Tudta, hogy amennyiben Spanyolországban vadászik, akkor felejthetetlen élményekben lesz része? Tudta, hogy vadászként megfizethető áron kőszálikecskét Ön is terítékre hozhat? Persze, hogy tudta. Azért én mégis összefoglalom mi minden várja a közép-európai vadászt az Ibériai félszigeten.

Októbertől májusig a hegyi vadászaté a főszerep, Spanyolországban 4 alfaja él (Gredos, Beceite-Tortosa, Sierra Nevada és Ronda) a kőszálikecskének a szarvuk formája is eltérő, 4 különböző régióban. Alapvetően hegyi vadászatról beszélünk, de ezen belül van, hogy 2000 méterig is felmegyünk (kb. 1200 méterről), és olyan is van, hogy tavasszal például alacsonyabban is vadászható. Az üzekedési időszak nagyjából novembertől december közepéig tart, talán ekkor a legszebb a vadászat. Reggeli után elindulunk a nagyon barátságos, kényelmes szállásunkról a hegyekbe. Miután elértük a megfelelő magasságot, gyalog megyünk tovább. Az időjárás nem mindig segít nekünk, de a helyi hivatásos vadászok nagyon értik a dolgukat és jól ismerik a kecskék viselkedését, mozgását, így nagyon ritka hogy 1-1,5 napon belül nem sikerül terítékre hozni a kívánt vadat, így a sikeres vadászat érdekében célszerű rábízni magunkat és követni útmutatásaikat. A vadászati programok 2-3 vadásznapból állnak főszezonban. Vadászterülettől függően a vadászat módja lehet autós cserkelés és miután megvan a kiszemelt kecske gyalog rácserkelnek, vagy csak gyalogos cserkelés, akkor viszont a jó kereső távcső nagyban segíthet nekünk.

A lőtávolság körülbelül 100-250 méter, általában van idő a megfelelő lövési pozíciót és feltámasztást megtalálni. Ha valaki igazi teljesítménytúrára vágyik az is megszervezhető.  A híresztelésekkel ellentétben nem olyan könnyű a kőszálit terítékre hozni. Személy szerint a déli vidékeket szeretem, alacsonyabbak a hegyek, nem olyan megerőltető a vadászat de a csodálatos táj és a tengerpart közelsége, na meg persze az andalúz vendégszeretet sem elhanyagolandó. A javasolt kaliberek: .300 Win., 7 mm Rem., 8 x 68 vagy hasonlóak.

A 4 régió teljesen más adottságú terület, egyik szebb mint a másik, a nagy hegyi vadászok között úgy oszlik meg, hogy van aki szerint a gredosi kecske a szebb és van aki szerint a beceite-i, nagyjából ez olyan mint hogy a Real Madrid a jobb csapat vagy a Barca. És meg is érkeztünk, nem egyszer szerveztük úgy a vadászok programjait, hogy egy-egy focimeccs zárta az utazást vagy Madridban, Valenciában vagy Barcelonaban. Bármelyik régiót is választja irodánk a családjáról is gondoskodik, ha nekik nincs kedvük hegyeket mászni.

De Mallorcát se felejtsük el, ahova viheti az egész családot, szebbnél szebb hotelek közül válogathat és nem mellesleg szép hegyi vadkecskét is vadászhat. A félszigeten 2 helyen vadásztatunk zergét: Cantabriaban és a Pireneusokban. Összefoglalván Önt is szeretettel várjuk a kísért spanyol útjainkon.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!