A Savage Arms kiskaliberű puska kínálatában terjedelmes választékot találhatunk agyazásból, puskacsövekből és tártípusokból. A Savage Mark II FV-SR ismétlőpuska megnyerő a vadászatban és a gyakorló lövészetnél egyaránt – a fegyver egy jó ár-teljesítmény arányt kínál és egyszerűen szórakoztató. Itt olvashatják a felhasználói tesztünket.

 

Írta: all4hunters // GearTester

Be szeretném mutatni nektek a feltuningolt Savage Mark II FV-SR .22 lr-t – a kedvenc szórakozó puskámat. A puskát használom vadászatra és lövésgyakorlásra is. Nagyon halk, abszolút pontos és nagyon olcsó lőni vele. De olvassatok tovább!

Mi jellemzi a Savage Mark II FV-SR kiskaliberű puskát?

Savage-Mark-II-FV-SR-Kleinkaliberbuechse-Zielfernrohr

A Savage Mark II FV-SR alkalmazható a vadászatban és a gyakorló lövészetnél egyaránt. Ezen kívül ez a kiskaliberű puska egyszerűen szórakoztató.

A Savage Mark II egy klasszikus a kiskaliberű puskák között. Olcsón beszerezhető rengeteg változatban. Én a Modell Savage Mark II FV-SR mellett döntöttem: a puska a csinos hornyos könnyítésű puskacső mellett további funkciókat kínál. Például egy szereléksínt, ami a célzó optikák kedvező áru felszerelését teszi lehetővé.

 

Ezen kívül a puskán található egy kész menet a hangtompító használatához. A Savage Mark II FV-SR kb. 400,- Euro-ért beszerezhető, bárhol az interneten.

A Savage Mark II FV-SR műszaki tulajdonságai

Savage-Mark-II-FV-SR-Kleinkaliberbuechse-Montageschiene

A Savage Mark II FV-SR fel van szerelve egy szereléksínnel, ami a célzó optikák egyszerű felszerelését teszi lehetővé.

A Savage Mark II FV-SR eredeti agyazása számomra egy kicsit kicsi – hosszra is és méretre is. A karjaim egyszerűen túl hosszúak a kezeim pedig túl nagyok ahhoz, hogy puska érzete legyen. Ezen kívül az agyazás nagyon könnyű, ami miatt a puska súlypontja nagyon elől van. Miután ráleltem az interneten a Boyds agyazásokra, megoldódott ez a probléma.

 

A Boyds agyazások az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek. Az egyetlen hátrány: sok türelem kell a megrendeléshez. Egy örökkévalóságnak tűnik, mire megérkezik az áru. Ezek szerint az amerikaiak nem veszik komolyan a mi kis piacunkat.

 

Ám de legyen: A Varmint Pro Boyds agyazás mellett döntöttem és a fegyvernek nagyon megnőtt ezáltal az értéke. Ezáltal a Savage Mark II FV-SR-em elég nehéz lett és sokkal kiegyensúlyozottabb a vállnál. Mindenekelőtt a pisztoly markolat kínálja a megfelelő méretet a nagyobb kezek számára. Az agyazás felülete olyan, mint egy érdes tapéta, így nagyon jó a fogása. A Boyds-nál egyenként kiválaszthatjuk a hosszúságot, agytalpat és a kialakítást – ez egy igazán jó dolog kerek 300 Euroért.

A Savage Mark II FV-SR ismétlőpuska műszaki adatai
Modell:Savage Mark II FV-SR
Gyártó:Savage Arms
Kaliber:.22 lr
Rendszer:Acél, fekete
Puskacső hossza:419 mm
Tár:Kivehető tár
Tár kapacitása:5 + 1 lövés
Elsütőbillentyű:AccuTrigger
Agyazás:Szintetikus, fekete
Teljes hossz:895 mm
Teljes súly:2.495 g
Gyártó által megadott eladási ár (Németországban):399,- Euro Bruttó (2017. Május 11.)

Savage Mark II FV-SR – kiskaliberű puska HAUSKEN JD 224 hangtompítóval

Gyakran cseszegetnek, mert a hangtompító a legdrágább alkatrésze a puskámnak. Viszont a HAUSKEN JD 224 .22 lr nyújtja a szórakozás 90%-át. Ha kombináljuk egy jó Subsonic tölténnyel, szinte az egész hangot elveszi. Ami megmarad, az az ütőszeg kattanása!

 

Tölténynek az RWS Subsonic HP-t ajánlom. Itt a legmegbízhatóbb és legpontosabb peremgyújtású lőszerről van szó a Savage Mark II FV-SR-emből. A közeljövőben majd még írok ahhoz is egy beszámolót.

Savage-Mark-II-FV-SR-Schalldaempfer-HAUSKEN-JD224

Ha az RWS Subsonic HP peremgyújtású töltényt használjuk, a HAUSKEN JD 224 hangtompító .22 lfB a teljes hangot elnyeli. Csak a Savage Mark II FV-SR ütőszegének a kattanását lehet hallani.

Az RWS Subsonic HP peremgyújtású töltény egy speciális lőszer az alacsony hangerejű lövéshez. Különösen alkalmas olyan vadászathoz, ahol hangtompítóval használjuk a puskát. A töltény hasonlóan jó teljesítményt nyújt, mint egy hagyományos lőszer – de lényegesen halkabb. A háttér: A lövedék sebessége jóval a hangsebesség alatt marad, így nincs hangrobbanás. 

 

Az üreges hegyű RWS Subsonic HP az apróvadaknál és ragadozóknál megbízható és biztos hatást nyújt. A sportlövészetnél nyújtott pontossága miatt a sportlövészek is szívesen használják ezt a peremgyújtású töltényt. 

A Savage Mark II FV-SR ismétlőpuska a gyakorlatban a vadászaton

Ezt a fegyvert elsősorban róka vadászatra használom: 30 m távolságig lövök vele fiatal rókákra a mezőn, vagy a ragadózók számára elkészített csali helyeken. A Savage Mark II FV-SR pontosságával távolabb is lehetne lőni.

 

A töltény miatt viszont a rövidebb távolságokra korlátozom a lövéseket. Ha meglátok egy őzbakot, fel szokott merülni a gondolat, de ritkán viszem véghez. A lőtéren a 25mm-es csoportokat játszva el lehet érni 50 méteren.

Egy vadász összegzése a Savage Mark II FV-SR kiskaliberű puskáról

Savage-Mark-II-FV-SR-Kleinkaliberbuechse-mit-Schaft-von-Boyds

A Boyds Varmint Pro agyazással ellátva a Savage Mark II FV-SR kiskaliberű puska egy abszolút élvezet a vadászaton és gyakorló lövészetnél.

Aki jól szeretne szórakozni és bizonyos vadászati felhasználásnál a praktikusságot szeretné kombinálni, annak csak ajánlani tudom ezt a csomagot. A hangtompító nélkül is abszolút élvezetes a Savage Mark II FV-SR kiskaliberű puska – azonban fontos a puskacső tuningolás.

 

Egy új agyazás ugyan pénzbe kerül, de az összköltséget még mindig nem emeli meg annyira, mint amennyibe az Anschütz vagy Sako kiskaliberű puskák kerülnek. Tehát a Savage Mark II FV-SR egy megfelelő Boyds agyazással árban nagyon vonzó és emellett egyedi is. Az én javaslatom: vegyétek meg és szórakozzatok!