Mindenki ismeri az érzést, aki letette a jogosítványt, vagy elvégzett egy képzést. Tulajdonképpen most már mindent tudok, a vizsgán is átmentem, de egy kis izgulás még mindig van. Aki az első vadászaton nem akar hibázni, az jobban teszi, ha tapasztalt vadászokkal kel útra. Mert vadászni gyakorlással lehet megtanulni.

Írta: all4hunters // the.passionist

Sok elmélet és gyakorlás után jön a nagy vizsga. Miután átmentünk, először nagy az öröm. De mi van akkor, ha egyszer csak magunkra vagyunk utalva az oktató figyelme nélkül? Segítség nélkül is jó döntést fogok hozni? Itt néhányan bizony megremeghetnek.

 

Az őzbakvadászat kezdete sok vadász számára Sok fiatal vadásznak az első lehetőség az első vadászengedély kiváltása után, hogy vadászhasson. Itt sok frissen képzett vadász számára nagy előnyt jelent, ha az első vadat egy tapasztalt vadász kíséretében lőheti. Mert ez egy kis biztonságot és bizalmat ad nekik. Ebből az okból kifolyólag ment Max Busenius vagy más néven the.passionist és Julia Schmid a Jagd- und Schießzentrum Oberberg-től, valamint 2 volt vadász tanítványuk az első őzbakvadászatra a gyönyörű Brandenburgba.

the.passionist: Vadászni a gyakorlatban lehet megtanulni!

A rövid vadász szabadságunk fő célja az volt, hogy a két fiatal vadászt segítsük az első vad elejtésében. Hiszen ez minden vadász életében egy felejthetetlen élményt nyújt. Ezzel egy időben lehetőségünk volt GECO optikákat és RWS lőszereket kipróbálni.

 

A Neuruppin közelében lévő vadászterület a nagyon hosszú nyiladékokról és a nagylelkűen elhelyezett etetőhelyekről ismert. Ez természetesen nagy kihívás elé helyezte a fiatal vadászainkat. Pont a hosszú keskeny nyiladékoknál nagyon korlátozott az idő a vad becélzásához. Mozgást észlelünk és már az ösvényen is van a vad. A legtöbb helyen sűrű bükkös és tölgyes gyakran lehetetlenné tette a vad észlelését, hát még célbavételét azelőtt, mielőtt a nyiladékra lépett volna. Főleg a fiatal vadászoknak jelentenek az ilyen szituációk nagy felelőséget. Végül is nagy a különbség aközött, hogy egyedül ülünk a magaslesen a puskával, vagy csak mellette, tapasztalatokat gyűjteni. És főleg a helyes célbavétel a nehéz az őzvadaknál a gyakorlatban.

Fiatal vadászok profi ellátása: A vadászkirándulás célja az volt, hogy a két fiatal vadászt segítsük ez első vad elejtésében.

Az őzsuta májusi vadászatához tapasztalatra van szükség, de mindenekelőtt biztos célzásra. Az emlők megtekintése a legbiztosabb és egyetlen támpont, amiről 100%-osan biztos lehetünk, hogy egy őzsutáról vagy egy őzüszőről van szó. De más ismertetőjelek, mint például az összbenyomás és a fej is adhatnak fontos támpontot arról, hogy mivel van dolgunk. A kit fiatal vadász azonban megmutatta, hogy ez egy jó vadászkiképzés és vadászvizsgára való felkészítés után, kevés tapasztalattal is lehetséges.

Vadászüdvözlettel! A két fiatal vadász sikeresen teljesítette az első kilövést.

A biztos becélzás után egy reggeli lesvadászat folyamán tisztán leterítették az első vadat. Bizonyára nem minden fiatal vadásznak adatik meg az, hogy a vadásziskola után tapasztalt vadászokkal vagy akár a vadásziskolával menjenek vadászni. Ez a példa megmutatja azonban, hogy milyen jól működhet és milyen sok értelme van.

the.passionist: Mi a lényege a vadászatra való felkészülésnek…

Nagy szerepet játszanak természetesen a saját képességeink a fegyverrel – találati biztonság és kezelhetőség. Emiatt a lőtér látogatása nem csak a szezon kezdete előtt több mint ésszerű, hanem rendszeres időközönként.

 

Azt, hogy ennek ellenére milyen nehéz a sikeres vadászat, Julianak és nekem kellett megtapasztalnunk. Számos lesvadászat ellenére Julia csak az utolsó este kapott lehetőséget egy vad kilövésére. Számomra volt elég rálátás, azonban az utolsó reggelig nem volt jó lehetőségem…

A rendszeres gyakorlás fontos a tiszta lövéshez. A vadászterületen ezen kívül igazi tapasztalatokra is szükség van.

Az utolsó reggelen még 3:30-kor kierőszakoltam magam az ágyból. Miután kiértem a vadászterületre a fényképésszel a legjobb időben és eléggé hűvösben ültem egy nagyon hosszú nyiladékkal előttem, jó rálátással. A fárasztó hét után láthatóan ki voltunk merülve. Így történt az is, hogy egyszer-egyszer elbóbiskoltam. Amikor azonban kb. 700 méterre egy magányos nagy vaddisznó keresztezte jobbról balra a nyiladékot, azonnal felébredtem.

Julia Schmid, a Jagdschule NRW-Oberberg tulajdonosa a vadászattal nőtt fel. Vadászatot és fegyverjogot tanít, a lövésoktatást felügyeli és természetes szenvedélyes vadász is.

the.passionist: A Neuruppin-i őzbakvadászat élményei

Úgy terveztük, hogy 7:30-kor összecsomagolunk és hazamegyünk. Mivel 7:20-ig nem volt semmi mozgás, a disznót nem láttuk többet, lassan el akartuk kezdeni a csomagolást. Amikor azonban a fényképész mozgást észlelt a fenyőfák között előttünk, még egyszer izgalmassá vált a dolog.

Egy örökkévalósággal később egy gyenge őzbak lépett ki a nyiladékra előttünk. Egy gyors fütyülésnek köszönhetően ki tudtuk lőni. Az őzbakot jól találta el az RWS HIT .30-06 kaliberű lövedék és rövid menekülés után láttuk összeesni. Kb. 20 perc múlva elindultunk a lövés helyéhez. A kitűnő hátrahagyott nyomoknak köszönhetően könnyen megtaláltuk. Követtük a jól látható vérnyomot és nem egész 30 méter után megtaláltuk az őzbakot. Milyen tökéletes befejezése ez a közös őzbakvadászatunknak.

A kitűnő hátrahagyott nyomoknak köszönhetően könnyen megtaláltuk az őzbakot.

A nem éppen egyszerűen vadászható terület ellenére mindkét fiatal vadásznak lett sikerélménye. Ez biztos, hogy felejthetetlen vadászélmény lesz számukra, mivel megdolgoztak érte. És ha őszinték akarunk lenni: Hát nem sokkal szebb, ha az első vadért saját magunknak kell megdolgoznunk és nem azt mondják nekünk, hogy „Ott minden este áll egy őzbak a mezőn, azt kilőheted…”?!

Vadászüdvözlettel!

the.passionist

Vadászüdvözlettel! A Neuruppin-i őzbakvadászat nem csak a fiatal vadászoknak és Julia Schmid-nek volt egy felejthetetlen élmény, hanem a the.passionist-nek is.