Akár a vadonban vagy, akár otthon, mindig legyen készenlétben egy túlélő csomagod

Egy megfelelő túlélő csomag olyan szükséges dolgokat tartalmaz, mint az iránytű, gyufa, kés és élelem.

Kérdezz meg száz outdoor rajongót, hogy írjanak össze egy listát a túlélő csomaghoz a vadonba és száz különböző listát fogsz kapni. Ugyanez igaz a felkészítőkre a katasztrófa készenléti csomag összeállításánál vagy a mindennapos felszerelések kiválasztásnál- Mindannyian különböző termékeket szeretünk és különböző dolgok miatt aggódunk (és vannak speciális túlélő csomagok számos veszélyes helyzetre). Egyénenként különböznek a képességek és az anyagi helyzet is. Ami közös bennünk, azok a szükségletek. Mindenkinek szüksége van menedékre, vízre és élelemre minden nap. Vészhelyzetben az elsősegély, világítás, jelző- és navigációs felszerelés is gyakran szükséges.

A legegyszerűbb „túlélési prioritás” lista (menedék, víz, tűz és élelem) segít abban, hogy összeállítsunk egy készletet sok helyzetre (különösen a vadonba), de a jobban kidolgozott „10 elengedhetetlen dolog” lista adja az eszközöket az összes lehetséges szituációhoz. Az eredeti „10 elengedhetetlen dolog” listát 1930-ba állította össze a Seattleben lévő Mountaineers csoport. Ez az egyszerű felszerelés lista segít egy hegymászónak egy balesetnél vagy vészhelyzetben, és segítséget nyújt, ha valakinek váratlanul a szabadban kell töltenie az éjszakát (vagy még tovább kint kell maradnia). Az elmúlt években ez a csoport átírta a listát, hogy rendszerekre fókuszáljanak konkrét felszerelések helyett.

Az eredeti lista tartalmazott olyan nélkülözhetetlen dolgokat, mint az iránytű, gyufa, kés és élelem. A mai rendszer alapú lista azonban nem korlátoz 10 külön dologra. Ahogy részleteszem a különböző készleteket, figyelembe veszem a felszereléseket a vadonban való túléléshez, katasztrófa felkészültséghez, olcsó készlethez és gyerekeknek való készletekhez. Bármit is csomagolsz össze, bizonyosodj meg róla, hogy tartalmazza a túléléshez szükséges legfontosabb dolgokat: hidratálás, menedék vészhelyzetre, elsősegély, navigáció, tűz és jelzés.

1. Navigáció

Egy egyszerű iránytű és térkép az eltévedést egy kis kellemetlenséggé változtatja és megóv egy nagy vészhelyzettől.

 

Katasztrófa készlet: Egy papír térkép létfontosságú eszköz lehet, ha ki kell bogarászni hol vagy, főleg, ha lemerült az okostelefonod. Nagyon sok ember bízik az okostelefonjában a tájékozódáskor, már kevesen visznek magukkal térképet, vagy teszik bele a készletbe katasztrófa esetére. De nincs is jobb mód arra, hogy alternatív útvonalakat találjunk, mint a régi jó (aktuális) térkép.

Vadon készlet: Vegyél egy GPS-t, ha megengedheted magadnak. Ezek a remek kütyük segíthetnek visszatalálni az ösvényre vagy a parkolóba, és olyan helyek megtalálásában, amiket nehéz észrevenni.

Olcsó készlet: Egy olcsó alap iránytű és egy helyi helyrajzi térkép nem fog csődbe vinni és alap felszereltségnek számítanak ahhoz, hogy ne vesszünk el a vadonban. Ne légy olcsó János. Olyan térképet vegyél, ami vízálló. Hallottam olyan horror történeteket, hogy valakik saját maguk nyomtatták a térképüket, majd néhány esőcsepptől szétmosódott.

Gyerek készlet: Egy sima iránytű (és a használatának ismerete) lehetővé teszi, hogy a gyerek egyenes útvonalon menjen és vissza követhesse az útvonalát. Ezen kívül játszani is jó vele. Ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy megértse az alap matekot, akkor még az azimutot is megtaníthatod neki arra az esetre, ha elszakadtok egymástól.

2. Védelem

A veszélynek sok formája van, ugyanígy sok eszköz van a védekezésre, amivel megvédheted magadat és a családodat.

Katasztrófa készlet: A pormaszkok , védőszemüvegek, kesztyűk és már védőfelszerelések jó szolgálatot nyújthatnak a katasztrófa túlélő csomagban. A kedvenc mindennapi fegyver is ebbe a kategóriába sorolható.

Vadon készlet: A környezet fogja meghatározni a szükséges védelmet. Az UV védelemmel ellátott napszemüveg jelentheti a különbséget a tisztánlátás és a vakító fény között, ha süt a Nap egy havas területen. Szükséged lehet még naptejre, rovarriasztóra, rovarhálóra és sok más dolog szükséges lehet, beleértve a kedvenc lőfegyvert.

Olcsó készlet: Menj el az eurós boltba, ha kevés a pénzed és vegyél naptejet, esőponcsót és más védőfelszerelést amit találsz. Azt kapod amiért fizetsz, ezt tartsd észben. Fegyver ügyben pedig, egy olcsó kés jobb, mint a semmi.

Gyerek készlet: Ajakír? Igen. Fegyverek? Inkább nem. Egy gyerek túlélő csomagban óvatosan kell megválogatni a védő felszereléseket. Maradjon egyszerű és ne engedd, hogy olyan dolgokat cipeljenek ami káros lehet, mint mondjuk egy DEET rovarspray.

3. Szigetelés

A hideg idő egy halálos ellenség, és a védelem egyszerű, csupán a testünket kell szigetelni kívülről.

Katasztrófa készlet: Ha egy autós készletet vagy 72 órás készletet csomagolsz, akkor a hálózsákok és takarók létfontosságú szigetelést biztosítanak.

Vadon készlet: Anya mindig azt mondta, hogy vegyünk fel kabátot. Ha nem hallgattál rá, akkor most hallgass rám. Vigyél magaddal kabátot – mindig. Az időjárás váratlanul megváltozhat a vadonban és felkészültnek kell lenned egy szigetelő meleg eszközzel.

Olcsó készlet: A takarók nem éppen melegek és kényelmes, és nem is adnak annyi meleget, mint egy lúdtoll paplan. De mégis szigetelést adnak a hidegtől és megfizethetők.

Gyerek készlet: Gyerekként nem akartad cipelni a kabátot. Ezért ne számíts arra, hogy a gyerekeid cipelni fogják. Tegyél egy takarót a készletükbe. A kéz- és lábmelegítők is ideálisak a gyerekek számára, csak győződj meg róla, hogy egy vízálló tartóban legyenek.

4. Világítás

Az éjszakai utazáshoz, jelzéshez, munkához a sötétben, biztonsághoz és kényelemhez elengedhetetlen egy fényforrás miután lement a Nap.

Egy lámpa előnye az, hogy jelezheti a helyzetedet és, hogy segítségre van szükséged.

Katasztrófa készlet: A gyertyák adnak egy kis meleget és megvilágítják a helységet. Ezen kívül hosszú történelemre tekintenek vissza, legalább 5000 éve használták a háztartások megvilágítására. Itt a probléma. Le is égethetik a házadat. Krízis esetén jobban jársz a láng nélküli fényforrásokkal. A LED fények nem fogyasztanak annyi energiát és az újabb modellek fényesebbek mint valaha. Ne felejts el tartalék elemeket is eltenni. A lítium elemek a legdrágábbak, de azok tartanak a legtovább is és extrém hidegben vagy melegben is működnek. Ugyanez nem mondható el az alkáli- és az újratölthető elemekről.

Vadon készlet: Sok feladatnál a fejlámpákat részesítem előnyben, mert a fény oda irányul ahova nézel és mindkét kezed szabad.

Olcsó készlet: Az olcsó elemlámpák és a kémiai fényrudak olcsó megoldást jelenthetnek.

Gyerek készlet: Egy megbízható elemlámpa jó választás egy felelősségteljes gyereknek. Másfelől adhatsz nekik egy fényrudat és remélheted, hogy nem törik meg egyből miután hátat fordítottál. Bizonyosodj meg róla, hogy már nem akarnak mindent a szájukba venni. Nem akarod, hogy beleharapjanak egy fényrúdba.

5. Elsősegély felszerelés

Bármely túlélő csomag fontos alkotórésze az elsősegélycsomag.

Ha rossz napod van és fel kell bontanod egy túlélő csomagot, akkor jó eséllyel valaki megsérült és elsősegélyre van szüksége. Habár néhány elsősegély felszerelést rögtönözhetünk a terepen, jobb ha van egy szakszerű készlet nálunk.

Katasztrófa készlet: Gondolj a legrosszabbra amikor összerakod vagy kiegészíted az elsősegély csomagot. Mivel valószínűleg nem a hátadon fogod cipelni, néhány nehezebb (de értékes) eszközt is beletehetsz. Beletehetsz még egy könyvet is az elsősegélyről.

Vadon készlet: Jó ideig egyedül lehetsz egy vadonban történt vészhelyzet esetén, ezért egy jól megpakolt elsősegélycsomag szükséges lehet. Az Amazonon az egyik legnépszerűbb most a Swiss Safe 2-in-1 elsősegélycsomag. Ez a 120 részből álló elsősegély csomag tartalmaz egy bónusz zseb készletet, ami moduláris. Ne légy szégyellős és vegyél egy előre összerakott készletet a kedvenc vadászboltodban, majd módosítsd. Tegyél hozzá egy érleszorítót, hogy elláthasd az erős vérzést vagy más traumás sérüléseket. Tegyél bele néhány általános gyógyszert is.

Olcsó készlet: Vásárolhatsz egy olcsó elsősegély csomagot párezer forintért is, de ne felejtsd, hogy azt kapod amiért fizetsz a legtöbb esetben. Tegyél további felszereléseket ehhez az alapcsomaghoz, ahogy a pénztárcád engedi.

Gyerek készlet: A gyerek korától, érettségétől és az elsősegélyben szerzett képzésétől függően kell összeállítanod az egészségügyi készletét. A nagyon fiatal (vagy különösen kísérletezős) gyerekeknél korlátozd azon felszereléseket, amik miatt bajba kerülhet. Néhány kötszer, géz és ragasztó elég lesz. A felelőségteljesebb gyerekeknél ennek megfelelően egészítsd ki a készletet.

6. Tűzgyújtás

Az író kedvenc eszköze a tűzgyújtó felszerelés, és nem hiába. A tűz az energiaforrása a fénynek, melegnek, főzésnek, jelzésnek és sok más túlélési feladatnak.

 

A tűz a barátod nagyon sok helyzetben. Azt javaslom, hogy három tűzgyújtó forrást és néhány megbízható tüzelőanyagot tegyünk minden túlélő csomagba.

Katasztrófa készlet: Van némi irónia abban, amikor tűzgyújtó eszközöket teszünk egy katasztrófa felkészültségi készletbe, különösen ha a katasztrófa amivel szemben állsz egy futótűz. Ennek ellenére tegyél gyufát és öngyújtókat a készlet, hogy meggyújthass gyertyákat, kályhát stb.

Vadon készlet: Minél hidegebb és nedvesebb a környezet, annál jobb legyen a tűzgyújtó felszereléses. Kezdd az öngyújtókkal, vízálló gyufával és magnézium rúddal. Adj hozzá a kereskedelmileg elérhető termékeket, mint pl. a UST’s WetFire Cube-ot vagy néhány petróleumzselébe mártott vattalabdát és már meg is van a szolid kezdő készleted. Adj hozzá olyan eszközöket, amik ismerős kedvencek, például nagyítólencse a napos helyeknél.

Olcsó készlet: Habár néhány tűzgyújtó felszerelés drága, a legtöbb nem az. Egy jó butános gyújtót párszáz forintért kapható. Az ingyenes promóciós gyufák és ingyenes mullpólyák szintén nagyszerűek az olcsó készletbe tűzgyújtó eszközként – és nem kerülnek semmibe.

Gyerek készlet: A felelőségteljes gyerekek megkaphatják ugyanazt a tűzgyújtó felszerelést, amit a felnőttek használnak.

7. Javító készlet és eszközök

Lejött a bakancsod talpa, vagy kilyukadt a folyadék tárolód? Az olyan javítások, amiket egyszerű elvégezni otthon, nem annyira egyszerűek a vadonban, hacsak nem vittél magaddal speciális eszközöket és anyagokat. A szigetelő szalag és a fogselyem alap, de sok más jó termék van, ami segíthet a javításoknál és a kemping munkálatokban.

Katasztrófa készlet: Ez lehet a mindennapos szerszámkészleted, amit a kocsiban tárolsz, készen összepakolva. Lehet egy speciális készlet is katasztrófa esetére. Azokon a javító eszközökön kívül amiket a vadonba viszel magaddal, tegyél hozzá amik segítségedre lehetnek egy csapás esetén. Egy kalapács, szögek és egy feszítővas mindig jól jönnek. A kézi fűrész, villáskulcsok és csavarhúzók ugyanilyen értékesek.

Vadon készlet: Ha te nem tudod megjavítani a felszerelésedet a semmi közepén, akkor ki fogja? A felszerelésed megjavítása megmentheti a napot, de szükséged lesz a megfelelő anyagokra és szerszámokra, hogy elvégezd a feladatot. A pillanatragasztó, szigetelőszalag, különböző drótok, tűk, gémkapcsok,  és más rögzítő eszközök nagyszerűek, éppúgy mint az éles kések, borotvapengék és multitoolok.

Olcsó készlet: Az olcsó szigetelőszalag általában nem valami jó, de több a semminél. Ugyanez elmondható a megfizethető árú multitoolokról és svájcibicska utánzatokról.

Gyerek készlet: Mivel nagy MacGyver rajongó voltam, nagyon megörültem amikor tini koromban egy eredeti Wenger svájcibicskát kaptam születésnapomra. Ha a gyerekeid jól kitanulták a késsel és szerszámokkal kapcsolatos biztonságot, akkor vegyél nekik egy multitoolt és ugyanazokat a javítási eszközöket, amit te is magaddal vinnél.  Ha nem, akkor a szigetelőszalag és kötelek biztosítanak nekik néhány javítási lehetőséget anélkül, hogy kárt tennének magukban.

8. Élelem

Az extra élelem egy kicsit nehéz lehet a csomagodban, de amikor üres a gyomrod, akkor nagyon örülni fogsz, hogy ez az extra súly bent van a csomagodban.

Mivel a legtöbben többször esznek egy nap és a testünk akkor működik a legjobban, amikor jóllakott, az ételnek nagy fontossága van minden készletben.

Katasztrófa készlet: Az olyan ételek, amiket nem kell főzni és sokáig elállnak, nagyszerű választások. Gondolj csak a konzervekre, amiket az élelmiszerboltokban kapsz. Otthon is tartósíthatsz.

Vadon készlet: Néhány helyen csak az a garantált étel, amit magaddal viszel. Jó ötlet élelmet vinni vészhelyzetre, de ne felejts el olyan felszerelést vinni, amivel a vadonban szerezhetsz ételt. Egy Jetboil túrafőző és a szárított termékek is jó ötletnek számítanak. Egy könnyű túlélési horgász felszerelés is okos dolog lehet és segíthet halakat fogni a megfelelő környezetben.

Olcsó készlet: Néhány horog és zsinór nem kerülnek túl sokba, de a kész étel jobb stratégia. A diákcsemege és szárított hús már ősidők óta kemping ételnek számítanak és jó az ízük. A konzervek is jók és megfizethetők. Olyan környezetben ahol nem fagynak meg és nem robbannak fel, néhány konzerv magasabb kalóriájú étel sem fog csődbe vinni.

Gyerek készlet: Azért, hogy ne egyék meg az első lehetőségnél, csomagolj valami olyasmit, amit megennének, de az lenne az utolsó választásuk.

9. Hidratálás

A megfelelő vízellátás nélkül végünk van.

A saját vízellátás ijesztő feladat lehet, különösen a száraz éghajlatokban. Légy kész extra vizet és a talált víz fertőtlenítéshez és szállításához szükséges felszerelést cipelni.

Katasztrófa készlet: A FEMA azt javasolja, hogy személyenként 11 liter víz legyen egy készletben katasztrófa estére. Ez egy jó kezdet, de csak egy csepp a tengerben ahhoz képest, amennyit naponta elhasználunk. Fontold meg, hogy ennél több vizet raktározol a háztartásodnak, és vegyél vízszűrőket, hogy még több vized legyen, ha kiszáradnak a korsók.

Vadon készlet: A sok víz cipelésén kívül a kis vízszűrők is jó lehetőséget nyújtanak a vadonban való hidratáláshoz. A fertőtlenítő tabletták is egy lehetőség, de idő kell amíg hatni kezdenek. Az új MSR Trailshot vízszűrő egy zsebben is elférő készülék, ami könnyű és biztonságos vizet kínál azonnal. Csak meg kell nyomni a pumpát.

Olcsó készlet: A forralás mindig egy jó stratégia volt a víz fertőtlenítésére és ennek nem kell változnia. Egy olcso fémfazék lehet a forraló edény akár az udvarban akár a vadonban.

Gyerek készlet: Ez egy nehéz dolog. A nem megfelelő fertőtlenítő tabletta és vízgyűjtő felszerelés használat ugyanolyan rossz lehet, mint ha nincs víz. A beépített szűrővel rendelkező kulacs lehet a legjobb választás a gyerekeidnek. A gyerekek egyszerűen meríthetnek a rendelkezésreálló vízből és a szűrőn keresztül ihatnak.

10. Menedék vészhelyzetre

A menedék sok feladatot elláthat, eltakarja az erős napsütést, véd az erős széltől és az esőtől.

Katasztrófa készlet: Mivel valószínűleg a járműben vagy egy épületben töltöd az idődet egy katasztrófa idején, a menedék igényeid nem olyan nagyok, mint annak, aki a vadonban ragadt. Esőponcsók, műanyag lepedők és szigetelőszalag jó szolgálatot tehetnek a katasztrófa helyzetekben.

Vadon készlet: A Bivy zsákok de még a kis sátrak is jól működhetnek a vadonban.

Olcsó készlet: Ha kevés a pénzed, akkor ne fukarkodj ezen a területen. A műanyag tubus sátrak eléggé megfizethetőek. Az olcsó ponyvák is szolgálhatnak menedékként. Ezek csak párezer forintba kerülnek ha akcióban vannak.

Gyerek készlet: Mivel a legtöbb gyerek kisebb mint a szülei, és a kisebb testek gyorsabban kihűlnek mint a nagyok, a vészmenedék egy olyan terület, amin nem spórolhatunk egy gyerek túlélő csomagjában. Adj nekik több ponyvát vagy egy vészhelyzeti bivy zsákot, egy kis poncsó mellett. A ponyva melegen tarthatja őket, a poncsó pedig blokkolja a szelet és az esőt. Ezeknek a felszereléseknek legyen jól látható színe, hogy a mentők munkáját segítsék és jobban láthatók legyenek a gyerekek. Ne kockáztass azzal, hogy terepmintás ponyvát és poncsót veszel nekik. A gyerekeket álcázás nélkül is nehéz észrevenni.

11. A hiányzó darab

Egy síp és/vagy öngyújtó jó ha nálad vannak abban az esetben, ha mentésre van szükséged.

A szükségleteid nagyjából megvannak, itt az ideje, hogy kitöltsük az üres helyet. A „10 létfontosságú rendszer” nem beszél a jelzésről és a kommunikációról, ami elengedhetetlen egy mentési helyzetben.

A jelzés és a kommunikáció azok a területek, amiken asszisztálhatunk a saját mentésünkben. Persze, az elemlámpa jelezheti a pozíciódat éjszaka, de többre lesz szükséged. A hallható jelzés egy síppal oldhatjuk meg, ami éjjel-nappal működik és hívhatjuk vele a mentőket. A jelző tükrök is nagy segítségre lehetnek az észrevételben. Ezek közül mindegyik olcsó, gyerekbarát és alkalmas a túlélő csomagba. Azoknak, akiknek van egy kis felesleges pénzük, egy jeladó okos befektetés lehet. Ez a termék lényegében egy pánikgomb, ami jelet küld egy műholdnak, és hívja a helyi segítséget a mentőalakulatokon keresztül és magadja a koordinátáidat. Vehet egy kétutas rádiót is vagy műholdas telefont, amivel hatékonyabban hívhatsz segítséget. A teljesen feltöltött telefonod is életmentő lehet. T I M  M A C W E L C H