Egy innovatív céltávcső amerikai távlövők számára

A Zeiss LRP S5 5-25X56 a cég zászlóshajó nagy hatótávolságú céltávcsöve.

A első képsíkos Zeiss LRP S5 5-25×56 több okból is frissítő optika. Bár csatlakozik a nagy távolságú lövészet céltávcsöveinek zsúfolt (és egyre növekvő) mezőnyéhez, innovációinak és annak a pontos megértésének köszönhetően tűnik ki, hogy mit keresnek az amerikai lövészek a prémium optikában.

Azok a lövészek, akik nagy hatótávolságú lövész versenyeken vesznek részt, rengeteg pénzt költenek a távcsövükre – de csak akkor, ha nagyon specifikus funkciókat tartalmaznak. Míg a céltávcsövek gyártói jobban finomították termékeiket, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak, egészen a közelmúltig nem volt szokatlan, hogy egy új céltávcső 10-ből 8-9 dolgot is kipipált, ekkor a gyártó jónak nevezte.  Ezek közül kevés távcső fogyott jól.

A Zeiss szerencséjére ez nem így van az LRP S5 5-25 × 56 esetében. Mindent tartalmaz, amit egy precíziós lövész csak megkívánhat, majd néhányat, amiért a legjobb nagy hatótávolságú céltávcsövek listájának élére került.

Zeiss LRP S5 5-25×56 Tulajdonságok

  • Nagyítási tartomány: 5-25x
  • Közép tubus átmérő: 34 mm
  • Teljes függőleges állítási tartomány: 40.7 mil
  • Teljes vízszintes állítási tartomány: 24 mil
  • Torony Szabadon álló, zero stop a függőlegesen és zárható tárcsával a vízszintesen
  • Súly: 1029 g
  • Hossz: 396 mm
  • Ár: $3 800 (Amerikában)

Precíziós céltávcső szükséges tulajdonságok

Mit tartalmaz az a szigorú lista azokról a tulajdonságokról, amelyekre a precíziós lövészeknek szükségük van olyan gyakorlati mezőnymérkőzésekhez, mint a különféle mesterlövész versenyek, az NRL Hunter és a PRS-típusú mérkőzések, amelyek népszerűsége megugrott?

  • Első képsíkban elhelyezkedő célkereszt
  • Célkereszt függőleges és vízszintes referenciákkal
  • Szabadon álló függőleges torony, ideális esetben zero stoppal
  • Pozitív érezhető visszajelzést adó tornyok
  • Könnyen leolvasható számok és jelölések gyenge megvilágításban és öregedő szemek számára
  • Elegendő nagyítási tartomány (3-18X, 5-25X, 7-35X)
  • A tubus kellően nagy átmérője, hogy elegendő függőleges és vízszintes beállítást tegyen lehetővé
  • Parallaxis fókusz
  • Az optikai minőség megfelelő legyen a kis célpontok megjelenítéséhez kedvezőtlen fényviszonyok mellett
  • A felépítés álljon ellen a durva bánásmódnak és az erősen visszarúgó lőszereknek

Számomra ez a tíz funkció nem alku tárgya. Ezen kívül van néhány opcionális elem, amelyek jók, ha megvannak a lövő ízlésétől, preferenciáitól és konkrét alkalmazásától függően. Sok esetben például jobb a kupak alá zárt torony, mint egy szabadon álló torony. De nem mindig. A megvilágított célkereszt nem mindig követelmény, de ezeknek is megvan a haszna.

Több olyan távcsövet látunk, ahol a lövész nullázhatja a tornyokat és beállíthatja a nulla stopot, és ez az eljárás nem túl bonyolult, és bizonyos esetekben speciális eszközök nélkül is elvégezhető.

A célkereszt preferenciája nagyon egyéni, csakúgy, mint a mil vagy MOA lövés. Habár a célkereszt kialakításról azt mondom, hogy konvergenciát tapasztaltunk az olyan szálkeresztek felé, amelyek bizonyos tulajdonságokat testesítenek meg – és ezeket a tulajdonságokat okosan építették be az LRP sorozathoz tervezett Zeiss irányzékba.

A Zeiss LRP S5 5-25×56 célkeresztje kategóriájában számos legjobb funkciót tartalmaz a praktikus, nagy távolságú lövésekhez.

Precíziós puska szálkeresztek

Mivel a témánál tartunk, kezdjük az célkereszttel. Minden célkereszt felfogható egy „heads-up” kijelzőnek, amely adatokkal és visszajelzéssel látja el a lövészt a lövés előtt és után. Az alapvető duplex szálkereszt egyszerű, intuitív és minimalista. A letisztult elrendezés használata kevés gyakorlatot igényel, és minimálisra csökkenti az agy lefagyásának esélyét a pillanat hevében.

A precíziós puskák világában már többet várunk el célkeresztünktől. Ahhoz, hogy több célpontot és különböző távolságokat kezelhessünk, kiegyenlítsük a szelet, és megbirkózzunk a mozgó célpontokkal, erősebb és kifinomultabb rendszerekre van szükségünk.

A régi iskola mil-dot elrendezését felrázta a Hórusz irányzék megjelenése, és sokan közülünk a ma már régimódú H58/H59 dizájnt alkalmazták. Azóta számos finomítást tapasztaltunk az általunk használt irányzékokon.

Azóta számos finomítást tapasztaltunk az általunk használt célkereszteken. A karácsonyfa-elrendezés világosan jelölt számokkal, 0,2 mil hash-ek és 0,5 milliméteres referenciapontok keverékével, rendezetlen központi célzási ponttal és intuitív navigációval a versenyzők és a nagy hatótávolságú lövészek egyik legjobb választásává teszik.

A Zeiss új célkeresztjeit, amelyeket néhány jó barátom közreműködésével terveztek, hasonló anyagból készítik.

A Zeiss LRP S5 5-25×56 egy Nosleren, kilátás a Montanai prérikutyákra.

Zeiss LRP S5 család

A Zeiss 3-18×50 mm-es és 5-25×56 mm-es konfigurációkat kínál az S5-ben. Mindegyik választható milliradián (MRAD) vagy szögperces (MOA) beállítással, összesen négy opcióval.

Zeiss LRP S5 5-25×56 célkereszt

A Zeiss LRP S5 5-25 × 56 kétféle irányzékkal rendelkezik, attól függően, hogy mil (ZF-MRi) vagy MOA (ZF-MOAi) lövéseket adunk le. Az S5-öm egy mil/mil távcső MRi elrendezéssel.

Egy viszonylag nyitott elrendezésben elhelyezett központi ponttal rendelkezik, így a lövésznek jó rálátást biztosít a célpontra, miközben precízen célozhat. Hasonló méretű célzópontokat tartalmaz (0,04 mil az 5-25X-es irányzékban) 0,5 mil és 1,5 mil mindkét oldalon, valamint felül és alatta. A 0,2 miles hash-jelekkel párosítva a fő vízszintes és a függőleges tengelyek mentén, viszonylag egyszerűvé teszi a konkrét értékekre való tájékozódást.

Bár mindig előfordulhat, hogy egy lövész elveszíti a tájékozódást az ilyen irányzékokban – ami például gyakori volt, amikor a lövészek először megtapasztalták a H58/59-et –, ezek a Zeiss irányzékok csökkentik ennek az esélyét.

Lövés mozgó célpontokra

Kevés célponttal élvezetesebb a lövészet, mint a mozgókkal, és egyre több célkereszt rendelkezik beépített jelölésekkel a közepes távolságú, sétáló sebességű célpontokhoz. A Zeiss S5 vízszintes tengelye mentén 1,5 milre lévő kis pontok nagyon hasznosak a mozgó célok leküzdésében, amelyek gyakran megkövetelik, hogy ezen az értéken vagy annak közelében tartsunk.

Ismétlő lövések és fölétartás

Az irányzék karácsonyfa része a középső célzási pont alatt egy táguló rácsból áll, finom pontokkal és hash-jelekkel, amelyek 0,5 miles távolságokban helyezkednek el. A jól megjelölt (és megfelelő méretű) páros számokkal (2, 4, 6, 8, 10 és 12) kombinálva, amelyek jelzik a megfelelő fölétartások mil értékét, az irányzék megkönnyíti a lövések leadását olyan célokra, amelyeket nem tárcsáztunk és gyors korrekciókat tesz lehetővé a ismétlő lövéseknél.

Ezt különösen hasznosnak találtam, ha prérikutyákra céloztam, ahol nem volt lehetséges a pontos távolság meghatározása, és gyors lövésre volt szükség.

A fölétartó rács hasznos az ELR munkához is, ahol előfordulhat, hogy nincs elegendő magasságállítási lehetőség a toronyban a szükséges korrekcióhoz.

Megvilágítás

A Zeiss LRP S5 5-25×56 célkeresztjének középső része világít. Kikapcsolt világítás mellett észrevehetjük, hogy az célkereszt gravírozott része, amely minden irányban 1 mil-rel nyúlik, valamivel világosabb színű (szürke vs. tömör fekete). Ez az a rész, ami világít, ha meghúzzuk a távcső bal oldalán lévő külső gyűrűt. Mérsékelten körülbelül 0,05 hüvelyket ugrik ki, aktiválva a LED-et.

Ez a gyűrű mindkét irányba forog. Ha az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk magunk felé, erősödik a világítás, ellenkező irányba forgatva elhalványul. Elég fényes ahhoz, hogy teljes nappali fényben is használható legyen, koromsötétben pedig le is kapcsolható.

Ki- és bekapcsoláskor a megvilágítás ugyanazon a szinten marad. A tárcsa végtelenségig állítható, így a világítás kikapcsolt állapotában történő forgatása nem befolyásol semmit. Egyetlen CR 2032 3V elemmel működik, amely a számlapon lévő menetes kupak alatt található.

Távolság becslés

Amint elérjük a 6 miles jelet a vízszintes szálkereszten, az irányzék 0,1 milliméteres és 8 miles intervallumokban elhelyezett jelöléseket alkalmaz, amelyek hasznosak az objektumok szélességének pontos mérésére a távolság becsléséhez. A legtöbb más, ezzel a funkcióval rendelkező célkereszttel ellentétben a Zeiss nem épített be egyenértékű 0,1 miles skálát a függőleges (magassági) szálkeresztbe az objektum magasságának mérésére.

Tekintettel az erre alkalmas távolságmérők széles választékára, ez a funkció nem annyira szükséges, mint korábban. És úgy tűnik, hogy amúgy is kevesebb meccs rendelkezik miles szakasszal, mivel ezek hajlamosak olyan csomópontokat képezni, ahol a lövészek egymáson tömörülnek.

A Zeiss LRP S5 5-25×56 függőleges tornyának fordulatonként 12 mil magassága van, és hosszabb lövések tárcsázásakor egy második sor is található rajta. Figyeljük meg azt is, hogy a vízszintes torony lövedékei abba az irányba mutatnak, amerre az ütközés eltolódik tárcsázáskor.

Zeiss LRP S5 5-25×56 torony kialakítás

A céltávcső egyik menő tulajdonsága a tornyok által biztosított visszajelzés. Bármely minőségi precíziós céltávcsővel képesnek kell lennünk a tárcsázott kattintások szabályozására anélkül, hogy a számokra kellene hagyatkoznunk. A túl laza, túl merev vagy általában „pépes” érzetet keltő tornyok ezt nem biztosítják. Függetlenül attól, hogy 0,3 vagy 3,3 milt kell hozzáadni, képesnek kell lennünk arra, hogy tapintással szabályozzuk és nyomon kövessük a kattintásokat.

A Zeiss S5-ön a tornyok precíz egyedi kattintásokat adnak, amelyek jó irányítást biztosítanak. Sőt, minden teljes milnél a torony egy kis extra erőfeszítést igényel, ami lehetővé teszi, hogy tapintással nyomon követhessük ezeket a teljes mil értékeket.

Miután megszoktuk a visszajelzést, csukott szemmel (vagy teljes sötétségben) gyorsan tárcsázhatunk bármilyen értéket. Amikor ezt teszem, könnyebbnek találom, ha a következő legmagasabb teljes milre megyek, majd visszafelé tárcsázok. Ha például 9,3 milit tárcsázunk, tapintással gyorsan számoljunk 10 milig, majd 7 kattintással 9,3-ra tárcsázzunk. Nagyon szeretem ezt a funkciót.

Zero Stop

A távcső zero stopja könnyen beállítható, de kissé szokatlan módon működik. Itt nem térek ki a teljes eljárásra, de Torx T-8 csavarhúzót használ. Íme a furcsa rész: A nullapont megállapítása után, amikor a nullapontot beállítjuk, a torony továbbra is kattog, annak ellenére, hogy nem mozgatja az irányzékot. Amikor először csináltam, úgy éreztem, mintha megerősödtem volna a hitben. De működik.

Miután beállt, a zero stop egy kemény, szilárd falnak támaszkodik, a legcsekélyebb elmozdulás nélkül.

Számozás

A távcső magassági és vízszintes tornyain lévő számok és 0,1-es hash-ek könnyen olvashatók az idősödő szemű lövészek számára, ami nagyon nagyra értékelhető. A függőleges torony minden egyes teljes fordulata 12 milt tesz ki, és egy második számsor 12-től 23-ig terjed a fő számok fölé gravírozva referenciaként hosszabb lövéseknél.

Függőleges és Vízszintes állítás

Ami a gyakorlati magasságot illeti, a távcsövemen, ami jelenleg egy .223 Rem comp puskára van felszerelve, 24 miles magasság van a csapon, bár a távcső beállítható úgy, hogy több mint 40 mil feljöjjön (140 MOA a MOA modellben). A távcső 24 mil/60 moa vízszintes állítással rendelkezik.

A vízszintes gomb zárógyűrűs kialakítású. A forgatható gyűrű valójában egy hüvely, amely a céltávcső felé tolva a helyén rögzül. A vízszintes tárcsázáshoz való kihúzása némi erőfeszítést igényel, így szeretnék csökkenteni annak esélyét, hogy a gyűrű kiugrik és elfordul, amikor nem akarjuk.

Okulár fókusz

Az európai stílusú (nem záródó) fókuszgyűrű a szemlencsén simán mozog, de a helyén marad, miután beállítottuk. Könnyű a fókusz finomhangolása. Ez jó, mert amikor 5X-re kicsinyítem, akkor kicsit módosítanom kell. Amikor az nagyírás a normál ideális tartományban van a nagy távolságú lövészethez – nálam jellemzően 12-18X –, képes vagyok fókuszálni az irányzékra, és úgy hagyni.

A Zeiss LRP S5 részlete, amely a megvilágított irányzék és a parallaxis fókusz egymásra helyezett vezérlőit mutatja.

Parallaxis fókusz

A parallaxis fókuszgyűrűje a távcső bal oldalán található, ez egy nagyobb átmérőjű gyűrű, amely a megvilágító tárcsa és a távcső teste között helyezkedik el. A gyűrűt könnyű megragadni, és a céltávcső összes többi kezelőszervéhez hasonlóan kiemelkedett bordákkal rendelkezik az ujjak jobb tapadása érdekében.

A parallaxis fókuszgyűrű elég merev a működtetéshez, kicsit több erőfeszítést igényel a forgatás, mint amennyit szeretek. Ha a Zeiss ezt visszatárcsázná a nagyításállító gyűrű erősségének szintjére, tökéletes lenne.

Optikai minőség

A Zeiss LRP S5 5-25×56 optikai minősége pont olyan, mint amire számíthatunk: Kitűnő. A kép és az célkereszt tiszta, éles és torzításmentes. Az egyetlen probléma az, hogy amikor a céltávcső a legalacsonyabb nagyításra van állítva, a kép szélei kissé elmosódnak. De kérjük, vedd figyelembe, hogy nem készült olyan távcső, amely ne csinálná ugyanezt.

A jó és rendben lévő üveget az különbözteti meg az olyan príma dolgoknál, mint a Zeiss S5, hogy a fókuszban lévő nézet használható része sokkal nagyobb a jobb minőségű távcsöveken.

A távcső szem-doboza fantasztikus, különösen alacsonyabb és közepes nagyítási beállításoknál. Maximális nagyításnál kicsit nehezebb a szem tájolása az okulár mögött, de semmivel sem jobban, mint más prémium precíziós távcsöveknél.

Az optikai elemek Zeiss T* többrétegű bevonattal, hidrofób LotuTec bevonattal és fluorid (FL) lencseelemekkel rendelkeznek. Ez a legjobb cucc.

Általános ergonómia

Az optikai minőség természetesen fontos, de a távcső általános ergonómiája sokkal fontosabb. Ha nem tudok természetesen elhelyezkedni egy távcső mögött és könnyen működtetni, akkor nem érdekel, milyen éles a kép. A Zeiss LRP S5 egyikkel sem fukarkodik.

Sokat használtam a céltávcsövet nagy hatótávolságú célpontokon, és az ürgepopulációk leselejtezése közben néhány észak-montana-i tanyán. Az összes vezérlőelem könnyen megtalálható és kezelhető. Egyikben sincs habozás vagy pontatlanság. A hatókör ebből a szempontból teljes pontszámot kap.

Fent említettem, hogy milyen jó a számozás a tornyokon. A nagyítási gyűrű számozása is tisztán és letisztultan kivitelezett, és a zoom-jelzőként szolgáló háromszögű indexjel is szépen kivitelezett.

A vízszintes beállításnak egyik érdekes kis érintése a két lövedék képe, amelyek közvetlenül a „0” felett és alatt helyezkednek el. A fenti jobbra, a lenti pedig balra néz – mindkettő abba az irányba mutat, amerre a golyó becsapódása elmozdul, amikor az irányába tárcsázunk.

A Zeiss LRP S5 5-25×56 ideális kártevő vadászatra és nagy távolságú versenyekre.

Mit csinál jól a Zeiss LRP S5 5-25×56?

Ez egy speciálisan megépített optika, amelyet a csúcskategóriás, nagy hatótávolságú lövészeknek terveztek.

  • Nagyszerű távolsági lövészethez, versenyhez és bizonyos típusú vadászatokhoz
  • Kiváló ergonómia és tapintható visszajelzés
  • A célkereszt a kategória legjobb dizájnelemeit tartalmazza
  • Gyönyörű illeszkedés és kivitelezés

Zeiss LRP S5 5-25×56 Hátrányok

A céltávcsőnek nem sok negatív oldala van – és ezek némelyike nem is hátrány, inkább a precíziós céltávcső kategóriájában jellemző.

  • A tornyok nagyok, a távcső profilja terjedelmes
  • Meglehetősen nehéz, 1029 g
  • A parallaxis gyűrű merev
  • Drága

Utolsó gondolatok a Zeiss LRP S5 5-25×56-ról

Mint a legtöbb vadász és lövész, én is mindig nagyra értékeltem a legjobb európai üveg minőségét. De a taktikai precíziós távcsövek tekintetében sok európai gyártó lemaradt. Vagy hiányos erőfeszítéseket tettek a hagyományos vadásztávcsövek nagy hatótávolságú modellekké való átalakítására, vagy pedig a legjobb katonai/LE céltávcsövek – egy ponton a termény krémje – lemaradtak a technológia, a funkciókészlet és az innováció tekintetében.

A Zeiss LRP S5 5-25×56 a precíziós céltávcső világában ezt a tiszteletreméltó német optikai céget, néhány kiválasztott másikkal a csapat élére helyezi. Kiváló eszköz a nagy távolságú lövészethez. J o h n  B. S n o w

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!