A Dél-afrikai hajtóvadászatunk 1. Beszámolójában arról volt szó, hogy mit jelent a vadászat az ottani embereknek és milyen hatással van rá a Covid-19. Ebben a részben inkább a helyi hajtóvadászatokról lesz szó és a szükséges felszerelésről. A beszámolóban és a videóban megmutatjuk Nektek a csapatunk által használt fegyvereket, a hozzájuk tartozó optikákat és a megfelelő lőszereket.

Írta: Mathias Haack

A vadászatot megelőzően beszélgettünk a gyártókkal az afrikai hajtóvadászatokról. Nagy volt a kétkedés, mivel Afrikát és a vadászatot még mindig a klasszikus egyéni vadászattal kötik össze. Nem hagytuk, hogy elvegyék a kedvünket és bevetettünk több fegyvert (Krieghoff Optima duplagolyós drilling, Krieghoff Semprio, Blaser R93, Merkel Helix), különböző céltávcsöveket (Zeiss, Leica, Kahles) valamint különböző lőszer típusokat (Norma Bondstrike .300 WinMag, RWS Evo Green 9,3x74R, Norma Oryx 9,3×62 18,5g/285 gr, Winchester Power Point in .30-06 Springfield, Federal Ammunition Power-Shok .375 H&H Magnum 300 Grain Soft Point).

Norma Bondstrike és Federal Power Shok lőszerteszt:

Namíbiában akartuk tesztelni a Norma Bondstrike-ot, ami ebben az évben került a piacra. A koronavírus miatt azonban –  Németek nem utazhatnak Namíbiába – nem tudtuk tesztelni a lövedéket nagy távolságokon a Kalahári sivatagban. A Norma a BC értéket, a nyújtott röppályát és a pontosságot hirdeti – mert a lövedéket főleg nagy távolságokhoz fejlesztették.

A Bondstrike ölőhatását ezért csal rövid távolságokon tudtuk letesztelni egy hajtóvadászaton. A ballisztikai hatás nagyon jó volt a kilőtt vadaknál. A lövések távolsága átlagban 50 méter volt és szinte az összes vad azonnal összerogyott a lövéskor – egy erős gnút kivéve, ami 200 métert menekült és azután terült el. Itt azonban egy kicsivel a rekeszizom mögé ment a lövés. Az ölőhatás hatalmas közepesen nehéz vadaknál, rövid távolságokon.

A Norma Bondstrike-kal szívesen csináltunk volna egy Long-Range tesztet a Kalaháriban, de sajnos a Covid-19 miatt nem lehetett. A hajtóvadászaton nagyon jól teljesített.

Az első napon lehetőségünk volt elkísérni egy vadászt, aki a Federal Ammunition Power-Shok .375 H&H Magnum 300 Grain Soft Point-ot használta és elejtett egy jávorantilopot. A hatás olyan volt a lapocka mögötti jó találat ellenére, hogy az állat még jó 100 métert ment, mielőtt összerogyott. A lőszer elegendő vérnyomot eredményezett ennél a vadnál. Lenyűgöző, hogy a PH (Professional Hunter = hivatásos vadász) a lövés leadása után 30 perccel megtalálta a lövés helyét olyan talajon, ami nagyon gyorsan megszárítja a vért. Ebben az esetben biztos nem ártott volna, ha a lőszernek nagyobb a leterítő ereje.

Veszélyek és utánkeresés a délafrikai vadászaton:

A délafrikai hajtóvadászaton két bennszülött nyomkereső és egy hivatásos vadász végzik az utánkeresést fiatal bajor vérebekkel. A kihívást a klíma és a szárazság jelentik a kutyák és a kutyavezetők számára. A friss vérnyomok olyan gyorsan száradnak 30°C feletti hőmérsékleteken, hogy a vérebek minden fajtájának egy csúcsteljesítmény a nyom követése és a kutyavezető elvezetése a meglőtt vadhoz. Ezen kívül a kutya orrát rendszeresen be kell nedvesíteni, hogy a receptorok a lehető legjobban segítsék a szaglást. A hegyi vérebek bevetése is úgy történt, hogy a végén általában sikert könyvelhettünk el. Azért, hogy a 11 hónapos hegyi véreb sikerrel kapcsolja össze a vérnyomot és az utánkeresést, már elpusztult állatokat kerestettünk vele. Az utánkeresés lénye még kérdéses Dél-Afrikában. A szárazság miatt egyből a hajtás után kezdjük az utánkeresést és nem hagyjuk a vadat – mint Németországban – „megbetegedni” és a sebesült vad rejtekhelyére menni.

Az utánkeresés nagy részét a két nyomolvasó végezte. Mindketten úgy ismerik a területet mint a tenyerüket és a veszélyeket is, amik a bozótban leselkednek. Nem ritka, hogy oroszlánokkal, bivalyokkal vagy fekete mambákkal találkozhatunk. Ezért is vonatkozik a vendégvadászokra az a szigorú utasítás, hogy tartsa be a vadászat vezetőjének utasításait és csak akkor kövesse a nyomkövetőket, ha beleegyezik és nincs veszély.

Kígyómarás esetén nyugodtnak kell maradni és a mobilt készenlétben kell tartani. Miért kell a mobil? Azt tudni kell, hogy itt a vadon közepén vagyunk és a legközelebbi falu legalább 30 percre van. Van itt kb. 20 különböző mérgező kígyó – többek között köpködő kobrák, puffogó viperák és fekete mambák – egy marás általában halálos következményekkel jár, mivel gyakran nem világos, hogy milyen kígyótól származik a marás. Ezért a kígyómarás után az alábbi a teendő: Meg kell őrizni a nyugalmat és le kell fényképezni a kígyót, hogy tudják mi mart meg és beadhassák a megfelelő ellenanyagot.

Ez a Blaser R93 9,3×62 kaliberű. Ez ugyan nem a leggyorsabb lövedék, ennek ellenére az RWS lőszer nagyon hatékony volt.

Általában azonban inkább ritkának számít az oroszlánokkal, leopárdokkal vagy kígyókkal való találkozás, mivel ők sokkal hamarabb észlelik az embereket és elkerülik a konfliktust. Akkor válik veszélyessé a dolog, ha a kígyó, bivaly vagy oroszlán már nem talál menekülőutat és támad. Főleg a fekete mambát nem szabad lebecsülni, az egyik leggyorsabb kígyó a világon és nagyon agresszív, ha veszélyben érzi magát.

Ilyen háttérben csodálatraméltó a hajtók munkája egy ilyen hajtóvadászaton. A legnagyobb különbség a tipikus hazai hajtókhoz képest, hogy a délafrikai “Beater” nagyon hangos. Egy igazi látványosság, amikor majdnem 100 ember fut át a bozótoson és énekekkel terelik a vadakat – említettük, hogy a nők aránya nagyon magas.  Ilyet valószínűleg nem láthatunk Európában. A hajtóvadászat alatt nem vetnek be kutyákat.

Melyik fegyvereket, optikákat és lőszereket alkalmaztunk a Krieghoff-tól, KAHLES-től, RWS-től és Norma-tól a délafrikai hajtóvadászaton?

Ezen márkák termékei álltak a vadászatunk és ezzel összekötött gyakorlati tesztünk középpontjában. De a vendégeink más felszerelést is hoztak, amit nem szeretnénk eltitkolni.

A lövés a vadra szigorú szabályok szerint történik, ami megakadályozza a csoport kilövéseket. Úgy vadásznak, mint Németországban. Először a borjú vagy a vadmalac, és azután a felnőtt állat. Gyakran olyan gyorsan jönnek a vadak, hogy célzottan ki kell választani egy vadászható állatot a csordából. 2 lövéssel általában jól el lehet boldogulni, ami miatt egy duplagolyós drilling – ebben az esetben egy Krieghoff Optima, Leica Tempus RedDottal – jogos egy ilyen hajtóvadászaton. Mivel gyakran a sakálok vagy kis antilopok hirtelen közel kerülnek és ilyenkor söréttel kell leteríteni őket. Csak a hajtásból lehet lőni legalább 45 fokra a szomszéd vadásztól, a talaj a golyófogó, tehát minden úgy van, ahogy itthon.

A Krieghoff Optima 9,3x74R kaliberben és 20-as sörétes csővel és a Leica Tempus RedDot irányzékkal került bevetésre. Egy nagyon jó hajtóvadász kombináció Afrikában

A Leica Tempus RedDot nagyon meggyőzött minket. A Krieghoff Optima duplagolyós drillinggel egy nagyon jól alkalmazható optika ezen a hajtóvadászaton. Röviden a lőszerről: Az RWS Evo Green 9,3x74R kaliberű lőszer nem hagyott kívánnivalót maga után és a nagyobb vadaknál, mint a jávorantilop vagy oryx is elég vérnyomot hagyott. Így felszerelkezve a vadász biztos lehet abban, hogy a lőszerének ballisztikai hatása több mint elegendő lesz.

Titkos tippként egyre megerősödik a KAHLES Helia 1-5×24 hajtástávcső, amit már korábban is használtunk. Itt is méltó volt a nevéhez a céltávcső. Még mindig azt gondoljuk, hogy ilyen áron nehezen találhatunk jobbat a KAHLES-nál. Dicséret az osztrák gyártónak.

Térjünk vissza a lőszerre, főleg a Norma hírneve nagyon jó Afrikában. Nem akarjuk elhallgatni a 9,3×62 18,5 g/285 gr-el szerzett tapasztalatainkat, amivel az egyik vadász több sikert is elért. Ezen lőszer stophatása hatalmas, még ha nem is a leggyorsabb lőszer a terítéken. Az összes vad vagy azonnal elterült vagy csak nagyon rövid ideig menekült, maximum 50 métert.

A lövész egy Blaser R93-at használt egy Zeiss Victory V8 1.1-8×30 hajtástávcsővel. A Zeiss az alábbi erős szavakkal hirdeti a céltávcsövet: „A Zeiss legsokoldalúbb céltávcsöve.” Természetesen tudni akartuk a lövész véleményét a Zeissről és meg is kérdeztük. Sok meglepő dolog nem derült ki, mivel a vadász családja már évek óta csak ZEISS-et használnak. A minőség idővel utat tör ugyebár, mindegy, hogy ZEISS, Leica vagy KAHLES. Annyit azért elárulunk, hogy: Az ár/teljesítmény aránynál véleményünk szerint a KAHLES határozottan vezet.

Meglepő volt számunkra a Winchester Power Point .30-06 Springfield hatása. Nem volt kimenet az erősebb vadaknál (gnú, oryx, antilop), ballisztikailag mégis nagyon jó volt, mert rövid menekülés után a vad összeesett. Már Romániában is azt tapasztaltuk, hogy a különböző ólommentes lövedék típusok gyorsan elérik a korlátaikat erősebb vadaknál és nem csinálnak kimeneti nyílást. Afrikára nézve ez azt jelenti, hogy szükség lesz egy jó nyomolvasóra, ha a Winchester Power Point .30-06 Springfield-del akarunk vadászni. Legalábbis tartsuk ezt észben, ha Dél-Afrikában megint megnyitják a határokat és vendégként a Winchester Power Point-tal akarunk vadászni.

Ez a kombináció már korábbi hajtóvadászatokon is meggyőzött minket: Merkel Helix és a KAHLES Helia 1-5×24.

Összegzés erről az izgalmas kirándulásról és a hajtóvadászatról a délafrikai határvidéken.

Az első és valószínűleg utolsó 2020-as hajtóvadászaton, amit a világszintű korona helyzet korlátoz, végül 188 vadat terítettünk le. 19 különböző vadfajta, köztük az olyan klasszikusok, mint a csíkos gnú vagy a varacskos disznó, de jávorantilopok és kuduk is színesítették a terítéket.

Itt megemlítenénk az olvasóknak, hogy a délafrikai határ régióban húsra megy a vadászat, de a trófeahordozókra is szabad lőni. A vadásztatás jól jön a környező falvaknak. Összességében 150 ember kap munkát a vadászszezonban. A vadászengedélyekből és vadhús eladásból származó összes bevétel jól jön a helyi közösségeknek és iskolák valamint egészségügyi létesítmények építésére használják. A hajtóvadászati elvet engedélyezték a helyi környezeti hatóságok és az egyik legtartósabb megoldásnak értékelték.

Mind abban reménykedünk, hogy a korona helyzetnek a lehető leggyorsabban vége lesz és a K&K Premium Jagd által szervezett hajtóvadászatok egy részét megtartják, legalább  2020 3. negyedévében, abban az esetben, ha újra látogatható lesz Dél-Afrika ezen régiója. Mert ez a vadászat sok élményt is nyújt a résztvevőknek. A fajok sokrétűsége lenyűgöző és nem csak 3-5 csülkös vadra korlátozódik, mint itthon.

Ezen varacskos disznók mellett a teríték 18 további vadfajtából állt.

“Lets fight this crisis as a Family, together we are strong – Küzdjünk családként ez ellen a krízis ellen, együtt erősek vagyunk”, mondta Kai-Uwe Kühl búcsúzóul a régió járási főnökének és a környezeti kérdések titkárának.