A lövész szerkesztőnk vet egy első pillantást a Springfield golyóspuskájára

Az első pillantás az új Springfield Armory Model 2020 Waypoint-ra.

Itt van egy kis jó hír egy amúgy apokaliptikus 2020-ban: A Springfield Armory bővítette a termékpalettáját egy új termékkategóriával egy golyóspuska bemutatásával. A hivatalos neve Springfield Armory Model 2020 Waypoint és azon néhány szerencsés között lehettem, akik egy korai pillantást vethettek rá.

Általában az emberek nagyon izgatottak lesznek, amikor egy puskagyártó egy új arénába megy. De én bevallom, hogy nekem pont ellenkező a reakcióm. Olyan sok próbálkozást láttam már, amit tönkre tesz egy hiba, hogy ezek a bejelentések általában egy rossz érzést keltenek a gyomromban minden alkalommal, amikor egy cég kimerészkedik a komfort zónájából. Példaként nézzük meg, hogy mi történt amikor a Smith & Wesson előrukkolt egy sörétes puska szériával, vagy a szerencsétlen sorsú i-Bolt-tal.

Az SA érdemeit erősíti azonban, hogy jól eltalálták ennek az okos kivitelezésű puskának a bemutatását, ami megfelel azoknak a jelentős teljesítmény szabványoknak, amit hirdetnek.

A Waypoint egy olyan vadászpuska, aminek sok elemét a taktikai világból vettek. Ha csak egy pillantást vetünk rá, könnyen láthatjuk, hogy az agyazás, zárszerkezet és puskacső mind olyan lőfegyverektől származik, amiket a katonaságnak, rendfenntartó szerveknek és versenyekhez terveztek.

A Waypoint négy különböző változatban kapható, négy különböző kaliberben. Lehet 6.5 PRC, .308 Win., 6.5mm Creedmoor, és 6mm Creedmoor, és választhatunk acél vagy szénszálas puskacső, illetve állítható vagy fix pofadékos agyazás közül.

A modell, ami itt van nálam egy 6.5 PRC, szénszálas puskacsővel és állítható agyazással. Ez a zászlóshajó változat, ami $2,399-ba kerül. A fix agyazással és szénszálas puskacsővel $2,275 az ár, az acél puskacsővel és állítható agyazással $1,825-be kerül, míg az acél puskacsővel és fix agyazással $1,699. Biztosan feltételezhetjük, hogy a Világon $100 – $200-ral alacsonyabb lesz az ár.

Garantált pontosság

A Springfield Armory 3 lövésnél .75-MOA pontosságot garantál a Waypointnál. Az első ötös csoportom a puskával éppen ez alatt volt a gyári Hornady 143-grain ELD-X lövedékekkel, a következő csoportok is ugyanilyen jók voltak, ez tehát egy erős utalás arra, hogy a SA jól gyártja ezeket a puskákat. A jó pontosság annak az eredménye, hogy a puska komponensei összhangban vannak, ezért nézzük meg a Waypoint alkotóelemeit egy tetszőleges sorrendben.

Az agyazás

A szénszálas agyazás az AG Composites-tól származik, egy veterán vállalata Alabamaban. Ez az agyazás egy jó példa a modern taktikai vadászra. Függőleges pisztolymarkolattal rendelkezik, aminek a formája kényelmesen kitölti a kezünket és kétkezesen is jól működik abban az esetben, ha balkezes vagy, vagy a gyengébb oldalaról kell lőnöd. A markolat jól pozíciónálja a kezet a puska elsütőbillentyűjét figyelembe véve. Az elsütőbillentyűt is érdemes megjegyezni. Ez egy állítható modell a TriggerTech-től, ez a cég gyártja az egyik legjobb elsütőszerkezeteket vadászathoz és versenylövészethez. Az én tesztfegyverem elsütőbillentyűjének ellenállása kiegyensúlyozott 1670 g volt.

Az agyazás egyik erénye a tiszta vonalak és a hátsó, illetve első rész aljának lapos felülete. A kiálló részek nélküli kialakítás jól illeszkedik a lőzsákokra és könnyen mozgathatóvá teszi a puskát, amikor lövéshez készülünk a terepen. A forgócsapok helyett a Waypoint öt gyorsan oldaható „csészével” rendelkezik a fegyverszíj csatlakoztatásához. Három az agyazás hátulján található – egy mindegyik oldalon és egy az alján – kettő pedig az előagy mindkét oldalán. Az extra „csészék” a hátsó részen egy könnyű zsák csatlakoztatását is lehetővé teszik. Gyakran hordok egyet a vadászpuskáimon és csak hagyom ott lógni, amíg nincs rá szükségem egy lövéshez. A Weibad gyárt egy jót, aminek szinte semmi súlya nincs.

A Waypoint agyazása letisztult és sima, bőven elég gyorsan oldható csészével.

Az agyazás három M-Lok kompatibilis porttal rendelkezik az előagy első részén, így csatlakoztathatunk egy hossznyi Picatinny sínt, egy rész ARCA sínt vagy más csatlakozót a bipod vagy más tartozék felszereléséhez.

A pofadék függőlegesen és vízszintesen állítható az egyéni méretek szerint egy imbuszkulcs segítségével. Ez jó dolog, de ha tényleg súlyt akarsz csökkenteni, akkor vedd a fix agyazással és a szénszálas puskacsővel. A puskám, amin a Leupold VX-3i 4.5-14×40 van, 4 kg üres tárral. A fix agyazással ez a felszerelés maximum 3,75 kg lenne, ami használható választás lenne a komoly hegyi vadászathoz.

Az agyazás egy négy tónusú terepmintával rendelkezik, amit ízlésesen készítettek el, a végén pedig egy 2,5cm vastag Decelrator agytalp található. A camo kivitelezés egy kis tapadást nyújt, de az agyazásnak határozottan jót tenne egy durvább mintázat, hogy biztosabban lehessen kezelni a nedves és csúszósabb feltételeknél.

A puskacső

A puskacsövet a BSF gyártja, ami egy érdekes technikát alkalmaz a gyártási folyamatnál. Ahogy a legtöbb szénszálas puskacsőnél, a nyers acél csővel kezdik és géppel munkálják meg. De ahelyett, hogy egy gyantával bevont szénszálas anyagot tekernének közvetlenül a nyers csőre, ők egy szénszálas hüvelyt készítenek, ami rácsúszik a puskacsőre. A hüvely csak minimálisan érintkezik az acéllal, így egy levegőpárnát hoz létre, ami a vállalat szerint segíti a hőeloszlást. Érdemes még megemlíteni, hogy az acélcső mély hornyokkal rendelkezik, ami szintén segít a rendszer hőelvezetésében. Az acél puskacsövet úgy biztosítják a tubusban, hogy mindkét végén nyomás alatt lezárják. Ez egy olyan technika, amit más csúcskategóriás puskacsőgyártók is használtak már nagy sikerrel.

A puskacső egy 5/8-24 menettel rendelkezik és egy csőszájfék található rajta, ami jó munkát végez a visszarúgás tompításában. A puskacső 610cm hosszú a fék nélkül, ami még kb. 4cm-t ad a puska 114cm-es teljes hosszához.

A zárszerkezet

A Springfield Armory nem csinált semmi feltűnőt a 2020-as modell zárszerkezetének formájánál, ami jó dolog. Ehelyett maradtak a bevált formulánál, egy kétkörmös rendszernél egy Remington 700 nyomdokában, amit egy kivehető AICS tár etet.

A zárfejen van egy ütőszeg stílusú hüvelykivető és egy csúszó, karmos hüvely kivonó, hasonlóan, mint amit a Savage Arms puskáin láthatunk. Eddig nem volt problémám a lőszer újratöltés, kivonással és kivetéssel.

Néhány jó elem, amit a Springfield tolózár tartalmaz, a szerszám nélküli szétszedés és a kettős felhúzó köröm. Ahhoz, hogy eltávolítsuk a tolózárat a zárszerkezetből, húzni kell az agyazás állítható részét és működtetni kell a visszafogott zárkioldó kart a tok baloldalán. Nem fogtam fix agyazású változatot a puskából, de feltételezem, hogy egy hornyot vágtak a tusába, ami a tolózár addig engedi hátra menni, amíg ki lehet csúsztatni a tokból.

A zárszerkezet egy kétkörmös rendszer, aminek a Remington 700 az alapja.

Ahhoz, hogy szétszedjük a tolózárat, meg kell fogni a zártestet egy kézben és a másik kézzel lenyomni a bordákat a zár borítás mindkét oldalán, összenyomva az ütőszeg rugót, majd elforgatni a borítást, hogy kiszabadítsuk az ütőszeg szerkezetet a zártestből. Az összeszereléshez visszafelé kell elvégezni ezt a folyamatot. Kell egy kis idő, hogy megszokjuk a technikát, de miután belejöttünk, már gyors és ösztönös lesz.

Amennyiben lemaradtál erről a kis részletről, mindig legyen nálad a megfelelő méretű imbuszkulcs a puskához, hogy a terepen mindig beállíthasd az agyazást.

Az ütőszeg szerkezet eltávolítása után látható a kettős felhúzó köröm a zárszerkezeten és az ehhez passzoló felhúzó rámpa a zártesten. Ez segíti a zárszerkezet simább ciklusát amikor megemeljük a tolózárat a lövés leadása után úgy, hogy azt a mechanikus munkát, ami a zárszerkezet felhúzásához szükséges, egy helyett két felületen osztja el.

A zártest hornyolt és nitridált, ami segít a korrózió ellenállásban és csökkenti a súrlódást, így a zár simábban megy a töltényűrben.

Ahhoz, hogy növeljék a zárszerkezet szilárdságát, a 2020-as modell egy integrált visszarúgó körömmel rendelkezik. A mellékelt Picatinny sín szintén két körömmel rendelkezik, ami a tokon lévő rejtekhelyekbe csúszik be, ami biztosabban rögzíti a zárszerkezethez.

A zárszerkezetet két szilárd T-30 Torx rögzítő biztosítja az agyazásban. Az agyazás két alumínium oszloppal rendelkezik és nagyon jól ki van ékelve, habár úgy néz ki, hogy nincs (vagy mintha nem kellene) semmilyen kiegészítő ágyazás.

Az egy részből álló fém az agyazás alján nagyon jó minőség, és tartalmazza a tárbefogadót és a tárkioldó kart, amit a sátorvason belül kell működtetni.

Minden puska magas szintű működéséhez szükség van az összes komponens hibátlan és harmonikus működésére. A Springfield Armory Waypoint megüti a szintet ezen a téren.

Ez egy szolid bemutatkozás egy olyan cégnél, ami olyan győzteseket mutatott be a múltban, mint a Hellcat és a Saint AR-pisztoly. Idáig a puskával való munkám kimerült a lőtéri felhasználással, de tervezem, hogy ősszel kiviszem a terepre, amire ideálisnak tűnik – a nyugat, ahol a távoli lövések, könyörtelen terep, durva időjárás és változó szél számít normálisnak. Az alapján, amit láttam, a Waypoint lazán elbánik mindezzel.