A Kiber ezt a hegyi vadászpuskát könnyűre, strapabíróra és megfizethetőre tervezte

A Kiber új hegyi vadászpuskája könnyű és megfizethető.

Némelyik vadászpuska egyszerűen felkelti a figyelmünket a vadászboltban. Talán a hegyi vadászpuskák karcsú, csinos vonalai keltik fel a figyelmet. Lehet a jellegzetes terepminta az agyazáson, vagy a irányított újra töltésű zárszerkezet és a Model 70 stílusú biztosító, ami megragadja az érdeklődést. Vagy lehet, hogy az ára. Az új Kimber Hunter Pro Desolve Blak puska teljesíti az összes fent említett követelményt. A Kimber már régóta arról ismert, hogy jó árú könnyű vadászpuskákat gyárt. A jelenleg gyártott puskák ára $1,500 és több mint $3,500 között van. Mint sok más gyártó, a Kimber is elismerte a megfizethetőbb puskák iránti piaci igényt, és a válaszuk a Hunter modell formájában érkezett néhány éve. Az új Hunter Pro Desolve Blak a széria eddigi legkarcsúbb kialakítása.

Kimber Hunter Pro Desolve Blak puska tulajdonságok

A Kimber egy három állású biztosítóval rendelkezik.

Nézzük meg közelebbről a Desolve Blak-et. Az általam tesztelt modell egy 6.5 Creedmoor kaliber volt.

 • Kaliber: 6.5 Creedmoor, a tesztelt (kapható még .308 Win és .280 Ack. Imp. kaliberben)
 • Zárszerkezet típusa: Kimber 84M forgó tolózáras
 • Elsütőbillentyű: Egyállású
 • Puskacső 560mm, menetes, csőszáj-fékkel
 • Huzagolás: 1:8
 • Agyazás: Üvegszállal erősített polimer, Desolve Blak camo
 • Tár/kapacitás: Kivehető, 3+1
 • Irányzékok: Nincs, menetes furatok
 • Teljes hossz: 1048 mm
 • Súly: 2,67 kg
 • Ár: $1,006

Hunter Pro Desolve Blak kivitelezés és kezelhetőség

A Desolve Blak kivitelezése ellenáll az elemeknek.

A puska neve a jellegzetes, mégis visszafogott Desolve Blak terepmintából származik a puska agyazásán, aminek a vonalai tiszták és klasszikusak. Összességében tetszik a külleme, de nem voltam biztos a finom mintázat hatékonyságában a pisztoly markolaton és az előagyon. Ez az aggodalom hamar eltűnt, amikor vizes kézzel használtam a puskát és a mintázat stabil fogást biztosított.

Van néhány alku ennél a puskánál a drágább társaihoz képest, de a puska szíve tiszta Kimber, mert ugyanaz a lekarcsúsított Model 84 zárszerkezet és csökkentett átmérőjű tolózár van benne, amit a drágább puskáknál használnak. Ez párosul a könnyű agyazással és egy karcsú, sportos profilú puskacsővel, így a puska súlya csupán 2,67 kg a céltávcső felrakása előtt.

Természetesen a kevesebb súly nagyobb visszarúgást jelent, és egyes emberek nehezebben lőnek pontosan emiatt. A Kimber válasza erre egy 2,5 cm vastag gumi agytalp és az 560 mm hosszú puskacső menetes végén egy radiális csőszáj-fék. A fékre nem igazán volt szükség a 6.5 Creedmoor kaliberű puskán, amit tesztelésre kaptam, de visszarúgás szempontjából nagyon kellemes volt lőni a puskával, és örülünk, ha kiegészítik vele a .308 Win. és .280 Ackley Improved kaliberű kínálatokat.

Ezzel a három változattal majdnem mindenre vadászhatsz az Észak Amerikában található vadak közül egy olyan puskával, ami gyakorlatilag áthatolhatatlan az elemek számára. A puska egy szatén kivitelezésű rozsdamentes acél puskacsővel és zárszerkezettel rendelkezik, a tolózár és az elsütőszerkezet szintén rozsdamentes. A zárszerkezet egy jól bevált, irányított adagolású kialakítás egy Mauser stílusú karmos hüvely kivonóval és egy három állású biztosítóval. A biztosító hátsó, biztosított pozíciójában a tolózár lezárt állapotban van. A biztosító középső állásban szintén biztosítva vab, de a tolózár nincs lezárva, így biztonságosan elvégezhetjük az adagolási folyamatot és kiüríthetjük a puskát, ha szükséges.

A Kimber új hegyi puskájának tesztelése

A Kimber Pro Hunter tárat kicsit trükkös behelyezni a tárbefogadóba.

A kortársi igényekre bólintva a puska egy kivehető tárat használ, amibe 3 lőszer fér. Erősebb, mint sok tár, mert a keret és az adogatószáj alumíniumból készül, a többi rész polimer. A tár behelyezése elsőre trükkös lehet és nem intuitív. Először a tár hátsó részét kell behelyezni a tárbefogadóba, majd az elejét a helyére kell pattintani. A tár nem kerül a helyére, ha egyszerűen a be akarod csúsztatni. Egy kis gyakorlattal azonban ez izommemória lesz, és nem jelent gondot. Egy csuklós, rugó által töltött tárkioldó fül védve van egy rejtekhely az agyazás alján.

A súlyt alacsonyan akartam tartani, ezért a tesztelt puskát a Leupold új VX-3HD 3.5-10×40 céltávcsövével szereltem fel könnyű Talley gyűrűkkel. Ezzel a puska súlya csak 3kg lett, így egy igazi bárhova elvihető puska vált belőle. Működés szempontjából úgy teljesített a puska, ahogy kell. A tolózár ciklus sima volt, nem volt elakadás és a puska probléma nélkül töltött, lőtt, kivont és kivetett. A lövedék sebességek valamivel alacsonyabbak voltak, mint a gyári megadott sebességek a tesztelt lőszerrel, de ez várható volt a rövidebb 560mm-es csővel.

A könnyű puskák nem mindig hozzák a rajzszög méretű pontosságot, több okból, de a Kimber azt állítja, hogy a puskái elérik az egy MOA vagy kisebb csoportokat egy „nagyon tehetséges és tapasztalt lövész kezében, gyári lőszerrel”. A puska viszonylag elérte ezt a kijelentést amikor négy különböző gyári lőszerrel teszteltem. 90 méteren a tesztelt lőszerekkel az átlagos csoportok 24,6 mm-esek voltak Hornady és Winchester match lőszerekkel a legjobb csoportok egyformán 18,8 mm-esek voltak. A puska nem okozott csalódást a vadász lőszerekkel. A Hornady Precision Hunter 143-grain ELD-X lőszer átlagosan 25,6 mm-es csoportokat produkált, a Federal 140-grain Fusion lőszer pedig 26,1 mm-es csoportokat. Észrevételként mondom, hogy ez volt a legnagyobb csoport, mert a pontos egyenletesen pontosnak bizonyult mind a négy tesztelt lőszerrel.

Gyanítom, hogy a csoportok kicsit kisebbek lettek volna, ha a puska egy jobb elsütőszerkezettel rendelkezik. Ne értsetek félre: Ez nem egy rossz elsütőszerkezet – csak nem nagyszerű. A Kimber szerint az elsütőbillentyű ellenállása gyárilag 1550 és 1800 g között van és „gyárilag beállítható,” amivel azt akarják mondani, hogy nem akarják, hogy saját magunk állítgassuk. Én azonban bíbelődtem a Hunter elsütőbillentyűkkel ezelőtt és sikerült 1360 g körülire lecsökkentenem az ellenállást, amivel a biztonsági ellenőrzéseket elvégezhettem. De úgy döntöttem, hogy ezt gyári beállításokon hagyom, hogy a dobozból kivett élményeket adhassam vissza. Az ellenállás átlagban 1780g körül volt. Ez egy kicsit több, mint amit szeretek, de elfogadható a legtöbb felhasználási területen. A fő problémám az elsütőbillentyűvel az volt, hogy egy kicsit kúszott, amit a legjobban a lassú meghúzásnál lehetett észre venni. Egy kis gyakorlással rájöttem, hogy majdnem úgy tudom használni, mint egy kétállású elsütőbillentyűt.

Mindig boldog vagyok, amikor egy olyan puskát kapok, ami ilyen könnyű és 2,5 cm-es csoportokat tudok vele lőni. A Kimber teljesítménye eléri sok olyan könnyű puska teljesítményét, ami sokkal többe kerül, de a Hunter Pro Desolve Blak puska $1,006-ba kerül. Párosítsd ezt a Leupold VX-3D 3.5-10×40 céltávcsővel és kb. $1,500-ból ki fogsz jönni. Nem rossz egy pontos, könnyű hegyi puskához képest. M i c h a e l  D i c k e r s o n