Túl sok a téves információ a lövedék végső teljesítményéről. Itt az ideje, hogy tisztázzuk a dolgokat.

Amikor a lövedékek becsapódnak a vad testébe, akkor van vége. Az eredeti kaliber azonnal felvehet számos szélességet, hosszt, formát, szilánkot és szövetroncsoló képességet.

Nemrég azt olvastam egy olvasó kommentjét, amiben megesküszik, hogy a 7mm egy „halálosan hatásos kaliber.” Szerintem ő igazából a kaliberre gondolt, nem egy adott töltényre amiben 7mm-es (.284” átmérő) lövedékek vannak. Ebben az esetben egyetértek. A .284”-es lövedékek halálosan hatékonyak, ha a megfelelő célra használják őket, adott megfelelő sebességgel és jó helyen.

Ez sok szemöldököt meg fog emelni mert sok vadász leszólja a 7mm-eseket, mivel nem hatékonyak, sőt hasznavehetetlenek. „Nem üt úgy, mint egy .308!” az egyik értékelés amit gyakran hallok. „Olyan gyorsan lő, hogy a lövedéknek nincs ideje kinyílni” egy másik. „A lövedékek egyszerűen túl keskenyek. Inkább a .308 által ütött nagyobb lyukat választom.” Hmmm.

Sokan azt állítják, hogy a 7mm Remington Magnum „túl gyors” ahhoz, hogy kinyíljon a lövedék és elegendő kárt okozzon az őz vagy szarvas leterítéséhez. Ez a 815 kg-os namíbiai tehénantilop nem kapta meg az értesítést.

A .30-as kaliberek keményebben ütnek?

Igen, egy bizonyos ponton elkezdenek értelmet nyerni a szélesebb kaliberrel kapcsolatos viták, mint talán ez a 115-grain .243 lövedék összehasonlítva ezzel a 180-grain .308 lövedékkel. De a .28 és .30 közötti különbség? Kérdéses.

Az igazság az, hogy néhány 7mm-es keményebben üt, mint egyes .308-asok. De az is igaz, hogy néhány .308-as keményebben üt, mint egyes 7mm-esek. Pff. Minden a torkolati sebességtől és a lövedéktől függ. Főleg a lövedéktől. A tömegének, anyagának, felépítésének, kiindulási sebességének, és forma tényezőjének kombinációja adja meg a végső teljesítményét a vadnál. Nincs semmi különleges a 7mm-es kaliberben ami bármivel jobbá vagy rosszabbá teszi mint a 7.62mm (.308 lövedékek) vagy 6.5mm (.264 lövedékek.)

A kaliber teljesítmény, sajnos annyira félreértett mint maga a „kaliber” szó. A kaliber a furat és a lövedék átmérőjét jelenti collban vagy milliméterben. A .30/30 Win., .308 Win., és .30-06 Springfield nem kaliberek. Ezek töltények, amik .30-as kaliberű lövedéket lőnek. A 7×57 Mauser, 7mm-08 Remington, .280 Remington, 7mm Remington Magnum, és 28 Nosler olyan töltények amik .28-as kaliberű lövedéket lőnek. Nincs semmi varázslatos vagy akár különleges a kaliberekben, habár némely töltények – a megfelelő lövedékkel – több okból lehetnek nagyon is különlegesek.

Ha úgy gondolod a 7mm Rem. Mag. túl gyors ahhoz, hogy hatékony legyen, várj amíg megpróbálsz valamire lőni egy 220 Swift-tel 1220 m/s-mal. Sok szarvasvadász és vaddisznó tenyésztő tapasztalta azt, hogy a hiper sebességű  .220 Swift egy gyorsabb és biztosabb gyilkos, mint a .30-06 és a 8mm Mauser. (Balról jobbra:  .22 Hornet, .222 Rem., .220 Swift.)

A szószaporítás veszélyével hadd ismételjem meg: Egy adott kaliber nem feltétlenül pontosabb, halálosabb vagy hatékonyabb, mint egy másik. Nem feltétlenül üt nagyobbat, repül messzebb vagy sodródik kevesebbet a szélben. Ennek ellenére a hagyományok miatt éppúgy mint a szajkózás miatt sokan közülünk elfogadták, hogy bizonyos kaliberek halálosabbak, mint másikak. Ezért nézzük meg közelebbről az állításainkat és használjuk a 7mm-t és a .308-at összehasonlításként.

A .300 Win Mag. a csekély teljesítménykapacitás előnyével a 7mm Rem. Mag.-mal szemben ugyanazt a lövedéket kb. 30 m/s-mal gyorsabbra nyomja fel. De, mivel a 7mm lövedékek amik ugyanolyan tömegűek és formájúak lényegesen magasabb B.C. értékkel rendelkeznek, sokkal több energiát takarítanak meg és nagyobbat ütnek nagy távolságokon. Kevesebb az esésük és a szélben is kevésbé sodródnak.

U.S. .30 vs. európai 7mm

A .30 kaliber Amerikában széles körben eléggé halálosként ismert a legtöbb nagyvad vadászaton. És általánosságban véve az is volt. A 7 mm-t talán valamivel jobban tisztelik Európában. Hiszen itt kezdte a 7x57mm Mauser. Gyakran úgy gondolnak rájuk, hogy ballisztika szempontjából gyorsak és hatékonyak, a .284 lövedékek a megfelelő súllyal és formával kevesebbet esnek és kevésbé sodródnak mint a .308 lövedék ugyanazzal a súllyal és formával, csupán azért mert keskenyebbek. Ez csökkenti az ellenállást és energiát takarít meg. Egy 165-grain .284 lövedék ugyanolyan súllyal és felépítéssel mint egy 165-grain .308 lövedék ugyanazzal a torkolati sebességgel laposabb röppályát fog leírni, kevésbé fog sodródni keresztírányú szélben és általában több energiát takarít meg minden távolságon. Akkor miért feltételeznénk, hogy a.308 jobban öl?

A lövedék tömege és torkolati sebessége nagyban befolyásolja a végső teljesítményt, de tanulmányozd ezt a két slug-ot. Tényleg az gondolod, hogy a némileg szélesebb .308 a baloldalon jelentősen nagyobb kár fog tenni a szövetekben a kis szélességi előnye miatt?

Az általános válasz erre az átmérő. A szélesebb .308 lövedék nagyobb lyukat üt! OK. Hasonlítsuk össze ezeket a lyukakat. A .308 coll és .284 coll közötti különbség 0.024 coll. Ő, lássuk csak… ez 0,6 mm. Ha a keresztmetszetet részesíted előnyben, akkor a .308 16%-kal több. (0.0745 coll2 vs. 0.0633 coll2) Ez nem jelentéktelen, de egy jávorszarvas, szarvas vagy akár vaddisznó felületéhez képest nem nagyon látom, hogy hogyan tesz ez jelentős különbséget, különbség ha figyelembe vesszük a lövedék expanzióját, szétesését és mozgását a vadban. Ha tömör lövedékekről beszélnénk, akkor a nagyobb átmérő elkezd számítani, de akkor is egy 0.024 collal szélesebb? Ez nem valami nagy előny.

Ha a 7mm Rem. Mag. lövedéke túl gyors ahhoz, hogy kinyíljon a vad testében, akkor képzeld el mi történik a .220 Swift, .264 Win. Mag., és 7mm Remington Ultra Magnummal!

Átható pillantás egy expandáló kérdésre

De a nagy vadakra nem tömör lövedékekkel vadászunk. Mi történik, ha a középsúlyú 7mm-es és .308 lövedék expandál? A .308 nagyobb első felülete nem fog hozzájárulni egy lényegesen nagyobb gombásodáshoz? És ez nem fog több energiát átadni és több szövetet roncsolni? Nos, talán. Tegyük fel, hogy mindkét lövedék egyenes vonalban hatol be és ugyanannyira expandál, mindkettő 50%-kal növekszik, kétszer akkora lesz az „orr” átmérője, ami a legtöbb lövedék nagyon sok. A .308 kétszerese .616 coll. A .284 kétszerese .568 coll. Ez .048 coll (1,2mm) különbség. Ez elég ahhoz, hogy számítson? Talán, de amikor bármely lövedék elkezd gombásodni, annak végső alakja olyan szinten átalakulhat, hogy a kezdeti átmérő utógondolattá válik. 180 grain torzult fém tényleg jelentősen halálosabb lehet, ha az eredeti átmérője .308 coll volt és nem .284 coll?

A nehezebb lövedék ebben a Federal 308 Win. töltényben egy döntő energia előnyt ad a 140-grainessel szemben a 7mm-08 tetején, de ha egyforma a lövedéksúly, akkor a 7mm-esnek nagyobb energiaelőnye van az energia megtakarító lövedék ballisztikai együtthatója miatt. Ha úgy hiszed, hogy az ütés ereje jelentősen hozzájárul a végső teljesítményhez, akkor a 7mm-08-ra kell bólintani.

Itt van még a behatolás kérdése. Mivel a .284 lövedék több tömeget szállít az orra mögött és több energiát is, elvileg mélyebbre hatol be vagy szélesebben expandál és így több létfontosságú szövetet ér el és roncsol szét.

A probléma ezzel a feltevéssel az, hogy nem tudjuk bizonyítani. A lövedék végső teljesítményét nem lehet tudományos kísérlettel meghatározni a vad testében. Ha két 110 kg-os, 4 éves fehérfarkú szarvas áll oldalt egymás mellett és pontosan ugyanott találjuk el, akkor sem fognak ugyanúgy reagálni. Az egyik kimerült lehet, mert egész éjjel tivornyázott. Az egyik beszívja a levegőt, a másik kifújja. Az egyik teli lehet adrenalinnal, a másik félig alszik.

A .308 töltény család a legjobb példa a lövedék átmérők végső teljesítménnyel való összehasonlítására, mivel a legtöbb töltény ugyanolyan erővel rendelkezik. A szűkebb kaliberek mint a .243, .264, és .284 (balra) érik el a legmagasabb torkolati sebességet, mert könnyebbek a lövedékek. A .338 Federal és .358 Winchester (jobbra) adják a legtöbb lóerőt a csőben, mivel ezeknél a legnehezebb a lövedék. De a levegő sodrása megváltoztatja a dinamikát egy bizonyos ponton. Úgy gondolom, hogy abban megegyezhetünk, hogy a .358 egy észrevehetően nagyobb lyukat fog ütni mint a .243, be tudjuk bizonyítani, hogy van egy jelentős – vagy bármilyen – előnye a .308-nak a .284-el szemben?

A „keményebben üt” védekezés

Egy további vita támogatta a .308-at a .284-el szemben, ez a „keményebben üt” védekezés. Nos, igen, ha egy 7mm-08 Rem.-t hasonlítunk össze egy .300 Win. Mag.-al. De ez a .300 sokkal gyorsabb torkolati sebességének eredménye. Hasonlítsd össze a 7mm-08-at a .308 Winchesterrel és máris egy jóval ésszerűbb összehasonlítást kapsz (ugyanolyan erő, és hasonló torkolati sebesség). És ha ugyanolyan a súlyú és formájú lövedéket lőjük, akkor a 7mm-08 valójában több energiát ad át hosszabb távolságokon a magasabb ballisztikai együtthatója miatt. Ha azt hiszed, hogy az energia jelentősen hozzájárul az ölő hatáshoz, akkor a 7mm-es mellett kell leadnod a voksodat.

A hat .308 lövedék a baloldalon nem tűnik sokkal szélesebbnek a négy .284 lövedéknél a jobboldalon. Tényleg feltételezhetjük, hogy nagyobb lyukat ütnek? Vagy a hosszabb, hatékonyabb .284 lövedékek nagyobb kárt tesznek, mert több energiát takarítanak meg és mélyebbre hatolnak bármely adott súlynál?

Most már elfogynak az összehasonlítások. Ha a lövedék szövet roncsoló karakterisztikája hasonló és a .284 valójában némileg több energiát visz, akkor a .308 hogyan üthet keményebben és ölhet gyorsabban?

Más állítások a 7mm ellen

A kezdőpont egy intelligens eszmecserénél, ami két kaliber összehasonlításáról szól az, hogy tudjuk a kaliber nem egy töltény. A töltények jelentősen megváltoztatják a vitát mert a változó lőpor kapacitásuk drámaian növeli vagy csökkenti a sebességet és energiát. A .17 Hornet baloldalon egy teljesen más bolygón van a .470 Nitro Express-hez képest jobboldalon.

Egy másik 7mm elleni érv amit gyakran hallok az, hogy a 7mm Rem. Mag. nem hatékony nagyvadaknál mert „túl gyors”. A reklamáció az, hogy a lövedékek olyan gyorsan átszáguldanak a vad testén, hogy nincs idejük „kinyílni”. A .300 Winchester Magnumot egy sokkal jobb választásnak tartják. Ezzel csak az a probléma, hogy a .300 GYORSABB mint a 7mm. A .300 kb. 960 m/s sebességre gyorsítja fel a 175 graines lövedéket, míg a 7mm Rem. Mag. csak kb. 900 m/s-ra.

Még ugyanazon a sajtolt maggal rendelkező, irányított expanziós lövedékek, mint a Norma Oryx eredeti átmérője is eldeformálódik századmásodpercekkel a becsapódás után. Amit a lövedék eltalál, a becsapódás sebessége, gördül vagy széttörik, ezek mind befolyásolják a szövetroncsolás mennyiségét.

A másik téveszme ebben a „túl gyors” érvelésben az, hogy a lövedéknek idő kell kinyílni, vagyis expandálni. Mondd ezt egy prérikutyának, amit egy .220 Swift talált el 1150 m/s-mal. Az okos töltény szakértők rámutatnak arra, hogy a Swift lövedék valószínűleg vékony köpenyes, puha magos, hogy azonnal expandáljon és pontosan ez a lényeg. A 7mm Rem. Mag., .300 Win. Mag. vagy bármely töltény torkolati sebességénél passzolnia kell a lövedék szerkezetének a sebességhez és a vadhoz amit lőni szeretnél. A tökéletes 150 grain fehérfarkú szarvas lövedék a .30-378 Wby. Mag.-hoz 1050 m/s sebességgel nem tökéletes a .30/30 Win.-hez 670 m/s-nál. Ez fordítva is igaz. A rossz végső teljesítmény bármely tölténynél nagyon rossz lövedék teljesítmény. Ha egy lövedék nem nyílik ki a vad testében, akkor rosszul lett kiválasztva a becsapódási sebességhez. Egy teljes fémköpenyes lövedék egy 7×57 Mauserből nem fog kinyílni másból, mint egy 7mm Rem. Mag. vagy 28 Nosler.

A .220 Swift vita

Az egyik leghíresebb eset ezzel kapcsolatban Robert Ruark .220 Swift megbélyegzése a könyvében aminek „Use Enough Gun” a címe. Ruark akkor még nem ismerte az afrikai vadászatot és az M70 Winchester-ét használta .220 Swift-tel, hogy egy „távolodó” varacskos disznót faron lőjön és elvesztette. Röviddel ezután egy hiénát kilencszer lőtt meg a .220 Swift-tel mielőtt kivégezte volna egy .470 Nitro Express-szel. Ő és a társa Harry Selby, megbélyegezték a .220 Swift-et anélkül, hogy ismertették volna a lövedéket, ami valószínűleg a Winchester inkább törékeny 48 grain varmint lövedéke lehetett.

Ha a régi 7mm Rem. Mag. tényleg a „túl gyors a saját érdekében” töltény, sokan mondták, hogy az volt/az, akkor miért láttunk később fejlődéseket a gyorsabb 7mm STW, 7mm RUM, 28 Nosler és más töltényeknél? A lövedék határozza meg a végső teljesítményt, nem a töltény.

Ezzel ellenétben egy erdőőr, akit azzal bíztak meg, hogy behatoló szamarakat lőjön ki a Grand Canyon Nemzeti Parkban a 20. század közepén, alapos tapasztalata volt számos tölténnyel és felfedezte, hogy a .220 Swift rutinosan leterítette azokat a nagy 180-270 kg-os vad szamarakat, biztosabban és gyorsabban mint a .30-40 Krag, .30-06, és 8mm Mauser. Az erdőőr 50 graines Ackley Controlled Expansion lövedéket használt, tömör réz 10 grain lágy ólommal az üreges hegyben, hogy meginduljon az expanzió. Nem tudom megerősíteni a jelentését, de mivel az volt a feladata, hogy szamarakat lőjön ki, hogy megvédjék az őshonos növényeket és a kanyon állatait, azt feltételezhetjük, hogy a legjobb eszközt választotta a feladathoz. Utána olvashattok angolul a Vol. 1 Handbook for Shooters & Reloaders című könyvben P.O. Ackley-től.

Ez azt jelenti, hogy egy gyors .224 ugyanolyan hatásos és ugyanolyan halálos lesz, mint egy .300 Remington Ultra Magnum? Az ésszerűség azt feltételezi, hogy a több energia és több lövedék felület több szövet roncsolást eredményez. De a több évtiezedes anekdotikus bizonyítékot sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Sok minden amit hallottunk és olvastunk a töltény teljesítményről az feltételezés, félrevezető információ, mítosz, szóbeszéd és néha moslék. Lehet, hogy az összes szarvast elmenekülni láttad te, a bácsikád, a nagymamád, a kedvenc boltosod amit egy 7mm-es lövedékkel lőttek meg, de ez nem jelenti azt, hogy az összes, vagy bármelyik 7mm-el töltény hatástalan vagy használhatatlan lenne. Az anekdotikus bizonyítékot nem fogadjuk el mert – anekdotikus. Mi volt a töltény? Mennyi volt a becsapódási sebesség? Mi volt a lövedék? Mit csinált az állat, amikor eltalálta a lövedék? Pontosan hol találta el a lövés?

A sebesség összefügg a lövedékkel és a távolsággal. Bizonyos távolságnál a hiper sebességű 28 Nosler olyan lassan fog menni mint a 7mm-08 kisebb távolságnál.

Függetlenül bármely kaliber vagy akár töltény bizonyítható teljesítményétől, ha egy vadász hisz abban, hogy az általa használt lőszer ideális, akkor valószínűleg jól és magabiztosan fog vele lőni. És ez lehet a legfontosabb pont mind közül. Ha találsz egy töltényt, lövedéket és puskát, ami jól működik számodra, egy kombinációt amivel jól lősz és szeretsz használni, akkor szorítsd magadhoz. Ne ess abba a csapdába, hogy létezik egy jelentősen felsőbbrendű puska vagy töltény odakint. R o n  S p o m e r