A 10/22 a standard a kiskaliberű öntöltő puskák között. Mivel a Ruger 10/22 modell a mérce a felautomata kiskaliberű fegyvereknél, amihez az összes többit mérik. A Frey & Sohn Waffenwelt OHG cég megmutatja a Racer változattal, hogy milyen az amikor valakinek nem elég a standard. Leteszteltük a KK tuning fegyert.

Írta: Dario Nothnick / VISIER

Ahogy a „Racer” névből sejteni lehet, a 10/22 Racer időre menő dinamikus sportágakhoz készült.

A Ruger cégalapító (William B. Ruger) által fejlesztett öntöltő puskát 1964 óta folyamatosan gyártják és ez a világszerte legjobban elterjedt öntöltő kiskaliberű puska, talán a világon a legjobban elterjedt kiskaliberű fegyver. A puska számos változatban kapható különböző felhasználási célokhoz. A vadászattól elkezdve, a hobbi lövöldözésen át egészen a sportszerű alkalmazáshoz – mindhez találunk egy passzoló 10/22 standard modellt a Ruger kínálatában. A standard azonban sok esetben csak egy dolog: Az, ami mindenkinek van és gyakran nem pontosan a saját igényeink szerint lett testre szabva. Erre gondolhatott a Frey & Sohn Waffenwelt cég is, amikor kifejlesztették a Ruger 10/22 Racer változatukat. A Racer a Ruger egy sportos átdolgozása, amit, ahogy név is elárulja, a sebességre optimalizáltak. Így tökéletesen testre szabott az agyaggalamb, speed és IPSC lövészek követelményeihez. Az azonban nem csoda, hogy felmerült egy fegyver ötlete, amit kimondottan a  Bundes Deutscher Sportschützen – Német Nemzeti Sportlövészek (BDS) sportágai szerint alakítanak ki: Dirk Frey a Waffenwelt 18x német bajnok és 50x thüringiai bajnok a BDS sportágaiban.

A Frey Ruger 10/22 első benyomása

Már az első próba vállhoz emeléseknél észrevehetők a 10/22 Racer dinamikus ambíciói. Kellemesen könnyű. Míg a gyári standard modell 2,8 kg-ot nyom, addig a Racer csupán 2,16 kg, több mint fél kilóval könnyebb. A fegyver súlyelosztása sem rejti el a dinamikus génjeit: A műanyag agyazás és testes puskacső kombinációja által azonnal észrevehető, hogy a fegyver nagyon fejnehéz. Összességében mindkettő egy kellemes, biztos puska tartást eredményez. Ugyanígy stimmel a kidolgozás. Már a Basis-10/22 is egy nagyon szolid és bevált kiskaliberű fegyverként ismert. A tuning és a teljes átalakítás megteszi a dolgát a Racernél. Itt a tesztelőknek semmi oka nem volt a panaszra.

A műanyag agyazás a Ruger 10/22 Racert a testes cső ellenére könnyűvé teszi és gondoskodik a fejnehézségről.

A KK 10/22 Racer részletesen

A beépített puskacső az amerikai Tactical Solutions-tól származik akik a peremgyújtás szakértői, 6061-T6-alumíniumból készült és egy acél betétcsővel rendelkezik. Ez növeli a fegyver pontosságát és a súlyt is csökkenti. Utóbbiról az anyagválasztás mellett a felül teljes hosszban, alul pedig a hossz kb. 1/3-án elhelyezett hornyos könnyítések is gondoskodnak. Ezeknek a melegedésnél mutatott előnyeit figyelmen kívül hagyhatjuk a kaliber miatt. A Racer csőszáján egy 1/2×28 UNF menet található, amit egy menetvédő anya véd. A kivitelezése masszív és lehetővé teszi számos hangtompító vagy csőszájfék felszerelését.

A rendszert teljesen átdolgozták. Ez nem csak a fegyver pontosságának tesz jót, hanem a kezelhetőség is nagyon kellemesnek bizonyul. A fegyver töltése folyamatosan megy kézzel. A tokon egy hosszú és eléggé lapos weaver sín található, ami sokféle optika felszerelését teszi lehetővé. A Racernél használattól függően inkább a Red Dotok vagy az alacsony nagyítású céltávcsövek jönnek szóba. A tesztelők egy Noblex Vector 1-6×24 mellett döntöttek. Ez a céltávcső jó kompromisszumot kínál dinamikában és a lehetséges nagyításban.

A csőszáj menet kivitelezése masszív. Ez minden csőszájra felszerelt eszközt megtart. Ha nem teszünk fel semmit a csőszájra, akkor a menetet az anya védi a sérülésektől.

A 22-es tuning Ruger műszaki adatai

Modell:Frey & Sohn Ruger 10/22 Racer
Ár:1.490,- Euro
Kaliber:.22 l.r.
Puskacső hossza:400 mm
Súly:2164 g
Teljes hossz:900 mm
Elsütőbillentyű:1230 g
Tárkapacitás:10 + 1 töltény
Biztosítás:Nyomógomb
Felszereltség:Tömegzáras öntöltő rendszerű Ruger 10/22. Teljesen átdolgozott rendszer, lyukas tusa, Tactical Solutions puskacső (hornyos könnyítésékkel ellátott, 1/2x28UNF menet a csőszájon), meghosszabbított tárkioldó kar.

Az elsütőbillentyű eredeti Ruger. A vállalat match elsütőbillentyűjéről van szó. Az tesztnél 1.230 g volt az ellenállása. Az elsütőbillentyű-kengyel előtt egy meghosszabbított tárkioldó kar található. Gyári állapotban a Ruger 10/22-nél ez mélyen a házban van, ami a tárcserét igazi pepecseléssé teszi egy durvább lövész számára. Eddig a hosszabbításnak határozottan van értelme és az utántöltést gyorsabbá és kellemesebbé teszi. A fegyver további dinamikusságától a lyukas műanyag agyazásnak kellene gondoskodnia. Ezt a feladatot jól ellátja. Nagyon könnyű és jól kezelhetővé teszi a teljes fegyvert. Csupán a markolatnál kezd a fegyver, főleg hosszabb lövészetnél, eléggé csúszni. Itt egy recésebb felület vagy egy jobb fogású anyag sokat segítene. A jól vállban fekvő agytalp és a pofadék formája nem ad okot a reklamációra és jól passzol a fegyver összképébe.

Betekintés a kilökőnyílásba: A rendszert átdolgozták – ahogy látható, körömheggyel lehet kinyitni.

A Ruger in .22 l.r. a lőtéren.

Felszerelt optikával és válogatott speciális félautomata- valamint match kiskaliberű lőszerrel mentünk az 50 méteres lőtérre. Az pont beillett a képbe, hogy a teszt előtt kaptunk egy lövőbakot (Caldwell The Lead Sled FCX), ami által jobban kizárhattuk a lövész szórását a precízióstesztnél. Ezt is becsomagoltuk.

A meghosszabbított tárkioldó kart kivéve a töltési folyamat és a kezelés ugyanolyan, mint amit egy gyári 10/22-nél valamint a legtöbb kiskaliberű öntöltőnél megszokhattunk: A tipikus Ruger-10/22 tár töltése nagyon macerás a mienk után. Ezt azonban nem vetjük a tuningfegyver szemére, hanem a Ruger általános problémája. A töltés és nyomógombos biztosító kibiztosítása után a fegyver lövésre kész. Összességében kellemes lőni a puskával. Ami azonban már néhány lövés után feltűnt: A Racer hű a nevéhez és nem szereti, ha megtámasztva lőnek vele. A kis súlya miatt mindig kiugrik a megtámasztásból. Ez a mi szemszögünkből azonban nem jelent pontlevonást, mivel ezt a fegyvert nem is erre tervezték. Az elsütőbillenytű súlya kiegyensúlyozott és nem is adna okot a kritikára, ha röviddel az elsütés előtt nem kezdene el kúszni.

A meghosszabbított tárkioldó kar lényegesen kényelmesebbé teszi a cserét a gyári változattal szemben.

A pontosság lenyűgözőnek bizonyult egy öntöltőhöz képest. Ahogy vártuk, a legjobb eredmény a prémium kategóriás Lapua Midas+ valamint az RWS R50 lőszerrel értük el. A félautomata fegyverekhez gyártott GECO és RWS lőszerek sem teljesítettek rosszul. Ezeknél a töltényeknél még jobbak lettek volna a szóráskörök, ha nem lett volna mindig 1-1 kihúzó. Ez tesztelői szemmel azonban nem csak a fegyver hibája: Ez a jelenség mindenekelőtt a megtámasztott fegyver felugrása miatt történt. Az enyhén kúszó elsütőbillenytű sem volt teljesen ártatlan ebben. A Ruger 10/22 Racer rendeltetésszerű használatakor – nevezetesen a dinamikus lövészetnél – azonban elhanyagolhatjuk ezeket a pontokat. Az SK Rifle Match és az RWS Subsonic a középmezőnyben végzett. Az összes lőszer probléma- és zavarmentesen működött, beleértve a gyenge Subsonicot is. A lövész tehát ennél a fegyvernél bátran lemondhat a precíziós tesztnél használt nagysebességű lőszerekről és a speciális félautomata lőszerekről.

Az 50 méteres lőtéren: Egy lövőbakon teszteltük a Frey und Sohn Ruger 10/22 Racer puskát.

Összegzés: Ezt tudja a Frey Ruger 10/22 Racer

A Frey Ruger 10/22 Racer könnyű, kezelhető és jól lő. A precíziós tesztben tapasztalt kihúzók nem fognak előfordulni a rendeltetésszerű használatnál. A tesztelők csupán egy feljavított elsütőbillenytűt szeretnének és jobb fogást a lyukas tusnál. Itt azonban meg kell említeni, hogy a Frey & Sohn 10/22 Shop-ban változtathatók a konfigurációk: A kész változatok mellett a vevők saját kívánságaik szerint változtathatnak (természetesen felárért). Itt például találhatunk más elsütőbillentyűket (pl. Volquartsen) valamin egyéni tárkioldó karokat. Összességében a Racer egy nagyszerű fegyver a dinamikus kiskaliberű sportágakhoz.

A Ruger 10/22 Racer-ről, valamint további Frey fegyverekről a Ruger 10/22 Shop-ban találhattok további információkat.