A puffer patron témánál megoszlanak a vélemények. Hasznosak-e és ha igen, akkor mik az előnyei? Véleményünk szerint fontosak, mert kímélik a fegyvert. A működés bemutatásához kaptunk egy 10-es csomag A-Zoom puffer patront .308 Win. kaliberben. Az A-Zoom az ismert Lyman vállalat egyik márkája.

Írta: Alexander Losert

A puffer patronok fegyverjogilag nem releváns tárgyak, de mégis ellátnak egy feladatot: A fegyver tisztítása vagy az átvizsgálások után az ütőszeget feszültségmentesíteni kell. Egy töltött fegyver esetében a töltény gyújtófeje fékezné le az ütőszeget. Üres töltényűrnél az ütőszeg hirtelen fékez le és ennek megfelelően van terhelve. Ezt elkerülhetjük a puffer patron használatával.

A fegyvert kímélhetjük a Lyman A-Zoom Blue puffer patronnal:

Ha viszont – például egy .308 Win. kaliberű vadászpuskában – egy A-Zoom puffer patron van, akkor az ütőszeget ugyanúgy lefékezi a műanyag betét, mint egy éles tölténynél a gyújtófej. Ezáltal kíméljük az anyagot és megnöveljük az ütőszeg élettartamát. Biztos vannak olyanok, akik azt mondják, hogy az ő fegyverükben még nem tört el egy ütőszeg sem, még több ezer száraz lövés után sem. Azonban egy ütőszeg nem egy megsemmisíthetetlen alkatrész és hát eltörhet – ezt senki sem cáfolhatja meg komolyan.

Az A-Zoom műanyagbetét által a gyújtófej helyett a puffer patron gondoskodik a kímélő, üres elsütésről.

A puffer patronok további előnye:

Az ütőszeg kímélése mellett vannak azonban további érvek, amik a puffer patronok mellett szólnak. Így begyakorolhatjuk a fegyver töltését anélkül, hogy éles töltényt kellene használnunk. Éppígy egy effektív szárazedzés (beleértve a valósághű ismétlést) és a fegyver biztonságos tárolását a fegyverszekrényben – a cső ellenőrzésénél előtérbe kerül a kék puffer patron.

Azonnal látható: A fegyveren beül azonnal felismerhető az A-Zoom puffer patron és egy éles lőszer közti különbség.

Nagy csomagolás: Az A-Zoom Blue puffer patronok egy nagy 10-es csomagban kaphatók.

Hogyan lehet felismerni a puffer patronokat és hol kaphatóak?

Attól függetlenül, hogy az A-Zoom puffer patronok méretben teljesen megegyeznek az eredeti éles lőszerekkel, teljes mértékben veszélytelenek. Mindenekelőtt a szín miatt teljesen kizárt, hogy összekeverjük őket. Az USA-ban gyártják őket, ezért kiváló anyagokból készülnek, a kivitelezés szintén minőségi. Ez növeli az élettartamot. Ezen kívül a puffer patronok olcsók: Az A-Zoom 10-es csomagja csak 29,95 Euroba kerül. Más kaliberek is rendelkezésre állnak. Mi minden esetre támogatjuk a puffer patronok alkalmazását.