Egy „taktikai vadászfegyver” tesztelése: A kezdő vadászok számára, akiknek csak most kezdődnek a vadászélmények, nagy bőség van olcsó fegyverekből a piacon. Ezekből egy: A Savage 110 TAC Hunter 6,5 Creedmoor ismétlőpuska. Megéri az árát?

Írta: Alexander Losert

A Savage 110 TAC Hunter 6,5 Creedmoor egy kedvező árú fegyver nagyvadakhoz is alkalmas kaliberben. Leteszteltük a teljesítményét.

A Savage szó jelentése barbár, civilizálatlan vagy primitív. De ezekkel a jelzőkkel kevés közös van a Tac Hunterben. Mert a Savage, ami a „salvaticus“ latin szóból, tehát „vad” ered, vonatkozik a cégalapító Arthur William Savage vezetéknevére is, aki erre a névre keresztelte a vállalatot 1894-ben Utica, New York-ban. A Savage Arms jó hírnevet szerzett olcsó, megbízható fegyverek gyártásával. Így a Savage 110 TAC Hunter is bizonyára egy tipikus amerikai „használati puska” és nem egy dísztárgy. Ezután érdeklődnek a vadászok és lövészek, akinek működő technikára van szükségük mindenfajta csicsa és cicoma nélkül. Egy eszköz, ami megbízhatóan elvégzi a feladatát. Elvárható ez egy puskától, ami nálunk a boltban is 1.000 Euro alatt van?

A finom pikkelymintázat a pisztolymarkolaton és az előagyon gondoskodik az optimális fogásról.

Egyszerű esztétika – a Savage 110 TAC Hunter külleme

A kinézete egyszerű, már majdnem visszafogott, jelentéktelen fekete színben. A cég logójat a zárfogantyún az egyetlen dísz, a halpikkely az előagyon és a pisztolymarkolaton gondoskodik a szükséges fogásról a „műanyag karosszérián”. A zárfogantyú henger alakú és bordázott, nagylelkűen méretezett, ami jól kezelhetővé teszi a biztos és tiszta ismétlési folyamathoz. A barnított matt 56 cm hosszú puskacső végén egy menet található a hangtompító vagy csőszájfék felszereléséhez. A hollandianya lefedi és védi az 5/8 24“ menetet és egy kicsit kövér a szó szoros értelmében. Szembetűnő ennél a modellnél a nem egyenes agyazás. Inkább egyfajta „disznóhát” formájú, ami egy optimális fejtartást tesz lehetővé amikor belenézünk a céltávcsőbe. Ez megfelel az új Accut-rendszer optikai megjelenésének. Az agyazás magasságát azonban nem állíthatjuk be egyénileg a lövészhez. Egyedül a modulárisan beállítható agyazáshossz, tömítésekkel az agyazás hátsó részén, származik ebből az új ergonómia programból. Nem hagy kívánnivalót maga után változatosság szempontjából a gyárilag felszerelt 20 MOA dőlésű picatinny sín, az olcsó céltávcső felszereléshez. Az acélból készült, műanyag fenekű kivehető tárba 4 töltény fér. Az elsütésnél a Savage itt is a bevált Accu-Trigger-t használja, egy további billentyű a tényleges elsütőbillentyűben.

Gyárilag a Savage-től: NATO szabványú 5/8 24“ csőszájmenet a 110 Tac Hunter puskacsövön.

Egyszerű szerkezet: Így működik a 6,5 Creedmoor kaliberű Savage puska

Ez a billentyű további biztonságról gondoskodik. A lövés csak akkor lehetséges, ha ezt teljesen benyomjuk. Az alumínium rendszer beágyazás, amit a Savage „Accustock”-nak nevez, növeli a pontosságot. A rendszer itt egy alumíniumból készült ágyazásban helyezkedik el, ami elér az előagyig és szorosan összeköttetésben van az agyazással. A biztosítás ergonómiailag előnyösen a tusanyakon helyezkedik el és a 98-as rendszerből már ismert 3 fokozattal rendelkezik: Biztosítva, a töltényűrt nem lehet kinyitni, az elsütőbillenytű blokkolva van; részben biztosítva, a töltényűrt ki lehet nyitni, de az elsütőbillenytű blokkolva van; kibiztosítva, a fegyver éles, az elsütőbillenytű működtethető és elvégezhető az ismétlési folyamat. Ha a biztosítás tolókája az első pozícióban van, akkor egy piros pont gondoskodik az optikai jelzésről, hogy egyből láthassuk, a fegyver nincs biztosítva. A tolóka méretének és alakjának köszönhetően jól kezelhető és ez kesztyűben sem változik. Egy kis gyakorlattal és érzéssel szinte hangtalanul használhatjuk a biztosítást. Az elsütőbillentyű ellenállása kb. 1.000 gramm. A fegyverhez járó szerszám segítségével azonban testre szabhatjuk 680 – 2.700 gramm között és ennek megfelelően beállíthatjuk.

Mind a négy: A Savage 110 TAC Hunter acél tára 4db 6,5 Creedmoor kaliberű töltény befogadására képes.

Az moduláris agytalpak lehetővé teszik a Savage 110 TAC Hunter egyéni beállítását.

A fix szíjkengyel felfogatásokra egy fegyverszíjat szerelhetünk a Savage 110-re.

A Savage 110 TAC Hunter kezelési koncepciója

Ahogy említettük, az agyazás hossza egyénileg beállítható. Ez eléggé egyszerűen megy. Egy csavarhúzóval kilazítjuk az agytalp két csavarját és a megfelelő távtartót. Az ismétlést eleinte egy kicsit szokni kell. A zárfogantyú markolatot elég magasra kell mozdítani, mielőtt a zárfogantyút hátra tudjuk húzni. Néhány ismétlés után azonban a mozdulat már rutinból megy. Az ismétlés maga egy kicsit akadozós. Végülis a lövész itt nem precíz kézműipari megmunkálással dolgozik, hanem ipari gyártási tűrésekkel. A töltények ellenben tisztán kijönnek a tárból a hüvelyt pedig megbízhatóan kiveti a lövés után. Itt nem volt probléma egyik lőszernél sem. Az elsütőbillentyű nagyon kedvez a precíz lövésnek, említésre méltó erőkifejtés nélkül legyőzhető az Accu-Trigger billentyű ellenállása. Az előút benyomása csak ezen billentyű miatt van, az elsütőbillentyű maga nagyon pontosan működik. A tárba 4 töltény fér és nincs probléma a töltésnél. Arra azonban ügyelni kell, hogy előszőr a hátsó majd az első részt nyomjuk a tárbefogadóba. A kioldó egy kicsit kedvezőtlen helyen van. Ha a fegyvert egy lapos megtámasztáson előre toljuk, akkor kioldhat a tár és kieshet a fegyverből.

Tiszta ismétlés: A tesztlövészet alatt nem volt probléma a Savage 110 TAC Hunter-rel.

Áttekintés: Savage 110 TAC Hunter műszaki adatok és ár

Modell:Savage 110 TAC Hunter
Ár:950 ,- Euro
Kaliber:6,5 Creedmoor (tesztfegyver); .308 Win
Kapacitás:4 + 1 töltény
Hosszúság:1.070 mm
Puskacső hossza:560 mm
Elsütőbillentyű:Accu-Trigger
Huzagolás:1-8“
Súly:3.400 g
Balos-/jobbos-
kivitel:
csak jobbos
Felszereltség:Picatinny sín, extra nagy zárfogantyú, Accustock  rendszer beágyazás, 3 állású biztosítás és Accufit agytalpak.

Gyakorlathoz közel álló tesztfelszereltség: A felszerelt Bushnell optika

A Savage 110 TAC Hunter-t 6,5 Creedmoor kaliberben kaptuk tesztelésre. Ez egy viszonylag új kaliber, ami azonban főleg a Long-Range lövészek körében örvend nagy népszerűségnek. 2008-ban vezette be a Hornady, hogy megalkossák az ideális versenylőszert sportlövészethez és nagy távolságokhoz, a lőszer gyorsan elterjedt a vadászok körében is. Németországban teljesíti a nagyvad töltényekkel szembeni minimális követelményeket és sikeresen alkalmazzák a hazai vadaknál. Röviden az optikáról: A Bushnell Nitro 3-18×56-ot szereltük fel. A 6x nagyítási tartománnyal és a 30 mm-es középtubus átmérővel univerzálisan bevethetjük ezt a céltávcsövet a elterjedt helyzetekben. A Bushnell  már több mint 60 éve jelen van az optikai szegmensben és pont a sportlövészek és költségtudatos vadászok körében nagyon népszerű. Az új “Nitro” termékcsalád lencséi egy többrétegű bevonattal rendelkeznek. Az EXO Barrier lencsebevonatról lepereg a por, kosz, víz, köd és olaj. A többrétegű bevonat maximális fényáteresztésről gondoskodik minden üvegfelületnél. Az Ultra Wide Band bevonat egy erősen javított fényáteresztő képességről gondoskodik szürkületkor és pirkadatkor. A German 4 célkereszt világítópontjának fényereje 6 fokozatban állítható és gyorsan célba vehetjük a célpontot anélkül, hogy elvesztenénk a teljes áttekintést. Éppúgy alkalmas a precíziós lövészethez, mint a lesvadászathoz, hegyi vadászathoz és a nappali cserkeléshez. És aki hajlandó lemondani néhány prémium kategóriás dologról, az feltételesen használhatja a távcsövet szürkületi vadászatnál is.

A teszthez egy Bushnell Nitro 3-18×56 optikát használtunk.

Lőszerként az RWS Target Elite Plus 8,3 g (130 grs.) lövedékkel és a Hornady ELD Match 7,8 g (120 grs.) lövedékkel állt rendelkezésünkre.

A Savage 110 6,5 Creedmoor a lőtéren

A Savage-el nagyon kellemes lőni. A kaliber visszarúgása közepes hangtompító vagy csőszájfék nélkül is. A 6,5 Creedmoor versenylőszer lazán teljesítette az elvárásokat. Három lövésből 100 méteren mindig megismételhető volt a 1,5 centiméteres szóráskör az RWS lőszerrel és az 1,8 cm a Hornady lőszerrel. A masszív puskacső 20 – 40 lövést is kibírt több csoportban anélkül, hogy vesztett volna a pontosságából. A szél és időjárás nem árthat a Tactical Hunter-nek, a fegyverszerkénybe való elhelyezés előtt azonban meg kell szárítani a fém részeket és olajjal kell kezelni. A rozsdaréteg ugyanis előfordulhat.

Savage kedvező árú puska összegzés

A Savage 110 Tactical Hunter egy precíz, megbízható puska, mindenféle csicsa nélkül. Akinek kevés esztétikai, kézműves megmunkálási és formai igénye van, az boldog lehet és sokáig az is maradhat a puskával. Főleg a költségtudatos vadászoknak lehet jó belépő vagy akár másodlagos fegyvernek, a Tactical Hunter ellátja a feladatát és minden vadászati szituációval megbirkózik. A hajtóvadászati bevetéshez azonban alaposan be kell gyakorolni az ismétlő folyamatot, hogy a vérünkben legyen. Kevés pénzért egy olyan terméket kapunk, aminél maximálisan a működés van előtérben. A 110 Tac Hunter kapható 6,5 Creedmoor vagy .308 Winchester kaliberben. A puskához kapunk egy plusz acéltárat.

Szöveg: Johannes Maidhof és Alexander Losert

A gyártó honlapján további információkat találtok az ismétlőpuskáról.