Kedvező az áruk és a külsejük csak mérsékelten autentikus, ez az Investarms elöltöltős puskák hírneve. Most azonban az ARTAX Vorderlader szakkereskedő átveszi az áruválasztékot és összehangolja a német szabályokkal és helyzetekkel. De mennyire lőnek jól ezek a fegyverek? A kérdésre kapott válasz még a tesztelőket is meglepte.

Írta: Wolfgang Finze és Matthias S. Recktenwald / VISIER

Elöltöltős puskák tesztelése: Hawken Black Edition (elöl) és Hawken Rifle 120B.

Egy országnak sincs olyan első osztályú teljesítménye az elöltöltős lövészetben mint Németországnak – tömegsport szempontjából azonban az elöltöltősök kicsit a háttérbe szorultak. Ami nem jelenti azt, hogy az alsó árszegmensben nem történik semmi: A George Grella által irányított ARTAX Vorderlader a „kompetencia központja az elöltöltős fegyvereknek, tartozékoknak, pótalkatrészeknek és támogatásnak”. Rendelkeznek az összes fegyverrel és tartozékkal, amire egy elöltöltős lövésznek szüksége van, ezen kívül az ARTAX nyitott az összes tuning munkálatra (pl. cementálás vagy irányzék felszerelése). És értékesítik az Investarms fegyvereket.

Ezek viszont pont azoknál az elöltöltős lövészeknél állnak kicsit hátul, akiknek fontos történelmi küllem. Tisztán optikailag az Investarms „Hawken” néven hirdetett puskája azokhoz az elöltöltősökhöz hasonlít, amik a 19. század közepén a St. Louis-i Hawken boltból származnak és hajdan a Mississippi-től nyugatra vitték őket. De az elöltöltős fegyver vásárlásánál nem csak a külső a lényeg, hanem az ár is. Itt a kvázi egy szabványra készült Investarms puskák egy verhetetlen előnyt kínálnak az egyedi fegyverekkel szemben, amik ugyan az utolsó részletig autentikusak, de a tízszeresébe is kerülnek. Az alacsony árnál sok érdeklődő eltekint a laza fa-fém illesztésektől.

George Grella az Artax-tól az elöltöltős gyakorlás közben, természetesen egy Investarms puskával.

Marad a fő kérdés – a várható találati teljesítmény. Pont ez az, ami kétség kívül megvan az Investarms-nál. Ahogy be is bizonytották, az Investarms fegyverekkel német- vagy akár világbajnokok is lehetünk. Grella: „Szívesen hasonlítom ezeket a fegyvereket egy versenyautóhoz, amit egy kis munkával fel lehet javítani.” Így az Artax egy széles Investarms választékkal rendelkezik az összes olyan sportághoz, amiben vontcsövű elöltöltős fegyvereket használnak. George 2 puskát küldött tesztelésre a választékából: Egy balkezes kovás puskát, a Hawken Edition Black-et dupla elsütőbillentyű stecherrel, diopterrel .54-es kaliberben, és jobbkezes 45-ös gyutacsos/csappantyús puskát, a Hawken Rifle 120B V rugóval a zárban. Szintén a csomagban volt egy Hawken gyutacsos/csappantyús pisztoly .50-es kaliberben. És minden tartozékokkal együtt „határtalan boldogság”.

Ezek a Hawken tesztfegyverek az Investarms-tól:

A két tesztpuska agyazása pácolt és olajozott afrikai fából készült. A nyolcszög alakú puskacsövek laptávolsága 24 mm és belül is barnítottak. A történelmi minta alapján ékek kötik össze a puskacsövet és az agyazást. Ezek nagyon feszesen tartanak. Ahhoz, hogy betegyük őket szorosan össze kell nyomni az agyazást és a csövet, ennek ellenére finoman rá kell segíteni egy fa- vagy gumikalapáccsal, hogy az ékek a helyükre kerüljenek. Ha ezeket ki kell szedni, akkor a megfelelő átütő erőre lesz szükség. Mivel az ékek elhelyezkedése hat a pontosságra, csak akkor távolítsuk el őket, ha szükséges. A tesztfegyvereknél egy-egy csavar tartja a zárat – nincs probléma. A zárszerkezet nagyon jól illeszkedik a csőhöz, a kovás puskánál a lövés után szinte semmi lerakódás nem volt a zár belsejében.

Az ARTAX Vorderlader balkezes változatban küldte nekünk a Hawken Edition Black puskát.

Az Investarms puskák csövei ugyanannál a névleges kalibernél legtöbbször enyhén (!) nagyobb belső átmérővel rendelkeznek mint más gyártók csövei, ezért enyhén (!) erősebb flastromok és/vagy golyók kellenek enyhén (!) nagyobb átmérővel. A flastrom-golyó párosítás mindegyik tesztelt fegyvernél nagyon feszes. 1 vagy 2 ütés kell a töltőkalapáccsal, hogy a golyót a csőbe tegyük. Ezután a golyót egy töltőfával ami kb. 10 cm-es toljuk a csőbe és egy töltőbottal egy lendülettel lökjük a puskaporra. Ahhoz, hogy ne sérüljön a csőtorkolat, használjunk a töltőbothoz mindig egy megfelelő csőszájperselyt (ez is kapható az ARTAX Vorderlader-nál). Minden fegyver rendelkezik egy Patent zárócsavarral lőporzsákkal egy kisebb átmérővel, mint a csőkaliber. Azonban a lőporzsák nem annyira szűk, mint más gyártóknál és jól tisztítható.

A Hawken Rifle 120B elöltöltős puska egy DSB-konformis zárral rendelkezik V rugóval.

Az Investarms Hawken puskák műszaki adatai:

Modell: Hawken Edition Black Hawken Rifle 1208 Hawken Great Plains AI-410-X
Ár: 1.296,98 Euro 898,98 Euro 349,98 Euro
Kaliber: .54 .45 .50
Hosszúság: 1.240 mm 1.160 mm 375 mm
Súly: 3.880 g 4.200 g 1.250 g
Puskacső hossza (csőszáj – zárócsavar): 800 mm 700 mm 225 mm
Irányzékvonal: 860 mm 760 mm 150 mm
Huzagolás: 1:60″ (1:153 cm) n.a. 1:30″ (1:76 cm)
Agytalp – elsütőbillenytű távolsága: 350 mm 360 mm n.a.

Az ARTAX elöltöltősökkel a lőtéren:

Mindegyik fegyverrel ülve lőttek. Ehhez a puskákat egy kb. 12 kg-os homokzsákba szorítottuk (Uncle Buds Bulls Bag, finom tengeri homokkal megtöltve) szorosan. A pisztollyal kétkézzel lőttünk, a kezünket egy homokzsákon támasztottuk meg. Az összes puskacsövet szárazra töröltük minden lövés után. Ezt minden (!) lövés után meg kellene tenni, hogy az összes golyónak ugyanazok a feltételei legyenek. Az összes flastromot ARTAX Vorderlader Patch Lube-ba mártottuk – nedves, de nem tocsog. A gyutacsos/csappantyús fegyverekhez elöltöltős CCI No. 11 típusú gyutacsot használtunk. A kovás puskánál svájci lóporral láttuk el a serpenyő egy lőporadagolóból, hogy gondoskodjuk a mindig állandó mennyiségről.

A hátoldal nézet: Mindkét Investarms puska rendelkezett pofadékkal.

Hawken Great Plains AI-410-X: Az ARTAX javaslata a 20-24 grain svájci Nr. 2 puskapor vagy ugyanennyi Wano PP, ehhez .495” golyók 0,31 mm vastag flastrommal. A pisztoly jól illeszkedik a kézbe, és kellemes lőni vele. Az elsütőbillenytű száraz és nem kúszik, az irányzék tiszta és kontraszt-gazdag. Még ha a pisztolyt nem is matchfegyvernek tervezték, sikeresen használható sportokhoz.

Elöltöltős gyutacsos/csappantyús pisztoly Hawken Great Plains AI-410-X fél agyazással.

Hawken Rifle 120B: Itt az Artax  45 grain svájci Nr. 2 puskaport vagy ugyanennyi Wano PP-t javasol, ehhez 445-ös golyó 0,34 mm vastag flastrommal vagy Maxiball üregesaljú lövedéket és 30 grain svájci Nr. 2 puskaport. A tesztelésnél .445″ (11,30 mm) golyókat használtunk, valamint 0,34 mm-es flastromokat. Kiderült, hogy egy kisebb töltet, mint a javasolt 45 grain jobb találatokat eredményez a tesztelt golyó-flastrom kombinációval. De mindegyik tesztelt töltettel tartható a tízes, legyen az DSB vagy BDS korong. Ha csak töröltünk, amikor az első kemény morzsák jelentkeztek és a golyót csak nehezen lehetett betolni, akkor a javasolt töltet szórása 44 mm-re növekedett.

Akár golyók, maxiball, lövedékzsírok, flastromok vagy különböző oldószerek, az ARTAX mindenből teljes választékkal rendelkezik az elöltöltősök számára.

Hawken Edition Black: Az Artax szerint a legjobb itt a 60 grs svájci Nr. 3, hozzá .540” golyó 0,18 mm flastrommal, vagy .535” golyó 0,38 mm flastrommal. A tesztelők az utóbbi kombinációt használták. A 60 és 54 graines svájci Nr. 3 töltetek tartották a DSB tízet. Összességében a legkisebb töltet talált a legjobban. A zár nagyon gyors, majdnem mint egy gyutacsos/csappantyús zár. A kovás puskáknál megszokott gyújtáskésés itt is megvan, de csak nagyon rövid ideig. Minden alkatrész kifogástalanul működött. Ez nagyon pozitíven hatott a kő tartósságára, amit a tesztelés alatt nem kellett kicserélni.

Investarms Hawken elöltöltős puskák tesztelésének összegzése:

A tesztfegyverek és tartozékok (golyók, flastromtej, flastromok és tisztítók) mind jól beváltak. Nem volt fegyverekkel kapcsolatos és tartozék probléma; gondoljuk azonban a tisztítás mélységéről a kovás puskánál, hogy a gyújtócsatornát ne tömítsük el pormaradványokkal. Mindkét puska abszolút versenyképes a tesztelt konfigurációban – méghozzá frissen kicsomagolva. Ez a pisztolyra is vonatkozik. Akit tehát eltekint a nagylelkű illesztésektől és az inkább rusztikus külsőről, az kedvező áron kap olyan fegyvereket, amiknek nagyon jó a lövőteljesítményük.

Az ARTAX Vorderlader Germany oldalán további információkat találtok az Investarms fegyverekről és a sokféle tartozékról és tuning lehetőségről.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!