A valaha volt legjobb alsókulcsosok

Az almás pite amerikaibb, mint egy alsókulcsos puska? Nem. Az almás pite 1381-ig nyúlik vissza Angliában. De jobb az íze, mint egy olajos puskának.

Az alsókulcsosok Amerika puskái. Ez a fegyver, amely megnyerte a Nyugatot, és egy ideig az alsókulcsos zárszerkezetek voltak a fehérfarkú erdők királyai. Amikor hallunk egy cowboyt a Winchester puskájáról beszélni, senki sem gondol arra, hogy „70-es modell”. John Wayne és Gary Cooper ezt a puskát használta az ezüstvásznon, hogy igazságot és igazságosságot hozzanak az amerikai nyugatra. Az alsókulcsos a harmadik évszázadában jár, kevés bizonyítékkal, hogy már belefáradtunk.

Íme az általam választott legjobb alsókulcsos puskák.

1. Henry Puska

Nem a Henry volt az első alsókulcsos puska, de ez volt az első, amely kereskedelmileg sikeres volt. A Henryt 1860 és 1866 között gyártották. A .44 Rimfire-hez készült fegyver megváltoztatta a világot, és B. Tyler Henry puskája előkészítette a terepet az összes következő alsókulcsos puskának. Egy 15 töltényes csőtárral ez volt az a puska, amelyet a szövetségiek úgy hívtak: „Az az átkozott Yankee puska, amit vasárnap töltenek, és egész héten lőnek vele.” Manapság a Henry Repeating Arms alsókulcsos puskákat gyárt .22 lr-től 6.5 Creedmoor-ig. A Golden Boy rimfire sorozat valószínűleg a legnépszerűbb és legismertebb. Rendkívül szórakoztató hobbi és kisvadpuskát alkotnak, amelyek egy fiatal lövész indulásához is tökéletesek. Egy másik fantasztikus puska a Henry vonalon az Original Henry Rifle, amelyet teljes egészében az USA-ban gyártanak. Szinte azonos Henry 1860-as mintáival és szabadalmaival. Mindegyik jó módja annak, hogy birtokoljunk egy darab történelmet.

2. Winchester 1873

A világ újra megváltozott ezzel a puskával – a fegyverrel, amely megnyerte a Nyugatot. A Henry puskagyártó cégnek volt egy befektetője, egy Oliver F. Winchester nevű inggyártó, aki végül irányította a céget, és átnevezte Winchester Repeating Arms Company-ra. Első új termékük a Henry továbbfejlesztett változata, a Winchester 1866 volt. A baj az volt, hogy a fegyverben még mindig peremgyújtású töltényt használtak, és azok az újszerű központi gyújtásúak egyre nagyobb teret hódítottak a piacon.

Az 1873-ast központi gyújtású töltényekhez tervezték, kezdetben a .44-40 vagy .44 WCF, ahogy akkoriban nevezték. A lőszer újratöltésének képességével ez a fegyver hozzájárult a nyugati terjeszkedéshez. Könnyű volt golyókat önteni a tábortűz fölött, és gyújtókupakkal és lőporral megtölteni a lőszert. Ez lehetővé tette az emberek számára, hogy mozogjanak és felfedezhessenek, és még mindig legyen üzemanyaguk a fegyvereikhez. A .44-40-es, majd később bevezetett .38-40-es töltények is népszerűek voltak a Colt revolverben, így egy személy egy lőszerkészletet vihetett magával a puskához és a kézifegyverhez is.

3. Winchester 1886

Az alsókulcsos nagyjából a pisztolytöltények szállítórendszere volt, amíg ez a puska meg nem jött. Ebben a nagy Winchesterben néhány komoly töltény is helyet kapott, amelyek közül sok korábban egylövetű puska volt. Az 1886-os olyan kaliberekben volt, amelyekről valószínűleg soha nem hallottál, mint például a .40-82 Winchester, és olyanok, mint a .45-70. Akár a .50-110-esben is megvásárolható, bivalyvadászatra tervezték, vagy egy T-Rex kilövésére, ha véletlenül találkoznál egyel.

4. Winchester 1894

Ez a puska bevezette Amerikát a füstmentes lőpor korszakába, valamint a köpenyes lövedékekébe és a nagy sebességű puskatöltényekébe. A Winchester 1894-et két új patronnal, a .25-35 Winchesterrel és a .30 WCF-el, később .30-30 Winchesternek hívták, mutatták be. Talán hallottál már róla?

Az 1894-et néhány átvihető feketepor-korszakban is kínálták, mint például a .38-55, .32-40 és egy „crossover” patron, a .32 Special. Az évek során hatalmas számú lőszert kínáltak a 94-ben a .38 Specialtól a .450 Marlinig. Csak a .30-30-asok értek el nagy sikert. Ez a puska és a töltény tökéletes házasságnak bizonyult, és a Winchester 1894 minden idők egyik legkelendőbb puskája lett.

Amikor a New Haven-i gyár 2006-ban bezárt, ez nagyjából a 94-es Modell vége volt, mint Amerika alsókulcsosa. A Winchesterben még mindig gyártatott néhányat Japánban, ami kicsit bűnösnek tűnik. Érdekes megjegyezni, hogy még mindig kínálják a .450-es Marlint, jóval azután, hogy Marlin lemondott a töltényről.

5. Winchester 1887 sörétes puska

Winchester első kísérlete a sörétes puska gyártására követte a sikeres üzleti tervet, amely pont alsókulcsos volt. Ha népszerűek voltak az alsókulcsos puskáik, miért szórakozzanak a jó dolgokkal? Ezt az alsókulcsos sörétes puskát 12-es és 10-es kaliberben kínálták. Még egy rohamfegyverük is volt, ami a mai taktikai sörétes puskák előfutára volt.

6. Savage Model 99

Arthur William Savage érdekes srác volt. Kalandor és világutazó volt. Angliában és az Egyesült Államokban tanult, és egy időben Ausztrália legnagyobb szarvasmarha farmjának tulajdonosa és üzemeltetője volt. Feltalálta a radiál gumiabroncsokat és a levehető doboztárat a puskákhoz. Versenyautókat épített és feltalált egy torpedót. Ő indította el a Savage Arms-ot, amely egy időben az ország legnagyobb fegyvergyártója volt. Leginkább a Savage Model 99 alsókulcsosról ismert, amely egy igazi remekmű puska.

A 99-esnek belső kakasa volt a gyorsabb zárási idő érdekében, és egy forgódoboztára. Ez azt jelentette, hogy a puska hegyes golyókat is használhatott. A modern nagynyomású töltények kezeléséhez is elég erős volt. Míg a .30-30-as Winchester 94 volt a tömegek fegyvere, addig a gondolkodó ember Savage 99-et használt, általában .300-as vagy .250-es Savage-et.

A Savage 99.

Kevéssé ismert tény, hogy a Savage a fejlesztési munkák nagy részét a Remington gyár gépeinek felhasználásával végezte. A Remington és a Winchester akkoriban ugyanannak a cégnek a tulajdonában volt, és úgy gondolják, hogy a Remingtont a felső vezetés kizárta az alsókulcsos puskák piacáról. Talán, ha egy kicsit több előrelátásuk lett volna, és engedték volna, hogy belépjenek a piacra, a Model 99-en a Remington név szerepelt volna, és a Savage Arms talán soha nem is létezett volna.

7. Browning BLR

A Browning Model 81 BLR (Browning Lever-Action Rifle) a tervezés csodája. Egy sor fogaskerékkel és fogasléccel működik, amelyektől egy gőzpunkert megszédítene. A BLR kivehető doboztárral rendelkezik, így a hegyes lövedékek nem jelentenek problémát, és még a vadállat üzemmódú töltény is kezeli, mint például a .338 Winchester Magnum. A kínált lőszerek listája .22 és 250 között mozog, az összes szokásossal, beleértve a WSM töltényeket is. Az enyém a .358-as Winchesterben van, és azt hiszem, ez volt az utolsó sorozatgyártású puska, amely ehhez a töltényhez készült.

8. Marlin 39A

„Hé, apa, melyik a legjobb horgászcsali?” A fiatal fiúk a fekete-fehér egyszerű árnyalataiban látják a világot. Mindenből van a legjobb, és az apáknak tudniuk kell, hogy mik ők, mert az apák ezt csinálják, ők tudnak dolgokat.

„Egy 2. számú ezüst Mepps Spinner.”

„Ki a legszebb nő a világon?”

„Az anyukád.”

„Nem, egy híres emberre gondolok.”

“Marilyn Monroe.”

„Melyik a legjobb autó?”

„Olyan, ami télen elindul.”

„Mi a legjobb .22?”

Ennek meg kellett volna döbbentenie apámat, mert nem igazán volt fegyveres srác, de habozás nélkül azt válaszolta, hogy „a Marlin Model 39A alsókulcsos puska”, mert ezt mondta neki mindig az apja, aki fegyveres volt.

Ezt a beszélgetést apámmal a hatvanas évek elején folytattam. Akkoriban azt hittem, hogy ez volt a legjobb 0,22-es, és nem sok okom volt arra, hogy meggondoljam magam.

Az 1922-ben bemutatott Marlin 39 és különféle leszármazottjai minőségi mércét állítanak fel egy alsókulcsos peremgyújtású puska terén. Ezt a fegyvert még gyártották, amikor az a katasztrofális döntés, hogy a Marlint elköltöztették a hosszú ideje North Haven állambeli gyárából, és New Yorkba költöztetik, nagyjából megölte a 39A-t.

9. Marlin 336

Marlin 336 .35 Remington kaliberben.

Míg a Winchester Model 94 vezette a versenyt, addig a Marlin 336 szorosan a nyomában volt. A 336-os oldalsó töltény kivetéssel rendelkezett, ami lehetővé tette a céltávcső könnyű felszerelését, míg a 94-es a tetején vetette ki, ami azt jelentette, hogy a távcsövet oldalra kellett felszerelni. A 336-os egy csomó konfigurációban és kaliberben készült, és a .219 Zippertől a .356 Winchesterig, de készlete és forgalma a .30-30 Winchester és a .35 Remington volt. Nem lehet tudni, mennyi vadhúst készítettek ezzel a fegyverrel a töltényekkel. Ma is vásárolhatsz egyet.

10. Marlin 1895

Ne hagyd, hogy a név megtévesszen, ezt a fegyvert 1972-ben mutatták be. A .45-70-hez készült töltényűrrel új életre keltette a töltényt, és a vadászok új generációját ejtette szerelembe az alsókulcsos puskákkal. Ez a nagy csövű alsókulcsos puska Alaszkában népszerűvé vált a medvevédelem terén, és olyan iparágat szült, amely kicselezte és módosította a puskákat. Egy ideig lehetett kapni .450-es Marlinban, ami a .45-70-es modern változata volt.

A Model 1895 puskák egy időre eltűntek, miután a Remington megvásárolta a Marlint és átköltöztette az üzemet, de újra elkezdték a gyártást a Remington/Marlin gyárban, Ilionban, New York államban. A házasság korai fegyvereinek volt néhány minőségi problémája, de azok, amelyeket én lőttem mostanában nagyon jól sikerültek. Marlin még az egyedi srácok ötlettárába is belemerül néhány modern dizájnnal. Arra számítok, hogy ez a fegyver elég sokáig fog maradni ahhoz, hogy még egy-két generáció „felfedezze”.

GyIK

Mi a legjobb alsókulcsos kaliber?

A legjobb alsókulcsos kaliberek a vadászathoz a .30/30 Winchester és a .45/70 Gov’t. Könnyen találhatsz minőségi gyári lőszert és puskát ezekben a kaliberekben.

Ki gyártja a legjobb alsókulcsos puskát?

A két legjobb alsókulcsos gyártó Henry és Marlin. Ezek minőségi fegyverek, amelyeket az USA-ban gyártanak és megfizethető áron kínálnak.

Hogyan lőj egy alsókulcsos puskával úgy, mint egy cowboy.

Ezek a videótippek megtanítanak még jobban betölteni, vállhoz emelni és lőni az alsókulcsos puskával. Ezekkel a fegyverekkel gyorsak, pontosak, és rengeteg móka lőni – ha tudod, hogyan kell megfelelően kezelni őket.

Érintsd meg belső cowboyjodat, és tanuld meg, hogyan kell alsókulcsos puskával úgy lőni, mint Wyatt Earp, Billy a kölyök vagy Annie Oakley. B r y c e  M.  T o w s l e y

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!