springer Precision LLC adapterlappal. Egyébként azért, hogy időt és lőszert spóroljunk a szerkesztőségben már megszokottan egy lézertöltény segítségével lőttük be a MRDS-ot. Ehhez a lézertöltényt behelyezzük a töltényűrbe és végül a RedDot világítópontját összehangoljuk a lézertöltény pontjával a kívánt távolságon. A választásunk 15 méterre esett, mivel eddig ezen a távolságon szereztük a legjobb tapasztalatokat a gyakorlati lövészetben. Az egy előre beállított kombinációval mentünk a lőtérre. Az előmunkálatainknak köszönhetően elég volt csupán néhány klikk a finombeállításhoz, így hamar áttérhettünk arra, hogy a Holosun HS 507 C-t egy sor alapgyakorlaton és egy tipikus IPSC pályán is leteszteljük különböző lövőpozíciókban és a legkülönbözőbb célfelépítésekkel.

A Holosun HS 507 C-t egy a Springer Precision amerikai tuningcég által gyártott adapterlappal szereltük fel egy SIG Sauer P 320 M17-re. Szükséges volt ez az adapter megoldás, mivel az M17 gyárilag csak egy Leupold DeltaPoint felszerelésére van előkészítve az amerikai hadsereg kívánságára.

Az első benyomásunk annyira pozitív volt a Holosunnal, hogy rövidesen eldöntöttük, hogy a P320 M17 és HS 507 C kombinációval részt veszünk a Német IPSC bajnokságon a Production Optics kategóriában.

Onnantól kezdve az azt követő hetekben a bajnokságig ez a páros állandó kísérőnk volt minden lőtér látogatásnál és közel minden lövés után tovább erősödött bennünk az első pozitív benyomás. A 2 MOAs pont pontos találatokat tesz lehetővé nagy távolságokon is és a magas képminőségnek köszönhetően gyorsan észrevehető. Célponteltolódást nem tapasztaltunk, még akkor sem, amikor durván érintkezett valamivel akkor sem, vagy amikor újratöltésnél segítségként használtuk. Attól függetlenül, hogy a sima világítópontot és a fényerő kéz vezérlését részesítjük előnyben, a tesztünk során kipróbáltuk a másik két célkeresztet és az automatikus üzemmódot is. A célponteltolódástól nem kell félnünk a célkereszt változtatásnál, mivel szigorúan véve nem váltunk célkeresztet, hanem sokkal inkább a meglévő célkereszt egy részét tüntetjük el vagy jelenítjük meg pluszban. Az automatikus üzemmód megbízhatóan és gyorsan összehangolja a célkereszt fényerejét a külső fényviszonyokhoz beltéren és kültéren egyaránt. Az Augusztus közepén megrendezett Német Bajnokság jelentette az addig jóval több mint 4000 lövésből álló tesztünk csúcspontját, amit a Holosun mindenfajta kiesés nélkül teljesített. Aztán a 12 nehéz pályán megmutatta a HS 507 C, hogy nem csak ütésálló sportoló, hanem megvan benne a sportolói teljesítmény is, ugyanis a szerkesztő megnyerte vele a Production Optics Light Division kategóriát és a német bajnoki címet.

Összegzés: Ilyen a Holosun HS 507 C teljesítménye

Az IPX8 szabvány szerint vízálló, nitrogénnel töltött Holosun HS 507 C egy robusztus külső mellett azt a kényelmet is nyújtja, hogy három különböző célkereszt közül választhatunk. Továbbá érdekes az a lehetőség, hogy az automatikus üzemmódban megnövelt elemélettartamot nyújt a napelem segítségével anélkül, hogy le kellene mondanunk a kézi vezérlésről. A borotvaéles, finom 2 MOAs pont pontos találatokat tesz lehetővé a tipikus távolságokon, a fényerejének köszönhetően mégis gyorsan észrevehető. A bajnokság után a P320 M17-en maradt a HS 507 C egy további Level III IPSC meccs idejére és végül a lövőteljesítmény meghatározásához egy ZEV O.Z-9-re tettük, hogy a többezer lövésből álló lövésterhelésnél tanúsíthassuk a HS 507 C versenyképes tartósságát. Az javasolt ára itthon 359,90 Euro a lapos alumínium picatinny szerelékkel együtt. Így az ár-/teljesítmény arány szintén meggyőzött minket.

A Holosun HS 507 C egy stabil műanyagkofferban érkezik.

A gyártó német honlapján további információkat találhattok a Holosun optikákról.