Renato Brodar a fegyverek iránti érdeklődése által talált rá a vadászatra: A lövészet egy hobbi a vadászat pedig az életstílus kérdése Szlovéniában. Renato szenvedélye a zergevadászat a hegyekben. Ő megbízhatóan lő nagy távolságokon és figyelembe veszi ehhez a kemény feltételeket és nagy kihívásokat – de persze a zsákmány esélyét is. És most jó szórakozást az álom vadászatról szóló cikkünkhöz – a zergevadászat Szlovéniában.

Írta: Linda Mellor

Ezúttal az álom vadászat a szlovén hegyekbe kalauzol minket zergevadászatra.

Renato Brodar Slovenske Konjice-ben él (Štajerska régió) a Pohorje hegység közelében. A legszívesebben a hegyekbe megy zergére vadászni. Amikor megismertük, azt mondta lelkesen: „Szeretem a cserkelést, a kilátást és az eltöltött időt a békés és hatalmas hegyekben. Valamikor csak a terület miatt vadászunk. Szívesen lövök nagyobb távolságokra is. A zergét ki kell érdemelni. Ez tetszik nekem. Pohorje dombságain lehet zergét lőni, elhúzni 50 métert a kocsihoz és hazavinni. A hegyekben a vállunkon kell lecipelni és ez eltarthat akár egy egész napig is.”

Slovénia, a tökéletes vadászterület – egyébként miért?

Szlovénia egy kis ország. Három óra alatt át lehet kocsikázni rajta. A táj zöld a dombokat pedig erdők fedik. A nyár meleg, az ősz színekben pompázik a tél pedig havas. Slovenske Konjice egy kis város a Pohorje hegység lábánál (a legmagasabb csúcs 1.543 m). A Júliai-Alpok, a Karavankák és a Kamniki-Alpok (Szlovénia legmagasabb hegysége a Triglav, 2.864 m) 100 km-re vannak Slovenske Konjice-től. Röviden: A természet ideális feltételeket kínál a vadaknak!

Az őzvadak egész Szlovéniában előfordulnak; a Pohorje hegység erdőiben van szarvas és sok vaddisznó. A körülöttük lévő völgyekben vadászhatunk fácánra, nyúlra és rókára, egy kicsit kijjebb muflonokat is találni. A zergék is az erdőben élnek, de Renato szívesebben vadássza őket a hegységben. Ott csordákban vannak. A durva terep a vadászatot egy nagy kihívássá teszi és egy igazi élménnyé. Kevés a fedezék az állatok pedig hamar észlelik a mozgásokat és a szagokat. Szlovéniában a zerge vadászszezon Augusztus 1.-től December 31.-ig tart.

Szlovéniában a természet ideális feltételeket kínál a vadaknak. A durva hegység egy igazi kihívássá teszi a zergevadászatot.

Vadászszenvedély – amiért a vadászat egy életstílus Renato számára!

A szenvedélyes vadászok egészen különleges kortársak. Megkérdeztük Renatot, hogy minek a hatására lett vadász és, hogy számára miben rejlik a szenvedély. Azt mondta: „Az ember szőröstül-bőröstül vadász. Befolyásolja a nyaralási célt, a ruházat és autó kiválasztását és a szabadidő alakítását. Lehet, hogy ezért egy életstílus a vadászat: Mert az egész életre vonatkozik. Minél többet megismerünk, megélünk és tanulunk a vadászatból, annál közelebb kerülünk hozzá. ÉS talán egy nap azt tapasztaljuk, hogy: Ez vagyok én.”

Renato Brodar a vadászaton a Gradiška Tura-n (Nanos).

Vadászüdvözlettel. Egy zerge a Pohorje hegységben.

Renato kedven területe Szlovéniában…

Ahhoz, hogy eljusson egy tájhoz, ahol hegységek vannak, amit Renato szeret, 100 km-t vagy többet utazik zergevadászatra a Karavankákhoz, a Kamniki-Alpokhoz, a Júliai-Alpokhoz (ott a kedven csúcsa a Jalovec) vagy a Nanoshoz. Novemberben és Decemberben havas – nem probléma Renatonak. Az autót lent hagyja a völgyben és felmegy egy vadászkunyhóba a hegyekbe. Ott marad szürkületig.

És így néz ki Renato tökéletes vadásznapja: „A napot egy kávéval és egy kis reggelivel kezdjük. Majd vállra vesszük a felszerelést és kezdődhet a kaland! Egész nap vándorolni (valamikor az egész hétvégén), vadat keresni és megfigyelni, megjósolni az időjárást, folyókon átkelni, nyomokat követni, a megfelelő vadat kiválasztani és aztán – ha minden terv szerint megy és egy kis szerencsénk is van – lőni. Ez a vadászat első fele. A másik fel arról szól, hogy a zsákmánnyal megint lejussunk a völgybe. Ebből könnyen egy több órás cipelés lehet: Puska, céltávcső, spektív, keresőtávcső, ruházat, kés, lámpa, tea, tartalékruházat, kötél (bizonyos esetekben mászókötél), távolságmérő, hátizsák, elsősegélydoboz – és a zerge! Amikor ismét lent vagyunk, akkor tudjuk, hogy: Ezt a vadat megérdemeltük. És megtanulunk tisztelni – a hegyeket, a megerőltetést, az állatot, a természetet és talán önmagunkat is.”

A lövési távolság a Szlovén hegyek ezen részén 100 és 350 méter között van. Legtöbbször azonban 150 és 250 méter között van, hogy biztosítva legyen a biztos és vadászokhoz méltó lövés.

Renato lövés közben a Gradiška Tura-n (Nanos).

Renato favoritjai: Fegyverek, lőszerek és tartozékok a vadászathoz

Renato felszerelése biztonságérzetet ad neki. Egy könnyű puskát használ, ideális a hegymászáshoz és a zsákmány követéséhez. A kedvenc puskája egy billenő csövű puska, pontos, jól kezelhető és a kis súlyának köszönhetően könnyű cipelni: „Szeretem a billenő csövű puskámat, ez egy egylövetű puska, ami az Osztrák Alpokban és Németországban kedvelt. Az alábbi felszereléseket használom: Merkel K3 Extreme .308 Win. kaliberben Innomount szerelékkel, aztán egy KAHLES CSX 2.5-10×50 vagy Zeiss Classic Diavary 2.5-10×50 M (ASV állítótoronnyal) céltávcső, a klasszikus Swarovski Optik Habicht 7×42 GA (mindenes) keresőtávcső, ezen kívül egy Leica Rangemaster CRF 1000 R modern lézeres távolságmérő és a Zeiss Dialyt 18-45×65 spektív.“ 

Renato egy ismétlőpuskával is vadászik – mégpedig egy Rössler Titan 6 Luxus 6,5×55 SE kaliberben. Apróvadhoz a Beretta sörétes puskáját használja.

Renato személyes álom vadászata

Szerintünk is: Renato szlovén hazája egy csodálatos vidék a vadászathoz. De, hogy néz ki álmai vadászata? Renatonak kicsit gondolkodnia kell. Majd azt mondja: „Szeretem a hegyi zergevadászatot, de álmaim vadászata? Marco Polo argali Kirgizisztánban vagy Tádzsikisztánban vagy talán hegyi kecskék a Rocky Mountains-en a Föld másik felén. Na jó, legyen a Marco Polo argali Kirgizisztánban vagy Tádzsikisztánban a durva terep miatt: Hideg, magasság, sziklás terep. Megpróbáltatás az akaraterőnek és a testi erőnek. Rendesen neki kell feszülni, ha magunkkal akarjuk vinni a trófeát. Egyé válunk a természettel, visszamegyünk a gyökereinkhez, lóról vadászunk (és közben napokig ülünk a nyeregben), sátorban alszunk és valamikor napokig követünk egy vadat. Szívesen próbára teszem magam, feszegetem a határaimat és átlépem őket, hogy elérjem a célomat.”