A CIKKBEN TALÁLHATÓ ÁRAK AMERIKÁRA VONATKOZNAK!

Az egyik legnagyobb trend a lövészetben a teljesítmény-hajtású légpuskák. Kipróbáltunk 13 modellt minden erősségből és kialakításból (plusz néhány nagyon innovatív légpuskát), hogy segítsünk eldönteni melyik vadászpuska a megfelelő neked.

air1

A legtöbb korombeli amerikainak egyformák a légpuskákkal szerzett tapasztalatai – egy Airsoft puska bemutatta a lövészet alapjait, ezt követett egy PCA légpuska, ami aztán az „igazi” puskához vezetett.  Mihelyt megkaptuk azokat a golyós és sörétes puskákat, vége volt a légpuskáknak. De a Világ nagy részén a légpuskák nem a vadászat előtt melegítenek be, hanem azokkal vadásznak.  Az olyan közösségekben, ahol a lőfegyverbirtoklást komolyan korlátozzák, olyannyira fejlett lett a légfegyver technológia, hogy kitölti ezt az űrt.

Az Egyesült Államokon kívül egy szenvedélyes légfegyver kultúra létrehozott egy technológiailag nagyratörő sportfegyver versenyt.

Észak Amerikában kevesebb a korlátozás és nagyobb a vad és kilövendő kártevő választék, ezáltal kifejlesztettek még erősebb légpuskákat és szélesebb kaliber választékot, ezek közül néhány olyan erővel bír, hogy akár még nagyvad vadászatra is alkalmas. Mivel ezek a puskák csendesebbek és a hatótávolságuk korlátozottabb a lőfegyverekénél, olyan területeken előnyös a használatuk, ahol számít a zaj és a lövedék útja.

Kategóriák

A vadász légpuskákat két részre oszthatjuk: rugós és sűrített levegős (PCP). A rugós légpuskáknál egy rugó által hajtott dugattyú végzi a munkát, ami dugattyúkamrában helyezkedik el a puskacső mögött. A puska felhúzása azt eredményezi, hogy a dugattyú összenyomja a rugót. Az elsütőbillentyű meghúzása által a rugó összenyomása megszűnik, és az kienged. A dugattyút előrenyomja a rugó, az összesűríti a levegőt a dugattyúkamrában és így lövi ki a lövedéket.

A PCP légpuskáknál egy külső levegőforrással töltik a szerelt légtartályt, ezáltal a lövész több lövést is leadhat egymás után, mielőtt újra kéne tölteni. Amikor meghúzza az elsütőbillentyűt, a kakas megnyit egy szelepet, ami egy kis és pontos mennyiségű elősűrített levegőt enged a puskacsőbe, így kilőve a lövedéket.

Mivel a rugós és PCP technológia között nagyon sok különbség van, a két rendszer összehasonlítása nem sok segítséget nyújtana. Egy rugós és egy PCP légpuska összehasonlítása olyan, mintha egy elől töltős puskát és egy központi gyújtású puskát akarnánk összehasonlítani.

Arra törekedtünk, hogy egy hasznosabb összehasonlítást készítsünk, ezért három kategóriára osztottuk a puskákat: rugós, standard kaliber PCP, és nagy kaliberű PCP. Ezen kívül ismertetünk olyan új légpuskákat is, amik nem igazán illenek bele egyik kategóriába sem, de a maguk módján érdekesek lehetnek.

Rugós légpuskák

Teljesen független a környezettől, viszonylag nem drágák és könnyen beszerezhetőek, a rugósok jelentik a belépő szintet a legtöbb ember számára a légpuskás vadászatba.

waltherlgv

Walther LGV Ultra (.22)
Pontszám:86
Ár: $650

A német gyártmányú LGV-t az egyik  legjobb hagyományos rugós légpuskának tartom, amit valaha gyártottak. Kompakt, egy jól kialakított agyazással, az LGV pontosabban lőtt, mint bármelyik más rugós a tesztünkben. A sima lövési ciklus és a match elsütőbillentyű mérföldekkel vezet a többi piacon kapható rugós légpuskák előtt. Tulajdonképpen ez a drága gyártmányú puska olyan sima és jól kialakított, hogy össze lehet téveszteni egy személyre szabott egyedi gyártmányú légpuskával.

dianan

Diana N-Tec (.22)
Pontszám: 80
Ár: $450

Még egy német puska, ez a jól legyártott gázrugó példája. A lövési ciklus selymesen sima, és a legtöbb rugóshoz képest könnyű a célponton maradni az egész ciklus alatt. Egy élmény lőni ezzel a puskával, ami egy Bavarian stílusú agyazással és egy olyan elsütőbillentyűvel rendelkezik, ami a saját igények szerinti beállítás után nagyon jól teljesít. Ez a puska nem olcsó, de soha nem fogod kinőni. Különösen tetszett a finom formájú fa és európai stílusú agyazása.

umarexo

Umarex Octane (.177)
Pontszám:77
Ár: $275

Egy csőletörős, ami egy rugóval hajtott gázdugattyúval ér el jelentős erőt, az Octane 26 Joule-os energiát ért el, ami elég jó ehhez a kis kaliberhez képest. A .177-es puska pontosságot és jó ergonómiát nyújt. A gázrugó sima és egyenletes felhúzást biztosít, a hang és vibrációmentes lövési ciklus pedig élvezetté tette a lövést. Lövésről lövésre ez volt az egyik legegyenletesebb puska a rugósok között.

hatsanb

Hatsan Big Bore Carnivore (.30)
Pontszám:74
Ár: $350

A török gyártmányú, .30-as Carnivore egy nehezen kezelhető puska. Ötvözi a pontosságot az erővel. De mivel a rugónak egy .30-as kaliberű lövedéket kell kilőnie, annyira merev, hogy csak nagy erőfeszítések árán lőhetünk vele egyenletesen. Az erősfelhúzás miatt ez a puska inkább az olyan vadászoknak ajánlott, akik egyszerre csak néhány lövést adnak le, és nem egésznap lövöldöznek. A nagy kaliberű Carnivore előtt a .25-ös volt a legnagyobb rugós kaliber.

spring

Sűrített levegős légpuskák
Ez a kategória képviseli a vadász légpuskák csúcsát. Ezek pontos, erőteljes többlövetű puskák, amik csendesek, kicsi a visszarúgásuk és drágák. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy speciális töltő felszerelésre is szükség van, ezek a puskák már egy befektetéssel érnek fel. De mihelyt elviszed az egyiket vadászni, észreveszed, hogy a teljesítmény és a lőhetőség megéri az árát.

brocockc

Brocock Compatto (.22)
Pontszám: 87
Ár: $1,000

Ez az angol puska tartalmazza az összes olyan elemet, ami kulcsfontosságú egy apróvad vadászathoz. Pontos, és könnyedén elérhetjük vele az 1,3 cm átmérőjű szórást 45 méteren. Rengeteg ereje van (38 Joule) a nagyobb kártevőkhöz, mint például a mormoták. Nagy lövésszám társul minden egyes 207 BAR-os töltéshez. Rendelkezik ezen kívül egy erős és megbízható kialakítású tárral, egy nagyszerű elsütőbillentyűvel, és egy innovatív félig „bulldog kölyök” stílussal, ami azt a kompakt méretet nyújtja, ami egy vadászathoz szükséges. Ez egy tiszta lövész.

airarmst

Airarms TDR (.22)
Pontszám: 79
Ár: $1,250

A TDR a Take Down Rifle (leszedő puska) rövidítése. Ez a puska már régóta megjelent az Egyesült Államokban, de mivel az gyengébb Angol piacra lett kifejlesztve, nálunk Amerikában nem volt túl vonzó. De egy új nagy erejű kialakításnak köszönhetően ez a kis puska 38 Joule energiával lövi ki a lövedékeket, így már egy igazi vadászpuska lett belőle. Ezt a TDR-t könnyedén belecsúsztathatjuk egy csomagba és bárhova elszállíthatjuk feltűnés mentesen. Ezen kívül ez volt az egyik leghalkabb puska a tesztünkben.

hatsang

Hatsan Gladius (.25)
Pontszám:78
Ár: $900

Ez az első „bulldog kölyök” kialakítás egy olyan cégtől, ami az utóbbi évtizedben sok érdekes puskát mutatott be. A Gladius egy súlyos csomag (4,6 kg), de erőteljes, rendkívül csendes, és számos kaliberben kapható .35-ig így vadászhatunk a mókustól a disznóig bármire. A puska sok sínnel rendelkezik, így sok kiegészítőt felszerelhetünk rá. És mivel a felhúzás az elsütőbillentyű előtt helyezkedik el, gyorsan megismételhető a lövés.

gamoc

Gamo Coyote Whisper Fusion
Pontszám: 78
Ár: $560

A Gamo a kevés nevek egyike, amit itt felismersz akkor is, ha még nem vagy légpuskás. A gyár erős rugós puskákat készít, amiket nagy áruházakban, vagy outletekben árulnak. Ez a Gamo PCP (a tesztelt puska .22-es volt) új a piacon és kiváló teljesítményt nyújt erő, pontosság és leadott lövés szempontjából, mindez egy csendes és ergonómikus csomagolásban. A leg említésre méltóbb az ár, ami jóval a legtöbb puska ára alatt van ebben az osztályban.

PCP

Nagy kaliberű PCP-k
Szóval már évek óta vadászol és új kihívást keresel. Próbálj ki egy nagy kaliberű légpuskát ragadozókra, disznókra, szarvasra és exotikus állatokra. Egyre több állam nyitja meg a szezont légpuskások számára, az ipar pedig egy egyre szélesebb puska választékkal válaszol erre.

americana

American Airarms Slayer (.357)
Pontszám:86
Ár: $2,400

Ez a könnyű súlyú .357 kaliberű „bulldog kölyök” puska pontos és erőteljes, és a kialakításának köszönhetően csendes és kompakt is. A Slayer kitűnik a 6 lövedék tárolására alkalmas tárral, a kiváló elsütőbillentyűvel és a nagyon jó ergonómiájával. Az ára a legtöbb lövész számára elérhetetlenné teszi, de ez egy olyan puska, amire bármely nagyvad és ragadozó vadász vágyakozhat.

aoab

AOA Bushbuck (.45)
Pontszám:83
Ár: $2,000

Az Airguns of Arizona a csúcsminőségű európai légpuskák importálásával lépett be a piacra. Azonban a Bushbuck egy .45-ös kaliberű, 813 Joule-os vadász gépezet, amit házon belül terveztek és a cég elképzelései szerint gyártottak. Ez egy nagy puska változtatható erő beállítással, így eldönthetjük az adott vadász, vagy lövész szituációban, hogy az erőt, vagy a lövés mennyiséget részesítjük előnyben.

quackenbusho

Quackenbush Outlaw (.457)
Pontszám:79
Ár: $750

Ez az eredeti nagy kaliberű légpuska és ez marad a mérce az új belépők számára. Az Outlaw egy egyszerű dupla-tolózáras kialakítást használ; az egyik hozzáférést biztosít a töltényűrhöz, a másik pedig felhúzó karként szolgál. Ez a puska akár 678 Joule energiát is képes leadni és 320 graines lövedékekkel afrikai kudukat is lőttem vele.

epoxb

Epox Badger (.40)
Pontszám: 78
Ár: $600

Régebben, ha egy olyan puskát akartál venni, ami az elsőrendű .40-es kaliberű Badger szintjén teljesít, akkor jelentős pénzösszegre kellett számítani. Ez az egylövetű 339 Joule-os puska nem csak olcsó, de nagyon pontos is, három lövésből egy lóhere alakot lőttem 68 méteren. Elég erős a disznó méretű vadak kilövéséhez, ezen kívül a sorozatok alatt az egyenletessége is nagyon jó.

airforcetex

Airforce Texan
Pontszám:78
Ár: $1,100

Az AirForce az első amerikai cég, ami sorozatban gyártott PCP-ket. Múlt évben adták ki ezt az innovatív és nagyon erős .45-ös kaliberű puskát. Ez az oldalkaros puska több, mint 678 Joule energiát termel, így az egyik legerősebb sorozatban gyártott légpuska a piacon, leteríthetünk vele nagyobb méretű szarvasokat, vagy más nagyvadakat. A gyár kibővíti a termék vonalat a .357 és .308-as kaliberrel, ezáltal egy nagyszerű légpuskát kínálva a prérifarkas vadászoknak.

big-bore

Új technológiák
Ide gyűjtöttük össze azokat a termékeket, amik sehova máshova nem passzolnak, de annyira innovatívak és érdekesek, hogy muszáj beszélni róluk.

benjamina

Benjamin Airbow
Ár: $800

Korábban ebben az évben az amerikai Crosman légpuska gyártó kiadta a Pioneer Airbow-t a Benjamin márkanevével. Ez egy olyan PCP, aminek a szabványos puskacsövét kicserélték egy kis átmérőjű csővel. Egy számszeríj lövedék suhan át a csövön, és a PCP technológiát alkalmazza, így a lövedék 540 Joule energiával és nagy pontossággal hagyja el a puskát.

airvent

Air Venturi Wing Shot (.50)
Ár: $749

Nevezzük ezt egy „lég sörétes puskának.” Újdonság az Air Venturitól az egyik legnagyobb légpuska kereskedőtől az országban, a Wing Shot egy PCP alapú .50-es kaliberű sörétes puska, ami 7-es és 8-as sörétekkel töltött sörétes töltény lő ki. Ez a puska egyenletes és viszonylag szűk szórásképet ad 25 méteren. Lőttem vele apróvadat és galambot szárnyon 25 méterről.

sigs

Sig Sauer MCX (.22)
Ár: $269

Ez a CO2 utánzat pontos és öröm vele lőni. Mivel utánozza egy eredeti MCX puska súlyát, kitűnően használhatjuk edzésre. Az ok, amiért belevettük a tesztbe az, hogy a SIG a közeljövőben vadász légpuskákat fog kiadni. Elég fontos tényező, ha egy nagy lőfegyvert gyártó áttér a légpuskákra is.

Hogyan tesztelünk.
A pontosság, erő és egyenletesség találkozik a lőhetőséggel.

A tesztünk lényege az volt, hogy meghatározzuk a puskák mennyiségi és minőségi képességeit. Figyelembe vettük a pontosságot és az erőt, amit a lövedék súlyából és a torkolati sebesség állapítottunk meg, ami Joule-ban volt kifejezve, ezen kívül megmértük a felhúzáshoz szükséges erőt és a zajszintet. Figyelembe vettünk szubjektív tényezőket is – lőhetőség, ergonómia és megbízhatóság – majd ezután megállapítottuk mindegyik modell értékét.

Mindegyik puskát egy pontosságra és energiára optimalizált lövedékkel hasonlítottuk össze, mindegyikkel egy állványról lőttünk, megmértük az öt lövésből álló sorozatok pontosságát, amiket 70 méterre lévő célpontokra adtunk le. A torkolati sebességet egy chronograph-fal mértük. Terepen lévő pozíciókból lőttünk azért, hogy vadász feltételeket teremtsünk.