A Unique Alpine sokáig az impozáns, költséges több kaliberben kapható TPG-3 mesterlövészpuskáról volt ismert, amit nem rég bemutattunk .300 Norma és 6,5 Creedmoor kaliberben. Azonban a Unique Alpine termékpalettája sokkal többet kínál, amit az itt bemutatott sporthoz és vadászathoz egyaránt alkalmas, általunk 100 és 300 méteren kipróbált Unique Alpine JPR-1 Nordland 6,5 Creedmoor is bizonyít.

Írta: Stefan Perey

A Dél-németországi Unique Alpine is megfelelően széles termékpalettával próbál nagy vevőköröket megcélozni különböző anyagi lehetőségekkel. Biztosan inspirálta őket a Ruger Precision Rifle (RPR) könnyűfémvázas precíziós puska hatalmas sikere, így a többi gyártó mellett a Unique Alpine is hihetetlenül jó áron kínálja a már bemutatott UPG-1 alumíniumvázas ismétlőpuskát.

Unique Alpine JPR-1 Nordland 6,5 Creedmoor kaliberben 610 mm-es match puskacsővel, GRS Berserk műanyag agyazással, EAW 365 szerelékkel és Schmidt & Bender PM II 3-27×56 céltávcsővel.

Hetet egy csapásra: A Unique Alpine JPR-1 széria nagy modellválasztéka

Nem kevésbé érdekes a Unique Alpine JPR-1 széria, ami egyből 7 modellt kínál 1.498,- Euro és 2.298,- Euro közötti árban. A JPR-1 Europa egy klasszikus vadász ismétlőpuska fa agyazással. A modellnév határozottan passzol, mivel a JPR-1 Europa vadásziasan karcsú puskacsöve egy metrikus M15x1 menettel rendelkezik, míg a többi JPR-1 modellek match csöve 5/8″x24 UNEF menettel rendelkeznek. A JPR-1 Europa egy olcsó belépő szintű modell STANAG 4694 szereléksín nélkül (a MIL-STD-1913 Picatinny feljavított változata), azonban előkészítették a furatokat a gyári szerelékek felszereléséhez.

A puska ára 1.798,- Euro, 300,- Euroval drágább a JPR-1 Kodiak modell szép laminált fa agyazással és match puskacsővel. Még plusz 200,- Euroba kerül a nagyon jól kezelhető JPR-1 Kodiak Scout rövid 420-mm-es csővel, hosszú szereléksínnel és mechanikus LPA Ghostring irányzékkal: ez egy fajtiszta vadászpuska, amit csak .308 Winchester kaliberben lehet kapni. Egy elegáns választás a JPR-1 Highland is laminált fa agyazással állítható magasságú pofadékkal és ventilált előaggyal 1.898,- Euroért.

Térjünk rá a tesztelt fegyverre, a JPR-1 Nordlandra állítható műanyag “Berserk” agyazással a norvég specialistától, a  GRS Riflestocks-tól, 2.198,- Euroért. A JPR-1 Nordland Scout ugyanezen felszereltséggel rendelkezik, de 100 Euro felárért található rajta egy elől lévő szereléksín, amire például egy éjjellátó előtétet szerelhetünk fel. A JPR-1 Kodiak Scout-on kívül az összes modell 4 kaliberben kapható .243 Winchester, 6,5 Creedmoor, 6,5×47 Lapua és .308 Winchester és 16,5″/420 mm, 20″/510 mm, 24″/610 mm és 26″/660 mm hosszúságú csővel. Az összes puska AICS stílusú tárral rendelkezik és 5 töltény befogadására képes.

A Unique Alpine JPR-1 Nordland:

A Unique Alpine JPR-1 Nordland megjelenését főleg az attraktív GRS Berserk műanyag agyazás adja, ami nem csak jól néz ki, hanem a strapabírósága és gyakorlathoz közel álló kialakítása is meggyőző. Az agyazás modell megnevezése valószínűleg a Berserker szóból ered. Berserkernek hívják a középkori skandináv mitológiából az olyan mámorban lévő harcost, aki nem érzékeli a fájdalmat és a sebeket. Az ilyen fajta harcosokról, akik különböző germán törzsek oldalán harcoltak, még római források is beszámoltak a császári időszakban. Az üvegszállal megerősített 76 cm hosszú műanyag agyazással felszerelt JPR-1 Nordland súlya 4,5 kg.

A szolid kialakítású “SpeedLock” gyorsállítási szerkezetek a Unique Alpine Nordland GRS Berserk agyazásának magasság- és agytalp hosszának állításához.

A GRS Berserk szolid kivitelezésű gyorsállító szerkezetekkel rendelkezik az agyazás hosszának és pofadék magasságának egyéni beállításához. Gombnyomásra ezek az állítások a puska tartása közben is elvégezhetők. Az elsütőbillenytű és agytalp távolsága (Length of Pull; LOP) 33,5 és 36,5 cm között állítható. A pofadékot max. 3 cm tartományban állíthatjuk. A “Limbsaver Airtech Recoil Pad” agytalp sok visszarúgás energiát elnyel lövéskor. Az elől található szíjkengyelfelfogatást természetesen használhatjuk egy bipod felszereléséhez. Ezen felül az agyazást baloldalon gyárilag ellátták egy gyorsan oldható szíjkengyelfelfogatással.

A GRS Berserk egy további jellegzetessége a UA Nordland-en: a terjedelmes, ergonómiailag kialakított pisztolymarkolat.

Ahogy beágyazzuk magunkat, olyan pontosan találjuk el a célt. A rendszer pontokban érintkező oszlopos beágyazását utólag öntötték ki öntőmasszával, hogy a lehető legszűkebb tűrést érhessék el. Ez érzékeltük akkor is, amikor a műhelyben eltávolítottuk a két túlméretezett rendszercsavart és az agyazásból el akartuk távolítani a rendszert a csővel együtt, ami elég nagy fáradtságba került. Egy hagyományos visszarúgás pajzs helyett az acél tok elején egy mart kivágás található, ami egy az agyazásban található, megfelelő ellentartóba markol bele. Már a régi Anschütz match puskáknál is felfedezhető ez a szerkezeti ismertetőjel.

A Unique Alpine nyomópontos elsütőszerkezetének ellenállása gyárilag 860 g-ra lett beállítva száraz karakterisztikánál.

A masszív méretű tokban található a három reteszelőszemölccsel rendelkező dugattyúzár 60 fokos nyílásszöggel. A nyomópontos elsütőszerkezet ellenállása 900 és 2.500 g között állítható, az elsütőbillentyű pozíciója állítható, azonban a tesztelt fegyverünknél a Lyman elsütőbillentyű mérleggel mért elsütőbillentyű ellenállás 860 g volt, ami a 900 g-os megadott érték alatt van. Ezen kívül a karakterisztika száraz és első osztályú volt, itt nincs mit javítani. Az elsütő egységet egy a tok jobb felső részén található háromállású biztosítóval, ami az ütőszegre hat és az alábbi három pozícióval rendelkezik: „Tüzelésre kész”, „biztosítva” valamint „biztosítva és a zár blokkolva”.

A tesztelt fegyverünk match csöve 24″/610 mm hosszú, 5/8″x24 UNEF menettel szerelték fel és a 6,5 Creedmoor kaliberben 1-8″ (1-203 mm) a huzagolása.

Videó a Unique Alpine JPR-1 Nordland sportos tesztfegyverünkről:

A Unique Alpine JPR-1 Nordland műszaki adatai:

Modell:Unique Alpine JPR-1 Nordland
Ár:2.198,- Euro
Kaliber:6,5 Creedmoor
Rendszer:Dugattyúzár 3 reteszelő szemölccsel
Puskacső:610 mm hosszú, lengő match puskacső 1-8”-huzagolással és 5/8″x24 UNEF-csőszájmenettel
Agyazás:GRS Berserk műanyag agyazás állítható agytalppal és pofadékkal, QD portokkal és szíjkengyel felfogatással
Tár:AICS stílusú, kapacitása 5 töltény
Elsütőszerkezet:állítható nyomópontos match elsütőszerkezet, 860 g mért elsütőbillentyű ellenállással
Biztosítás:Háromállású biztosítás a tok jobb oldalán, ami közvetlenül az ütőszegre hat
Hosszúság:110,5 cm – 114,5 cm
Súly:4,5 kg

A UA Nordland 6,5 Creedmoor Long-Range kaliberű puskával a lőtéren

A Unique Alpine JPR-1 Nordland-et, EAW 365 szerelékgyűrűkkel, Schmidt & Bender PM II 3-27×56 High Power céltávcsővel és Harris bipoddal felszerelve teszteltük 100 és 300 méteren összesen 7 fajta 6,5 Creedmoor lőszertípussal, ebből 3 kézzel töltött. Itt az mutatkozott, hogy a mindenes képességekkel rendelkező ismétlőnek mindenek előtt a Hornady Hunter Precision vadászlőszer ízlett 143 Grains ELD-X lövedékkel, mivel ezzel a gyári lőszerrel a rövid és hosszú pályán is a legjobb eredményt írtük el egy 7 mm-es ill. 37 mm-es szóráskörrel. A kézzel töltött lőszereink bebizonyították, hogy a csökkentett sebességnél és teljesítménynél is lehetséges a jó pontossági eredmények elérése a 6,5 Creedmoor-ral.

Az EAW 365 szerelékre felhelyezett Schmidt & Bender PM II 3-27×56 High Power céltávcső meggyőzött minket a műszaki és optikai teljesítményével. Az összes kezelőelem jelölése tiszta és a lehető legjobb a kezelhetősége.

Unique Alpine JPR-1 Nordland teszt összegzés:

Az általunk gyűjtött tapasztalatok azt mutatják, hogy a vadászathoz és sporthoz is alkalmazható, állítható GRS Berserk agyazással rendelkező Unique Alpine JPR-1 Nordland nagyon sok mindent kínál. A megmunkálás, felszereltség, működés és lövési teljesítmény mind rendben vannak. Szerény véleményünk szerint: A 2.198,- Euros ár kitűnő ár/teljesítmény arányt ad.

A Unique Alpine honlapján további információkat találhattok a JPR-1-ről.