A rövid csövek nagy előnyt kínálnak, ha figyelembe vesszük a ballisztikát.

Az elmúlt év divatja az, hogy egyre rövidebb csöveket használunk. Egyrészt a rövid csövek praktikusak, másrészt egyre több vadász használ hangtompítót és ez gyakran fejsúlyossá teszi a hosszú csöveket, vagy nehezen kezelhetővé. Alaposan megvizsgáltuk a rövid csövek trendjét és a rövid csövek ballisztikára való hatását.

Sok hangtompító és kevés füst?

A kompakt fegyverek és egy hangtompító használata sok előnyt jelent. A fegyver kevésbé üt a lövésnél, a torkolatdörej hangtompítótól függően lényegesen csökken és a visszarúgás is kisebb. Mondhatjuk úgy is, hogy ezáltal gyakran kisebb lesz a lövések szórása – pontosabbak lesznek. Ezen kívül a hangtompító jó a mi és a kutyán fülének és nyugalmat visz a vadászterületre. Mivel főleg a csülkös vadaknál figyelhető meg, hogy a tompított lövéseknél kevésbé lesznek nyugtalanok, mint a simánál. A vad gyakran a lövés irányát sem tudja beazonosítani és részben nyugodtan legel tovább. De, ha egyszerűen levágjuk a csövet és menetet vágunk rá, akkor annak gyakran negatív következményei lesznek a puska pontosságára és teljesítményére.

Végül is mennyi cső lehet?

Ha kombinálni akarjuk a kompakt fegyver előnyeit a hangtompítóval felszerelt fegyver halk lövésével és csökkentett visszarúgásával, akkor gyakran kompromisszumot kell kötnünk.
Mert vagy lerövidítjük a csövet, ami sok kalibernél egy bizonyos hossztól sebesség veszteséget, energia veszteséget és pontosság veszteséget eredményez, vagy elfogadunk egy hosszabb csövet.
Példaként megemlítjük a .30-06 Springfield kalibert. Egy klassz kaliber, egy tényleg jó teljesítményű lőszer. De nem egy rövid puskacsőnél!
Miért? Egyszerűen azért, mint más töltények is, nem ilyen csőhosszokhoz készült és ennek megfelelő a felépítése. Nagy puskapor mennyiség, aminek az elégése csak egy kb 56cm hosszú csőben tud bekövetkezni, és csak így fejti ki a teljesítmény potenciálját a töltény. Amennyiben levágjuk vagy lecsavarjuk a cső egy részét, hogy csökkentsük a hosszúságát, akkor elvesszük a lőszertől a lehetőséget, hogy a lövedéket az előírt módon az előírt sebességre gyorsítsa fel. Minél többet rövidítünk, annál kevesebb hely marad a töltény számára a puskapor elégéshez, sebesség kifejlődéshez és energia felépítéshez. A megfelelő lőszerrel rövidebb csöveket is használhatunk, de egy bizonyos hossztól eltávolodunk az optimális teljesítménytől.

 

Mit értünk rövid cső alatt?

Az adott kalibertől függ, hogy melyik csövet jellemezzük rövidnek. Alapjában véve azonban azok a csövek, amik 55 cm alatt vannak, rövid csőnek számítanak. Az, hogy egy .308 Winchesternél idő közben az 52 vagy 50 cm a norma, világossá teszi, hogy milyen jól alkalmazható ez a kaliber a régebben nagyon rövidként jellemzett csövekhez. Azonban a hangtompító kompenzálásához idő közben már sokkal rövidebb csöveket is használnak. A megfelelő huzagolással még a 47, 45 vagy akár a 42 cm is lehetséges egy .308 Winchesternél. Vannak olyan fegyverek is, amiknek a 35 cm alatti csövekkel is boldogulniuk kell. Ilyen hosszúságoknál aztán a 308 is eléri a korlátait, habár vannak olyan fegyverek, amik 35 cm-es csőhosszal is pontosan lőnek 150 méterig.
Az alkalmas kaliberekkel még elérhetünk jó értékeket a rövid csöveknél.

 

Rövid cső, nagy durranás

Akkor honnan származik a nagyon rövid csöveknél és a rövid csövekhez nem alkalmas kalibereknél a túlzottan nagy torkolati durranás?
A csőszájból való kilépéskor az el nem égett puskapor egy hangos durranással elpárolog. Minél jobban lerövidítették a cső hosszát annál, mint ami a kaliberhez passzol, annál hangosabb a durranás. Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan töltények, mint a .30-06 Springfield, a .270 Winchester vagy a 7X64.
Elpazaroljuk a potenciális teljesítményt, főleg a nagy távolságokon rosszabb célballisztikai hatást érünk el és sok pontosságot vesztünk.
Ezen kívül csökken az alacsonyabb zaj által nyert előny a torkolatdörejnél. Ha a fegyverem lényegesen hangosabb, mint egy hagyományos csővel, akkor a dörejt így is csak a hangtompító teljesítményének megfelelő decibellelt tudom csökkenteni. Ehhez jön még, hogy a gáznyomás megnövekedik a csőszájnál, ami jobban terheli a hangtompítót, ami ezáltal hamarabb elhasználódik.

Rövid cső kis durranással és sok füsttel!

Természetesen vannak olyan kaliberek is, amik kitűnően alkalmazhatóak a rövid és nagyon rövid csöveknél. Kaliberek, amiket kimondottan a rövid csövekhez fejlesztettek. Kétségkívül ide tartoznak az olyan töltények, mint a .308 Winchester, a 6.5 Creedmoor, a 8.5X55 Blaser, de a régi Dampflok 8X57IS is használható rövid csöveknél.
Egy .308 Winchester teljesítménye normál esetben a .30-06 Springfield alatt van, azonban a belső ballisztika és a hozzá tartozó puskacső huzagolás miatt lényegesen jobban boldogul a rövid csövekkel. Egy 8,5X55 Blaser is alkalmas például, amikor egy magas stophatásra van szükség közelre, de távolabbra is lényegesen jobb, mint egy 300 Winchester Magnum kaliberű puska rövid csővel, mivel a ballisztikája az 50 cm-nél rövidebb csövekhez is alkalmazható.

A dolog a töltényekkel

Természetesen még a .30-06 Winchesterhez hasonló kalibereknél is csökkenthetőek bizonyos a csőrövidítésnél keletkezett teljesítményveszteségek, a megfelelő töltények használatával, de ennek ellenére lesz teljesítményveszteség.
Egy alapelv azonban vonatkozik a rövid csövekhez alkalmas kaliberekre:
A lőszernek passzolnia kell a vadászathoz és a cső hosszúságához.
Minden adat a lőszer dobozon egy 61 cm-es csőhosszhoz van megadva, kivéve a kimondottan rövid csövekhez gyártott lőszereknél. Ez azt jelenti, hogy minden energia, sebesség és lövedékesés érték egy lényegesen hosszabb csőre vonatkozik.
A rövid csövek energia- és sebességcsökkenésének kompenzálásához vannak speciális lőszerek, mint például az RWS Short Rifle. Itt azonban alapvetően át kell gondolni a a lövedéksúlyokat és azok hatását.
Ugyanis, ha egy rövid csőből kilövünk egy nagyon nehéz, klasszikus részben köpenyes lövedéket, akkor az talán jó lesz rövidebb távolságoknál. Nagyobb távolságoknál azonban a töltényeknek gyakran nincs meg az energiája és sebessége ahhoz, hogy hatni tudjanak. Ennek eredménye egy bent maradó lövés vagy kaliber nagyságú kimeneti nyílás lehet.

Könnyen és gyorsan a sikerhez

Itt a megoldás egyrészt a könnyebb lövedékek, másrészt laposabb röppályájú lőszerek használata. Mivel a hangtompító a is csökkenti a lövedék sebességét a gázvisszaforgatás által.  Ebből kifolyólag, ha egy magasabb kezdeti sebességgel és energiával indulok, a célballisztikai értékek is lényegesen jobbak lesznek. A speciálisan rövid csövekhez készült lőszereken kívül a Hornady Superformance széria is jól alkalmazható a GMX vagy SST lövedékekkel, vagy a Barnes TTSX lőszerek is nagyon jók. Ezeknek a lövedékek azonban, akár ólommentes akár nem, egy másik működési elvvel rendelkeznek, mint a hagyományos részköpenyes lőszerek. Deformálódó lövedékként csak nagy sebességnél, vagy még jobb, egy a lapockát eltaláló csontlövésnél hatásosak igazán. Tehát sok szempontból egy vadászati újítás.

Egy hagyományos és egy rövid csőhöz gyártott töltény teljesítménygörbéje .308 Winchester kaliberben

Mindenre van megoldás

Tisztában kell tehát lennünk azzal, hogy milyen vadászati távolságokat és teljesítmény tartományokat akarunk lefedni.
Ha a hagyományos vadászati távolságokon (200 vagy akár 250 méter) szeretnénk lőni, akkor találhatunk megfelelő kalibereket egy kompakt puskacső és hangtompító kombinációhoz, amik passzolnak a rövid csövekhez és teljesítmény szempontjából is minden vadász szituációt lefednek.
Amennyiben viszont magasabb energiával és pontossággal még távolabbra szeretnénk lőni, meg kell elégednünk egy valamivel hosszabb, 50 cm körüli csővel. Mivel egy lövedéknek szüksége van egy bizonyos huzagolás hosszra ahhoz, hogy stabilitást és gyorsulást érjen el és nagyobb távolságokon is biztosan célba találjon.
Minden esetre a többi, normál vadász szituációhoz vannak jobb megoldások, mint egy 45 cm-es .30-06-os puskacső, ami olyan, mint egy lángszóró.