A jónevű Swarovski Optik egy újfajta teleszkóprendszert kínál. A Swarovski BTX spektív egyedülálló a két okulárjával: egyesíti a két szem erejét egy forradalmi vizuális élménnyé a vadászaton, vagy természet megfigyelésnél is. Itt olvashatnak a felhasználói tesztről.

 

Írta: all4hunters // GearTester

Kimentem az új Swarovski Optik BTX spektívvel a vadászterületre, hogy bakokat nézzek, fényképezzek (jobban mondva digiscope-ozzak – fényképezés a spektíven keresztül; lenyűgöző fókusztávolság!) és, hogy egy ellenőrző lövést leadjak.  Az új – és keresőtávcső szerű okulár teljesítményéről és arról, hogy hol látok javítási lehetőséget ebben a beszámolóban olvashatnak.

Swarovski BTX 30×85 spektív: Az első benyomás megmarad!

Amikor a kezemben tartottam a BTX-et egy 85-ös objektívvel, csak annyi gondolatom volt, hogy: „Wow! Ez aztán jó nagy mennyiségű Optika!”. Aztán amikor még betettem az Extendert az okulár és az objektív közé, – hogy a nagyítást 1,7-szeresre növeljem – még impozánsabban nézett ki az egész.

 

Mégis meggyőzően tetszetős a kialakítása. A készülék kétségtelen nagysága nem otromba, hanem kiegyensúlyozott. A kidolgozás csúcsminőségű – ahogy egy ilyen árkategóriás optikánál elvárjuk.

Az egyedülálló Swarovski BTX spektív a két okulárjával egyesíti mindkét szem erejét és egy egyedülálló vizuális élményt kínál. A homloktámasz és a ferde betekintés több órás kényelmet garantál a megfigyelésnél.

Milyen különleges spektív az új Swarovski BTX 30×85 tulajdonképpen?

A binokuláris Swarovski BTX 30×85 a szinte tökéletes kombinációt alkotja a keresőtávcsőből, spektívből és teleszkópból.

 

A Swarovski BTX egy újszerű okulár a Swarovski Optik spektív választékából. Újszerű? – Igen! Legalábbis én még nem láttam ilyen fajta spektívet két szemkagylóval. Valahogy vicces is, hogy eddig nem volt ilyesmi.

 

Tulajdonképpen miért csak most készült el ez a „keresőtávcső betekintés” két okulárral? – Abból indulok ki, hogy a csúcs szuper konstrukció és gyártás áll mögötte. Pedig annyira egyértelmű. De, ahogy mondtam: valószínűleg nem annyira egyszerű megvalósítani, mint elképzelni. De mindegy is, most már itt van és egy egyedülálló vizuális és megfigyelési élményt kínál.

A teljes Swarovski BTX 30×85 csomag áttekintése.

Én egy 85-ös objektívre szereltem fel a Swarovski BTX-et. Ehhez használtam az említett xtender ME 1,7x-t – ez 1,7x-re növeli a nagyítást. A Swarovski BTX teleszkóprendszer nagyítása fix 30x a 85-ös objektívvel, amit az extender segítségével 50x-re növelhetünk.

 

Azért, hogy a súly áttekinthető maradjon, a Swarovski BTX 30×85 egy karbonból készült állványon áll. Ugyanis nem egy könnyűsúlyú spektív a sok üveggel. Összesen jó 2.500 g-ot nyom.

Az ME 1,7x Extender 1,7x-re növeli a nagyítást. Bajonettzárral gyorsan és könnyen beszerelhető a Swarovski BTX 30×85 teleszkóprendszer objektív- és okulármodulja közé.

Swarovski BTX 30×85 a vadászati bevetésen

Swarovski BTX 30×85 digiscoping: A megfelelő adapter segítségével a teleszkóprendszeren keresztül történő fényképezés okostelefonnal gyerekjátékká válik.

 

Be kell vallanom, a vadászaton gyakran van nálam egy spektív. De ép ilyen gyakran marad súly és hely okokból a kocsiban vagy a kunyhóban. Mégis mindig magammal vittem. Mert a praktikussága tényleg szuper. Áprilisban szívesen megyek bakokat nézni, itt szívesen fényképezek a spektíven keresztül – újabban okostelefonnal, ami tényleg teljesen lenyűgöz. Végülis a képek már több, mint használhatóak. Ezen kívül szívesen használom a lőtéren és íjász vadászatnál is.

 

Az első betekintés a Swarovski BTX 30×85 két okulárjába teljesen más érzést ad, mint egy „normál” spektív. Olyan érzés, mintha egy keresőtávcsőbe néznénk, aminek extra nagy a nagyítása, de közben a kép mégis stabil és kellemes.

A Swarovski BTX 30×85 digiscoping-os képei szemléletesek és kontraszt-gazdagok.

 

Nincs több fárasztó hunyorgás vagy szünet. A vadász teljesen kényelmesen belemerül a képbe és csak megfigyel és megfigyel – anélkül, hogy észrevenné az idő múlását.

 

Ami nekem nagyon tetszik: a kép nagyon szemléletes. Még ha a látó csatornák össze is futnak, és emiatt nem jöhet létre a 3D hatás, a kép mégis szemléletesebbnek tűnik, mint az általam használt egyéb spektíveknél. Ezen kívül az én szemeimnek erősebbnek tűnt a kontraszt. Nem tudom megmondani, hogy miért, de számomra így tűnt.

 

A vadászati bevetésnél számomra a legfontosabb és döntő szempont az, hogy mennyire kényelmes tudok megfigyelni a Swarovski BTX 30×85-tel. A szemek tehermentesítését szó szerint védi a nyak tehermentesítése. A homloktámasz a betekintésnél tényleg egy okos részlet.

A Swarovski BTX 30×85 spektív vadászati előnye a gyakorlatban

A Swarovski BTX 30×85 egyesíti a keresőtávcső és teleszkóp specifikus előnyeit. Szemléletes képeket ad és a szükséges kényelmet is biztosítja megfigyelésnél.

 

Beállítjuk az okulárokat a szemtávolság figyelembevételével, kitekerjük a szemkagylókat és ezután használjuk a homloktámaszt. A vadász egyenesen ráhajol a spektívre. A gyakorlati használat: a megfigyelés egyszerűen koncentráltabb és hosszabb. 

 

Szerintem ez ahhoz is vezet, hogy a megfigyelő többet is lát. Egy nagyobb megerőltetésnél végül is többször kell szünetet tartani. Az eredmény: A Swarovski BTX 30×85 spektívvel lényegesen tovább tudtam megfigyelni, mint általában.

 

A Swarovski Optik iPhone adaptere ideálisan illeszkedik a BTX teleszkóprendszerre – tökéletes a gyors digiscopinghoz. Nem csak pofonegyszerű, de rögzíthetjük és meg is oszthatjuk a megfigyeléseket. Ez pont a bakok bírálásánál nagyon jó dolog.

Egy vadász összegzése a Swarovski BTX 30×85 teleszkóprendszerről

Először összefoglalom a Swarovski BTX 30×85 teleszkóprendszer előnyeit a saját szemszögemből:

  • Szuper kényelmes megfigyelés hosszú időn keresztül
  • Szemléletes vizuális élmény
  • Az okulár kombinálható a Swarovski objektívekkel

 

De van építő kritika is:

  • Fix nagyítás, ami a készülék rugalmasságát korlátozza – szeretnék valamennyit nagyítani is.
  • A jó szándékkal tervezett célzó segítséget jobban rögzíthették volna, majdnem elvesztettem – egyébként szuper.
  • Az árról és a súlyról beszélni csak feltételesen indokolt, mivel nem véletlen a teljesítménye

 

Viszont mindent egybevéve a vizuális kényelem mindent visz. Ez majdnem el is feledteti a fix nagyítást és a súlyt. A spektív egyszerűen ideális a hosszú megfigyelésekhez, nagy és nyitott területeken.

Vizuális kényelem és vadászati alkalmazás: Azért, hogy a célt mindig biztosan be tudjuk mérni, a Swarovski BTX 30×85 teleszkóprendszer jobboldali okulárjába egy célzó segítséget tettek.

Az én vadászterületemen nagy mezők vannak. Összpontosított megfigyeléssel izgalmas felfedezéseket tettem, amik remélhetőleg segíteni fognak Május elsejétől. A Swarovski BTX 30×85 spektív ajánlom mindazoknak, akik sokat és intenzíven megfigyelnek. De ez nem való a garasoskodóknak, akik csak a céltávcsövön keresztül céloznak.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!