Itt vannak a legjobb duplacsövű puskák amikről még sosem hallottál, de határozottan érdemes megvenni

A bock puskák szinte teljesen elfoglalták a duplacsövű puska piacot. A jó minőségűek általában többezer dollárba kerülnek mert úgy készültek, hogy generációkon át kitartsanak, és hiba nélkül működjenek még több tízezer lövés leadása után is. Beretta, Browning, Krieghoff, Caesar Guerini…a jó puskákat gyártó cégek listája hosszú. És még ott vannak a rendelésre dolgozó sörétes puska gyártók, akik egyedi duplacsövű puskákat gyártanak több pénzért, mint amit a legtöbben egy évben keresnek; vagy akár 10 év alatt.

De vannak olyan minőségi bock puskák is, amik sokkal olcsóbbak. Furcsamód a legtöbbet soha nem keresték túlzottan vagy homályba vesztek. És habár manapság nehéz $1,000 alatt költeni egy bock puskáért, van néhány kivétel. Szóval, ha egy megbízható sörétes puskát keresel vadászathoz vagy agyaggalambozáshoz, ami nem szívja le a bankszámládat – a német gyártású Blaser F16 kivételével – itt van néhány a legjobb opciók közül.

1. Blaser F16

A németek készítettek egy stabil bock sörétest, a Blaser F16-ot. Blaser

Megértem, ha nem akasz $4,000-t költeni egy sörétes puskára, de a német gyártású Blaser F16 minden centet megér. Ez egy aprólékosan és jól megépített fegyver, amiről jól ismertek a németek. Néhány évvel ezelőtt lőttem skeet és trap-et ezzel a fegyverrel, amikor először debütált, és habár a visszarúgása egy kicsit erős volt egy 3,4 kg-os puskához képest, lenyűgözően jól lőtt a magas puska pozícióból.  De az alacsony fegyvertől úgy emlékszem, hogy egy kicsit lemaradt, ami várható volt, mert a puska magasra lőtt. Egy munkatárs megnézte az F16 szórását a lőtéren és rájött, hogy 30 cm-rel fölé lő 25 méteren. Ez teljesen van, ha versenyszerűen lősz agyaggalambra, de nem annyira jó a szárnyas vadászaton. Ezt orvosolni lehet a 2¼” esésű agyazással, máskülönben elég nagy szabad területet kell látnod a célpont alatt, hogy pontos lehess az F16-tal. Ez egy nagyon jól kiegyensúlyozott bock puska, ami egy beépített súlyrendszerrel rendelkezik az agyazásban, ami igény szerint állítható. A 12-es kaliberű puska elsütőbillentyűjének ellenállása 1,8kg, ami viszont nem annyira tetszik, hogy a puskacső választás az elsütőbillentyű előtt található. Lehet, hogy neked nem jelent gondot, de ai máshoz szokott, annak beletelik egy kis időbe, mire megszokja.

2. Browning Citori Hunter Grade 1

Vegyél egy Citori-t és valószínűleg soha nem fogod elengedni. Browning

Hogyan került a leghíresebb gyártású bock puska a Browning Superposed óta ebbe a listába? Nos, annak ellenére, hogy a Citorik jól ismertek, nem hiszem, hogy ez a bizonyos modell is az. A legtöbben azt gondolják, hogy ezek a bock puskák költségesek, de ezt a bizonyos modellt $1,000 be lehet szerezni, ha alaposan keresgélünk. A Grade 1 volt az első Citori, amit valaha birtokoltam. Alap, amin kevés vagy semmi munkálat nincs az oldalsó lapokon, és nem sok tarkítás az agyazáson. De ha szereted az ilyesmit, akkor utólag is megcsináltathatod, miután beszerezted a puskát. A Grade 1 soha nem hagyott cserben, és ugyan a 12-es kaliberű egy elég súlyos puska, én is egy elég súlyos csávó vagyok, szóval soha nem zavart. Azt mondom a 3”-os kacsa lőszerek visszarúgása nem volt annyira kellemes, de legtöbbször csak fácán betörésre és skeetre használtam. A biztosító és a puskacső választó a tusanyaknál helyezkedik el, és ha találsz egyet 660 cm-es csövekkel, akkor erősen javaslom, különösen ha kacsára fogsz lőni. Az egyetlen ok, hogy elengedtem az enyémet, mert vettem egy olasz gyártású automata töltőt, mert kevesebb időt töltöttem magasföldeken és többet vadásztam vadludakra. Soha nem hallottam, hogy valaki panaszkodna ezekre a japán gyártású bock puskákra. Ha megveszel egyet, akkor valószínűleg soha nem fogod elengedni.

3. Franchi Instinct L

Az Instinct L egy könnyű vadászpuska. Franchi

Mindig többet kapsz egy Franchinál, mint amiért fizetsz (tapasztalataim szerint) és habár ennek az olasz fegyvergyártónak nincs olyan raktára mint a Beretta-nak, akkor is nagyon jó puskákat készít. Az Instinct L .410, 28-, 20- és 12-es kaliberben kapható. Ez egy könnyű vadászpuska (a 12-es kaliberű csak 3,17 kg a többi kaliber pedig könnyebb), plusz a puska érzése fenomenális. Az eleje karcsú, mint a Benelli automatikusan töltő nagy testvéreké. A 12-es kaliberű használata és visszarúgása hasonló, mint egy 20-asé, nehéz egy könnyű bock puskát találni, mert a visszarúgás csak a vállba tud menni. Az automatikus hüvelykivető kilökik az elhasznált hüvelyeket a csőletöréskor, de bent tartják a nem használt lőszereket. A puska egyik hátránya az automatikus biztosító. Csőletöréskor biztosít. Ez jó a terepen, de amikor agyaggalamb, skeet vagy trap lövészeten vagy akkor elég idegesítő, hogy minden alkalommal amikor lősz, ki kell biztosítani. Értem én, hogy ez egy biztonsági funkció, de ha egy tapasztalt lövész vagy, akkor csak egy zavaró tényező ami elronthat egy tökéletes kört a lőtéren.

4. Mossberg Silver Reserve II

A Mossberg Silver Reserve II egy nagyszerű vétel $900 alatt. Mossberg

Ezen puska első generációja egy kicsit otromba volt és nem volt minőségi bock puska érzése, de a Silver Reserve II egy nagyon jó vadászpuskának bizonyult, ami $900-nál kevesebbe kerül. Számos kiadásban kapható, beleértve egy alap modellt süllyesztett choke-okkal és hüvely kivonókkal, ami nem lökik ki automatikusan a hüvelyeket, amit előnyben fognak részesíteni azok, akik kézzel töltik a lőszert. Továbbfejleszthetsz a Super Sportra is és vehetsz hüvelykivetőket, nyílásokkal ellátott puskacsövekkel, hogy tompítsd a csőemelkedést, és meghosszabbított choke tubusokkal, habár nem rajongok a Mossberg gyári choke-okért (a Briley gyárt néhány jó utángyártott opciót). A Silver Reserve II 12-, 20-, 28-as kaliberben, és .410, plusz 12-/20-as kaliber kombóval kapható. Az agytalp és elsütőbillentyű távolsága (355mm) egy kicsit rövid a nagyfiúk számára, de annyira nem, hogy egy távtartóval ne lehetne orvosolni. Tulajdonképpen láttam számos nőt, akik nagyon jól lőttek ezzel a puskával, különösen a Super Sporttal, valószínűleg a magasabb tusahát miatt, mivel a nőknek általában hosszabb a nyakuk, mint a férfiaknak.

5. Remington 3200

A 3200 jellegzetes puskacsövekkel rendelkezik oldalsó bordák nélkül. Remington

Eredetileg a Remington Model 32, a 3200 jellegzetes csövekkel készült oldalsó bordák nélkül, hogy csökkentsék a súlyát (habár a 3200 így is 4kg) és a csövek gyorsabban hűljenek. Van egy fedél a tok felett, ami kinyílik amikor betöltjük a lőszereket és lezár amikor lövésre készenállunk. A 3200 biztosítója egyedi. A legtöbb bock puska egy toló biztosítóval/csőválasztóval rendelkezik, de a 3200 eltér ettől és egy forgócsapos/oldalirányú biztosítója van. A középső pozíció biztosított állapotban tartja a puskát, a baloldali pedig az alsó csövet süti el először. A 3200 mechanikus elsütőbillentyűkkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a második lövés nem függ az elsütőbillentyű tehetetlenség általi alaphelyzetbe állásától. Az extra biztonsági réteg egy erősen igényelt funkció a dombságokban vadászók számára, akinek nincs mindig idejük, hogy pontosan illesszék a puskát. Míg az agyaggalambra lövők élvezni fogják a puska súlyát, a terepen nehéz lesz egész nap cipelni, de jó lehet kacsa vadászok számára, akik nem vándorolnak sokat. Azt jó, ha tudjátok, hogy ha acélsöréttel lőtök, akkor jobb a sebességet 426 m/s alatt tartani, mert a puskát nem acél söréthez tervezték. A korai modelleket visszahívták, mert egy hiba volt a tok felső részében, ami repedést okozott a töltényűrben. Volt még néhány probléma az ütőszegekkel, mert túl mélyen belementek a gyújtókupak, ami miatt bennragadtak.

6. Ruger Red Label

A Ruger először 20-as kaliberben dobta piacra a Red Label-t.

Eredetileg az 1970-es években fejlesztették, a Ruger először 20-as kaliberben dobta piacra a Red Label-t mielőtt megépítette a 12-est. A Ruger egy ideig a polcra tette a Red Label-t 2011-ben a komplikált kétrészes tok miatt, ami túlságosan magas gyártási költségeket okozott. Az új változat egy egyrészes tokkal készült és 2014-ben debütált, de soha nem robbant be igazán, ami fura, mert a változtatások hihetetlen $500-ral csökkentették az árat. Ugyanúgy, mint a 3200-nál a második generációs Red Label sem rendelkezik oldalsó bordákkal, ami lecsökkenti a puska súlyát 3,6 kg-ra. Mivel a Ruger csökkentette a régi modell súlyát, a kónuszokat meghosszabbították 51 mm-rel, az agytalpat pedig továbbfejlesztették, hogy tompítsák a visszarúgást. A 12-es kaliberű Reb Label 710 mm-es csövekkel rendelkezik, a tok pedig rozsdamentes, habár a kezdeti modellek egy kékített tokkal rendelkeztek. Az egyik „hibája” vagy hiányossága a puskának, hogy a fa és fém kivitelezés nem mindig sima. Ez viszonylag gyakori a kevésbé drága bock puskáknál. Ha ez nagyon zavar, akkor vidd el egy fegyvermesterhez.

7. TriStar Setter S/T

A Setter az egyik legmegfizethetőbb bock puska, amit megvehetsz. TriStar

Nincs sok olyan cég, ami $550-os sörétes puskát gyártanak és 5 év műszaki garanciát adnak rá. Ennek oka, hogy ezek általában olcsó gyártású török szemetek, amik egy évet sem bírnak ki nem, hogy ötöt. De a TriStar  mindig megfizethető/minőségi puskákat gyártott, és annak ellenére, hogy a Setter S/T-t Törökországban gyártják, jó a felépítése és a működése az ára ellenére. Az S/T 12-, 20-, 28-as kaliberben kapható, vagy .410-ben $600 alatt, ami nagyszerű, különösen ha egy kis kalibert szeretnél, de nem akarsz Beretta árakat kifizetni. Na már most az S/T nem egy nagyon stílusos puska, de ha egy olyan bock puskát keresel a piacon, ami nem robbant bankot, akkor nehéz legyőzni. A felső és középső bordák ventilláltak a simább lendítésért, és van egy a tusanyakon elhelyezkedő szimpla szelektív biztosító, ami kezdetben merev volt azon a modellen, amivel lőttem, de betörik, ahogy egyre többet lősz a puskával. Jár hozzá ezen kívül az öt Beretta stílusú cserélhető choke, az agytalp pedig elnyeli a „szúrást” az S/T-ből, ami nem jellemző a legtöbb olcsó bock puskára.

8. Winchester 101

A Winchester 101 nem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Winchester

Ha már régóta hűséges bock puska felhasználó vagy, akkor a 101 egy olyan puska, amit jól ismersz, mivel már majdnem 80 éve jelen van. De, azért szerepel a listán, mert nem hinném, hogy a fiatalabb lövészek tisztában vannak azzal, hogy a 101-es bock puska egy abszolút jó vétel, főleg ha találsz egy régebbi/használt modellt. Láttam már újabb változatokat is ebből a puskából, ami $1,600 alatt volt, ami szintén egy jó ajánlat ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen jó a 101 kivitelezése. Sokkal visszafogottabb/letisztultabb a külleme, mint a legtöbb bock puskának. Mindig úgy éreztem, hogy a bock puskákkal sokkal nehezebb lőni, mint az 12-es kaliberű automata puskákkal, mert olyan vaskos puskák és a látósíkjuk is sokkal másabb. A 12-es kaliberű 101-es kezelése inkább olyan, mint egy kis kaliberé, ami által könnyebb lőni vele és cipelni a terepen.  Ami azt illeti, a Light modell, amit a 2020-as Shot SHOW-n bemutattak, csak 2,7 kg, ami lenyűgöző egy 12-es kalibernél. Ezen kívül belga gyártmány (jött néhány jó sörétes puska abból az országból, ha visszaemlékeztek), és erős zárótűkkel rendelkezik, szóval nem fog úgy rázkódni a tokban, mint ami a kevésbé drága puskákra jellemző. J o e  G e n z e l