Egy sokoldalú céltávcsövet használhatunk vadászathoz, célba lövéshez és még önvédelemre is. Összeválogattuk az idei legjobb vadász céltávcsöveket

Jelenleg úgy néz ki, hogy minden puskádhoz kell egy speciális céltávcső. A 6.5 Creedmoor-odhoz kell egy optika egy olyan célkereszttel, ami a 140 graines Federal Fusion röppályájához van hangolva, amit olyan jól lő. A .300 Win. Mag.-hoz szükség van egy első képsíkos precíziós céltávcsőre, hogy 1000 méternél távolabbra lőhessünk. És csak egy primitív lövész lőne egy .223-as AR puskával a megfelelő .223-as céltávcső nélkül.

Mi történt azokkal a céltávcsövekkel, amik számos puskához használhatóak? Azok a sokoldalú céltávcsövek jelen vannak, és a 2020-as optika tesztünk utalás arra, hogy ez a kategória elevenebb mint valaha.

A szakosodás növekedése miatt – ez összefügg a célirányosan tervezett precíziós céllövő céltávcsövek számának robbanásszerű növekedésével – néhány éve két külön kategóriába osztottuk a céltávcső értékelésünket. Azok a céltávcsövek, amiket nagy távolságú lövészethez terveztek, a precíziós céltávcső kategóriában találhatók. Minden más, különösen azok a céltávcsövek amiket vadászatra terveztek, de olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a lövedékesést jelző célkereszt vagy ballisztikai torony, a sokoldalú céltávcső kategóriába kerültek.

Idén 19 ilyen céltávcsövet teszteltünk (ebből csak 17 található meg ebben a cikkben, mert több változatot kombináltunk ugyanabból a modellből egy bemutatóban). Ebbe beletartozik négy rövid távú céltávcső – Athlon, Bushnell, Konus és egy újonc a Skinner Sights – amik alacsony nagyítással rendelkeznek, ami használható mindenhez az önvédelmi sörétes puskától az AR-en keresztül a slug sörétes puskáig vagy az egyenes falú töltényes puskáig.

A sokoldalú céltávcső kategóriánk spektrumának másik végén az olyan céltávcsövek vannak, amik nagy objektívvel és magas nagyítással rendelkeznek és éppúgy elboldogulnak egy jávorszarvas vadászaton mint egy nagy távolságú lőtéren. Ez a széles választék megnehezíti a fej-fej melletti összehasonlítást, de a kategória csoportosításának elvét szem előtt tartva – sokoldalúság – értelmet adtunk ennek a céltávcső gyűjteménynek.

Mielőtt belemerülnénk a kiértékelésbe, még egy megfigyelés: ez az osztály viszonylag ésszerű árazású optikákat tartalmaz. A precíziós céltávcső kategóriánk számos olyan céltávcsövet tartalmaz, ami $2,000 körül van. A sokoldalú céltávcsövek átlagos ára $700. Ez még mindig nagyon sok pénz, de az okos vásárlók találhatnak olyan céltávcsövet $500 alatt, ami számos puskával használható.

1. Szerekesztőség választása: Vortex Razor HD LHT 3-15×42

Vortex Razor HD LHT 3-15×42 • $999 Vortex

A tesztelő csapatunk 10 tulajdonságban értékeli a céltávcsöveket a célkereszt használhatóságától a tornyok pontosságán keresztül a kép minőségéig, értékelésenként maximum 10 pontot kaphatnak, így összesen 100 pont a legmagasabb. A kiértékelési folyamat végén átlagoljuk ezeket a pontokat és kiszámoljuk a győztest. Idén 5 olyan céltávcső volt, ami 77 és 81,5 pont közötti értékelést kapott, a győztes pedig – fél ponttal – a kitűnő Vortex Razor HD LHT.

Mielőtt bemutatnám az 5 dobogóst – a Zeiss, Meopta, Leupold, és Maven-től – hadd ömlengjek a Vortexről. Ez lehet az abszolút vadász céltávcső, egy MOA alapú szálkereszttel a második képsíkban, ami kitűnő fölétartási és vízszintes referencia vonalakkal rendelkezik. Azoknak a lövészeknek, akik szeretik tekerni a tornyokat a távoli lövésekhez, a szabadon álló kihúzással tekerhető függőleges gomb kitűnő jelzésekkel és megfelelő megbízhatósággal, valamint a Vortex RevStop zero stop funkciójával rendelkezik.

Azonban ez az az eset, amikor a komplett csomag emelte a céltávcsövet az első helyre. A súlya csupán 539g, ami miatt a Razor HD LHT jó választás a hegyi vadászathoz is. Ízléses, gombnyomásos megvilágítási rendszere van, ami jó választássá teszi az alacsony fényviszonyú fehérfarkú szarvasvadászathoz. A szerény 42mm-es objektív lencséje alacsony felszerelést tesz lehetővé, a 30mm-es tubus pedig megadja neki azt a sokoldalúságot, amivel számos puskára felszerelhető, beleértve a magnum kaliberű puskákat is.

Úgy éreztük, hogy a laza $1,000-os ára is megfelel annak sokoldalúságnak, a Vortex nyújt, különösen a cég kitűnő életre szóló, teljesen átruházható garanciája miatt.

A céltávcsőnek természetesen vannak hátrányai is. Először is, szeretnénk látni egy fordulat jelzőt a függőleges tornyon. Másodszor, habár a Razor első helyen végzett a felbontás terén, észrevettünk néhány meglepően rossz bevonattal rendelkező belső lencsét. És nem vagyunk biztosak abban, hogy sok vadásznak szüksége lesz a hatalmas 32 MOA fölétartásra a .35 MOA-s világítópont alatt.

De a Vortex egy potenciális hiányosságot mutatott. Nem rajongok a szabadon álló tornyokért a vadászpuskákon. Túl könnyen elállítódhat a gomb nulláról, amikor a puskát előhúzzuk a tartójából. Azonban elvittem a Razor HD LHT lóháton egy medve vadászatra Idaho vadonjába, és a szabadon álló torony, ami erősen rögzítve van amíg ki nem húzzuk a tekeréshez, nem mozdult több nap után sem a tartóban, ahogy ki volt szolgáltatva a hegyi területnek.

Ha olyan céltávcsövet keresel, ami használható számos céllövő játékhoz, de szinte minden vadász kihívást is teljesít, amivel szembe kerül, a Vortex Razor HD LHT egy csodálatosan sokoldalú választás.

2. Zeiss Conquest V4 6-24×50

Zeiss Conquest V4 6-24×50 • $1,249 Zeiss

Míg az optikákat gyártó cégek a legdrágább zászlóshajó termékeikre tartogatják a legjobb képességeiket, vitatkoznék azzal, hogy ez a pontos, csinos és különösen sokoldalú céltávcső tekinthető a Zeiss eredményeinek csúcspontjának.

Kezdjük a kitűnő üveggel. A Conquest V4 világos, éles képet nyújt a peremekig, felvillanások és torzulások nélkül. Az oldalsó fókusz és a 10 fokozatban szabályozható megvilágítás vezérlése, ami egy világító célkereszt, sima és jó. A szabadon álló tornyok ¼ MOA/klikk állíthatóak és nagyszerűen működnek a MOA célkereszttel (a Zeiss ZBi #68-nak hívja), ami a 2. képsíkban helyezkedik el és 20 MOA függőleges állítást tesz lehetővé (MOA-nkénti jelzésekkel és 2 MOA-nkénti számozással) és összesen 20 MOA vízszintes állítással. Ha inkább tekernél a lövéshez, a függőleges torony 80 MOA állítással és majdnem három fordulatnyi úttal rendelkezik, és zero stoppal. A kihúzással tekerhető (pull-to-turn) vízszintes tárcsa rendelkezik a Zeiss innovatív External Locking Windage Turret-tel (ELWT – külső lezáró vízszintes torony), ami alapjában egy zero stop az ismételhető mellétartási beállításokhoz.

Esztétikailag ez a legjobb küllemű céltávcső a mezőnyben, elegáns arányokkal amik bekeretezik a ragyogó 30mm-es tubust. Működés szempontjából csupán kisebb hiányosságokat fedeztünk fel a Conquesten, és nagyrészt azért, mert a teszt modell egy gyártás előtti prototípus volt (a Zeiss, mint a legtöbb gyártó, alkatrész utánpótlás problémákban szenved a COVID-19 miatt). A világítás szabályozásának 10. fokozata nem működött, a gravírozott króm szálkereszt pedig néhány megtört fénysugarat eredményezett a legmagasabb megvilágítási erősségen. Néhány tesztelő megkérdőjelezte a vízszintes torony korlátozó szükségességét. Ilyen szoros versenyben az első helyért, azok a kis dolgok fontos pontokba kerültek a Zeissnek.

Teszteltük a V4 4-16×44-et is ami a Zbi szálkereszttel, ELWT-vel és a 50mm-es szép küllemével rendelkezik. Ez a 44mm-es céltávcső ($1,149) valójában magasabb képminőség és strapabíróság pontokat ért el, mint a nagy testvére.

Az 50mm-es Conquest V4 csak fél ponttal ért el kevesebbet a kitűnő Vortex Razor HD LHT-nél ami a legmagasabb dicsőség a sokoldalú céltávcső kategóriánkban. A mindenre képes adottságai miatt a puskáid versenyezni fognak egymás közt, hogy rájuk tedd a Conquestet.

3. Meopta Optika6 2.5-15×44

Meopta Optika6 2.5-15×44 • $599 Meopta

A Meopta egy olyan nagyvad céltávcsővel rendelkezik az Optika6-tal, ami elbír a vadon megpróbáltatásaival, emellett minden fényviszonnyal és vaddal is, köszönhetően az innovatív szálkeresztnek, ami napsütésben éles pirosan világít, alacsony fényviszonyokban pedig zöld színben. A saját bevonat ami ezt a varázstrükköt lehetővé teszi – elem nélkül – “dichroic-nak” hívják és a Meopta második képsíkban elhelyezkedő MOA célkeresztje egy .8 MOA dichroic középponttal rendelkezik és vastag German 4 duplex szálakkal, amiket szintén dichroic-kal kezeltek. Ez gyors célbefogást tesz lehetővé alacsonyabb energiával.

Magasabb nagyításon a BDC vonalak (amik sima krómozottak és nem dichroic-osak) jönnek képbe, és 550 méterig kínálnak fölétartási referenciákat. Az Optika6 összesen 70 MOA belső állítást tesz lehetővé az újra nullázható tornyokkal, ¼ MOA klikkel.

Az Optika6 a 30mm-es, 6x nagyítási tartománnyal rendelkező testvére a tavalyi 1”-os Optika5-nek. Minkettő kitűnő lencsékkel rendelkezik (az Optika6 érte el az egyik legmagasabb pontszámot felbontás téren az idei mezőnyben) valamint megfelelő betekintési távolsággal és látómezővel. A vezérlések simán mennek és jól működnek probléma nélkül, de a legtöbb tesztelő észrevételezte, hogy nagynak tűnnek. Mivel a torony fedelek, a parallaxis fókusz kerék és a nagyítás állító tárcsa mind egy durva mintázatú gumianyaggal vannak bevonva, az egyik tesztelő azt mondta, hogy a Meopta úgy néz ki mintha egy traktorhúzáshoz tartozna. Ezt a kinézetet megerősíti a többállású kar a nagyításállító gyűrűn.

De a céltávcső működése finomabb mint a durva megjelenése. A magas kontrasztos jelölések a nagyításállító gyűrűn és a tornyokon gyors és megbízható beállítást tesznek lehetővé a terepen. A lencsék bevonata szép, és a kicsinek tűnő objektív lencse – a szép kék gyűrűvel – alacsony felszerelést tesz lehetővé.

Az Optika6 érte el az egyik legmagasabb sokoldalúsági pontokat a tesztünkben, ami nagyban a dichroic célkereszt bevonat jó működésének köszönhető. Várhatóan más Meopta termék szériákban is meg fog jelenni ez a technológia, de akár még más optika márkáknál is a következő években.

4. Leupold VX-3i CDS-ZL 4.5-14×40

Leupold VX-3i CDS-ZL 4.5-14×40 • $649 Leupold

Az elmúlt években erősen tartottuk magunkat az elhatározásunkhoz, hogy a márkák csak egy terméket adhatnak be kategóriánként. Idén viszont megengedtünk néhány kivételt, mivel az online formátum több bemutatást és hosszabb kifejtést enged meg minden ismertetőben. Ezért láthattok egy pár Athlon, Konus, és Leupold céltávcsövet ugyanabban a sokoldalú céltávcső kategóriában, ez a múltban elképzelhetetlen lett volna.

A Konus és Athlon márkák esetében a céltávcsövek teljesen más típust és célt képviselnek. A Leupold esetében megengedtük, hogy a tiszteletreméltó VX-3 széria két tagja szerepeljen, de eléggé hasonlók ahhoz, hogy mindkettőről ugyanabban a bővített ismertetőben beszéljünk, éppúgy mint ahogy a Zeissnél is tettük feljebb.

Már láttátok ezt a céltávcsövet a múltban; tulajdonképpen a Leupold 1974-ben mutatta be a VX-3-at és sok vadász kedvence lett világszerte a strapabírósága, fényerős optikája és precíz vezérlése miatt. Ami újdonság, az a Leupold egyéni tornya – az adott lövedék röppályájára, torkolati sebességére és ballisztikai együtthatójára hangolva – plusz a nyomógombos rögzítő szerkezet ami megakadályozza a szabadon álló torony elfordulását. Ez a ZL a VX-3i nevében.

Teszteltük a 30mm VX-3i-t (az „i” „továbbfejlesztettet – improved” jelent és nem “világítós – illuminated” ahogy sokan gondolnák), a 4.5-14×40 változatban. Teszteltük a VX-3i 25,4mm-es változatát is, a 3.5-10×40 modellt (ára: $499). A fő különbségek, a torony átmérő mellett, hogy a 25,4mm-es céltávcső egy nem világítópontos duplex célkereszttel rendelkezik, de nincs oldalsó fókusz. A 30mm-es változat egy nem világítópontos duplex Wind-Plex célkereszttel rendelkezik 1 MOA jelzésekkel, ami 10 MOA-ig terjed mindkét oldalra. A 30mm-es változat egy precíz parallaxis fókusz gombbal is rendelkezik.

Ezek a kis céltávcsövek egyszerűen levettek minket a lábunkról. Először is, a 30mm-es Leupold megnyerte az alacsony fényviszony tesztünket, legyőzve számos céltávcsövet 50mm-es fényszívó objektív lencsével, a Twilight Max bevonat és kitűnő üvegének erejével. Mindkét céltávcső kitűnő felbontás pontot ért el, ez további bizonyíték a nagyon jó üvegre és a kiváló bevonatra. Emellett szerettük mindkét változat felszerelt méretét.

De ami igazán elbűvölt minket az a Leupold céltávcsövek egyszerűsége. Nincsenek komplikált célkeresztek és túlépített tornyok. De a testreszabott tárcsa rendszer (a mienk a Hornady 143-graines ELD-X 6.3 Creedmoor kaliberre volt beállítva) növeli ezen céltávcsövek pontosságát. Elsőre célba találtunk 100-550 méterig, egy toronyfordulaton belül.

A VX-3i tekerés és lövés funkciója, plusz a különösen könnyű súly és karcsú kialakítás kitűnő vadásztávcsővé teszi. A 30mm-es VX-3i súlya csak 368g, viszont egy bámulatos 64 MOA belső torony állítást tesz lehetővé.

A hiányosságok listája, nos, rövid. A testreszabott torony tárcsa hosszabb kemény használat után csúszott, és több fölétartási referenciát szeretnénk (mint a Leupold kitűnő B&C BDC célkeresztjein), hogy a felhasználók választhassanak a tárcsázás és a fölétartás között a távoli lövéseknél.

Ezek a hiányosságok elenyészőnek tűnnek, figyelembe véve azt a nagy sokoldalúságot, amit ezek a csodás céltávcsövek nyújtanak számos vadásznak, akik sokfajta puskával lőnek.

5. Maven RS.3 5-30×50

Maven RS.3 5-30×50 • $1,600 Maven

Emiatt strapabíró céltávcső miatt vakargattuk a fejünket. Az első képsíkban elhelyezkedő szálkeresztjével, szabadon álló tornyaival és nagy nagyítási tartományával jól szerepelne a precíziós céltávcső kategóriánkban. Másfelől viszont, a szálkereszt közel sem rendelkezik elegendő finom referenciával, ami a legtöbb precíziós céltávcsőnél megtalálható. És néhány kiváló fölétartási referenciával a BDC szálkereszten úgy tűnt, hogy számos vadászati helyzethez alkalmazható.

Ezért beneveztük a 30mm-es RS.3-at a sokoldalú céltávcső kategóriánkba, ahol a legjobb 5-ben végzett a 19 nevezésből. Ez sok mindent elmond a tulajdonságairól, beleértve a kiváló üveget (második lett az alacsony fényviszony tesztben és csúcs közelében volt a felbontás pontszáma) és precíz vezérlést.

Beszéljünk erről a célkeresztről, amit a Maven SHR-W-nek hív. 20 MOA fölétartási és 10 MOA vízszintes referenciákkal rendelkezik mindkét irányba a nem megvilágított középponttól. A tesztelők imádták a célkereszt fölétartási alkalmazását, de megjegyezték, hogy nehezen látható 8x nagyítás alatt. 22x nagyítás felett pedig az első képsíkban elhelyezkedő célkereszt olyan nagy lesz, hogy kitakarja a kisebb célpontokat.

Hasonló előnyöket/hátrányokat találtunk a tornyokon. A különösen jó ¼ MOA tornyok élesek és hatalmas öt fordulatnyi úttal rendelkeznek, de egy vadász céltávcsőnél vagy rögzíthető vagy fedett tornyokat szeretnénk látni. A függőleges tárcsa egy érdekes, de hatékony külső zero stoppal rendelkezik. Ki kell lazítani a menetes foglalatot, le kell nullázni a tornyot, majd a nulla pozícióba kell csavarni a foglalatot és le kell szorítani. Elméletben most vissza lehet tekerni a tornyot ebbe a kiinduló pontba, de észrevettük, hogy ha nagyon meghúzzuk a tornyot, akkor a beállított nulla pont alá lehet tekerni. Eltartott egy ideig, de végül sikerült együttműködésre bírnunk a két tekerést – a foglalatét és a toronyét. Azonban vannak jobb módszerek egy torony zero-stopjára.

Előnyként megemlítenénk, hogy szerettük a ón-fekete stílust. Az optikák első osztályúak. Fontos megjegyezni még, hogy az RS.3 számos célkereszttel kapható, beleértve a MOA és MIL változatokat több precíziós lövészet beállításhoz. Ezek az opciók felemelik ezt a sima vadász céltávcsőből olyanná, ami elég jó precíziós lövészeti képességekkel rendelkezik. Ez a fő tulajdonság, ami egy sokoldalú céltávcső fő ismérve.

6. Nagyszerű vétel: Burris Signature HD 3-15×44

Burris Signature HD 3-15×44 • $499 Burris

Mielőtt besorolnád ezt egy további vadász céltávcsőnek, nézd meg jobban az E3 MOA célkeresztet. Ez egy lövedék esés célkereszt a második képsíkban, de én egy mini karácsonyfának hívnám, az éles vízszintes referenciák és a gyors és egyszerű fölétartás referenciák miatt 350 méterig standard kalibereknél és 450 méterig magnum kalibereknél. Alacsonyabb nagyításnál, kb. 3x – 5x-ig a célkereszt gyors, főleg amikor világít a középső kereszt. De a közepes és magas nagyításoknál a referenciák élesek és hasznosak anélkül, hogy zavarnák a képet.

Minden céltávcsövet precíziós .22 puskákra szereljük, hogy a célkereszt hatótávolságát és fedését teszteljük. 100 méterre nullázva elsőre eltaláltuk a célpontot a Burris-szal 160, 250 és 300 méteren, a fölétartási referenciák és nagyon jó kihúzás után tekerhető, szabadon álló tornyok kombinációjával.

A Signature összesen 80 MOA belső állítást tesz lehetővé, pont annyi, amennyit elvárhatunk egy ilyen céltávcsőtől, de ezt a tartományt egy 25,4mm-es tubussal nyújtja a hagyományos 30mm-es helyett. A 44mm-es objektív alacsony felszerelést tesz lehetővé, és az elegendő méretek a tubuson számos zárszerkezetre és szerelék rendszerre felszerelhetővé teszik a Signature HD-t, ami növeli a sokoldalúság pontot.

Ha kötekedni akarunk, akkor az észrevehető torzulás miatt a kép peremén és a gravírozott célkereszt tökéletlensége miatt – megtört fénysugár részeket vesz fel amikor be van kapcsolva a megvilágítás. Néhány tesztelőnek úgy tűnt, hogy a Burris arányai nem stimmelnek. A Signature HD tubusa olyan vékony mint egy darázs dereka, de a ¼ MOA tornyok és a kettős parallaxis/megvilágítás modul egy kicsit kiállóak. De a teljes csomagot figyelembe véve, ez egy nagyszerű sokoldalú céltávcső, csupán $500-ért pedig nagyszerű vétel.

A Burris Signature HD megérdemelten nyerte meg az ár/érték szempont első helyét a sokoldalú céltávcső kategóriánkban, és megkapta a nagyszerű vétel díjat. Nem örülhetnénk jobban egy fényerős, karcsú és különösen jó képességű céltávcsőnek.

7. Primary Arms GLx 4-16×50

Primary Arms GLx 4-16×50 • $699 Primary Arms

Egy kicsit nehéz volt eldönteni, hogy ez a céltávcső, ami egy olyan újonc márka próbálkozása, amit jobban ismerünk taktikai puskák és tartozékok gyártásáról, a sokoldalú vagy precíziós kategóriába illik-e bele. Megfelelő precíziós céltávcsővé teszik az olyan tulajdonságok, mint az első képsíkban elhelyezkedő MIL-dot célkereszt, nagyméretű, szabadon álló tornyok, amik gombnyomásra rögzíthetők, és 10 fokozatú megvilágítás, ami a célkereszt teljes középső szálát megvilágítja.

De a tesztelők azt becsülték, hogy habár a célkereszt hasznos, nincs elég referenciája, hogy nagy távolságú célpontoknál használjuk egy precíziós lőtéren. És míg a 4x nagyítási tartomány megfelelő a legtöbb területen, nem rendelkezik a 25x-30x nagyítással, amire sok precíziós lövésznek szüksége van ahhoz, hogy eltaláljon célpontokat jóval 1000 méteren túl.

Ennek ellenére ezek a tulajdonságok nagyon hasznos, sokoldalú céltávcsővé teszik, elegendő kompetenciával ahhoz, hogy ellássa a legtöbb vadász és céllövő feladatot. A célkereszt tiszta és hasznos, de szeretnénk látni több referenciát a vízszintes szál alatt. 25 MIL belső állítással egész nap tekergethetsz olyan célpontoknál, amiket a fölétartás nem ér el. Azokról a tornyokról. Teás csészealj méretűek (valójában 3,8 cm) elegendően tapadó felülettel és recézéssel, hogy vastag kesztyűben is használhatók legyenek. A nyomógombos rögzítő rendszer a függőleges és vízszintes tornyon okos és hasznos, mert megakadályozza, hogy akaratlanul elállítsuk a nagyméretű tárcsákat nulláról. A tesztelők úgy érezték, hogy a klikkek egy kicsit erősebbek lehetnének, figyelembe véve a céltávcső taktikai tulajdonságait.

A Glx nagyon jól teljesített az alacsony fényviszony tesztünkben, a harmadik helyen végzett, és jó felbontás pontot ért el. Úgy éreztük, hogy az árazása is megfelelő azért amit nyújt, és várjuk már a jövőbeli generációkat ettől a márkától, ami határozottan érti, hogy mire van szüksége a lövészek széles választékának.

8. Bushnell Prime 3-12×40

Bushnell Prime 3-12×40 • $229 Bushnell

Ez a céltávcső megszemélyesíti a sokoldalú optika fogalmát. Ez tulajdonképpen 7 céltávcső egyben, a leleményes cserélhető toronynak köszönhetően, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a .22-es peremgyújtásúról átváltsanak elöltöltősre, arról az egyenesfalú töltény majd vissza a .17 peremgyújtásúra, csupán a függőleges torony cseréjével.

A Bushnell egy fontos trendet követ. Ha figyelembe vesszünk egy duplex célkeresztet a hagyományos célzó pontok szabványát, majd azt, hogy annak a célzó pontnak a mozgása a céltávcsövön belül változhat a toronytól függően, a Bushnellnek van egy tornya szinte minden puskához. A torony kicserélése nagyon egyszerű, a függőleges tárcsa zárólemezét ki kell csavarni, el kell távolítani a tornyot, a másikat rá kell helyezni a sárgaréz fogaskerekekre, majd a zárólemezt meg kell húzni.

A Prime egy általános ¼ MOA toronnyal érkezik, egy másik torony a .17 HMR röppályájához beállítva, egy a  .22 Long Rifle ballisztikájához, és még egy a 450 Bushmasterhez. A maradék három torony mind lassan mozgó lövedékekhez való. Van egy torony a 12-es kaliberű slug lőszerhez, de megegyezik a 350-graines elöltöltős lövedék röppályájával is, egy másik pedig megegyezik a 300-graines lövedék dinamikájával, ha három fekete puskaporos pellettel használjuk. Az utolsó torony a 20-as kaliberű slug lőszerekhez való, vagy egy 300-graines lövedékhez amit két fekete puskaporos pellettel használnak.

Huh, ez nagyon sok variáció, a felhasználási lehetőségeket figyelembe véve ez a $229 céltávcső, csak úgy üvölt, hogy vegyük meg, főleg azoknak, akik most kezdenek lövöldözni vagy ugyanazt a céltávcsövet akarják használni több puskához.

A Prime-nak van azonban néhány hiányossága is. A kép különböző torzulásokat mutat a peremen és egy optikai aberrációt a kép közepén, amit tűpárna néven ismerünk. A Bushnell a mezőny vége közelében végzett az alacsony fényviszony tesztünkben. A torony kezelésével is voltak gondjaink. Nehéz meghúzni a zárólemezt anélkül, hogy elmozdítanánk a tornyot, és a lemez könnyen kilazul.

Ennek ellenére, ha egy mindenes céltávcsövet keresel, amit átköltöztethetsz egy peremgyújtású puskáról egy sörétes puskára, onnan egy előltöltősre és arról egy egyenes falú töltényes puskára, akkor ez egy tökéletes termék.

9. Meopta Optika5 4-20×50

Meopta Optika5 4-20×50 • $549 Meopta

Már felsoroltuk a tehetséges Meopta Optika6 célkereszt remek tulajdonságait, a 30mm-es változatét dichroic célkereszttel. Általában nem tennénk bele egy második modellt ugyanabba a kategóriába ugyanattól a gyártótól, de mivel a 25,4mm-es Optika5 ugyanabban az évben lett bemutatva, helyet kapott itt.

Azért is tettük bele, mert jelentősen különbözik az Optika6-tól. Kezdetnek, az Optika5 egy ötszörös nagyítási tartománnyal rendelkezik (ellenben az Optika6 széria hatszoros nagyítási tartományával), és a mi Optika5-ünk egy nagy 50mm-es objektívvel rendelkezik, aminek köszönhetően a harmadik helyen végzett az alacsony fényviszony tesztben. A kitűnő üveg szintén segített a top felbontási pontban.

Éppúgy, mint az Optika6, az 5 is nagyméretű és erősen recézett vezérlésekkel rendelkezik, amik segítik a működtetést még vastag kesztyűben is. A tesztelők úgy vélték, hogy az „autó gumi” mintázat egy kicsit túl sok, de ez a durva és finom beállításokat is egyszerűvé teszi. Még egy hasonlóság a fedeles tornyok ¼ MOA klikkel és az állítókar a nagyméretű nagyításállító tárcsán.

Az Optika6-tal ellentétben ez a céltávcső egy központi világítóponttal rendelkezik, ami 6 fokozatban szabályozható, és egy BDC célkereszttel a második képsíkban fölétartásokkal 450 méterig (550 méterig magnum kaliberrel 200 méterre nullázva), plusz egyszerű vízszintes referenciákkal egy 10mph erősségű 90 fokos szélhez. A célkereszt jól működik, de egy kicsit kicsi és zsúfolt, ami megnehezíti a nagyobb távolságú precíziós munkát. A tesztelők úgy érezték, hogy a BDC célkereszt referenciái nagyobbak és terjedelmesebbek lehetnének.

De egy vadász felszereléshez képest nagyon sok egyszerű használhatóságot kapunk. Úgy éreztük, hogy az ár, a kép és az egész működés a kielégítő középső helyre esik a sokoldalú optikák zsúfolt mezőnyében.

10. Hawke Frontier 30 4-24×50

Hawke Frontier 30 4-24×50 • $799 Hawke

Egy különösen sokoldalú 30mm-es céltávcső csodálatos felszerelési méretekkel és fényre éhező 50 mm-es objektív lencsével, ez az érdekes optika számos dolgot egész jól csinál, habár hiányzik néhány kulcs tulajdonsága, ami növelné a pontosságát.

Vegyük a második képsíkban elhelyezkedő hash stílusú világítópontos célkeresztet hat fokozatban szabályozható fényerővel. A Hawke ezt “LR Dot-nak” hívja (a Frontier 30 széria kapható MIL-dot célkereszttel is) és arra tervezték, hogy gyors lövészethez használják alacsony nagyításon – gondolunk itt a hajtóvadászatra Európában. A célkereszt függőleges tengelyén referenciák vannak, amik 550 méterig használhatók lövedékesés kompenzáláshoz a standard nagyvad kalibereknél. Nincsenek vízszintes referenciák. A tesztelők szerették, hogy a tornyokat tárcsázni lehet a távoli célpontoknál, de frusztrálták őket a pontatlan fölétartási tulajdonságok.

A célkereszt beállítása a szabadon álló, kihúzás után tekerhető tornyokkal történik aminek jó ¼ MOA-sak a klikkjei és kielégítő, összesen 75 MOA belső állítást és stabil zero stopot nyújt. A kép minősége jó volt, és a tesztelőknek tetszett a Frontier 30 terjedelmes látómezője és az elegendő betekintési távolsága. A teszt csapat szintén szerette a nagy céltávcső vonalait, aminél nehezebb súlyra számítottunk mint 650g. Összességében belefér a sokoldalú céltávcső fogalomba, de lehetne több referencia vonal a precíziós lövészethez.

11. GPO Passion 5xi 3.5-18×56

GPO Passion 5xi 3.5-18×56 • $1,179 CRED: GPO

Az egyetlen 56mm-es céltávcső a sokoldalú céltávcső kategóriában, a Passion egy fényre éhező bestia, másodikként végzett az alacsony fényviszony tesztben. A konfiguráció alkalmas a vadászatra alkonyatkor, akár a klasszikus lesvadászatról, akár egy nagy mezőn vagyunk és jávorszarvasra vagy fehérfarkú szarvasra vadászunk. A nagyon pontos és végtelenül állítható világítópont hozzá tesz a GPO alacsony fényviszony pontjához.

A második képsíkban elhelyezkedő hash célkereszt (a GPO MIL-dotnak nevezi) fő tengelyein egyenlő távolságokra lévő vízszintes és függőleges referenciák vannak. Ez a célkereszt elrendezés támogatja a tárcsázást függőlegesen és a szél elétartást, de a GPO kupakos tornyai érzékenyebbek és pontatlanabbak, mint amit a lövészek szeretnének. Ennek ellenére rengeteg állítás van a 30mm-es tubusan; összesen négy teljes fordulatot tud megtenni a függőleges torony, ami épp úgy mint a vízszintes gomb, újra nullázható a megfelelő eszközzel.

Tetszett az elegendő méret a felszereléshez és a nyitott központú célkereszt ami nem fedi el a távoli célpontokat. Szintén tetszett az oldalsó fókusz és a nagyításállító tárcsa sima pontossága, a mellékelt felpattintható lencsevédők pedig első osztályúak. A kép azonban egy kicsit csalódást okozott, különösen a nagy objektív lencse miatt, és a tesztelők úgy érezték, hogy a Passion 5xi ára egy kicsit túlzás a teljesítményéhez képest.

12. Bushnell AR 1-8×24

Bushnell AR 1-8×24 • $349 CRED: Bushnell

A neve elárulhatja, hogy milyen közönségnek készült ez a különösen kompetens alacsony nagyítású optika, szilárd 30mm-es tubussal. De ne gondoljátok, hogy a felhasználása korlátozva van az AR-15 puskákra. A megvilágított BTR-1 célkereszt a második képsíkban kitűnő céltávcsővé teszi egy pulyka vadász sörétes puskára, vagy egy laposan lövő elöltöltősre, vagy egy egyenes hüvelyfalú töltényes puskára.

A tesztelőknek tetszett a különösen gyors célbefogás a Bushnell AR alacsony nagyításánál 1x-3x-ig és a megfelelő precíziós referenciák 5x-8x nagyításon. A 6 fokozatú világítás – időszakos lekapcsolással a lépések között – fényes és jó anélkül, hogy figyelemelterelő lenne. A lehajtható kar a nagyításállító tárcsán gyors és kézreálló. És az ár alapján úgy gondoltuk, hogy az optikák nagyon jók.

Van azonban néhány furcsa szempont ezen a céltávcsövön. Kezdetnek a torony állítást mil-ben méri (.1 mil per klikk) de a BDC célkeresztet leginkább MOA-alapú rendszernek tekintik. Másodszor, javasolnák egy kicsivel több fényerő fokozatot a megvilágításhoz. De, összességében ez egy jól kivitelezett, műszakilag szűk optika, rengeteg használhatósággal, akár egy AR vagy más rövid hatótávolságú puskára szereljük fel.

13. Athlon Argos BTR Gen2 1-8×24

Athlon Argos BTR Gen2 1-8×24 • $379 Athlon

Ez egy jó választás azon lövészek számára, akik egy AR-15-re szeretnének céltávcsövet. Egyértelműen ezt a piacot szánták ennek a nagyon megfelelő, alacsony nagyítású optikának, ami egy világítópontos-körös MOA célkereszttel rendelkezik a második képsíkban, amit a .223/5.56 esésére állítottak be 550 méterig. Tetszettek az újra nullázható fedeles tornyok ½ MOA klikkekkel és összesen 100 MOA torony állítással a 30mm-es tubusban.

De ezen céltávcső sármja be is fejeződött az alap felhasználásnál. Szerettünk volna időszakos stopokat a 11 világítási fokozatok között, és jelentős periférikus torzulásokat vettünk észre majdnem minden nagyításnál, de különösen a 3,5x alattinál. A torony klikkek pedig tompák és alig kivehetők.

Ezt feljegyeztük, a lövedékesés referenciák halál pontosak egy 55 graines .223 lőszerhez, de az Athlon nagyon jó választás lehet egy  .350 Legendhez vagy .450 Bushmasterhez, vagy bármely egyenes hüvelyfalú töltényhez ami most divatos, vagy egy slug vagy pulyka vadász sörétes puskához. A fenébe is, ezt a céltávcsövet még egy elöltöltősre is feltenném.

Az Athlon Argos BTR Gen2 a sokoldalúság, célkereszt konfiguráció és ár/érték kategóriákban tündökölt, habár észrevettük, hogy a másik alacsony nagyítású céltávcsövek közel ugyanennyi használhatóságot nyújtottak ugyanezért vagy alacsonyabb árért.

14. Riton X5 Primal 3-18×44

Riton X5 Primal 3-18×44 • $699 Riton

Nagyon sok szeretnivaló van ebben a jól kitalált vadász céltávcsőben a Ritontól. Nagyon hasznos hash stílusú célkereszttel rendelkezik MOA alapú referenciákkal, ami a második képsíkban helyezkedik el. Az ¼ MOA-s fedeles és újra nullázható tornyok jók és pontosak. Az állítókar a nagyításállító tárcsán pedig hasznos, ha gyorsan kell állítani a terepen. További pozitívumok: összesen bámulatos 95 MOA belső állítás a 30mm-es tubusban, elegendő felszerelési méretek, és a nem megvilágított „PHR” célkereszt éppen elegendő függőleges és vízszintes referenciával rendelkezik, hogy ne legyen túl zsúfolt. 30 MOA fölétartással és mindkét oldalon 20 MOA vízszintes referencia a közepétől nagyon sok mindent lehetővé tesz ezzel a nagyon okos célkereszttel.

Ezek a tulajdonságok jó műszaki, strapabírósági és célzó rendszer pontokat szereztek az X5 Primalnak. Azonban a képmegjelenítés csalódást okozott, különösen a többi képességét figyelembe véve. A Riton a mezőny vége felé végzett az alacsony fényviszony tesztben és az optikai felbontás pontja is meglepően alacsony volt. Jelentős tűpárna jelenséget vettünk észre alacsonyabb nagyításokon és minden tesztelő ragyogást és perifériás torzulásokat jelentett.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha a Riton jobb üvegbe fektet be ezeknél a céltávcsöveknél, akkor egy igazi nyertes lesz a kezében. Most ahogy van, ha eltekintesz a bandzsítást okozó optikától, akkor szeretni fogod a kitűnő célzó rendszerét.

15. Skinner SKO-1624 1-6×24

Skinner SKO 1-6×24 • $249  Skinner Optics

Habár ez az első optika bemutatás a Skinner Sights-tól, egyáltalán nem ez az első próbálkozás a cégtől, hogy jobb lövészt csináljon belőled. A Montana-i székhelyű Skinner ismert a hagyományos sight szériáiról – peep, express, és ladder stílusú sight-ok –  régi puskákhoz. Ezzel a háttérrel ez az első nagyítással rendelkező optika pont belefér a Skinner szerepébe. Ez egy alacsony nagyítású céltávcső, ami rengeteg felhasználási lehetőséget nyújt mindenhez, kezdve a veszélyes vad puskáktól a sörétes puskáig vagy önvédelmi AR-ig vagy egy egyenes hüvelyfalú töltényes alsókulcsos puskáig. A Skinner tulajdonosa, Andy Larsson még 500 méteres lövéseket is leadott a céltávcsővel egy .308 Henry Long Ranger-en.

Az 1624 (azért hívják így, mert 1-6x a nagyítási tartománya és 24mm-es az objektíve) egy a második képsíkban elhelyezkedő, világítópontos German 4 célkereszttel rendelkezik négy lövedékesés referenciával és 30mm-es tubussal. A kupakos újra nullázható tornyok klikkje ½ MOA, a világítás modul pedig hat fokozatban szabályozható.

A függőleges referenciák 600 méterig terjednek 200 méteres nullázással a standard 5.56/.308 kaliberekhez, vagy 500 méterig 100 méteres nullázással. A célkereszt nagyon gyors, és habár a referenciák nem fednek sokat a célpontból, jó lenne ha egy kicsit nagyobbak és erősebbek lennének és lenne valamilyen oldalirányú referencia is. Optikailag az üveg megfelelő, de nem prémium.

Összességében azonban ez a kompakt céltávcső belefér a mi különösen sokoldalú optika fogalmunkba, olyan ami jól használható számos lőfegyveren. A tesztelők úgy gondolták, hogy az árazás is megfelelő a teljesítményéhez képest.

16. Konus Event 1-10×24

Konus Event 1-10×24 • $519 Konus

A nagyítási tartomány, vagy a nagyítási szorzó hatás volt az egyik tényező, ami az utóbbi években figyelembe vettek a sportoptikák versenyében. A 3x nagyítási tartomány (pl. 3-9x) volt a szabvány évekig, amit leváltott a 4x (pl. 4-16x), aztán az 5x és a 6x nagyítási tartomány (a 1-6x vagy 3-18x). Most már nem szokatlan a 10x nagyítási tartomány sem, amit a Konus nyújt az 1-10×24 Event rövid hatótávolságú céltávcsövével.

A nagyszerű nagyítási tartomány a legjobb dolog az amúgy földhöztapadt céltávcsőben, 30mm-es tubussal. A második képsík elhelyezkedő dot/circle (pont/kör) célkereszt kék is piros megvilágítással is rendelkezik, valamint újra nullázható kihúzás után tekerhető tornyokkal ½ MOA klikk értékkel. A tesztelők észrevettek egy különbözést az ½ MOA torony kupakon lévő jelzések és az ¼ MOA jelzések között magán a tornyon.

Az event tartozékai egy kis ízt adnak ennek a céltávcsőnek. Tetszett a levehető nagyításállító kar, a felpattintható lencsevédők pedig jó kiegészítők. De oka van annak, amiért nem kell 10c nagyítási tartomány egy olyan céltávcsőhöz, aminek egy szimpla célzó pontja van. Habár a célkereszt nagyszerű a gyors célbefogáshoz alacsony nagyításokon, nincs semmilyen referenciája a magasabb nagyításokon végzett precíziós munkához. És a Konus sokoldalúságának hiánya miatt a tesztelők úgy érezték, hogy a vevők jobban járnának egy alacsonyabb árú, kisebb nagyítású céltávcsővel más gyártótól.

17. Konus Empire 3-18×50

Konus Empire 3-18×50 • $519 Konus

A Konus kiadott már néhány gyenge céltávcsövet a múltban, de ez a 6x nagyítási tartománnyal rendelkező, 30mm-es tubusú optika nem tartozik közéjük. Persze van néhány tulajdonsága, ami miatt vakartuk a fejünket (az élénk kék megvilágítás) és néhány csalódás (szemet könnyeztető kép). De ezeket ellensúlyozza néhány finom részlet, beleértve a kép alján lévő él elleni buborék és a második képsíkban elhelyezkedő BDC célkereszt függőleges referenciákkal 550 méterig.

Meglepett minket az Empire vártnál jobb alacsony fényviszonyban mutatott teljesítménye. A nagyítási tartomány viszonylag jó egy ilyen típusú távcsőhöz, és tetszett az óriási nyolc fordulat állítás a függőleges tornyon.

Eddig jó. De a szabadon álló kihúzás után tekerhető, ¼ MOA klikkes tornyok pontatlanok, és az összes tekerő felület lehetne egy kicsit durvább mintázatú. És az a kép… jelentős periférikus torzulásokat és ragyogást vettünk észre, az optikán belül pedig ragasztót láttunk, ami bizonyítja a trehány konstrukciót.

Azt is gondoltuk, hogy az ár egy kicsit magas, figyelembe véve a többi céltávcsövet a piacon jobb optikával és célzó rendszerrel ugyanennyiért, vagy még jobb precizitással, mint a Konus. A n d r e w  M c K e a n