Teszt: ZEISS Conquest V4 6-24×50 belépő szintű vadász céltávcső

Felső kategóriás belépő szint. Így tudnánk legjobban jellemezni az új ZEISS Conquest V4 céltávcsöveket. Jobban szemügyre vesszük az elérhető és egyben legmagasabb nagyítással rendelkező modellt - a Conquest V4 6-24x50-et. Ebben a tesztben megtudhatjátok, hogy a céltávcső, amit nagy távolságú sportra és vadászatra terveztek meggyőzött-e minket.

Írta: all4hunters

A ZEISS Conquest V4 széria céltávcsövei felső kategóriás teljesítményt nyújtanak, és klasszak a tulajdonságaik. Napi használatra tervezték őket és ennek megfelelően strapabíróak is. A vadászok számára különösen érdekesek lehetnek a vonzó árak, mivel a céltávcsövek 995-1.295 euroért kaphatóak a gyártó adatai szerint.

A ZEISS Conquest V4 6-24x50 tulajdonságai

Mindent egybevéve a Conquest V4 céltávcsövek rendelkeznek 4x nagyítási tartománnyal, 30 mm átmérőjű középtubussal (az első a Zeiss belépő szintű céltávcsövek között), parallaxis kiegyenlítéssel (kivéve az 1-4x24 modell), vehetünk hozzájuk világítópontot (kivéve a 4-16x44 modell) valamint egy ASV ballisztikai torony (lövedékesés-kiegyenlítő) gyárilag beépített Zero Stop-pal.

A ZEISS Conquest V4 6-24x50 okulárja világos és tiszta; a beállításra szolgáló gyűrű könnyen és pontosan működik.

Ezen kívül az összes modellt a ZEISS által szabadalmaztatott csúcskategóriás T* és LotuTec üvegbevonattal látták el, valamint nitrogéntöltéssel.

Küldtek nekünk egy ZEISS Conquest V4 6-24x50 céltávcsövet tesztelésre. Ez a modell rendelkezik a legnagyobb nagyítással az ASV toronnyal és a nem megvilágított ZMOA irányzékkal. A célkereszt itt is a második képsíkban helyezkedik el, mint a többi modellnél.

A ZEISS Conquest V4 6-24x50 rendelkezik egy ballisztikai ASV magasságállító toronnyal és egy hagyományos oldalirányú toronnyal védőkupakkal.

A céltávcső 690 g, ami a méretéhez képest meglepően könnyű. A felépítése mégis stabil, robusztus és megbízhatóságot sugároz.

 

Rendelkezik egy ballisztikai magasságállító toronnyal és egy hagyományos oldalirányú toronnyal védőkupakkal. Ez a konfiguráció különösen alkalmas a vadászatra, mivel a ZMOA 1 irányzékkal alkalmazkodhatunk a szituációkhoz. A távoli lövések így nagyon könnyűek lesznek változó távolságokon. A védőkupak megakadályozza a véletlen nullpont eltolódásokat. A beállítási tartomány 230 cm (magasság) x 175 cm (oldalirány) 100 méteren.

Mitől tűnik ki a ZEISS Conquest V4 6-24x50 céltávcső?

A céltávcső jobb oldalán található fókuszáló gomb lapos. A céltávcsövet egy nagyon különleges puskán teszteltük: a félautomata H&K MR308 A3 .308 Winchester kaliberű puskán. Ugyan nem egy vadászpuskáról van szó, mégis jól kitűnik a fegyver pontossága és a ZEISS Conquest V4 6-24x50 teljesítménye nagy távolságokon.

A zoom gyűrű könnyen megy és könnyen kezelhető. Azonban egy jobban fogható felület előnyös lenne az extrém időjárási viszonyoknál.

 

Amikor belenéztünk a 44 mm-es okulárba, szó szerint elakadt a szavunk (ezen az áron). A Zeiss adatai szerint a Conquest V4 széria fényáteresztő képessége 90%. Ez a nagy fényesség megfelel a tapasztalatainknak és főleg az 1.200 euros árkategória többi modelljeihez képest tűnik ki.

A ZEISS Conquest V4 6-24x50 a nagy távolságú lövések mestere.

Az okulár gyors fókuszt biztosít, dioptriakiegyenlítése -3/+2, szemtávolsága pedig 90 mm. A kilépő pupilla átmérője nagyítástól függően 7,5 és 2,1 mm között van.

A magasság és oldalirányú állítótornyokon egy kattintás ¼ MOA-nak felel meg (7 mm kattintásonként). A magasság beállítási tartomány 80 MOA, 20 MOA (80 kattintás) fordulatonként. A kattintások nagyon tiszták, egységesek és pontosak. Könnyedén számolhatjuk anélkül, hogy a toronyra kéne néznünk.

Befejezésként...

A ZEISS Conquest V4 6-24x50 egy első osztályú, csúcsminőségű céltávcső a nagy távolságú vadászathoz. A lenyűgöző ár/érték aránya miatt főleg a fiatal és kezdő vadászok számára lehet nagyon érdekes. Ezen kívül az árkategóriájában rekord gyanús, a 90%-os fényáteresztést, valamint a különösen világos, részlet gazdag és tiszta képet kínál. És mindezt 1.195,-euroért, azonban lehetséges, hogy a helyi kereskedőknél még jobb áron kapható.

A céltávcső műszaki adatai:
Modell: Conquest V4 6-24x50
Gyártó: ZEISS
Nagyítás: 6-24x
Objektívátmérő: 56 mm
Látómező 100 méteren: 6,3 - 1,6 m
Szemtávolság: 90 mm
Állítási tartomány 100 méteren: 230 x 175 cm
Célkereszt: ZMOA 1
Középtubus átmérő: 30 mm
Hosszúság: 368 mm
Súly: 690 g
ÁR (GYÁRTÓ ÁLTAL MEGADOTT ELADÁSI ÁR): 1.195,- Euro

 

A gyártó oldalán további információkat találhattok a ZEISS Conquest V4 céltávcsövekről.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve