Akár sok pénzt akarsz költeni egy csúcsminőségű spektívre vagy egy strapabíró olcsó optikára van szükséged, a spektív tesztünkben minden megtalálsz.

A spektívek kicsit olyanok, mint a lakossági vízvezetékszerelők. Ha működnek, akkor alig veszed észre a szolgáltatásaikat. Ha valami elromlik – egy szivárgó cső vagy szemcsés kép – akkor elkezded megkérdőjelezni a hasznosságukat.

Az idei spektív kollekció nagyrészt a praktikussági osztályba tartozik. Nincsenek lélegzetelállító távcsövek a választékban, csupán néhány kivétellel, van néhány szivárgó cső. 8 spektív volt az idei tesztben, és a mezőny egyenletesen oszlott meg a szuper méretű 80mm-es és nagyobb (objektív átmérő) spektívek és a közepes méretű 65mm-es és kisebb spektívek között.

Ami érdekes az idei választékban, a szerep betöltő nagyon megfizethető optikák jelenléte, megfelelő spektívek $600 alatt. Néhány ezek közül mint az Athlon Argos HD ($369) egy ordító ajánlatot képviselnek, amit minden vadásznak meg kéne gondolnia, aki szűkös keretekkel rendelkezik. Másikak, mint a Maven egyenes betekintésű 65mm CS.1A, viszonylag jó árral rendelkeznek a hasznos méretük és megfelelő képminőségükhöz képest.

Mivel a spektíveknek drága a gyártása, és amiért a piacuk kisebb mint a kereső- vagy céltávcsöveké, robusztus számú spektívet láthatunk minden második évben. Érdekes, hogy egyik vezető európai márka – Swarovski, Leica, vagy Zeiss – sem adott ki idén új spektívet. Ezáltal az általam másodosztályú optika márkákként emlegetett gyártók – Leupold, SIG, és Maven – igazán tündökölhettek az idei tesztben. Itt az idei listánk, az összpontszám alapján rangsorolva.

 

1. Szerkesztőség választása: SIG Sauer Oscar8 27-55×80

SIG Sauer Oscar8: 27-55×80 • $1,499 SIG Sauer

Karcsú, fényerős, és szilárd mint egy söröshordó, a SIG új teljes méretű spektíve kitűnő optikával rendelkezik egy kemény csomagolásban, ami majdnem mindent nagyon jól csinál. Az Oscar8 második helyezett az alacsony fényviszony tesztünkben és jó felbontás pontot ért el, köszönhetően a magas fényáteresztőképesség, extra alacsony színszórású lencse és kitűnő lencsebevonat kombinációjának.

Szerettük szoros, érzékeny vezérlést, a levehető ferde szemlencsétől kezdve a gumival bevont középső fókuszig, a napellenző úgy siklott mintha golyóscsapágyakon menne. A tartós gumiborítás az alumínium házon jó fogású és nem tapadós, a coyote cserszín nagyon jól néz ki, különösen a klasszikus fekete részekkel.

Szintén tetszett a 45 fokos test tetszetős hajlása, valamint az okosan forgó befogógyűrű, ami lezárja a levehető szemlencsét. Azt tippeljük, hogy nem kell sokat várni más szemlencsékre, beleértve a MIL alapú célkereszttel rendelkezőt a lőtérhez. A tripod csatlakozás elegáns és nagyon erős, a sáv pedig amivel a test forgatható robusztusabb, mint sok más nagy spektívnél. A nagyítási tartomány 27x – 55x, érdekes, de azáltal, hogy 60x alatt tartják a nagyítást a kép relatív világos marad a nagyobb nagyításokhoz képest.

Az lenne a javaslatunk, hogy a SIG adjon hozzá egy célzó részt, hogy gyorsabban megtaláljuk a távoli célpontokat, valamint észrevettünk némi elmosódást a belső lencséken. De ezek apró hibák egy amúgy kitűnő spektíven, ami ad olyan jó képet, mint a drágább európai optikák. Várhatóan az Oscar8 évekig jó szolgálatot fog tenni a tartósságával. Mindent egybe véve ez egy kiváló optika az idei spektív kategóriánkban, méltó a szerkesztőség választása díjra.

2. Nagyszerű vétel: Athlon Argos HD 20-60×85

Athlon Argos HD: 20-60×85 • $369 Athlon Optics

Ha egy évvel ezelőtt azt mondták volna, hogy vehetek egy bazi nagy 85mm-es spektívet, aminek jó a képe és első osztályú a vezérlése egy jól kinéző csomagban, $400 alatt, akkor kiköptem volna a fogaimat.

Nos, már műfogsorom lenne, mivel létezik egy ilyen egyszarvú. Ez az Athlon kitűnő 85mm-es Argos HD spektíve, ami egy fix 20-60x szemlencsével rendelkezik egy szűk nagyító gyűrűvel, egy 45 fokos testtel központi fókusszal és egy tetszetős háromállású szemkagylóval.

A tesztelő csapatunkból senki nem tudta megfejteni, hogy az Athlon hogyan árulhat egy ilyen jól összerakott spektívet ilyen olcsón, de ezt nem nekünk kell kitalálnunk. Ehelyett, észrevettük az érzékeny vezérlést, a jó képet, a simán visszahúzódó napellenzőt és a kitűnő teljesítményt alacsony fényviszonyoknál. Az Argos nyerte az alacsony fényviszony tesztünket és az első háromban végzett a felbontás tesztben, annak ellenére, hogy nem rendelkezik ED lencsékkel.

Az üveg minősége valószínűleg a spektív leggyengébb része és segít megmagyarázni az árát. Magasabb nagyításon a kép sötét és szemcsés, alacsonyabb nagyításon pedig a perifériás részek észrevehetően életlenebbek, mint a kép közepe. Habár a lencsék bevonata megfelelő, a tubus belsejében néhány karcolást és morzsolódást észleltünk, amelyek észrevehető optikai felvillanás eredményeztek. Viszont amíg nem vársz olyan képet az Argostól, amilyet egy csúcsminőségű spektív ad (amik közül a legtöbb az Athlon 3-4-szeresébe kerülnek), ez a spektív kielégítő teljesítményt fog nyújtani számos területen.

Ami tényleg lenyűgöző, hogy az Athlon egy ilyen jól összerakott spektívet tud piacra dobni egy közepes szintű keresőtávcső áráért. Ezért a kitűnő értékért az Argos HD nyeri az idei Nagyszerű vétel díjat.

3. Leupold SX-4 ProGuide HD 15-45×65

Leupold SX-4 ProGuide HD: 15-45×65 • $799 Leupold

A pontos vezérlésével és formás kialakításával ami megkívánja, hogy beletegyük egy hátizsák oldalsó sebébe, ez a közepes méretű spektív méltó a vadonban való használatra és egy második feladatot is elláthat egy strapabíró lőtér kísérőként. Tulajdonképpen a ProGuide strapabírósága volt az egyik legjobb tulajdonsága, a szoros fókusznak, a jó szemkagylóknak és a kemény „árnyék szürke” borításának köszönhetően, ami a magnéziumházat fedi (kapható 85mm-es változatban is, egyenes vagy ferde betekintéssel).

Észrevettük a ragyogó bevonatú lencséket és a jó minőségű nagyítógyűrűt a fix szemlencsén, valamint a bársonyosan sima napellenzőt. Most pedig az elemek, amik nem voltak annyira tetszetősek. A kép megfelelő, de egy kicsit homályos és zavaros a magasabb nagyításokon, bizonyíték a standard üvegre, az extra alacsony színszórású üveg helyett, amiket a prémium optikáknál használnak. A ProGuide a középmezőnyben végzett a felbontás és alacsony fény tesztben. A tripod csatlakozás is egy kicsit a spektív egyensúlypontja előtt van, ami egy kicsit zavaró.

Összegezve a Leupold spektív strapabíró munkaeszköz, ami évekig jó szolgálatot tesz. Ha pedig valami elromlik, akkor támogatja a Leupold kitűnő garanciája. Ez a kombináció megérdemelte a nagyon magas ár/érték arányt, és második lett a Nagyszerű vétel helyezésben.

4. Maven CS.1A 15-45×65

Maven CS.1A: 15-45×65 • $650 Maven

Ritkán akartam annyira szerelembe esni egy optikával, mint a Maven új kompakt spektívével. Először is a CS.1A betölt egy szinte üres helyet egy óriási 15×56 keresőtávcső és egy nagyméretű spektív között, aminek általában 20x-nál kezdődik a nagyítása és 80mm-es objektívvel rendelkezik. Másodszor a Maven gyártja, egy közvetlenül a fogyasztóknak eladó vállalat és pont eltalálták a menőségi faktort a stílussal.

Ez elég sok minden, hogy felébressze a szeretetemet. A központi tubuson elhelyezkedő fókusz szoros és pontos. Az egyenes szemlencse különösen jól megfogható, a borításnak jó a fogása, a fekete, szürke és narancs árnyalatok pedig egy éles, jellegzetes külsőt adnak.

Bárcsak a kép is olyan jó lenne, mint a megfogó külső. Egy 65mm-es spektívhez képest nem rossz a kép, és a CS.1A legyőzi az egyforma méretű Bushnellt az alacsony fényviszony tesztben. Viszont a kép meglepően annak ellenére, hogy jobb minőségű ED üvegről van szó, egy kicsit sötét a magasabb nagyításokon és enyhe fényudvart mutat a periférián az alacsonyabb nagyításokon. Ha közepes nagyításra állítjuk, erős, a Maven megmutatja a védjegyét a fényerő és élesség kombinációjában.

Ha egy öntöttvas (valójában, magnézium/polimer) optikát keresel, amit vadászok számára készítettek és állvány nélkül is használható, akkor ez egy kitűnő választás. Az ára is megfelelő ahhoz képest, hogy mennyire szállítható és milyen optikai teljesítményt nyújt.

5. Hawke Endurance ED 25-75×85

Hawke Endurance ED: 25-75×85 • $699 Hawke Optics

Ez egy teljes mértékben középkategóriás 85mm-es spektív, ami néhány évig kitűnő szolgálatokat fog tenni és megspórolod a csúcskategóriás spektívek árát. Ha ez leminősítésnek tűnik, nem szándékosan. Ez a jó, ferde betekintésű spektív minden nagyon jól csinál, még ha nem is az ünnepelt európai márkák közül való.

Kezdésként az Endurance ED középmezőnyben végzett felbontásban és alacsony fényviszony tesztben. Határozottan megfelelő képet ad és kitűnő lencsebevonattal rendelkezik. A méret, felszereltsége és sokoldalúsága jó választássá teszi a magaslesre, egy lőtéri spektívnek vagy egy állványra rögzített optikának felderítéshez.

Ha volt gondunk, akkor az a lassú fókusz, ami úgy tűnt, hogy egy hét alatt teker közelről a végtelenig. A rögzítőbilincs a levehető szemlencsén szintén rángatott néhányszor, majdnem azt eredményezte, hogy lecsavartuk a szemlencsét ahogy végig mentünk a nagyítási tartományon.

A fókusznak idő kell, hogy elérje a célját, de amúgy kellemes. A durva felületű fókusz szoros és pontos, a finom fókusz pedig simán siklik. A nagyítási gyűrű azonban nem rendelkezett ilyen szűk tűrésekkel; a záró gyűrű szabadon forog a legalacsonyabb nagyításon.

Ennek ellenére, az Endurance HD egy nagyon jó spektív, ami megfelelő és jól beárazott az optikai menyország lépcsőjén.

6. Celestron Hummingbird 9-27×56

Celestron Hummingbird: 9-27×56 • $229 Celestron

Nem vártuk, hogy kedvelni fogjuk ezt a „mikro” spektívet. A nagyítása inkább hasonlít egy céltávcsőre mint egy spektívre, a súlya pedig csupán 570 g, azt vártuk, hogy a teljesítménye arányos lesz a kis méretével. Tévedtünk. Ez a kis készülék jó képet adott és a súlya felett teljesített az alacsony fényviszony és felbontás tesztben.

Ez nem azt jelenti, hogy olyan képet ad, mint egy 65mm-es vagy 80mm-es spektív, de ha figyelembe vesszük, hogy egy jó köztes megoldás a keresőtávcső és nagyméretű spektív között, akkor boldogok leszünk a Hummingbird-el.

Megkérdőjeleztük a Celestron strapabíróságát, de a működése állványon és állvány nélkül is megkérdőjelezhetetlen. Ha egy olyan spektívet keresel, ami elfér egy hátizsákban vagy könnyen szállítható és egy kicsivel nagyobb teljesítményt nyújt egy keresőtávcsőnél, akkor ez a 45 fokos betekintésű optika jó választás.

Van néhány hátrány. A központi tubuson található fókusz nehezen használható a szorosan illeszkedő tripoddal, mert az ujjak nem mennek a spektív alacsony tubusán túl. Az üveg pedig csak elfogadható. De egy könnyű, különösen jól szállítható kis spektívhez képest aminek meglepően szoros és érzékeny a vezérlése, ez a „mikro” készülék a Celerontól egy jó választás.

7. Bushnell Nitro 15-45×65

Bushnell Nitro: 15-45×65 • $599 Bushnell

Először, ami tetszett ebben a közepes méretű spektívben: a jó mérete és a kompakt egyenes kialakítás nagyon hasznossá teszi hátizsákos vadászok számára vagy támasztékos lövészethez; a vezérlése szoros és pontos; és tetszett a stílusos szürke és bíborvörös borítása. Szintén tetszett a kitűnő szemkagyló.

Most pedig, ami nem tetszett: a kép ködös volt és észrevettünk némi felvillanásokat, valószínűleg a jelentős belső kenőanyag miatt a fogaskerekekben.

A képről alkotott szubjektív becslésünket megerősítette a Nitro alacsony felbontás pontja, és a 65 mm-es spektív volt az első, ami elvérzett az alacsony fényviszony teszten. De több van egy spektívben a sima megfigyelésnél. A szerény 1,36 kg miatt a Bushnell könnyű, a 30 cm-es hosszal különösen becsomagolható, a magnézium ház és a tapadós gumiborítás strapabíró, az egyenes, fix szemlencse pedig nagyon megkönnyíti a célbefogást.

Szintént tetszett az érzékeny 2 sebességű fókusz és a 3 állású szemkagyló. Egyszerűen azt vártuk, hogy jobb lesz a kép, különösen azért, mert a Nitro a Bushnell kitűnő ED Prime lencséjével rendelkezik.

8. Konus Konuspot-100 20-60×100

Konus Konuspot-100: 20-60×100 • $349 Konus

Mielőtt elmondom, hogy milyen a képe ennek a rettenetesen nagy spektívnek, meg kell említenem, hogy majdnem elejtettem a 100mm-es optikát minden alkalommal, amikor levettem az állványról. A felülete olyan csúszós, mint a zsír.

A legnagyobb hiba bennem van, mert ügyetlen vagyok, de részben a Konus is hibás amiért egy ilyen „orrsúlyos” optikát gyártott, aminek az óriási objektív lencse az oka. Nem sok 100mm-es spektívet teszteltünk a múltban, de az a nagy lencse egy nagyon értékes tulajdonsággal rendelkezik – hihetetlenül sok fényt gyűjt be. A Konuspot harmadik helyen végzett az alacsony fényviszony tesztünkben, annak ellenére, hogy az üveg minősége nem a legjobb. Egyszerűen túl sok dolog van rajta, ami nagy mennyiségű fényt juttat a szemhez. Az üveg alacsony minőségére bizonyíték a kép perifériájában található, ami elmosódott és némileg eltorzult.

Más megmunkálások hasonló hiányosságokat mutattak a Konusnál, amik korlátozhatják a használatát a terepen. A gumigyűrű, ami az okulár élét fedi lejött valamikor az alacsony fényviszony tesztünk közben. A fókusz pontatlan és puha. A nagyításállító darabos. Miután ezt a cikket feltöltöttük észrevettük, hogy már nem gyártják ezt a modellt.

Habár ezek zavaró dolgok, van néhány jó tulajdonsága is. A Konus egy jó okostelefon adaptert ad ehhez a spektívhez aminek segítségével fényképeket készíthetünk. Az alacsony fényviszonyban mutatott teljesítménye pedig egy nagyon jó szolgálatot teljesítő spektívvé teszi egy bódé tetején vagy egy állványon. A n d r e w  M c K e a n