Az Avenger tele van hasznos funkciókkal, kitűnő teljesítményt nyújt és vitathatatlanul a legjobb értékű vadász légpuska a piacon

Az Air Venturi Avenger viszonylag megfizethető anélkül, hogy áldozna a teljesítményből.

A komoly vadász légpuskák már népszerűbbek, mint régebben, de az egyik akadály az áruk volt. Ezt észre véve sok vállalat elkezdett PCP légpuskákat ajánlani egy pénztárca barátabb áron. Ennek a kedvezőbb árnak az egyik hátulütője, hogy azok a légpuskák kevés funkcióval ás alacsony teljesítménnyel rendelkeznek. Kivétel az olcsó légpuskáknál az Air Venturi Avenger, aminek sikerült alacsonyan tartani az árát és emellett megmaradt a teljesítménye és a bőséges funkciók. Ez a puska célozza meg ezt a rést a piacon, ami egy pénztárcabarát, ergonomikus, könnyű, jól beállítható és magas teljesítményű légpuska.

Műszaki adatok és tulajdonságok:

  • Kaliberek: .177, .22, és .25
  • Súly: 2,9 kg
  • Sebesség 1000 fps .22-es kalibernél
  • Puskacső hossza: 577 mm
  • Teljes hossz: 1085 mm
  • Tárkapacitás: 8 lövés .25 kalibernél, 10 lövás .22 kalibernél
  • Puska típusa: Oldalkaros
  • Lövés/töltés: 20
  • Ismétlő
  • Külsőleg beállítható regulátor

Air Venturi Avenger áttekintés

Az Air Venturi Avenger egy hagyományos sporter stílusú puska .22 vagy .25-ös kaliberben, ami 2,9 kg a szintetikus agyazással és 3,2 kg kemény fa agyazással. Az agyazás pisztoly markolat részén és az előagyon van némi mintázat és beépített szerelékkel rendelkezik. Több lehetőség is van a céltávcsövek felszerelésére, mivel a puska rendelkezik egy 11 mm-es galambfarok és weaver kombinált sínnel, amire rámegy a legtöbb szerelék. Van egy Picatinny sín rész is az előagy részen, a lámpák, bipodok vagy más alkatrészek számára.

Az Avenger szembetűnő része a külsőleg állítható regulátor. Ezen az áron még egy olyan puska megtalálása is lenyűgöző, ami rendelkezik egy beépített regulátorral. De egy olyan, ami ennyire jól átgondolt és amivel ennyire finomra lehet hangolni a teljesítményt, az még meglepőbb. Az optimális teljesítmény úgy érik el, hogy a regulátor párhuzamosan működik az állítható kakas rugóval a levegő áramlásának finomhangolásához egy specifikus lövedéknél vagy felhasználásnál. A regulátort 3000 PSI-ig lehet beállítani, a beállítást pedig a regulátor nyomás mérőjén lehet követni, ami a zárszerkezet jobboldalán található. A nyomást bármikor növelhetjük, de a puskát gáztalanítani kell a nyomás csökkentése előtt. Ezt a regulátor beállító mögött található gáztalanító csavarral tudjuk megtenni.

Az Avenger egy oldalkaros zárszerkezetet használ egy rövid töltő lökéssel, ami felhúzza a puskát és automatikusan használja a tárakat. Az oldalkar mérete tekintélyes, nagyon jó fogást biztosít, valamint gyorsan és könnyen használható. A puskához két tár van, további tárakat ésszerű áron lehet hozzá venni, és -tapasztalataim szerint – a kialakítás megbízható és tartós. Az elsütőszerkezet kétállású és állítható, és újonnan közepes ellenállású és jól működik.

Az Air Venturi Avenger 180 cc cső alatti levegő tartállyal rendelkezik, ami 300 BAR-ra (4350 psi) tölt fel, és csatlakozik a töltő tartályhoz egy gyorsan oldható illesztéssel. Van rajt egy menetes por kupak, ami fedi a gyorsan oldható illesztés csavar részét, amit nem használunk. Az általános illesztés a legpraktikusabb felület a puska és levegőtartály között, véleményem szerint.

Az állítható regulátor egyenletesen pontossá teszi az Avengert.

Miért nagy dolog az állítható regulátor

Ahogy az imént említettem, úgy hiszem, hogy a legjobb funkció ezen az Air Venturi puskán a regulátor, amit 3000 psi-ig állíthatunk és az állítható kakas rugóval finomhangolhatjuk. Ezzel a kakas rugó állítással növelhetjük az előnyomást és meghatározhatjuk a kakas gyorsulását. A hatása annak, hogy a kakas gyorsabban mozog, amikor megüti a szelepszárat az, hogy a szelep jobban ki fog nyílni és tovább nyitva marad.

Sok előnye van egy beállítható puskának. Például, ha a regulátor 2500 pis-re van állítva, akkor minden lövés olyan nyomáson lesz addig, amíg a tatály nyomása nem esik az alá. Ennek eredményeként a lövésről lövésre való egyenletesség drasztikusan javul egy regulátor nélküli puskához képest, aminek a nyomása minden rákövetkező lövésnél változik. Ezáltal finomhangolhatjuk a puskát egy bizonyos lövedékhez vagy egy különleges felhasználáshoz. A lövész döntheti el, hogy növelni akarja a lövések számát az energiát feláldozva, vagy fordítva. Ez a légpuskásoknál egyenlő a lőfegyveresek lőszereinek kézi töltésével.

Egy másik pont, amely elveszhet a töltőállomáshoz hozzáférő vagy saját „kompresszorral” rendelkező lövőknél az, hogy ha kézi pumpával kell megtölteni a fegyvert, akkor az alacsonyabb szabályozónyomás több lövést tesz lehetővé és kevesebb pumpálást igényel, bár csökkenti a csúcsteljesítményt.

Az író 16 lövésből álló csoportja 40 yardon és a sebességek egy 30 lövéses sorozatnál.

Air Venturi Avenger sebesség és pontosság

Egy kijelentéssel kezdeném, ezeket az eredményeket az én .25-ös kaliberű Avengeremmel értem el a saját egyedi beállításaimmal. Én adtam meg az előnyben részesített tulajdonságokat a teljesítmény, egyenletesség és lövésszám figyelembevételével, a Te eredményeid valószínűleg mások lesznek a beállításoktól függően. Ennek tudatában, vessünk egy pillantást az eredményeimre. Átlagosan 887 fps sebességet produkált harminc lövésen át a 25.39-grain JSB King Heavy Diabolo lövedékekkel, az Avengerem így kb. 61 Joule energiát produkált. A sorozat alatt csupán 19 fps szórás volt, ami egy kitűnő egyenletesség. Ezt tükrözi a pontosság, ami a fenti képen látható, ami egy 16 lövéses csoport 40 yardon.

A puska jól viselkedett a padon. A felhúzás és a tárhasználat simán ment, az elsütőbillentyű ellenállása kb. 900 g, és összességében eléggé kellemes lőni vele. A beépített borítású puskacső jól tompítja a hangot, ez a puska szomszédbarát és halk. A levegőhasználatot könnyedén ellenőrizhetjük a két nyomásjelzőn, az egyik a regulátoré a másik a levegő tartályé, amik könnyen olvasható helyen vannak.

Az író egy mókust céloz be az Avengerrel.

Az Avenger tesztelése terepen.

Az Air Venturi Avenger Dél-Kelet Texasban vadásztam nyulakra és Dél Dakotában prérikutyákra, mindkettőnél nagyobb távolságra kellett lőni. De azt is akartam látni, hogy a puska hogyan teljesít a korlátozottabb erdőkben és a spontán lövéseknél. Így elvittem magammal az Avenger otthon a mókus szezon alatt.

Számos mókusvadászaton használtam ezt a puskát és nagyon meg voltam elégedve a teljesítményével. Habár ez egy hosszabb puska, könnyű és jól kezelhető. Azt tapasztaltam, hogy gyorsan és kényelmesen vállhoz lehet emelni azoknál a spontán lövéseknél, de akkor is jól lőtt, amikor egy fának támasztva használtam.

A pontosság nagyon jó volt légpuska lövedékekkel és légpuska slug lőszerekkel is, az energia szintek pedig erős benyomást tettek az apróvadakra. Azonban, amikor nagy ritkán amikor elrontottam egy lövést, gyorsan ismételni tudtam úgy, hogy célon maradtam és leadtam a lövést. A viszonylag magas lövésszámmal egész hétvégén tudtam vadászni és elértem a limitemet anélkül, hogy újra kellett volna tölteni a tartályt. Mindent egybe véve az Avenger megtett mindent, amit elvárnék egy apróvad puskától.

Az író a terepen tölti meg az Avenger tartályát.

Amiben a legjobb az Avenger

Elmondhatjuk, hogy az Air Venturi Avenger többre képes, mint amit az ára sejtet. Szabályozható és minden szempontból funkciókban gazdag. A puska nagyon jól teljesít, pontos, erős és rugalmas, mivel optimalizálni lehet a használt lövedékhez vagy felhasználási területhez. A regulátor biztosítja a lövésről-lövésre való pontosságot, ami azt jelenti, hogy a sorozatok első és utolsó lövése között a lövedékek találati pont nem fog változni. A pontos elsütőbillentyű szintén állítható és sokat hozzátesz az Avenger belső pontosságához. A puska gyorsan és simán ismétel, a tárakat pedig megbízhatóan váltja.

Habár az Avengert egy tiszteletreméltó cél és padról alátámasztva lövő puskává lehetne alakítani, ez egy kiváló apróvad vadászpuska, különösen a .25-ös kaliberű változat. Ez egy olyan puska, ami belépő szint lehetne a PCP-nél, és ugyan klisének tűnhet, az Avenger egy olyan puska, amit nem fogsz kinőni akkor sem, ha további vadászpuskákkal bővíted a gyűjteményedet a jövőben.

Min lehetne javítani

Szóval az Air Venturi Avenger tökéletes? Nos, nem, vannak területek, ahol lehetne javítani – a szintetikus agyazásnál kezdve, ami egy kicsit vaskos és műanyagos érzetet kelt. Az üreges részeket hab spray-vel kitölthetitek, hogy stabilabb legyen, de megvehetitek az újabb változatot keményfa agyazással vagy vehettek egy keményfa agyazást, ha már rendelkeztek a szintetikus agyazású változattal.

Még egy félig üres félig teli pohár helyzet, hogy az Avenger nagyon magas nyomással telik meg (4,350 psi), ami egy szénszálas tartály kapacitásának felső határán van. Ez problémát jelenthet a puska maximális nyomáson tartásában. Másfelől biztosítja azt, hogy még ha 3000 psi-re állítod is a regulátort, akkor is jó lövésszámot kapsz egy töltéssel. Természetesen a regulátort lejjebb is lehet tekerni alacsonyabb nyomásra, és a puskát nem kell olyan magas nyomásra tölteni. Feladsz némi erőt, de még ha a regulátort 2000 psi nyomásra is állítod, ez egy megbízható puska lesz apróvadra, amit könnyebben feltölthetsz egy kézi pumpával.

Úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás egy kis AC/DC kompresszor vásárlása, amit egy egyedi puska töltésére készítettek egy nagy tartály töltése helyett. Így mindig fel tudod tölteni teljesen a puskát. Ezen készülékek ára csökken, és most már egy használható alternatíva több tartály vásárlása helyett.

Végső gondolatok

Úgy gondolom, hogy az Air Venturi Avenger az egyik legjobb értéket képviselő légpuska jelen pillanatban. $350 alatt kapsz egy regulátoros PCP légpuskát, ami ötvözi az erőt, pontosságot, egyenletességet és lőhetőséget egy csomagban és a lövész egyéni szükségletei szerint módosítható. A kialakítás, anyagok és az összeszerelés minősége nem csicsás, de ezzel egyidőben rendelkezik minden olyan funkcióval, amivel jól teljesít a terepen. A teljesítmény beállításának képességével az Avenger sokáig a használt puskáid között fog maradni.

J i m  C h a p m a n

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!