Néha minden vadász elköveti ezeket a hibákat, ezért itt egy emlékeztető arról, hogy mit ne csinálj az idei szezon alatt

Idén ne ess áldozatul ezeknek a hibáknak.

Rengeteg történetet mesélnek a kempingekben arról, hogy mi és hogyan menekült el. Szeretjük azt gondolni, hogy az ilyen esetekben az a nagy agancsú szarvas járt túl az eszünkön, de saját tapasztalatból tudom, hogy a legtöbb esetben maga a vadász a hibás.

A legtöbb vadász, akit ismerek, a szezon első napja előtt valamilyen módon felkészíti a puskáját és többi felszerelését. De közülük vajon hányan szántak időt arra, hogy saját magukat is felkészítsék a vadászatra? Nem a fizikai állapotról beszélek – ami persze egy jó dolog – hanem a mentális állapotról, ami vitathatatlanul fontosabb és sajnos kevésbé veszik figyelembe.

Valószínűleg fel fogod ismerni a hibákat a listán. Talán már elkövettél néhányat a pillanat hevében – én bizonyára elkövettem – vagy egy barátodat láttad csődöt mondani egy mentális hullám miatt. Azonban egy kis gyakorlással elkerülheted ezeket a hibákat akkor, amikor eljön a pillanat, hogy te legyél a tábor hőse és ne a balfékje.

Hagyd a céltávcsövedet alacsony nagyításon amíg vadászol.

A céltávcső nagyításának feltekerése

Ez egy fontos hiba. Vadászok, főleg a kezdők, reflexszerűen tekerik fel a céltávcső nagyítását a maximumig. A logika az, hogy ha a kis nagyítás jó dolog, akkor a nagyobbnak még jobbnak kell lennie. Amikor több állat kerül a látómezőbe, akkor egy hamis pontossági érzetet ad, viszont ténylegesen a lövész semmilyen plusz pontosságot nem kap és sok mindent feláldozott a folyamat alatt.

Még nyílt terepen is 2.5X és 4X között hagyom a nagyítást. Ha magasabb nagyításra van szükségem egy távoli lövéshez, akkor arra mindig van idő, hogy feljebb tekerjem. Ezzel szemben, ha egy állat hirtelen feltűnne a közelben, akkor minél alacsonyabb a nagyítás, annál jobb.

Egy alacsonyabb nagyításnak nagyon sok előnye van. Egy, szélesebb a látómeződ, így az állatot könnyebben megtalálod a céltávcsővel. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megtalálod az állatot a lövés után, így láthatod, hogy hogy hol tudod összeszedni, vagy leadhatsz egy ismétlő lövést, ha szükséges.

Egy alacsony nagyítású céltávcsőnek nagyobb a kilépő pupillája is, amivel könnyebben rajta maradsz a célponton és előnyödre válhat az rossz fényviszonyoknál. Ezen kívül csökkenti a célkereszt érzékelt rángatózását, ami zavaró lehet a lövészek számára és rossz lövéshez vezethet.

Nem töltesz egyből újra

Ez egy alapvető hiba, amit sok vadász elkövet. A lövés után egyből leeresztik a puskát és a lövés irányába nézegetnek. Ez időpazarlás akkor, amikor minden másodperc számít, és megfosztja a vadászt a céltávcsőbe nézés nyújtotta előnytől.

Ehelyett inkább tartsd a puskát erősen a válladnál, nézz továbbra is a céltávcsőbe és a lövés után azonnal tölts újra.

Ezt a szokást könnyű elsajátítani. Helyezz el egy 20-30cm-es céltáblát 75-100 méterre és lőj rá kétszer egymás után. Határozottan tölts újra minden lövés után és tartsd elég erősen a puskát ahhoz, hogy ne csússzon le a válladról és az arcodat az agyazáson tudd tartani.

Még egy tanács, ami ide tartozik, hogy ha az állat lehetőséget ad egy második (vagy akár harmadik) lövésre – akkor lőj. A végső ballisztika trükkös dolog, és az első lövéses találatok, amik biztosnak tűnnek, elvesztett állatokhoz vezethetnek. Ez különösen igaz amikor egy állat összeesik, mintha lefejezték volna. Az olyan állatok, amik így reagálnak a találatra gyakran csak lebénultak. Ez egy utalás lehet arra, hogy a gerincvelő közelében érte a találat – egy pillanatnyi kiütés, ami fatális találatnak tűnhet, de valójában nem az. Láttam már, hogy egy srác elvesztett egy hatalmas öszvérszarvast, mert nem töltött újra a lövés után, és két sikertelen napot töltöttünk a sebesült bika keresésével.

Vedd figyelembe a lövészet alapjait, beleértve az elsütőbillentyű kezelést.

Elfelejted a lövészet alapjait

Ismered a mondást, „Az élet apró dolgai számítanak”? Nos, ez igaz a lövészetre is. A stabil lövő pozíció felvétele és a megfelelő levegő vétel, elsütőbillentyű kezelés és lövés végig követés a jó lövés alap építőelemei.

Mindezeknél a legjobb az otthoni száraz gyakorlás. Mint mindig, távolíts el minden lőszert abból a szobából, ahol a száraz lövést akarod gyakorolni és háromszor ellenőrizd a fegyvert vizuálisan és tapintással is, hogy meggyőződj róla, hogy üres. (A tapintással való ellenőrzés csak egy elegáns megfogalmazása annak, hogy dugd a kisujjadat a zárszerkezetbe és érezd, hogy a töltényűr üres.)

A jó légzés szabályozás azt jelenti, hogy kényelmesen és természetesen veszed a levegőt a lövés előtt; majd mielőtt meghúzod a ravaszt, kifújod a levegőt. Ezt az állapotot, amikor kiürítetted a tüdődet, természetes légző szünetnek hívják. Amikor elkezded, kb. 8 másodperced van, hogy meghúzd a ravaszt. Ha ennél tovább tartod vissza a lélegzetedet, akkor a látásélességed elkezd romlani, a testedben pedig apró izomrángásokat fogsz tapasztalni. Ha átlépted ezt a 8 másodperces határt, akkor vegyél párszor levegőt és kezd újra.

Az elsütőbillentyű kezelését könnyű leírni, de nehéz elsajátítani. Az elsütőujjad hegye legyen laposan, 90 fokban az elsütőbillentyűn a meghúzás alatt és egyenesen menjen hátra. Kerüld el, azt, hogy olyan nyomást gyakorolj az elsütőbillentyűre, ami azt oldalra nyomja. A legtöbb ember ezt nem veszi észre, de ha az elsütőbillentyűt a mutató- és hüvelykujjad közé szorítod és kicsit megmozgatod, akkor úgy lötyög, mint egy laza fog. Bármely oldalsó nyomás, amit az elsütőbillentyűre gyakorolsz lövés közben, meg fogja zavarni a belső szerkezetet és csökkenti a pontosságot.

A lövés végig követésénél csak végig nyomva kell tartanod az elsütőbillentyűt, a testednek pedig mozdulatlannak kell maradnia a lövés közben és után. Mikor van értelme megmozdulni? Amikor a céltávcsövön keresztül látod, hogy eltaláltad vagy elvétetted a célt vagy amikor a visszarúgás impulzusa befejeződött. Azután elveheted az ujjadat az elsütőbillentyűről és újratölthetsz. Azt kerüld el, hogy lekapod az ujjadat a ravaszról, egyből a lövés után. Ezt a hibát könnyen észreveheted, ha egy partnerrel lősz. Felváltva fókuszáljatok annak az elsütőujjára, aki éppen lő. Ha az ujj egyből leugrik az elsütőbillentyűről, akkor az a személy nem követi végig a lövést. Ez egy nagyszerű módszer arra is, hogy a rángásokat és más problémákat elemezzétek. A legrosszabb esetben olyat is láthatsz, hogy egy lövész becsukja a szemét, amikor lő. Ami, és ezt nem is kéne hangsúlyoznom, soha nem egy jó dolog. J o h n  B .  S n o w