Gyorsaság és kezelhetőség. Két tulajdonság ami a Marlin alsókulcsos ismétlőpuskákra jellemző. Ezen puskáknak két változatát teszteltük, az egyik az 1895 ABL – .45-70 Govt. kaliberben a másik pedig a 336 W – .30-30 Win. kaliberben. Ebben a cikkben kiderül, hogy hogyan teljesített ez a páros.

Írta: Carola Rathjens és Alexander Losert / VISIER

A tesztelt páros egymás mellett: mindkét fegyvert a gyakorlatban teszteltük a lőtéren és vadászaton.

Mindenki tudja, hogy az alsókulcsos ismétlőpuskák cowboyoknak valók. Nekik például a lóról kell prérifarkasokat és más zavaró állatokat elkergetniük a tehenektől – ez egy elterjedt vélemény. De az ilyen puskák alkalmazási területe sokkal szélesebb. Különösen hatékonyak az alsókulcsos ismétlőpuskák, mivel a lövésznek nem kell letennie a puskát az ismétléshez az első lövés után. Az ismétlőkart majdnem minden szituációban lehet használni, megtörténik a fegyver áttöltése és azonnal leadhatjuk a következő lövést. A rendszer története messzire megy vissza a múltba. Az első sorozatban gyártott alsókulcsos ismétlőpuska (angolul: lever action gun) a Colt gyárból származott 1837-ben. Különböző továbbfejlesztések következtek, például Walter Hunt-tól (Hunt & Jennings), Horace Smith-től (Daniel Wesson későbbi partnere) vagy Benjamin Tyler Henry-től. Az utolsó áttörés mindenekelőtt Oliver Winchester cégén keresztül történt Henry, Nelson King (oldalsó töltőnyílás) és John M. Browning (javított zárszerkezet rendszer) tervezőkel sikerült a 19. század második felében. Manapság az olyan cégek, mint az Uberti másolatokat gyártanak a történelmi darabokról, modern változatokat többek között a Sturm, Ruger & Co., Pedersoli, valamint a Marlin Firearms gyártanak – ebből a gyárból két alsókulcsos ismétlőpuska érkezett az íróasztalunkra.

Ezek a tesztelt Marlin Firearms alsókulcsos puskák

A rendelkezésünkre bocsájtott Marlin alsókulcsos ismétlőpuskák (.30-30 Winchester (Win.) .45-70 Government (Govt.) kaliberben) igazi optikai fénypontnak bizonyultak. .30-30 kaliberben a puskacső hossza 50 cm, a teljes hossz 97 cm. A .45-70-es kaliberű modell csőhossza 47 cm, a teljes hossz 94 cm. Mindkét modell súlya kb. 3200 g. Az alsókulcs, a puskacső és a puskacső alatt található cső alakú tár gyárilag barnított. A .30-30 kaliberű puska kapacitása hat lőszer, a .45-70 kaliberű puskáé pedig hat plusz egy további lőszer. Az agyazás és az előagy anyaga kékesfekete rétegelt fa. Az agyazás hátsó része egyenes és egy kb. két cm széles gumi agytalp zárja le. Tovább haladva a cső irányába egy recézett pisztolymarkolatot találunk. Nagyon szépen kidolgozott: a rombusz alakú mintázat. A tusanyak nagyon hosszú és keskeny. Ezen található a kakas. A pisztolymarkolatos tusanyak alatt található az alsókulcs. Teljesen egyértelműen megtalálja a helyét a három ujj, a mutatóujj azonnal az elsütőbillenytű felé helyezkedik el, a hüvelykujj pedig átfogja a pisztolymarkolatot. Az alsókulcs kengyel nagy változatát szerelték be. A tok legkülső peremén található a nyomógombos biztosító, ami a kakas és az ütőszeg közé tolódik. Egy kicsit furcsa, habár a biztosító fog, az elsütőbillenytűt lehet működtetni és a kakas is előre csapódik. Azonban ez nem a teljes visszautat teszi meg, hanem egy kicsivel a töltény kioldása előtt felfogja a biztosító. A kakasnak három állása van: 1. fesztelenített, 2. félig megfeszített és 3. megfeszített. A 2. állásban a fegyver előfeszített állapotban van, sem az elsütőbillenytűt, sem az ismétlőkart nem lehet használni. Ha a kakast a 2-es állásból a 3-asba húzzuk, kis gyakorlással ez hangtalanul történik. A megfeszített állásból tudjuk leadni a lövést. Az elsütőbillenytű nagyon kemény, amit a megfelelő fegyvermester egy teljesen más elsütőbillenytűvel megváltoztathat. Egyébként jó az elsütőbillenytű és nem „kúszik”. Csupán az elsütőbillentyű ellenállást kell megszokni. A tok jobb oldalának alsó harmadán található az oldalsó töltőnyílás. Itt kell betolni a töltényeket a cső irányába. A felső harmadban található a hüvelykilökő valamint a zárszerkezet.

Fém és fa egy bájos kompozícióban, ezt egyesíti a két Marlin.

A tokon egy Picatinny sín található. Ez a rendszer nagyon olcsón teszi lehetővé bármilyen célzó optika felszerelését. A rendelkezésünkre bocsájtott fegyverek a Leopoldokhoz szánt gyűrűkkel voltak felszerelve. Az előagy is kékesfekete rétegelt fából készült. Itt is megtalálható a halpikkely minta a jobb fogásért. Az előagyból kiáll a csőtár, ami majdnem elér a csőszájig. A csövön található az irányzék, ami egy összecsukható “Buckhorn” irányzékból és egy célgömbből áll, célgömbvédővel. A szíjkengyel felfogatások az tus alján találhatóak valamint egy extra felfogatás az előagy előtt.

Mindkét Marlin rendelkezik picatinny sínnel, összecsukható “Buckhorn” irányzékkal.

A Marlin tesztfegyverek adatainak áttekintése

Modell:Marlin 336WMarlin 1895 ABL
Ár:999,- Euro1299,- Euro
Kaliber:.30-30 Winchester.45-70 Government
Súly:3200 g3200 g
Hosszúság:97 cm94 cm
Puskacső hossza:50 cm47 cm
Elsütőbillentyű:állíthatóállítható
Puskacső vastagsága:14 mm (átmérő)20 mm (átmérő)
Huzagolás:1:101:20
Tárkapacitás:6 lövés6 + 1 lövés
Csőprofil:HuzagoltHuzagolt
Anyag:Fém, faFém, fa
Biztosítás:KéziKézi
Kivitel:Összecsukható “Buckhorn” irányzék, rétegelt fából készült agyazás, megnövelt alsókulcs, picatinny sín, gumi agytalpÖsszecsukható “Buckhorn” irányzék, rétegelt fából készült agyazás, megnövelt alsókulcs, picatinny sín, gumi agytalp

A tesztelt Leupold céltávcsövek

Mindkét Marlin puskára Leupold céltávcsövet szereltek. A Marlin 336W .30-30-at a VX-5HD 2-10 x 42-vel szerelték fel, a Marlin 1895 ABL .45-70-et pedig a VX-5HD 1-5 x 24-gyel. A Leupold VX-5HD 2-10×42 céltávcső alkalmas a hajtó-, cserkelő- és nappali vadászathoz. A nagyítási tartománya 2x és 10x között van. A céltávcső egy világítópontos Duplex célkereszttel rendelkezik. Különösen praktikus az energiatakarékos üzemmód. A világítópontot gombnyomással kell bekapcsolni. Öt perc után a célkereszt magától kikapcsol. Amikor vállhoz emeljük a puskát, a világítópont azonnal bekapcsol. A céltávcső súlya 465 g. A Leupold VX-5HD 1-5×24 az előnyeit a hajtó- és cserkelő vadászatnál mutatja meg, ami főleg az 1x – 5x nagyítási tartomány miatt van, egy 1x nagyítás nem elhanyagolható előnyt jelent a mozgó vadászatnál, hasonlít egy RedDot-hoz. A Duplex célkereszt világítópontos. Ahogy a másik céltávcső, ez is rendelkezik az energiatakarékos üzemmóddal. Muszáj megemlíteni a kis súlyát, ami csak 379 g. A céltávcsövek szereléke mindkét fegyveren nagyon alacsony, ami főleg a .30-30-nál és a 2-10×42 optikánál tűnt fel.

A rendelkezésünkre bocsájtott Leupold céltávcsövek, egyszer a VX-5HD 2-10 x 42 valamint a VX-5HD 1-5 x 24.

A 336W és az 1895 ABL a lőtéren

A lőtéri menethez a tesztelők három-három lőszer típust választottak, amikkel a puskákat használták. A .30-30 kaliberű Marlinhoz a Hornady (160 Grains), Federal (150 grs) és Winchester (150 grs)-t választották. A .45-70 kaliberű Marlinhoz pedig végül a Hornady (325 grs), Federal (300 grs) és WM Bullet (295 grs)-t választották. az alsókulcsos puskáknak aztán 100 méteren kellett megmutatniuk, hogy mit tudnak. A sebességet a csőszáj előtt három méterrel mértük. A lőszerek választásánál főleg az alapján választottak, hogy egy vadászpuskával vadász lőszert kell lőni. Továbbá azt tesztelték, hogy a puskacsövek talán máshogy reagálnak a különböző típusú lőszerekre. Mindkét fegyver a Hornady lőszerekkel teljesített a legjobban. A Marlin .30-30-nál a szóráskörök spektruma nagyon nagy volt. Vadászatilag a Hornady és a Federal (.45-70 kaliberben) határozottan használható. Csodálkoztunk azon, hogy miért pont a Winchester lőszer nem hozta a tesztelők által várt teljesítményt. Az elméletet természetesen a gyakorlat követte. Aktív kutyavezetőként, akinek különös szenvedélye a vaddisznó, az szerző választása a .45-70-re esett. Nagyon előnyösnek tűnt a nagytestű és nehéz vadaknál mutatott stophatás, valamint az egyszerű és gyors ismétlés és a nagy tárkapacitás.

A Marlin 336W klasszikus .30-30 Winchester kaliberben.

A Marlin 1895 ABL gyakorlati próbája: Hajtóvadászaton

Így mentünk három kutyával együtt egy hajtóvadászatra Decemberben. A vadászat vezetője már a legelején utalt arra, hogy a vaddisznók előfordulása több mint valószínű. Nagyon határozottan megkérte a lövészeket, hogy fegyelmezetten lőjenek főleg azért, mert ilyen sok kutya vesz részt a hajtásban. A kutyák elengedése után nagyon sokáig csend volt az erdőben. Sem lövést, sem pedig kutyahangokat nem lehetett hallani. Már-már kísérteties. A hajtás végén aztán mégis hallottunk különböző sortüzeket az erdőben, különböző kutyák akadtak vadakra, amiket dinamikusan áttereltek a hajtáson. Egy állomáson az oda kihelyezett vadász aztán utalt arra, hogy meglőtt egy vadmalacot, de biztos abban, hogy nem volt halálos a találat és valamivel odébb fekszik a bükkfa erdőben. Miután megmutatta az állat menekülési irányát beigazolódott a vadász sejtése. A vadmalacot a Marlin puskával leadott kegyelemlövéssel terítettük le.

Összegzés a Marlin alsókulcsos puskákról

Akár cowboy akár nem, a Marlin alsókulcsos ismétlőpuskák nagyon meggyőzőek a nosztalgikus eleganciájukkal és pragmatikusan végzik el a rájuk bízott feladatokat. A Marlin .30-30 és .45-70 kaliberű puskák egy nagyon jó szórásképet értek el a Hornady lőszerrel. A fegyverek kivitelezését csak a „szolid” szóval tudjuk jellemezni. A rétegelt faagyazás halpikkely valamint rombusz alakú mintázatokkal a fegyver fénypontját képezi. A kezelhetőség ugyan némi gyakorlást igényel, utána nagyon könnyű és folyamatos. Már néhány ismétlési folyamat után beleivódik a lövészbe az a mozdulat, ami az alsókulcsos puskánál szükséges. A lőszerek behelyezése az oldalsó nyílásba eleinte eléggé nehézkes és akadozó. Különösen a nagy .45-70 kaliberű lőszereknél kell némi gyakorlás a töltéshez. A Marlin fegyvereket kézzel kell megfeszíteni. A rendelkezésünkre bocsájtott tesztfegyvereknél a megfeszítés nem volt optimális az alacsony szerelék miatt. A 42-es céltávcső csak oldalról engedte a kar megfeszítését. A kis hüvelykujjak az optika és a feszítőkar közé is befértek. Szerencsére a fegyverbe szerelt picatinny sín számos lehetőséget kínál az optikák felszerelésére, így a probléma nagyon könnyen orvosolható.

A célgömböt egy cső védi, ez azonban könnyen levehető.

Az agyazás végén lévő gumi agytalp nagyon puha. Erős igénybevételeknél ez valószínűleg főleg az első részen fog kirojtosodni. A gumi a „gofri” profilnak köszönhetően nagyon csúszásmentes, ez azonban a ruházatra is vonatkozik. Ha a fegyver nem illeszkedik azonnal a vállhoz, akkor az eltolás nehéz lesz. A visszarúgás a kalibernek megfelelően: férfias. A hangerő a rövidebb puskacsövek miatt valamivel nagyobb. A lövés leadásakor magas stophatást érünk el a vad testében már a lövedék súlya és átmérője miatt is.  Összességében a tesztelt Marlin alsókulcsos ismétlőpuskák és céltávcsövek egy mosolyt varázsoltak a tesztelők arcára. Az alsókulcsok látványa gyerek álmokat ébreszt és valósággá változtatja a régi western történeteket. A múlton túl ezek az alsókulcsos ismétlőpuskák a modern cowboyok vagy vadászok számára is jó eszközök lehetnek.