Írta: VISIER Special

Körülbelül 30 napnyi tiszta mérési munka, 83 hangtompító 14 gyártótól hat országból és ehhez 5000-6000 lövés – ezt foglalja magába a VISIER tesztelők feladata ehhez a speciális cikkhez. Ebben a cikkben a vadászpuskákhoz való hangtompítókról olvashattok. A mozis klisékkel ellentétben a legtöbb hangtompítót a hosszúfegyver és golyóspuska szegmensben találjuk, ahol a követelmények nagyon különbözőek a vadász, rendőrségi vagy katonai területeken. Ebben a cikkben a különböző vadászmodellek felépítéséről, méreteiről és teljesítményéről olvashattok, ezek között megtalálható a Németországban kapható hét skandináv hangtompító gyártó aimSport, Ase Utra, A-Tec, Hausken, Schultz & Larsen és Stalon. Svájcot a B&T AG képviseli. Nem véletlenül származik a tesztelt készülékek nagy része Skandináviából: Norvégiában, Svédországban és Finnországban már sok éve engedélyezett a hangtompító használata vadászatnál, sőt valahol kötelező. Csak a Dánok engedélyezték 2013 után a hangtompítókat a sportos és vadászati gyakorló lövészethez a lőtéren. A vadászati engedélyezés következik majd.

A tesztelési körülmények:

Ebben a cikkben egy rövid áttekintést találhattok az egyes gyárakról, magyarázatot az egyes modellek felépítéséről, működéséről, valamint az előnyökről és a hátrányokról. Táblázatokat is készítettünk a tesztelési és mérési eredményekről. A könnyebb eligazodás érdekében egy színkód rendszert készítettünk, aminek az értelmezését megtalálhatjátok az összes táblázat alatt. A táblázat magja: Az „LCpeak” oszlop jelenti a hangszint csökkentést – ez mutatja az adott hangtompítási teljesítményt. Az értékek közvetlenül összehasonlíthatóak egymással, mivel a régi hangtompítókat ugyanazzal a fegyverrel, csőhosszal és lőszerrel használtuk. A hangszint csökkentés meghatározására szolgáló mérési folyamat az érvényes MIL STD 1474-D NATO eljárás szerint történt. Ez azt írja elő, hogy álló helyzetből végezzünk összehasonlító hangnyomásszint méréseket. Ehhez a fegyvernek és a hangtompító kilépő furatának 160 cm-rel a talaj felett kell lennie. Pontosan a torkolat magasságában 100 cm-rel balra mellette mérjük a beeső hangnyomást a Brüel & Kjaer cég mérőláncával. Ez a mérőeszköz egy 2250-es hangelemzőből és egy 1/4-Zoll-os 4930-as mikrofonból áll. Mérési szűrőként a tesztelők dB(C)-ben mértek. Ez a C-szűrő jobban alkalmas az impulzusszerű hangokhoz (tehát lövésekhez is), mint a gyakran használt A szűrő dB(A).

 

A vadász hangtompítókkal szembeni követelmények:

 

A legfontosabb a hangtompítási teljesítmény mellett a hossz, átmérő és súly. A méretek fontos szerepet játszanak, mivel befolyásolják a fegyver egyensúlyát és kezelhetőségét. A hangtompítók megnövelik a teljes hosszt. Az integrált hangtompítók kivételt képeznek, de ezeket ritkán látni vadászok kezében. A felcsavarható hangtompítóknak két típusa van, amik különbözően befolyásolják a teljes hosszúságot. Overbarrel (részben lefedi a puskacsövet) és nem overbarrel hangtompítók. Az overbarrel változatokat gyakrabban megtalálhatjuk a vadász hangtompítók között. Főleg akkor részesítik őket előnyben, ha az irányzék levehető a vadászpuskáról. További előnyök: Rövidebbek, mint az egyszerűen a csőre csavarható változatok: a felépítésük csökkenti az elhajlás veszélyét. Ezen kívül a vadászatnál fontos a lehető legkisebb első lövés effektus („First Round Popp”, FRP): Sok hangtompítónál az első lövésnél mérhetően nagyobb a hangszint, mint a további lövéseknél- Ennek magyarázata az első lövés előtt a hangtompítóban található levegő oxigéntartalma (20,9%). Ha a cső rövidsége miatt nem a puskacsőben, hanem csak a hangtompítóban fejeződik be az égés, akkor a még nem elégett porrészecskék ott átalakulhatnak és a gázmennyiséget megnövelhetik. A rá következő lövéseknél az égési gázok csökkentik az oxigéntartalmat, a hangszint csökken. Természetesen nem csak az oxigénnek kéne okoznia az FRP-t, hanem az olyan tényezők is, mint az égés vége, a hangtompító mérete és felépítése. Általános irányértékeket csak feltételesen lehet megadni, mivel legtöbbször a fegyver, hangtompító és lőszer rendszerből kell meghatározni. Ökölszabály: Az FRP nulla és kb. 6 dB-lel van a további lövések hangszintje felett, ritkán még többel is. PC, CH, RN, MSR

 

Három puska hangtompítóval (felülről): Steyr SSG 69 P1V Sniper Rifle .308 Winchester kaliberben, ami egy levehető köpenycsővel rendelkezik, torkolattűz tompítóval együtt. Ehelyett felszerelhető egy hangtompító is. Aztán egy Blaser R8 .30-06 Springfield kaliberben Blaser márkájú hangtompítóval, amit az A-Tec gyárt. Alul pedig egy B & T SHR 300 integrált hangtompítóval, .300 Whisper kaliberben.

 

aimSport Sveden AB

Az aimSport által gyártott aimZonic Compact és Predator modellek.

Az aimSport  céget 2011 Júniusában alapította Bertil Rydergren és Christer Svensson. Az első termék egy aimRest nevű lövés segítő volt, amit a lövő kéz megtámasztására terveztek. Rövid idővel ezután a Stockholmtól északra található Täbyben lévő svédek elkezdtek hangtompítókat gyártani, amiket a gyártó aimZonic-nak nevez.

Modellek:

Két változatot teszteltünk, az aimZonic Compactot és aimZonic Predatort. Mindkét modell összesen három részből áll. Az első rész egy tágulási kamrát tartalmaz és befedi a puskacsövet: tehát egy overbarrel hangtompító. A második rész egy alumíniumöntvényből készült, torpedó formájú, háromrészes betétet tartalmaz. A betéten belül több lemez található. A betét a hangtompító nyílásánál körkörösen feszül, továbbá radiálisan támaszkodik egy a második részben lévő gyűrűnek. Az első és második részt egy erősen ötvözött acélból készült masszív tárcsa köti össze. Az összekötés miatt két külső menet található a tárcsán. A tárcsa ezen kívül rendelkezik egy esztergált és mart toldalékkal. Ez a csőszáj menetet veszi fel. Ezen kívül a gázáramlást tovább benntartja az első tágulási kamrában a feszültség enyhítésével és visszaverődéssel, mielőtt a tárcsán lévő furaton keresztül a második tágulási kamrába áramlik. A második tágulási kamra egyébként a torpedóbetétet veszi fel.

Kialakításban az a különbség a Compact és a Predator között, hogy a második rész mérete nagyobb a Predatornál, ezért ezt a gyártó nagyobb kaliberekhez tervezte. Azonban mindkét modell használható egy speciális tárcsával, ami egy sima felcsavarható hangtompítóvá alakítja át, tehát csak a második résszel az overbarrel rész nélkül. A hangtompítási teljesítmény csökken a kisebb expandálási méret miatt. Az aimSport nagy szilárdságú alumíniumötvözeteket használ, a tárcsák ötvözött acélból készülnek. A hangtompítók teljesen szétszerelhetőek a sajtolt torpedóbetét kivételével. A jobb kezelhetőség érdekében a külső alumíniumrészeket gumival vonták be, ami a hangtompítónak egy kellemes kezelhetőséget és nagyon jó minőséget ad.

 

Az overbarrel hangtompító aimZonic Cyclone Predator szétszerelve.

 

Az aimZonic Triton 42 overbarrel hangtompító működése – a grafikák mutatják a lövedék és porgázok kilépését. Míg az utóbbit a hangtompítóban irányt vált, a lövedék elhagyja a hangtompítót.

 

A piacon újdonság a Triton, ami a Compact és a Predator továbbfejlesztése. A hangtompító szintén overbarrel hangtompítók hengeres külső kontúrral. Két változat kapható 42 és 50 mm-es külső átmérővel. A Tritonnál a gyártó teljes mértékben elhagyja az alumíniumöntvényből készült torpedóbetétet. Itt is három részből áll a hangtompító, ahol a króm-nikkel-acél középső tárcsa köti össze a két részt. Így ez is szétszerelhető. A triton alapjában véve két nagyon nagy tágulási kamrából áll. Az első részben – ami a hangtompító torkolatához közelebb található – a lövedéknek egy furatokkal perforált csövön kell átrepülnie. A furatok képzik a második tágulási kamrába való bejutást. Mivel a cső és a hangtompító torkolata között kicsi a távolság, a hangtompítási teljesítmény egy kicsit kisebb.

Ő az aimSport cég egyik alapítója: Bertil Rydergren.

 

Az aimZonic Triton 42 és Triton 50 méreteinek összehasonlítása.

 

Az aimZonic Triton szétszerelve: A képen az első és hátsó rész a hozzá tartozó összekötőelemmel.

Összegzés:

Az aimSport cég az alábbi kalibercsoportokban kínálja a hangtompítókat: 5,7 mm, 6,7 mm, 7,7 mm, 8,6 mm és 9,5 mm. A gyártó öt év garanciát ad a termékeire. A hangtompítási teljesítmény a középső és felső szinten helyezkedik el, a hangtompítók fogása a gumiborítás és a beépített anyagok miatt nagyon kiváló. Az aimSport hangtompító beszerezhetőek a szakkereskedelmekben.          PC, CH, RN, MSR

 

Ase Utra

 

A legismertebb finn hangtompító gyártó cég az Ase Utra, amit 1994-ben alapítottak. Jelenleg 10 dolgozója van a cégnek, ami Joensuu-ban található és hangtompítókat, torkolattűz tompítókat és csőszájfékeket gyártanak vadászathoz és hatóságoknak (legtöbbször katonaságnak).

Ase Utra hangtompítók (balról): SL7 (Cal. 30), SL6 (Cal. 9.3), SL5 (Cal. .25) és Jet-Z compact.

 

Modellek:

A golyóspuska és félautomata puska hangtompítók területén a finnek túlnyomórészt két modell szériát gyártanak: Jet-Z compact aszimmetrikus lemezelrendezéssel, valamint az SL széria. Utóbbi három változatban létezik, amik csak a hosszúságban és a lemezek számában különböznek. A nagyon komplex lemezgeometria, kamra a kamrában rendszer valamint gázelvezető csatornák miatt ezeket a hangtompítókat nem lehet hagyományosan marás vagy esztergálással előállítani. Ehelyett az Ase Utra az acélöntést alkalmazza elvesző mintával. Eközben az öntési eljárás alatt egy lemezpár készül. Ezután a párt a WIG hegesztési eljárással összekötik egy acélrúd szegmenssel. Az SL5 három, az SL6 négy és a legnagyobb a hangtompító szériából, az SL7 öt lemezpárral. Az SL modelleknél a lövész irányába mutató, tölcsér alakú kis lyuk bukócsővel valamint egy ellenkező irányba mutató és átmérőben szélesebb furat megszabott hengeres bukócsővel alkotnak egy lemezpárt. A két furat között egy gyűrű alakú tágulási kamra keletkezik. Az SL7-ben összesen tizenkét tágulási kamra és tizenkét szűk hely található lövedékáteresztő furatok formájában. A 40 mm külső átmérőjű, 5 mm-rel karcsúbb Jet-Z compact ellenben csak 4 lemez elemmel rendelkezik. Azért, hogy ennek ellenére lehetőleg magas hatékonyságot érjenek el, sokkal komplexebbek, mint az SL változatok: Az ütközőfelületek a lövési iránnyal kb. 35 fokos szögben vannak elrendezve. Ez gondoskodik az említett felhajtóerőkről, amik a gázáramlást megkeverik. Ezen kívül a dőlések a gázáramlást részben egy csatornarendszerbe kényszerítik, ami az ütközőfelület alatt egy kamrába torkollik. A kamra kiengedi a gáznyomást a lövéscsatornába és ezáltal egy zavaró sugárként funkcionál a lövedék után áramló gázok számára. Így a gázáramlás nem csak visszaverődik, hanem többször elterelődik. A belső elrendezését figyelembe véve a Jet-Z compact a piacon az egyik legköltségesebb és leginnovatívabb hangtompító. A csőre való rögzítést a hangtompító köpenycsövébe csavart vagy sajtolt menetes hüvely látja el. Mindkét változat egy részből áll és nem lehet szétszerelni. Mivel az Ase-Utra hangtompítók acélból készülnek és nincs mozgatható részük, ezért különösen masszívak és hosszú élettartamúak. Éppen ezért kitűnően alkalmazhatóak félautomata fegyverekhez gyors lövéssorozatokkal. Néhány hadsere és különleges egység még rohampuskákon is használja ezeket a hangtompítókat. Mindkét modellt könnyen és gyorsan fel lehet szerelni az elterjedt félautomata- és rohampuskákra a saját torkolattűz tompítónak köszönhetően.

Az Ase Utra-nál: WIG-hegesztés az SL5 gyártásánál, néhány Jet-Z compact a gyártás ezen lépése után.

 

Minden SL modellnél a köpenycső homokfúvott, rozsdamentes króm-nikkel-acélból készült. Az SL6 és SL7 változatok a Magnum kaliberhez is alkalmazhatóak. A Jet-Z compact Magnum szegmensen kívüli kaliberekhez készült változatainál egy mangán-foszfátozás veszi át a rozsda elleni védelmet. Ennek ellenére javasolt, hogy a Jet-Z rendszeresen védjük a korróziótól enyhe beolajozással.

Az ember, aki mögötte áll: Ase Utra tulajdonos és üzletvezető, Kari Hirvonen.

 

Az Ase Utra gyárépülete a Joensuu nevű finn településen.

Összegzés:

Az Ase Utra minden hangtompító modelljét a .223-tól .338 / 9,3 mm kaliberig kínálja – nagy előnyük a robusztus, tartósságra tervezett, félautomatáknál is használható felépítés, valamint egyes modelleknél a gyorscsatlakoztatás. A leírásban szereplő két modellen kívül az Ase Utra gyártja még a Dual rimfire kiskaliberű hangtompítót és a Dual-Fifty-t a .50 BMG kaliberhez. Az Ase-Utra hangtompító a szakkereskedésekben kaphatóak. PC, CH, RN, MSR

 

A-Tec

 

A-Tec hangtompítók (balról): CTM-4, Maxim, CMM-4 Alu, TMM-4 és Carbon.

 

Az A-Tec üzemek a legismertebb skandináv hangtompító gyártókhoz tartoznak. A cég sok modellt tervez és gyárt Sonban, Délnorvégiában .22 – .375 kaliberig; a növekvő, külföldről is érkező érdeklődés miatt 2011-ben bővítették a gépparkukat. A vevőkörükbe vadászok és sportlövészek tartoznak.

Modellek és felépítésük:

Az A-Tec úgynevezett szegmens-hangtompítókat készít. Az alábbi részekből állnak: egy overbarrel tágulási kamra beépített csőszájfékkel és menettel a csőre való felszereléshez, valamint négy – hat ezzel összecsavart szegmenssel. A felépítés előnye: Az egyes sérült vagy kilőtt szegmenseket kicserélhetjük, ezen kívül a hangtompító hosszát is változtathatjuk az egyes szegmensek fel- vagy leszerelésével. A csőszáj felé ütközőfelület van a szegmenseken, ami a porgázokat visszaveri. Az átmenőfuratban a lövedék számára található egy úgynevezett bukócső, aminek az a feladata, hogy elválassza a gázáramlatot a lövedéktől. Ennek a ütközőfelületnek a hátulján a következő szegmens ütközőfelületéig egy tágulási kamra van. Ennek megfelelő felépítéssel rendelkeznek a CTM-4, TMM-4 és CMM-4 modellek. Azonban a CMM-4-et közvetlenül a csőre kell csavarni anélkül, hogy ezt részben körülvenné, mint az overbarrel változatok. A hangtompító megnevezésében található szám a szegmensek számát jelzi, amiknek a súlya 34-43 g. Az említett modellek főként hosszban és átmérőben különböznek. Az A-Tec Maxim-nál egy overbarrel változatról van szó; összesen hat szegmenssel rendelkezik. Ezeknek a felépítése azonban különbözik a CMM, CTM és TMM-től. A csonka kúppal rendelkező alumíniumlemezek szolgáltak ütközőfelületként, ez a megoldás rövid szegmenseket tesz lehetővé. Az összes említett hangtompító magas szilárdságú alumíniumötvözetből készült, a kemény eloxálások gondoskodnak a kopás mentesebb felületekről. A csavarral rögzített, ragasztott csőszájféken kívül az összes modell teljesen szétszerelhető. Az egyes szegmensek között egy O-gyűrű van tömítésként.

Az A-Tec Maxim szétszerelve – a kép mutatja, hogy a cég hangtompítóit miért nevezik szegmens hangtompítóknak.

 

Az A-Tec CTM-4 metszete mutatja az átmenő furat körül lévő „bukócsövet”. A feladata, hogy leválassza a gázáramlatot a lövedékről.

 

Az A-Tec Carbon 03 valamint a teszteléséhez használt .30-06 lőszerek (RWS Evolution 184 Grains).

 

Új utak:

Időközben az A-Tec már a nagyon szilárd és könnyű karbonból is gyárt hangtompítókat. Az overbarrel elv alapján tervezett Carbon 01, 02 és 03 modellek a hosszúságban különböznek. A csővel való csatlakozást a fent leírt csőszájfék végzi el. A gázok megkeverése és átirányítása számos lemezzel történik. A köpenycső ezeknél a modelleknél egy szénszál-gyanta keverékből készül. A szénszál megkötésére szolgáló viasz feloldódásának elkerülésére a köpenycsövön egy úgynevezett indexmatrica található. Túlmelegedésnél elvileg elszíneződik – a teszteknél azonban ez nem működött. Ezen kívül a gyártó éppen egy új ovarbarrel szériát készít elő. A belső felépítés hasonlít a Carbon szériáéra, itt is alumíniumból készült a köpenycső. Az újak neve MilliHertz, Hertz és MegaHertz, az átmérőjük 39,5 mm, 49,5 mm illetve 64 mm. A gyártó különböző hosszúságokban kínálja majd őket.

Az itt – részben szétszerelt – TMM-4 (b.) und CTM-4 (j.) modellek is a szegmens hangtompítók családjába tartoznak.

 

Összegzés:

Az A-Tec hangtompítók jó – nagyon jó hangtompítási teljesítményt érnek el. Árban a középmezőnyben helyezkednek el, csak a szénszálas modellek érik el legalább az 500-600 Eurot. Mivel a nem Carbon modellek szétszerelhetőek, a karbantartás és az ápolás egyszerű. Az A-Tec hangtompító kaphatóak a szakkereskedésekben.             PC, CH, RN, MSR

 

B&T AG

 

A svájci Thunban elhelyezkedő B&T AG cég inkább a rendőrségi, katonai és különleges alakulatok köreiben ismert, mint a vadászoknál. Ezen akarnak változtatni a svájciak a kimondottan civil piacra tervezett Tiger hangtompítóval. A B&T a rövid és hosszú fegyverekhez készített hangtompítókon kívül gyárt még pisztolykarabélyokat, precíziós puskákat és gránátpisztolyokat. Ehhez jönnek még az olyan különböző tartozékok, mint a taktikai markolatok, hüvely felfogó zsákok vagy Picatinny sínek.

A Tiger széria hangtompítói (balról): Tiger Small (maximum 6,5 mm), Tiger Medium (maximum 8 mm) és Tiger Large (maximum 9,3 mm).

 

Modellek és felépítésük:

A „Tiger” névre keresztelt hangtompítókat Small, Medium és Large méretben gyártja a svájci vállalat. A felépítés mindhárom modellnél egyforma: A matt fekete eloxált köpenycső egy nagy szilárdságú alumíniumötvözetből készült. A hosszúság és teljes tömeg különbözik: 157,198 vagy 221 mm illetve 288, 350 vagy 388 g. A hangtompítók nem overbarrel típusok, a saját hosszúságukkal hosszabbítják meg a fegyvert a 13 mm hosszú csőmenetet leszámítva. Belül található egy tágulási kamra, amiben a gázokból egyből kimegy a feszültség, miután elhagyták a csőszájat. A kamra mindhárom modellnél ugyanakkora. Ezek mögé a gyártó úgynevezett kúplemezeket szerelt egy nagy szilárdságú magnézium és cinktartalmú alumíniumötvözetből. A Small változat kettő, a Medium változat három a Large változat négy kúplemezzel rendelkezik. A csőszájra való rögzítéshez a B&T egy acél adaptert csavar az alumíniumházba. Ennek belsejében található a menet a csőbe való szereléshez. Általában a gyártó az adaptert összeragasztja a hangtompító házával. Vevői igény szerint elmarad a csavarbiztosítás, így az adapter cserélhető. A B&T minden elterjedt metrikus finommenettel M13x1-tól M20x1-ig és az 1/2×20 és 1/2×28 colos menettel kínálja az adaptert. A svájciak a Small változatot .17 – 6,0 mm, a Mediumot 6,5 mm – 8,0 mm és a Large változatot 8,2 mm – 9,3 mm kaliberig gyártják. A maximális lövedék átmérő ezt az értéket maximum 0,2 mm-rel lépheti át. Minden változat alkalmas Magnum lőszerhez. A hangtompító szájánál lévő kupakon van még egy 5 mm-es csődarab öt db. 72 fokban elosztott ferde furattal. Ezek egyfajta tűztompítóként szolgálnak arra az esetre, ha a nagyon rövid csöveknél vagy nagyon erős lőszereknél a hangtompító szájánál tűz keletkezne.

Tipikus a Tiger-nél a cserélhető menetes betét – itt egy M14x1 finommenetes van beszerelve, a másik képen egy M17x1 betét.

A B&T Tiger hangtompító a torkolat irányából nézve: Egy hosszabbítás öt radiális furattal.

 

A felvétel mutatja, ahogy egy Tiger-nél a porgázok csillag alakban oszlanak el a kilépő nyílásnál.

 

A B&T cég épülete a svájci Thun városban.

 

Összegzés:

A tesztelt B&T hangtompítók az alacsony méreteik és súlyuk ellenére jó hangtompítási teljesítményeket értek el. Ezen kívül a svájciak árban az alsó középmezőnyben vannak. A B&T hangtompítók a szakkereskedésekben kaphatóak.  PC, CH, RN, MSR

 

Hausken Lyddemper AS

 

A családi Hausken Lyddemper AS cég székhelye a Norvég nyugati partján található Aksdal-ban található. 1992-ben kezdtek a norvégek hangtompító prototípusokat gyártani, egy évvel később kezdték gyártani az első modellt, a „Hausken Standard SD 228” hangtompítót. A hosszúság és átmérő változtatásával a Hausken jelenleg több mint 30 változatot gyárt. A vállalat kizárólag Norvégiában gyárt és csak vadászati célokra.

Hausken Lyddemper AS hangtompítók (balról): Jakt JD 151, Jakt JD184, Jakt JD224 és WD Magnum. Az összes köpenycsövén megtalálható a modell- ás szériaszám, az ország ahol gyártották, a kaliberadatok és az adott cső finommenet méretei, ezeknél a példányoknál mindig M14x1.

 

Modellek:

Az összes tesztelt Hausken hangtompító felépítése egyforma. Az összesnél overbarrel hangtompítóról van szó – egyedül az SK Magnum a kivétel. A hangtompító teljes hosszától függetlenül az overbarrel felépítés miatt a szerelt hossz 75 mm-rel csökken. A hangtompítók teljes hossza kivitelezéstől függően 151, 184 és 224 mm a vadászati kaliberektől függően. Lehetségesek azonban további hosszúságok is mint a Whisper modellnél a 228-től 506 mm-ig. Éppígy modellenként változó a külső átmérő 35 és 70 mm között. A magnum kaliberhez gyártott modellek a Magnum jelölést vagy JM rövidítést kapták.

A Hausken hangtompítók belseje egy részből áll és alumíniumból készült, felismerhető a karakterisztikus oldalsó furatairól és a hűtőbordaszerű „beszúrásokról”. Ennyit az elvről, ami a hangtompító nagysága és a kaliber szerint határozottan változtatható.

 

Felépítés:

A Hausken hangtompítók összesen öt részből állnak: a köpenycső, a menetes hüvely, két O-gyűrű valamint a belső rész. Az egyrészes belső felépítést forgó-maró automatákon készítik egy masszív alumíniumtengelyből. Az első részt a becsavart menetes hüvely magasságától egyfajta „lyukfékként” alakították ki. Ezen a furatok feladata, hogy a csőszájnál kitáguló gázáramlat egy részét radiálisan eltereljék. A belső rész teljes hosszának kb. 40 %-a esik az első tágulási kamrára a JD224 modellnél. A rövidebb modelleknél mint a JD184 és JD151 ez a rész megnő, mivel az első tágulási kamra minden modellnél egyforma hosszú. A tágulási kamra előtt a belső rész úgynevezett beszúrásokkal rendelkezik, amik úgy néznek ki mint a hűtőbordák. Ezzel a gyártási lépéssel új, de kisebb tágulási kamrák keletkeznek. A hangtompító hossza így a beszúrások számával csökken. A 224 mm hosszú JD 224-nél tizenegy van, így adódik egy nagy és tizenegy kis tágulási kamra. A JD 151 rövid modellnél ellenben négy beszúrás van, az első tágulási kamra mérete és formája változatlan marad. 60 fokos radiális furatok kötik össze a lövedék átrepüléséhez szükséges furatot és az egyes tágulási kamrákat. A belső részre a gyártó egy köpenycsövet csavar rá. Ennek a belső átmérője egy kicsit nagyobb, mint az egyes tágulási kamrák között álló elválasztó falak külső átmérője. Így az áramló gáz nem csak a lövedékfuratban terjed szét, hanem az egyes tágulási kamrákban is. A belső részhez képest túlméretezett köpenycső tömítését egy-egy a végeken elhelyezett O-gyűrű látja el. Ez ugyan nem hangzik valami bizalomkeltően, de a gyakorlat mutatja: A gyűrűk abszolút tömítenek. Kalibertől függően a köpenycső vagy eloxált alumíniumból vagy titánból készül. A nagyobb modellek, mint a JD184 és JD224 különböző eloxált színekben is kaphatóak. A Norvégok a hangtompítókat modelltől függően az alábbi kaliberekben kínálják: .22/.223-tól .375-ig. Érdeklődés esetén lehetséges nagyobb kaliber, hossz vagy átmérő. Menetként a szabványos metrikus és colos csatlakozások állnak rendelkezésre.

A Hausken JM184 .300 WinMag kaliberekhez egy színesen eloxált köpenycsővel – ez egy kellemes változatosság a hangtompítók világában, ahol legtöbbször a világosszürke és a fekete között vannak a színek.

Petter Hausken üzletvezető

 

Összegzés:

A Hausken termékek a még közepes méretükkel nagyon jó hangtompítási teljesítményeket érnek el. A készülékek nagyon könnyűek és árban a középmezőnyben helyezkednek el. A Hausken hangtompítók kaphatóak a szakkereskedésekben. Egyes kereskedőknél kaphatóak vastagabb falú hangtompítók, amik Magnum kaliberekhez is alkalmasak. PC, CH, RN, MSR

 

Schultz & Larsen

 

Lehetőségünk volt tesztelni a Schultz & Larsen (S& L) hangtompítóit is. Ez a dán cég Rask Molle-ban található és 1889 óta gyártanak fegyvereket manapság mindenekelőtt nemes vadász- és sportpuskákat.

Schultz & Larsen hangtompítók (balról): Superdome44 (maximum 7 mm), Thunderdome 54 (maximum 7 mm), Superdome44 (maximum 8 mm), Thunderdome 54 (maximum 8 mm), Superdome44 (maximum 9,5 mm) és Thunderdome 54 (maximum 9,5 mm). A Superdome és Thunderdome modelleknél a számok a köpenycső átmérőjét jelzik: 44 illetve 54 mm.

 

Modellek és felépítés:

A tesztelők a Superdome44 és Thunderdome54 modelleket tesztelték, mindkettőt három kalibercsoportban. Mindkét modell az tágulás és visszaverődés elven működik, felépítésük moduláris és szétszerelhetőek. Az átmérőjük különbözik – azt, hogy hány mm, elárulják a számok a modell megnevezésben. A hosszúság és a felépítés azonos. Az S&L hangtompítók 225 mm-es teljes hosszúságnál csak 123 mm-rel hosszabbítják meg a puskát; kb. 100 mm tehát hátranyúlik a cső fölé. Tehát a készülékek az overbarrel kategóriába tartoznak. A szegmenses felépítésnek köszönhetően az egyes modulok szétszerelhetőek a tisztításhoz és karbantartáshoz. A sérült vagy kilőtt szegmenseket a tulaj kicserélheti.

Schultz & Larsen Superdome44 (maximum 9,5 mm) egy cserecső előtt 9,3×62 mm kaliberben. A Schultz & Larsen hangtompítók az overbarrel kategóriába tartoznak.

 

Mindegyik hangtompító kilenc elemből áll. A leghosszabb szegmenset a beépített lyukfék alkotja, ami egyben az első nagy tágulási kamra, ez a csövet 102 mm hosszon veszi körül. Ez előtt található egy második, majdnem 40 mm hosszú tágulási kamra. Ennek a szegmensnek kell kibírnia a legnagyobb terhelést, mivel ez veszi fel a teljes, lyukfék által elterelt gáznyomást. Végül hat lapos tágulási kamra következik, mindegyik közepén található egy sajtolt nyílás a lövedék átrepüléséhez. Ezeket a nyílásokat úgy alakították ki, hogy a lövedék után áramló gázokat lehetőleg sokáig visszatartsák a kamrákban és így csökkentse a sebességüket. A tesztelt modelleknél a 7 mm maximális kalibernél a nyílások furatátmérője 8,5 mm a maximum 8 mm kaliberű modelleknél 9,5 mm. A maximum 9,5 mm-es változatoknál a lyuk átmérője 11 mm. A tubus és az egyes szegmensek egy fekete eloxált, nagyszilárdságú alumíniumötvözetből készültek. A gyártó központosan sajtol össze egy vékony acéllemezből mélyhúzott, kúpalakú nyílást az egyes szegmensekkel a lövedék áthaladásához. A nyílás anyaga egy magas króm- és nikkeltartalmú korrózióálló acél. Egy nem ennyire magas ötvözésű acélt munkál meg a gyártó a lyukfékekhez.

 Ahogy a képek mutatják, a Schultz & Larsen a gázkeveréshez egy a hangtompítóba épített csőszájféket használ. A szegmensek fekete eloxált, a gyár szerint nagy szilárdságú alumíniumból készülnek, ezekben található egy acéllemezből mélyhúzott, kúpalakú nyílás a lövedék áthaladásához.

 

Összegzés:

A tesztelt S&L hangtompítók is jó hangtompítási teljesítményeket értek el, a Thunderdome54 nagyon jót. A Superdome ára 270 Euro a Thunderdome ára pedig 340 Euro, így az alsó ill. középső árkategóriában helyezkednek el. A szétszerelhetőség megkönnyíti a tisztítást és lehetővé teszi a sérült részek problémamentes cseréjét. A Superdome- és Thunderdome modellek kaphatóak a szakkereskedésekben. PC, CH, RN, MSR

 

Stalons Svarv & Svets AB

 

A Stalons Svarv & Svets AB vállalat az észak Svédországban elhelyezkedő Malgomaj-ban található és jelenleg 8 dolgozót foglalkoztat. Az 1989-ben alapított cég túlnyomórészt vadász- és sportpuskákhoz gyárt hangtompítókat.

Stalons Svarv & Svets AB hangtompítók: Stalon Compact (keskenyebb) és Stalon Whisper (vastagabb) a 8,0mm – 9,3 mm-es lövedék átmérőjű kaliberekhez (balra, balról a 2.), .375 (középen) valamint 6-7,62 mm-ig (jobbról a 2., jobbra).

 

Modellek és felépítés:

Ebben a speciális tesztben a tesztelők a Stalon Compact, Stalon Whisper és Stalon Whisper Magnum modelleket próbálták ki különböző kaliberekben. Az összes Stalon hangtompító overbarrel típusú. A Compact, Whisper és Whisper Magnum modellek külsőleg a köpenycső átmérőjében különböznek. Ez a Compact modelleknél 40 mm a Whisper modelleknél pedig 50 mm. A hátsó rész hossza a Compact-nál 110 mm, a Whisper hangtompítóknál 135 mm illetve 185 mm.

 

Az összes Stalon modell felépítése két részből áll. A csövet körülvevő rész alkotja az első tágulási kamrát és mindegyik modellnél a mérete a hangtompító teljes hosszának kb. a fele. Eltekintve a menettől ezen rész felépítése minden változatnál egyforma, mivel a lövedéknek nem kell áthaladnia lemezeken. Egy a hátsó részbe vágott finommenet köti össze a két részt. A hosszú overbarrel rész miatt a Stalon hangtompítók kevésbé hosszabbítják meg a fegyvert, mint a hasonló overbarrel konstrukciók pl. az A-Tec-től. Változattól függően az első rész egy nagy tágulási kamrán kívül további, szorosan egymás mellett lévő tágulási helyeket. A hangtompítási teljesítmény javításához az első részt kicserélhetjük egy hosszabbra. Ez a cserélhető első rész a Compact-nál gyárilag 110 mm, a meghosszabbított 142 mm. A Whispernél ez 120 mm és 170 mm. A Whisper .30-06 Springfield kalibernél a 120 mm-es első rész 170 mm-re való cseréje egy 4,3 dB(C)-es hangtompítási teljesítményjavulást eredményezett. Csak az első rész kaliberfüggő. Ezért ugyanolyan csőmenetnél vehetünk egy hátsó kamrát különböző fegyverekhez és kaliberekhez és különböző első kamrákat, hogy így több kalibert fedjünk le. A termékek teljes mértékben eloxált alumíniumból készültek, a menetes hüvely pedig – amivel a csőre csavarjuk – acélból.

Összeszerelve ez így néz ki (balról): Stalon Compact (rövid első rész), Whisper (rövid első rész), Whisper (hosszú első rész).

 

A két felvételen szétszerelt Stalon hangtompítók láthatóak (balról): Egy Whisper hátsó része, az alap első rész és a hosszú első rész.

 

Stalon Compact (balra) összehasonlításképpen egy Stalon Whisper-rel. Az összes Stalon Overbarrel típusú hangtompító.

 

Összegzés:

Az első rész kicserélésével a hátsó kamrát több fegyverrel használhatjuk, amiknek egyforma a menete. Az összes tesztelt modell könnyű és jó hangtompítási teljesítményt produkált. Az árak a felső középmezőnyben mozognak. A Stalon hangtompítók kaphatóak a szakkereskedésekben.        PC, CH, RN, MSR