Ha elegendő ivóvízzel rendelkezik, akkor egy átlagember akár heteket is képes kibírni élelem nélkül. Azonban az erdei túlélés során idővel a táplálékszerzés rendkívül sürgető problémává válhat. A szabadban az ehető vadnövények mellett az állati eredő tápláléknak is igen fontos szerepe van.

A túlélés során érdemes gondoskodni a betevő falatról, hiszen az ebből nyert energiára szükség van a hazavezető út megtalálásához. A vadnövények általában rendkívül gazdag vitaminforrások, de a fehérjében gazdag hús is fontos tápanyagok forrása. Az állati eredetű táplálékhoz azonban nem olyan egyszerű hozzájutni. Ezek elfogásához leleményesnek kell lennünk, és megfelelő csapdát kell készítenünk a zsákmány számára. Az egyik legáltalánosabb és legrégebbi megoldások, a különféle hurkok ebben segítséget nyújthatnak.

16720616_m

A becsalogatás művészete

A rántó-hurok egyik fajtája, amikor egy rugalmas vessző energiáját hasznosítjuk. Ennek készítése során a kifeszített botra erősítjük a hurkot, és az egészet egy apró pecekkel fixáljuk. A szerkezet közelébe kell elhelyeznünk a csalit úgy, hogy a kisebb állat ahhoz kizárólag a pecek eltávolításával férjen hozzá. Amint az élőlény ezt a „biztosítékot” kiugrasztja, a csapda működésbe lép és foglyul ejti az állatot.

A trükkös elfogás

A csalétekként szolgáló táplálékot egy hosszabb bot végére is helyezhetjük. Ezt célszerű olyan helyen használni, ahol az állat egy megszokott ösvényen halad. Így ahhoz, hogy folytatni tudja az útját, keresztül kell haladnia a hurkon. Azonban így pont nekiütközik a botnak, amely megmozdításának hatására a csapda működni fog.

Lábkioldású megoldás

A hurkok következő fajtájához apró botocskákból egy „padlót” kell készítenünk. Ezen helyezkedik el maga a hurok, amit egy meghajlított bothoz rögzítünk, és a közepére csalétket helyeznünk. Az állatnak ebben az esetben nem kell eltávolítani a meghajlított ág fixáláshoz szükséges pecket, ugyanis amint rááll a kialakított szerkezetre, az azonnal működésbe lép.

28894644_m

A túlélés során hasznát vehetjük az egyes csapdák készítésének, amik kialakításának lényegében csak a képzelet szabhat határt. Azonban ezeket kizárólag abban az esetben használjuk, ha szükséges. Kizárólag annyi állat elfogására alkalmazzuk, amennyi az életben maradáshoz feltétlenül kell.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!