Az új Howa Carbon Stalker puska legkönnyebb változatának súlya 2,1 kg, MOA alatti csoportokat lő, és sokkal kevesebbe kerül, mint sok hasonló súlyú, ilyen célra gyártott puska

Az új Howa Carbon Stalker puska 1500 Mini Action változatának súlya 2,1 kg, ez a legkönnyebb Howa, amit valaha gyártottak. Az író által tesztelt változat egy 1500 short action, 6.5 Creedmoor kaliberű, súlya csak 2,81 kg.

Azóta, hogy Melvin Forbes a New Ultra Light Armstól sokkolta a vadász világot az 1980-as években olyan egyedi vadászpuskákkal, amiknek a súlya 2,2 kg alatt van, rengeteg puska gyártó fektetett sok időt és energiát a saját könnyű puskájuk gyártásába. Sok korai igyekezet nem éppen csillagos eredményeket hozott olyan gyári puskákkal, amik levágott ceruza vékonyságú csövekkel és lefaragott agyazással rendelkeztek. De az idő múlásával a puskagyártók elkezdtek olyan anyagokkal dolgozni, mint a kevlar, titán és fémszál, ezek által könnyebb puskákat tudtak készíteni hagyományosabb puskacsővel és agyazás méretekkel.

Az egyik legújabb, ami csatlakozik a könnyűsúlyú klubba a Japán Howa gyár, ami jól ismert a strapabíró Howa 1500 puska és a közeli rokon, a Weatherby Vanguard gyártásáról.  Volt idő, amikor a Howa puskákat valami olyasminek tekintették, mint a szegény ember Weatherby puskája, de ezek a napok már rég voltak. A Nevadában található Legacy Sports International importálja a Howa csövű zárszerkezeteket és átalakítja őket egész szép puskákká, amik határozottan vonzóbbak, mint a régi egyszerű Howa puskák.

Howa Carbon Stalker puska tulajdonságok

 • Kaliber: 6.5 Creedmoor, ahogy teszteltük
 • Puska típusa: Howa 1500 short action
 • Elsütőbillentyű: 2 állású match szintű
 • Puskacső: 560mm, menetes ½ x 28
 • Huzagolás: 1:8
 • Agyazás: Stocky carbon fiber, Kryptek Altitude camo
 • Tár/kapacitás: kinyitható tárfenék/5+1
 • Irányzékok: Nincs, fúrt és belső menetes
 • Teljes hossz: 1067 mm
 • Súly: 2,81 kg. (A Mini Action puskák 2,1 kg-nál kezdődnek)
 • Ár: $1,119

A Carbon Stalker teljesítette a Howa ígéretét a tesztelésnél, miszerint sub-MOA pontosságú és sokkal kevesebbe kerül, mint sok más ilyen célú könnyű puska.

Egy ilyen eset a Howa Carbon Stalker puska. A váltósúlyú változat ebből a puskából az 1500 Mini zárszerkezetet használja és csak 2,1 kg, ami a valaha gyártott legkönnyebb Howa puska. Az alábbi kaliberekben elérhető: .223 Rem., 6.5 Grendel, 7.62×39 és .350 Legend. Mivel ritkán vadászok ezekkel a kaliberekkel, örömmel fedeztem fel, hogy a Carbon Stalker az 1500 short-action szerkezethez hatásos kaliberekben is kapható (6.5 Creedmoor, 7mm-08 és .308 Win.) és long-action (.270 Win., 7mm Rem. Mag and 6.5 PRC), amik egy kicsit nehezebbek, de még mindig nagyon könnyűek. A tesztelésre kapott puska, ami 6.5 Creedmoor kaliberű, csak 2,81 kg. Persze találhatsz könnyebb puskákat, de általában sokkal drágábbak lesznek, mint a Carbon Stalker, és egy 2,8 kg körüli puska pont olyan könnyű, mint amivel általában vadászni szeretek.

Egy ilyen könnyű puska megépítése a standard 1500 szerkezettel egy elég nagy dolog, ha figyelembe vesszük, hogy néhány Howa modell súlya 3,6kg és 4,5 kg között van ugyanezzel a szerkezettel. A súlycsökkentés nagy része a Stocky szénszálas agyazásnak köszönhető, aminek letisztult, klasszikus vonalai vannak, egy kicsit megnövelt tenyér rész és Accublock ágyazás. A tesztelt puskámon az agyazás súlya 900 g alatt volt és egy Limbsaver agytalppal volt ellátva a színe pedig a lenyűgöző Kryptek Altitude camo terepminta. Ennek a csomagnak az értékesítése egy kicsit korlátozott, de azt az információt kaptam, hogy folyamatban van több terepmintás modell értékesítése, viszonteladókon keresztül.

A Howa 1500 szerkezet

Amennyiben nem ismernéd a Howa 1500 szerkezetet, ez egy erős, push-feed kialakítás, ami egy egy részből állú tolózár van két nagy záró körömmel és 90 fokos hüvelykivetővel. A tolózár a mindenhol megtalálható stílusú hüvelykivetővel és Sako típusú hüvely kivonóval rendelkezik, az ütőszeg szerszám nélkül eltávolítható. A hüvelykivonást egy kicsit ragadósnak találtam, de eztorvosoltam úgy, hogy a tolózárat kicsit tekintélyesebben kezeltem, és a dolgok már simán mentek, amikor befejeztem a tesztelést, így véleményem szerint az újra töltés idővel simább lesz. A kinyitható tárfenék meglepetésemre fémből készült. A tárkapacitás 5 lőszer. Ha jobban szereted a kivehető tárakat, akkor a Howa árul egy adapter készletet, amivel kicserélheted.

A puskacső száján egy menet található, amire felszerelhetünk egy hangtompítót vagy csőszájféket.

Howa Carbon Stalker tulajdonságok

A puska egy egyre népszerűbb három állású biztosítóval rendelkezik, amivel a középső pozícióban átfuttathatjuk a lőszereket a zárszerkezeten. A hátsó pozícióban a biztosító lezárja a tolózárat. Tüzeléshez egyszerűen előre kell tolni a biztosítót. Működéskor a biztosító nem volt túl hangos, és elég erősen meg kell nyomni a működtetéshez, ami megakadályozza a biztosító véletlen elmozdulását.

A teszt puskám egy 560mm hosszú, hidegen kovácsolt a 6.5-Creedmoornak megfelelő 1:8 huzagolással. Számos különböző gyári lőszerrel teszteltem és azt tapasztaltam, hogy a sebességek 5 fps-től 110 fps-ig lassabbak voltak a megadott gyári adatoknál, de ez várható volt, ert a lőszergyártók általában hosszabb csövekkel tesztelik a lőszereket. A puskacsőre felszerelhetünk egy hangtompítót a ½ x 28 menetre és található rajt egy recézett menet védő.

Az írót lenyűgözte a két állású elsütőbillentyű a puskán, ami nagyon pontos, nem kúszik és pontosan 1100 g az ellenállása.

Howa Carbon Stalker pontosság

A Howa puskák hírnevet szereztek azért, mert a dobozból kivéve eléggé pontosak, és ez részben annak köszönhető, hogy a gyártó odafigyel a részletekre, a tolózár merőleges a töltényűrre, az illesztések pedig pontosak és egyenletesek. Annak is köszönhető, hogy a puska elsütőszerkezet elég jó. A Howa HACT elsütőszerkezet egy két állású match kialakítás, ami nagyon könnyen indul kezdetben. Majd határozottam és pontosan süti el a puskát. Habár az elsütőbillentyű ellenállása állítható – és könnyen eltávolítható a tisztításhoz – nem találtam szükségesnek az átállítást. Egyenletesen sütötte el 1100 grammnál, ami szembe megy a már amúgy is túl sok puskánál tapasztalható trenddel, amiket a gyárak túl nagy ellenállással szállítanak. A Howa szerencsére nem tartozik közéjük.

A Howa Carbon Stalker fekete agyazással.

Ez kétségkívül az egyik oka annak, hogy a puska a Howa sub-MOA pontosság garanciáját megkapta, ami azt jelenti, hogy prémium lőszerrel 3 lövés 2,5 cm-nél kisebb csoportot alkot 100 méteren.  Ez az a szabvány, ami alapján a puskát teszteltem a Trijicon Credo HX 2.5-15×42 céltávcsővel és Talley lightweight gyűrűkkel. Jobban szeretem a magasabb nagyítású céltávcsöveket a lőtéren való teszteléseknél, de az már egy kicsit több, mint amire ehhez a puskához szükség van. Ha vadásznék vele, akkor valószínűleg valami kisebbet tennék rá, mint az új Leupold VX-3HD 3.5-10×40 céltávcső, hogy a lehető legkisebb maradjon a súly.

A puska nem okozott csalódást a lőtéren annak ellenére, hogy egy tipikusan szeles tavaszi napon teszteltem Texasban 20 km/h-s merőleges szélben. A Hornady 140-gr. ELD Match lőszer átlagban 21 mm-es csoportokat produkált, a legjobb 12,8 mm volt, a Hornady 143-grain ELD-X Precision Hunter lőszer nem maradt le sokkal, 22,8 mm-es volt a legjobb csoport, 24,3 mm volt az átlag. A puska kevésbé szerette a 120-grain copper lőszert, ami 38 mm-es csoportokat produkált, de ez még mindig teljesen elfogadható a vadászathoz.

Ez egy lenyűgöző teljesítmény egy ilyen könnyű puskánál, a kihívást jelentő szélviszonyokkal és anélkül is. A fekete agyazással $959-be kerül a puska, a Kryptek Altitude mintázatú puska pedig, amit teszteltem, $1,119. Ezek az árak valószínűleg csökkenni fognak, emellett életre szóló garanciát kapunk a puskára, így azt mondhatjuk, hogy ez egy nagyon jó ajánlat. M i c h a e l   D i c k e r s o n