Teszt: ZEISS Victory RF 10×42 távcső + ZEISS Hunting App

A Zeiss kínálatában megtalálhatóak a Victory RF modellek. Ezek a keresőtávcsövek a beépített távolságmérővel tűnnek ki. A rendszert támogatja ezen kívül a saját applikáció, ami nagyon megkönnyíti a lövéstávolság gyors beállítását. Mi a ZEISS Victory RF 10x42 + Hunting App kombinációt próbáltuk ki. Videót is készítettünk hozzá!

Írta: all4hunters // szöveg: Hamza Malalla / VISIER, képek Michael Schippers

A lézeres távolságmérők már évek óta az olyan szenvedélyes vadászok és lövészek alapfelszereltségéhez tartoznak, akik nagyobb, ismeretlen távolságokon is célba akarnak találni. A Zeiss most kombinálja a mérési funkciót a saját kiváló Victory távcsöveivel. Az eredmény az új Victory Rangefinder System. Azért, hogy a mérési eredményt mindjárt kényelmesen átalakítsák a saját fegyver-lőszer kombinációra, az optika szakértő az egészet egy okostelefon applikációval köti össze. Ez kiszámolja a megfelelő adatokat a saját fegyverhez, lőszerhez és a használt céltávcsőhöz.

ZEISS Victory RF 10x42 – a távcső beépített lézeres távolságmérővel

Jelenleg 4 változatban kaphatóak a Victory RF modellek: A kompakt Victory RF 8x42 mellett kapható a nagyobb 8x54 és 10x54 modell, valamint az itt látható 10x42. Optika és felépítés szempontjából az új Rangefinder távcsövek alapja a ZEISS Victory HAT széria. Így a szériák nagy változataiban közös az 54 mm-es objektívátmérő. Az alap felépítés azonos és hasonló formában megtalálható a legtöbb kiváló keresőtávcsőnél: egy összehasonlíthatóan karcsú és könnyű magnézium ház, a sérülések ellen és a jobb fogás érdekében pedig egy gumiborítás.

A szállítás tartalmazza a legkelendőbb tartozékot a prémium kategóriás távcsövekhez. Ehhez már csak a ZEISS Hunting App szükséges Apple-höz vagy Androidhoz.

Árban kereken 1.000 Euro a különbség a Victory RF és Victory HT távcsövek között. De miben jobb a ZEISS Victory RF 10x42, mint egy hagyományos távcső a Victory szériából? Itt van első sorban a beépített távolságmérő. Ez gombnyomásra meghatározza a célpont távolságát maximum 2300 méterig. A távolságmérős távcső azonban nem csak a távolságot méri, hanem a helyzetünk és a célpont közötti szöget, a helyi hőmérsékletet és az aktuális légnyomást.

A Zeiss RF-nél hagyományos módon végezzük az élesítést és dioptriakiegyenlítést. A lézeres távolságmérés összes funkcióját és a különböző, a látómezőben megjelenített menük kezelése 2 gombbal történik. Az útmutató és a beállítások is először abból indulnak ki, hogy a felhasználó jobbkezes. A nyilakkal ellátott gomb ezért első sorban a mérésekre szolgál, a baloldali „Set”-gomb a menü kezelésre. Balkezesek számára azonban igény szerint az összes felhasználási minta megfordítható a két gombnál. Okos: A remegés elkerülése miatt a készülék nem a gomb benyomásakor, hanem az elengedésekor mér.

ZEISS Victory RF 10x42 műszaki adatok:

 

Modell: Victory RF 10x42
Gyártó: ZEISS
Nagyítás: 10x
Objektívátmérő: 42 mm
Kilépő pupilla: 4,2 mm
Kilépő pupilla távolság: 17 mm
Szürkületi érték: 20,5
Látómező 1000 méteren: 115 m
Dioptria kiegyenlítés: +/- 3 dpt
Pupilla távolság: 53,5 - 76 mm
Közeli beállítás: 2,5 m
Energiaellátás: 1 x 3V Typ CR2
Elem-élettartam: > 2.500 mérés (20-25 °C)
Mérés hatótávolsága: 15 - 2.300 m
Mérés időtartama: < 0,3 mp.
Méretek: 166 x 121 mm becsavart szemkagylóknál
ÁR (GYÁRTÓ ÁLTAL MEGADOTT ELADÁSI ÁR): 3.095,- Euro

 

3.095,- Euroért kapható a ZEISS Victory RF 10x42 lézeres távolságmérővel és beépített ballisztika számolóval a Zeiss online boltban.

Mit nyújt a ZEISS Hunting App ténylegesen?

A Zeiss vadász applikáció több funkcióval is rendelkezik. A legfontosabb összefüggés az RF távcsövekkel az a lehetőség, amivel különböző ballisztikai valamint a használt céloptikával kapcsolatos adatokat adhatunk meg. Az egészet Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbíthatunk a távcsőre, ami tartalmazza az aktuális távolságot, légnyomást, hőmérsékletet és szöget és ezt foglalja össze egy ballisztikai görbévé. Ha szeretnénk, akkor kiszámoltathatjuk a használt fegyver/lőszer kombinációból és a távolságból azt, hogy mennyivel tartsunk a cél fölé, illetve céltávcső magasságállítását mennyivel módosítsuk. Az applikáció ismeri az összes gyakran használt mértéket, mint a cm vagy inch, MIL vagy MOA - természetesen a különböző kattintási értékekkel. Ha egyszer betápláltuk a rendszerbe a különböző lőszerek adatait, a távolságmérős távcső saját maga végzi el a feladatait. Az ehhez szükséges adatokat egyszerűen be kell táplálnunk az applikációba. Ez egyébként Apple-re és Android-ra is elérhető.

A 2 gombbal végezhetjük el a távolságmérést és megjeleníthetjük az összesen 7 menüt, valamint a fényerőt állíthatjuk be.

Természetesen a saját töltött lőszerek adatait is megadhatjuk. A Victory RF 10 x 42 összesen 9 egyedi fájlt képes tárolni. Az applikáció bőségesen tartalmaz adatokat (ballisztikai együttható is) és a V0 (a gyártó szerint) a különböző kaliberű és márkájú gyári lőszerekről. A Zeiss mellesleg folyamatosan bővíti és frissíti ezt a listát. Mindegy, hogy gyári adat vagy saját töltött lőszer, a V0 mérés saját fegyverrel minden esetben segít. Vészhelyzet esetére az applikáció és az RF távcső rendelkezik 9 különböző „szabvány” röppálya görbével, ami nem egyezik a speciális lőszerekével. Ezen kívül az applikációban a használt céltávcsővel kapcsolatos adatokat is megadhatunk, mint pl. a célkereszt és puskacső távolsága. Az olyan hasznos apróságok teszik teljessé a vadász applikációt, mint a vadásznapló és a különböző lőképek elmentésének lehetősége.

A Zeiss Victory RF távcsövekkel megmérhetjük a távolságot és ezzel együtt megjeleníthetjük a mért lövési távolság egyedi ballisztikai hatását.

ZEISS Victory RF 10x42 és Hunting App összegzés

Aki nagy távolságokon szeretne vadászni, az a  ZEISS Victory RF-ben a távcső, távolságmérő és ballisztikai segéd okos kombinációját találja meg. Ez a rendszer jól kézreáll és egyszerűen kezelhető. Ugyan drágák a távcsövek, az ár azonban indokolt. Végül is az erős teljesítményű Victory széria az RF távcsövek alapja. A Victory távcsövek a magas optikai minőségük miatt már amúgy sem olcsók.

A Zeiss optikákról közvetlenül a gyártó honlapján találhattok további információkat.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve