Pontos lövéshez nagy nyomás alatt a hegyekben szükség van a megfelelő puskára és sok gyakorlásra

A puskád felszereltsége legyen a lehető legalapabb a hegyi vadászatokon.

Egy lövés a másodperc töredéke alatt történik. Ez a hegyi vadászat leggyorsabb része, de ez csak töredéke annak, ami sikeressé tesz egy hegyi vadászt. Amíg ehhez a ponthoz elérsz, sokkal több időt, energiát és pénzt kell belefektetni, de a lövés leadása is kritikus amikor számít. Végülis ezért vagyunk itt. Remegj meg a legrosszabbkor és minden álmod és befektetett energiád semmivé lesz.

Mindig el akarjuk találni a célt az első lövéssel, a tét pedig nagy a durva hegyvidéki vadászatokon. Ez nem olyan, mint villás szarvú antilopra vadászni, ahol ha elhibázol egy antilopot, akkor csak mész és keresel egy másikat. Ha az első lövedék nem talál, vagy még rosszabb csak megsebzi az állatot, akkor a vadászat gyorsan egy negatív élménnyé válhat. Nem biztos, hogy lesz lehetőséged egy ismétlő lövés leadására, mielőtt szem elől téveszted az állatot és ez egy rossz szájízt hagyhat a szádban évekig – amit lehet, hogy soha nem felejtesz.

Ahhoz, hogy a hegyekben pontosan lőj nagy nyomás alatt is, szükség van a megfelelő puskára és gyakorlásra. Szerencsére vannak dolgok, amik segíthetnek abban, hogy az első lövés eredményei egy nehéz hátizsák cipelését eredményezzék – és ne szégyenkezned kelljen.

1. Válaszd ki a megfelelő puskát

A hegyekben a sok dologgal felszerelt puska egyenlő a több súly cipelésével, ezért gyakran a legideálisabb puskák könnyűek és egyszerűek. Egy 5,5 kilós keretes puskával, amin egy nagyteljesítményű céltávcső és egy Atlas bipod van, könnyebb lesz pontosan lőni mint egy könnyű hegyi puskával, de kínszenvedés cipelni. Még egy állványról is nagy kihívás a könnyebb puskákkal lőni, mert a tömeg hiánya sokkal érzékenyebbé teszi őket az emberi hibákra. Ezért nagyon meg kell barátkoznod a könnyű puskákkal a vadászat előtt. Minden fontosabbá válik amikor egy könnyebb puskával lősz: pozíció, fogás, légzés, és a maradék többi tényező. Figyelembe kell venned a meleg és hideg cső közötti különbséget is, és azt, hogy a vékony cső milyen gyorsan forrósodik fel, ami a lövedékeket pontatlanabbá teszi.

Az én véleményem az, hogy felesleges egy 10x nagyításnál nagyobb céltávcsövet tenni egy könnyű puskára, mert csak a súlyt növeli és nem származik sokkal több előnyöd a magasabb nagyítású céltávcsőből. Azért javaslom a 10x nagyítást, mert van néhány nagyon könnyű céltávcső, mint a Leupold VX3i. Egy 33mm – 36mm-es objektív és 2.5-7x nagyítási tartomány ideális a hegyi vadászathoz. Abszurdnak tűnhet egy alacsony nagyítású céltávcső használata az életed vadászatán, de bízz bennem – bőven elég. A 17 év alatt amikor juhokra és kecskékre vadásztam, az átlagos lövési távolság amikre lőttem 200 és 250 méter között volt. A legtávolabbi lövés amit egy juhra adtam le, 425 méter volt, és a 7x nagyítású céltávcső bőven elegendő volt, hogy első lövésre leterítsem. A legtöbb vadász amúgy sem lő messzebbre (sokan ezekre vagy kisebb távolságra lőnek), ezért a magasabb nagyítás felesleges.

2. Oszlassuk el a Long-Range mítoszt

Csak azért, mert az olyan hegyi puskák mint a Weatherby Ti képesek kilőni nagyvadakat nagy távolságról, ez nem jelenti azt, hogy te is képes vagy rá. Weatherby

Amikor a legtöbb ember a hegyi vadászatra gondol, az első dolog ami eszükbe jut, a long-range lövészet. A tapasztalatlan vadászok azt gondolják, hogy rendkívül nagytávolságú lövéseket kell leadniuk, ami nem igaz. Persze, egyes esetekben az egyetlen lehetőséged egy nagyon messzi lövés. De a te választásod, hogy meghúzod-e a ravaszt vagy nem, és egy kis türelemmel általában lesz lehetőséged egy kényelmesebb távolságba helyezkedni. Egy hegyi vadászatra való felkészülésnél tudnod kellene, hogy hogyan viselkedik a puskád a nagyobb távolságokon, de a legjobb ha gyakorlásod nagy részét az alapok és a rögtönzött lövő pozíciók teszik ki. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy a puskámat belőjem 450 méterre csak azért, hogy egy gyors 100 méteres (vagy kevesebb) lövést kelljen leadnom egy rögtönzött pozícióból.

3. Használj egy stabil támasztékot

Határozottan úgy gondolom, hogy egy vadásznak minden előnyt ki kell használnia, amit talál, ha egy stabil puska támasztékról van szó, különösen a hegyi vadászatnál. Évtizedekig a hátizsákot vagy sziklákat használták a hegyi juh és kecske vadászok puska támasztékként, de manapság egy bipodot kellene használni. Én egy Harris acél bipodot cipeltem a hátizsákomban évek óta, amit a végső cserkelésnél szereltem fel a puskámra. Úgy gondoltam megérte a plusz súlyt, de most már emiatt sem kell aggódnom. Néhány éve a Spartan Precision Equipment, egy brit cég piacra dobra a Javelin-t, egy szénszálas bipodot ami biztonságosan csatlakozik egy mágneses foglalatba a puskán amikor lövésre készen állsz. Ugyanilyen könnyű levenni is, és fele annyi a súlya, mint bármi másnak.

A 3 lábú lőbotok is nagyon jó opciók a hegyekben, ha egy sokoldalú és praktikus támasztékre van szükséged. Habár véleményem szerint a bilincses rögzítés nem a legjobb a tripodokhoz, nagyrészt úgyis a spekívet vagy keresőtávcsövet fogja tartani, ezért használhatod amid van. Lőttem már juhot és karibut is úgy, hogy a 3 lábú lőboton támasztottam meg a puskámat. A jó tripodok drágák, és ha egy olyat keresel, amit mindenhez használhatsz, a Spartan Sentinelnél nem nagyon találhatsz jobbat. Jó minőségű, erős és egyszerű. Egy mágneses rudat használ, ami egy golyós foglalaton van, ezt egy kézzel lehet állítani, ellenben a trapézfejjel. Ezt a rudat úgy méretezték, hogy pontosan beleférjen a foglalatba a puskán amit a bipod használ, emellett készítettek egy egyszerű spektív adaptert. A tripod lábai kicsavarhatók és használhatók trekking botként, vagy a lövész használhatja a tripodot bipodként vagy monopodként. A komoly hegyi vadászoknak megéri alaposan szemügyre venni.

Nem kell vagyonokat költened csicsás felszerelésekre, hogy jól lőhess a puskáddal, de meg kell találnod, hogy mi működik számodra és kitartani amellett. Sok könnyű eszköz áll rendelkezésedre amik tényleg segítenek fejlődni a lövésben, ezért bölcsen válassz.

4. Gyakorolj…sokat

Tölts sok időt a lőtéren és száraz lövéssel, hogy amikor adódik egy lehetőség a hegyekben, akkor magabiztos lehess a képességeidben.

Egy csúcsminőségű eszköz sem fog segíteni, ha nem gyakorolsz és nem fejlesztesz ki jó lövő képességeket. A hegyi vadász lövések arról híresek, hogy különösen nehezek, mert gyakran nagyobb távolságokra kell leadni a lövést. De a “long range” egy relatív kifejezés. Általában ha türelmes vagy, akkor 300 méterre megközelítheted a célt, vagy akár közelebb is. A szél nagy kihívás lehet a hegyekben, ami szintén ok arra, hogy olyan közel legyünk, amennyire csak lehet. Gyakran felesleges pontosan bemérni a szelet nagyobb távolságokon, és a lövési alapokon dől el az egész. Annak ellenére, hogy az élő állatok mások mint a papír, rájöttem arra, hogy a stabil alapok segítenek az lövés egyenletességében és megelőzik a bak (vagy kos) lázat. Ezt unalmas lehet hallani, de ez az igazság. A képességeimet a versenyszerű lövészetnek is köszönhetem és úgy gondolom, hogy a PRS versenyek nagyon jók az improvizált pozíciós lövő képességek fejlesztésére.

Akkor is, ha csak a lőtér tudsz gyakorolni a vadászat előtt, gyakorold az alapokat és jegyezd fel a lövés csoportokat, hogy nyomon követhesd a folyamatot. Gyakorold a megfelelő pozíciókat és légzést, is úgy húzd meg a ravaszt, hogy minimális erőt adsz le a puskára. Ezek a dolgok pontosabbá tesznek. Gyakorold a lövést és a száraz lövést a bipodról és tripodról különböző pozíciókban, de ne hanyagold el az alapokat. Értékeld mindegyik lövést és próbáld meg minden alkalommal tökéletesen elsütni a fegyvert.

Az alapok polírozása mellett a lejelentősebb tényező amit gyakorolhatsz, a meredek lövések. Ritkán fogsz egyenesen lőni, a lövéseid vagy meredeken felfelé vagy lefelé fognak menni. Sok kortársi távolságmérő kompenzálja a lövés szögét és megadja a korrigált „ballisztikus” távolságot amire céloznod kell, de gyakorolnod kell a puskáddal, ha van rá lehetőséged. A felfelé leadott lövések nagyobb kihívást jelenthetnek mint amilyennek tűnnek, és fontos lehet, ha kifejlesztesz egyfajta jártasságot a helyezkedésben és a puskád viselkedésében.

5. Válogasd meg a lövéseket

Amikor minden erőfeszítésed és türelmed végül egyesül egy lövés lehetőségben, emlékezz arra, hogy az alapok biztosítják, hogy a lövés oda menjen ahova kell, amiket gyakoroltál. Ezt néha könnyű elfelejteni a pillanat hevében. Várd ki a megfelelő pillanatot. Általában egy hegyi vadászatnál olyan előnyösen helyezkedsz el, hogy a gyanútlan kos vagy bak fölötti pozícióból lősz. Amikor adódik egy lehetőség, akkor könnyű elkapkodni a dolgokat izgalmadban, de állj ellen ennek amennyire csak tudsz. Még az olyan helyzetekben, ahol gyorsan kell cselekedned, próbáld olyan lassan és kiszámítottan véghez vinni, amennyire lehetséges. Helyezd el a támasztékot, egy másodpercig lassítsd le a légzésedet és lőj akkor, amikor készen állsz. Ne hagyd, hogy egy vezető vagy barát nyomást gyakoroljon rád, hogy adj le egy gyors lövést. Természetesen nem minden helyzet engedi meg, hogy pepecselj, de ki fog fizetődni, ha nyugodt maradsz. Ha valakit meg tudsz bízni azzal, hogy nézzen bele a spektívbe és figyelje a becsapódást, az is egy nagy előny. Hatalmas segítség lehet, ha tudod a találat vagy a hibázás pontos helyét.

Ne próbál olyan lövéshelyzetet erőltetni, ami nincs is ott. Meg egy hirtelen helyzetben is tudod, ha egy olyan lövést erőltetsz, amiben nem vagy biztos. Nem éri meg. Az egyetlen ami biztos, hogy elszabadul a pokol mihelyt a lövés visszhangja szétterjed a kanyonban, és meglepődnél, hogy milyen lehetőségekhez vezethet a kérdéses lövés kihagyása, ha megvan benned az önuralom ahhoz, hogy csak akkor lőj amikor minden adott. Voltak olyan lövéseim, amiknél úgy döntöttem, hogy ki kell hagynom, csak azért, hogy az állat felkeljen és közelebb jöjjön hozzám vagy olyan pozícióba menjen aminél sokkal jobban megközelíthettem. Néha egy kérdéses lövés kihagyása arra kényszerített, hogy egy kicsit keményebben vadásszak és végül egy sokkal jobb állatot lőhettem ki. Azt végig nézni, hogy elmegy egy állat szívás, de még mindig jobb mint egy olyan lövést leadni, amit megbánsz.

Ha elhibázod az első lövést, állj ellen a késztetésnek a gyors ismétlő lövések leadására. Ugyanazokat az elveket alkalmazd, mint minden lövésnél. Lélegezz, igazítsd meg a támasztékot, gyorsan mérd fel, hogy mi történt és ha elhibáztad, csak akkor lőj ismét, ha biztos vagy benne. Ha egy rossz sebző lövést adtál le, akkor ne siesd el a dolgot! Persze, az elkezdett dolog befejezése egy kis gyorsaságot kíván meg. Egy olyan állat, amit eltaláltál gyakran jó lehetőséget ad arra, hogy leterítsd egy ismétlő lövéssel. Végül, nézd a helyzetet objektíven, és ne lőj előbb inkább később. Egy megsebzett állat gyakran keresni fog egy helyet, ahol megpihenhet, ez pedig esélyt ad, hogy közelebb menj.

A hegyi vadászat nagy kihívás, de nem bonyolult a munkát fektetsz bele. Gyakorold az alapokat különböző lövő pozíciókból, és kész leszel arra, hogy sikeres legyen életed vadászata. T y l e r  F r e e l