Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy javíts a pontosságodon és hatékony távolságodon egy füstbottal

Írta: Brad Fitzpatrick

Hét lépés, amivel megnövelheted a füstbotod hatótávolságát.

Lee Thomas Kjos / A nyers szellem

Amikor Jeff Lester a Hunt Hard Outfitters-től azt mondta, hogy készüljek fel egy 300 méteres lövésre a következő Új Mexikói jávorantilop vadászatomon, azt gondoltam csak kamuzik. Lester elmagyarázta, hogy sok jó bika van a területen, de a terep miatt nagyon nehéz 300 méternél közelebb menni. Elmondta, hogy ha számomra nem kényelmes arra vagy nagyobb távolságra lőni, akkor ki kell hagynom a legtöbb lövési lehetőséget.

Mint ahogy nagyon sok vadász, én is felállítottam egy tetszőleges hatékony távolságot az előltöltős puskáknak anélkül, hogy igazán kipróbáltam volna a határaikat. Miután beszéltem Lesterrel rájöttem, hogy lebecsültem a mai vezető füstbotok által nyújtott lehetőségeket. A feljavított lövedékek, puskaporok és optikák lehetővé teszik, hogy hatékonyan kilőjünk vadakat 300 méterről és igen, messzebbről. De ilyen távolságoknál egy pontos lövés leadásához szükség van a megfelelő felszerelésre és sok gyakorlásra. Miután kísérleteztem lőszerekkel és puskaporokkal rájöttem, hogy egyenletes el tudom találni a célpontokat 360 méteren a Remington 700 UML-lel, amit azon a vadászaton használtam. Két napja vadásztam, amikor egy nagy Új Mexikói szarvasbika jött elő egy kanyonból épp miután felkelt a Nap és elindult egy fás rész felé, én felkészültem. A lövés kb. 280 méteres volt, és megbíztam a puskámban. A Remington a lövedéket épp a válla mögé juttatta, és a bika alig ment 30 métert mikor összerogyott.

Kényelmi szempontból az előre megformázott pellet puskapor (jobbra) verhetetlen, de a laza hajítótöltet használata olcsóbb és általánosságban pontosabb.

Bill Buckley

Ezt a pontosságot keresed az elöltöltősödhöz? Lehetséges. Itt van néhány tanács, amivel megnövelheted a hatékony hatótávolságodat egy fekete puskaporos puskával.

No. 1: Válaszd ki a megfelelő puskát

A legtöbb nagy hatótávolságú elöltöltősök golyóspuskák, amiket úgy alakítottak ki, hogy merevebbek és pontosabbak legyenek. A csúcsminőségű előltöltős fegyvereknél megszokott a fémszálas agyazás, az alumínium tok és a kézzel illesztett puskacső.

No. 2: Tisztíts gyakran és hatékonyan

A maximális konzisztencia érdekében tisztítsd a puskacsövet a lövések között. Olyan eszközt használj, amivel elérsz teljesen a puskacső aljáig és olyan tisztító szereket, amiket puskaporhoz terveztek.

No. 3: Változtass

Cseréld a puskapor gyártókat és a töltet súlyát, valamint a lövedékeket is, hogy megtaláld a legjobb kombinációt a puskádhoz.

No. 4: Figyeld a hőmérsékletet

John Fink, a Remington lőfegyvereinek termékmenedzser igazgatója figyelmeztet, hogy az elöltöltős fegyverek használata 27 °C felett problémákat okozhat a konzisztenciában. Ezen kívül, ha nem hagyjuk lehűlni a puskacsövet a lövések között, akkor annyira felmelegedhet, hogy megváltoztatja a műanyag részek szerkezetét és ez befolyásolhatja a pontosságot.

No. 5: Értsd meg a tartózkodási időt

Jó ötlet, ha egy elöltöltős fegyvernél az első kezünket erősen nekinyomjuk a zsáknak, amikor lövünk. Fink szerint, a tartózkodási idő (azon idő hossza, amit a lövedék a puskacsőben tölt) hosszabb, mint a központi gyújtású puskáknál, és ha lazán tartjuk a puskát a zsákokon, az ronthat a pontosságon.

No. 6: Gondold meg milyen port használsz

A pellet porok nagyon kényelmesek, de nem vessük el a laza porokat. Egyenletesebb sebességeket és nyomásokat adnak, és kis adagokban próbálhatod ki, hogy mi működik.

No. 7: Játsz a széllel

A szél jelenti a legnagyobb kihívást a 200 méternél hosszabb lövéseknél. „Az alacsonyabb sebesség és az alacsonyabb teljesítményű lövedékformák miatt a szél hatása lényegesen nagyobb, mint a hagyományos nagy távolságú puskáknál,” mondja a Gunwerk alapítója, Aaron Davidson. 100 méteren egy 15 km/h sebességű kereszt szélben, egy 300 graines .50 kaliberű elöltöltős lövedék 7,5 cm-t vagy többet is félre mehet. Ugyanennél a szélnél egy 450 méteres lövés több mint 1,8 m-t megy félre.

„Gyakorold a lövést szélben, hogy megtanuld a szél sebességének becslését a légtükröződés, növényzet, és szélmérő használatának segítségével,” mondja Davidson.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!