Nem kell egy DEET-tel teli kanna, hogy a szúnyogokat és kullancsokat távoltartsuk a túlélési helyzetekben

Hacsak nem vagy éjjel nappal rovartudós, akkor valószínűleg utálod amikor rovarok vesznek körül, főleg ha még csípnek is. Habár ezek a lények fontos szerepet játszanak a környezetünkben, nagyon idegesítők lehetnek emberek számára a szabadban, emellett néhány bogár még betegségeket is terjeszt. A kedvenc boltodban vásárolt rovarriasztó egy ideig távol tarthatja őket, de mi történik akkor, amikor kiürül a DEET kanna? Még rosszabb, mi történik akkor, ha egy túlélési helyzetben vagy és a rovarok nem hagynak békén? Szerencsére van néhány természetes lehetőség, amivel legyőzhetjük a rovarokat kémiai anyagok nélkül.

1. Készíts saját rovarriasztót

Mielőtt kimész a vadonba, tervezz előre és készítsd el a saját rovarriasztódat olyan összetevőkkel, amik jó érzést keltenek.

Habár nem a legerősebb választás a Világon, készíthetsz saját rovarriasztót illóolajokból és háztartási cikkekből. Menj el egy boltba, ahol természetes élelmiszereket árulnak és vásárolj illóolajokat (vagy rendelj online). És már készen is vagy, hogy elkészítsd a saját rovarriasztódat. Erre lesz szükséged:

  • Egy spray palack.
  • 1 pint (kb. fél liter) desztillált fehér ecet
  • 1 pint (kb. fél liter) víz
  • 25 csepp teafa olaj
  • 25 csepp levendula illóolaj

Töltsd az összetevőket egy tiszta spray palackba és rázd jól össze. Vastagon permetezd be vele a cipődet, ruhádat és bőrödet mielőtt kimész a szabadba. 2-4 óránként ismételd meg a legjobb eredményért.

2. Gyakran ellenőrízd a kullancsokat

A kullancsok több mint idegesítők a kutyák számára. Ezek a kellemetlen ízeltlábúak minden élőhelyen megtalálhatók. Sok fajtájuk jelentős veszélyt jelent a szabadban tevékenykedők számára, olyan betegségek terjesztésével mint a Lyme-kór, anaplasmosis, babesiosis, Powassan-betegség, Sziklás-hegyi foltos láz (RMSF), errlichiosis, STARI (déli kullancsos kiütéses betegség), tularemia és egyéb betegségek. (néhány ezekből az USA-ra jellemző) Könnyebben észrevehetők, ha világos ruházatot viselünk és gyakran végzünk „kullancs ellenőrzést” a nap folyamán. A már benned lévő kullancsot gyorsan távolítsd el, hogy csökkentsd a kullancsok által terjesztett betegségek elkapásának veszélyét. Használj csipeszt vagy kullancseltávolító eszközt, fogd meg a kullancsot a szájánál, ha kell csípd össze a bőrödet és egyenesen húzd ki.

3. Vigyázz hova teszed a felszerelésedet

Sokan kiteszik a büdös bakancsot a sátorból éjszakára, de veszélyes lehet a felszerelést a szabadban hagyni.

Skorpiók, pókok, százlábúak és más mérgező élőlény tekintheti a felügyelet nélküli bakancsot, kesztyűt vagy más felszerelést egy jó kis otthonnak, különösen ha néhány órája zavartalanul vannak. Találd ki i történik, ha hirtelen felveszed ezeket a ruhákat? Az állat nekinyomódik a bőrödnek és megharap vagy megcsíp. A méreg lehet közepes vagy erős attól függően, hogy milyen és mekkora állatot zavartál meg. Vegyük például a skorpiókat. Több mint ezer fajtájuk ismert a Világon, így számos példánnyal találkozhatunk utazásaink során. Szerencsére csak 25 fajról ismert, hogy a mérgük megölhet egy embert. Ebből a csoportból csak egy honos az Egyesült Államokban. Ez a kéregskorpió (Centruroides sculpturatus) és a mérge a spektrum alsó részén található (a halálos esetek nagyon ritkák, általában kis gyerekeknél vagy egészségügyi problémákkal küzdő embereknél fordul elő). Szóval, hogy kerüljük el a harapást vagy csípést? Ne hagyd a szabadban a ruhádat, kesztyűdet vagy lábbelidet a földön vagy éjszakára. Ne akasztd a kabátodat fára. Ne adj nekik esélyt, hogy bemásszanak a nyitott hátizsákodba. Az olyan felszerelést amit nem viselsz, tedd el, zárd el vagy egyéb módon helyezd el úgy, hogy nem férjenek hozzá az állatok. Igen, ez nem kellemes, de inkább ez, mint a csípés vagy a harapás.

4. Használj vadnövényeket rovarirtóként

Bizonyos vadnövények tartalmaznak vegyület és illatokat amik kellemetlenek a rovarok számára, csak meg kell tanulnod beazonosítani és megfelelően használni ezeket a növényeket.

A környezettől függően, sok olyan vadnövény lehet, ami rovarriasztó vegyületeket tartalmaz. Néhány ezek közül őshonos faj lehet másikakat pedig különböző célokkal hozták be. Akárhogy is, nagy segítség lehet megtanulni azokat a növényeket, amik elriaszthatják a rovarokat a szabadban. Mielőtt elkezdenéd bedörzsölni magad vadnövényekkel, használj egy növényhatározót, hogy 100%-ra beazonosítsd bármely növényt vagy növény részét.

Indián banán (Asimina triloba): Ez az őshonos fa általában folyók és patakok mentén található az Egyesült Államok keleti részén. Nagy trópusi kinézetű gyümölcse van (ehető) ami nyár végén érik. A fának nagy tojás alakú levelei vannak, amit összezúzva használhatunk rovarriasztóként a bőrön elkenve. A leveleket a legjobb tavasszal és nyár elején használni, amikor az erős illatuk a friss aszfaltra emlékeztet.

Illatos macskamenta (Nepeta cataria): Ez az általános menta család nem őshonos Amerikában, nem csak azért vitték be az országba, hogy a macskákat az őrületbe kergesse. A levelekből főzött te nyugtató hatású az emberek számára, a növény pedig elriasztja a szúnyogokat és egyéb repülő rovarokat. A legkönnyebben úgy használhatjuk a növényt, hogy összezúzzuk a friss leveleket és szárakat majd a bőrünkre és a ruházatunkra juttatjuk.

Sugártalan székfű (Matricaria matricarioides): Egy másik Amerikában nem őshonos növény, ez a különös kis vadvirág nem úgy néz ki mint az ananász, de a levelei olyan illatúak. Gyakran megtalálható utak mellett és más zavaros talajon, a puha leveleket és gyenge szárakat összezúzhatjuk és beledörzsölhetjük a bőrünkbe és a ruházatunkra, hogy elriasszuk a rovarokat, különösen a szúnyogokat.

5. Ne feledd a hálót

A rovarháló lehet a legjobb nem kémiai védekezés a repülő rovarok ellen, különösen olyan helyeken, ahol a rovarok könyörtelenek.

Nem kell drágát venni és nem lesz szép. Azonban megvédhetik a józan eszedet, és blokkolják a betegségek terjedését. A hálószövésű rovar ruházatok és hálós kalapok blokkolhatják a rovarokat, amikor erősen támadnak. Ez sokkal hatékonyabb mint a többrétegű ruházat, amit néhányan viselnek, vagy rovarriasztó használata vödörszámra. Bizonyosodj meg róla, hogy a szabadon álló bőrfelület le legyen fedve és szűntess meg minden nyílást a hálószövésű ruhán és kalapon. Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy rovarok repkednek a fejhálón belül az, ha egyáltalán nincs hálós kalapod. Fontold meg az szúnyoghálót alváshoz is, mivel ezek életeket mentenek a Világ egyes részein. A szúnyogok nem csupán zavarók, hanem átadhatják a malária parazitát (plazmodium, amely évente világszerte több mint 1 millió embert öl meg) és számos különféle vírust, amelyek encefalitiszt és veszélyes lázakat okoznak (például chikungunya, dengue, sárga láz, St. Louis encephalitis, Nyugat-Nílus vírus és Zika).

6. Kergesd el a rovarokat füsttel

A büdös szivaroktól a parázsló korhadt fáig vagy nádig, számos módszer van a füst létrehozására és a legtöbb ezek közül hatékony a rovarok elriasztásában.

Néhány hozzáértő halász tudja, hogy hogyan kell elriasztani a rovarokat a víz körül.  Olcsó (vagy nagyon jó) szivart szívnak, amikor megjelennek a rovarok a levegőben. A nemdohányzók számára (vagy azoknak, akiknek elfogyott a szivarja), számos más lehetőség van – olyanok, amiktől nem szoknak rá a nikotinra. Kiderült, hogy bármely füst lehet természetes rovarriasztó, habár némelyek jobbak, mint a többi. Emlékszel a nagymama cédrus ládájára, ami tele volt lepedőkkel. A cédrusról már régóta tudják, hogy természetes rovarriasztó és a kérge híres arról, hogy parázslik (és nem kap lángra). Tehát egy köteg parázsló cédrus kéreg segíthet a rovarok távoltartásában, ezen kívül jó módszer a tűz szállítására parázs formájában (például ha elhagyod a tábort és egy másikba mész).

Egy másik opció a füstre a víz környékén található növények, mint a nád. A barna fej a magas növények tetején található. Fogj egy ilyen „égett hotdogot” és gyújtsd meg az egyik végét. Mihelyt elkezd parázslani, a füst is jönni fog belőle. Helyezd a füstülő nádfejet szembeszélbe és ülj úgy, hogy rád menjen a füst. Hasonlóan, egy tűzálló edénybe tehetsz korhadó fát és meggyújthatod, hogy füstöt csinálj. Ez különösen hasznos a primitív túlélő menedékeknél. Helyezd az égő korhadt fával teli edényt a menedék talajára és hagyd, hogy a füst megtöltse a építményt. Ez kiűzi a rovarokat, pókokat és más hívatlan vendégeket. Ismételd meg néhány naponta melegebb időben, hetente vagy ahányszor szükséges hűvösebb időben.

7. Kend be magad sárral

Ez undorító, de hatékonyabb a rovarcsípések megelőzésében mint gondolnád.

Nagyon komolyan csinálod, ha ilyen messzire elmész, de néhány rovarokkal teli környezetben szükséges lehet ez a drasztikus megoldás. Ha a füst és a vadnövény illatok nem elég erősek a rovarok távoltartására, akkor készíthetsz egy fizikai válaszfalat úgy, hogy a bőrödet (és bármelyik vékony ruházatot) bekensz egy réteg sárral. Ez nem csak egy hatékony álcázás az emberek elől (emlékszel Rambora?), a sár hatékony akkor is, ha rovarok elől akarsz elbújni. A friss és nedves sár (és miután megszárad és egy ropogós réteget képez), egy meglepően hatékony védőfalat képez amit a legtöbb rovar nem próbál meg áttörni. Hasznos a testszag elrejtésében is, ami jól jöhet vadászatnál.

8. Kerüld a bolha élőhelyeket

Még a szömörcénél is rosszabb, a bolhák viszkető kiütéseket okoznak, amik akár két hétig is megmaradhatnak.

Néha a legjobb módja a harc megnyerésének, ha elkerüljük. A bolhák apró harapós pókfélék, amik világszerte előfordulnak. Az Egyesült Államokban csak két faj létezik, ami hatással van a szabadban lévőkre. Eutrombicula alfreddugèsi a fő bűnös, és a frissen kikelt lárvák okozzák a bajt. Túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel észrevegyük, ezek a nemrég kikelt állatok éheznek a vérre (ember vagy állat). Habár nem terjesztenek betegségeket, a harapásuk utáni erős viszketés akár két hétig is tarthat. Ez okozta azt az elterjed (és helytelen) hiedelmet, hogy ezek a lények befurakodnak a bőröd alá. Valójában a lárva egy enzimet fecskendez a bőrbe, ami feloldja a bőr egy részét (amit megisznak) és megkeményíti a bőr egy másik részét (ami egy „szívószálat” képez, amit stylostome-ként is ismernek). Ez az átalakult szövet okozza ezt a komoly viszketést, nem a rovar a bőr alatt.

A legjobb védekezés, ha elkerüljük a valószínű szaporítóhelyeket ahol bőséges lárva található. Mivel könnyen kiszáradnak, a nyirkos füves területek, mocsaras vidékek, alacsony fekvő és folyó menti környezetek a „forró pontok”. Kerüld el ezeket a helyeket tavasz végén és nyár elején. Ha azt gyanítod, hogy áthaladtál a területükön (kis szúrós harapások érzése miatt a ruházatod alatt), azonnal válts ruhát. Órákig mászkálhatnak a ruhádban és sok különböző helyen megharapnak. Azonban ha csak egy ruházatod van (mondjuk túlélési helyzet miatt), akkor vedd le a ruhádat és akaszd fel száradni 30 percre egy forró tűznél (zoknit és alsóneműt is). Ez a száraz meleg elpusztítja a lárvákat. T i m  M a c W e l c h