Teszt: PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamera

A PULSAR Accolade széria további modellekkel bővült: az LRF modellek nagy teljesítményű lézeres távolságmérővel, 1000 méter távolságig. Itt az Accolade XP50 LRF csúcsmodellt teszteljük, modern mikrobolométeres érzékelővel, aminek 640x480 a felbontása. Elöljáróban annyit: Az eredmény tényleg lenyűgözött minket!

Írta: all4shooters

A PULSAR Accolade XP50 LRF-et teszteltük terepen.

Az Accolade széria sok ember figyelmét felkeltette: Az első olyan Pulsar hőkameráról van szó, amit a vadászathoz, lövészsporthoz és a kereskedelmi piacra terveztek. Az Accolade XQ38 belépőszintű modellt már kipróbáltuk, ennek a készüléknek a felbontása 384x288, nagyítása pedig 3,1x.

A PULSAR Accolade XP50 LRF tulajdonságai

Ma megkaptuk az egész PULSAR Accolade széria csúcsmodelljét, hogy kiadósan teszteljük: Az XP50 LRF tulajdonságai: nagyteljesítményű mikrobolométeres érzékelő - aminek felbontása 640x480, a pixelmérete 17 µm, fókusztávolsága 50 mm, a gyors germánium objektív (1:1,2) és 2,5x nagyítás. Az erős, 8x digitális nagyítással így egy 20x maximális nagyítást kapunk.

A PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamerához kapunk egy tároló táskát és sok egyéb hasznos tartozékot.

Ezekkel a tulajdonságokkal az Accolade XP50 "Vanilla” változat is rendelkezik. Viszont mitől tűnik ki az  XP50 LRF modell (kis) tömegből a civil piacon? Teljesen nyilvánvaló, hogy a beépített nagyteljesítményű lézeres távolságmérőtől, aminek 1000 méter a hatótávolsága, ami a mért eredményt közvetlenül az okulárba vetíti. Természetesen vannak a piacon más hőkamerák is lézeres távolságmérővel, de a legtöbbet közülük - ha nem az összest - katonai célra tervezték vagy katonai modellektől származnak. És ez sok korlátozást jelent és ezen kívül magas költségeket. Országtól függően ezeket a készülékeket katonai felszerelésként sorolhatják be, és szabadon így nem beszerezhetőek. Ez nem vonatkozik az Accolade LRF-re. Mivel a Pulsar ezt a modellt kimondottan civil célokra fejlesztette és az ár is elfogadható maradt. Nem csoda tehát, hogy a vadászok és lövészek számára is nagyon érdekes.

A PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamera kezelőfelülete átlátható.

Az Accolade XP50 LRF robusztus és nagyon kompakt - tökéletes a vadászathoz és a sporthoz.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy a PULSAR Accolade XP50 LRF a lehetőségeiben korlátozva van! Képminőség, felbontás és érzékenység szempontjából a hőérzékelős teljesítmény rendkívül egy ilyen árkategóriájú készüléknél (Európában ~ 5.800,- Euro a gyártó által megadott eladási ár). A lézeres távolságmérőt jól megvalósították - hardware szempontjából is (az LRF modul teljesen a házban helyezkedik el, kialakítása elegáns és karcsú), és a program szempontjából is, mert a működést és a felhasználói portot kitűnően beágyazták.

Az PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamera tulajdonságai: nagyteljesítményű mikrobolométeres érzékelő - aminek felbontása 640x480, a pixelmérete 17 µm, fókusztávolsága 50 mm, a gyors germánium objektív (1:1,2) és 2,5x nagyítás.

Az optimális kényelem érdekében a PULSAR Accolade hőkamera szemtávolságát 56-71 mm között állíthatjuk.

PULSAR Accolade XP50 LRF műszaki adatok:

Modell: Accolade XP50 LRF
Gyártó: PULSAR
Típus: Hőkamera beépített lézeres távolságmérővel
Nagyítás: 3,1-12,4x
Digitális nagyítás: 2x; 4x
Objektív: F50/1,2
Megfigyelési távolság: max. 1.800 m (1,7 m-es objektum):
Méretek: 164 x 130 x 64 mm
Súly: 600 g (elemek nélkül)

PULSAR Accolade XP50 LRF: a mi tesztünk

Lőtéren, városban és szabad terepen teszteltük a PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamerát. Az erősen fényvisszaverő céloknál 1.150 m-ig tudtunk távolságot mérni. Terepen a bokrokat, fákat és nagy sziklákat 710 méteres távolságig tudtuk mérni (egy nagy fehér szikla). A hőképet nem zavarja a füst vagy az enyhe köd, viszont a távolságmérőt igen (egy 905 nm-es infravörös lézert használ). A hatótávolság lényegesen csökken ilyen helyzetekben.

A pontosság elég jó: A mért távolságok alig különböztek azoktól, amiket összehasonlításképp a kézi távolságmérőnkkel mértünk. Maximum pár méter volt az eltérés. A lőtéren 300 méteren semmi eltérés nem volt, 500 méteren 1 méter volt az eltérés.

A hőkamera elég gyors: Nagyon sötét célpontoknál azonban eltarthat egy teljes másodpercig. Emellett a PULSAR Accolade XP50 LRF egy TPA funkcióval is rendelkezik (Target Position Angle). Itt az  távolságmérésnél a célonttal bezárt szöget is láthatjuk. Ezen kívül van még egy THD rendszer (True Horizontal Distance), aminél a célpont távolsága ezen szög figyelembevételével módosul. Mindkettő segít a ballisztikai számításoknál - a vadászaton és sportlövészetnél is.

Az áramellátás egy B-akkumulátor pack-kal történik - mint minden csúcskategóriás Pulsar optikánál.

Ami az 50 Hz-es, 640x480 felbontású Focal-Planar-Array-Mikrobolométeres érzékelő képminőségét illeti, csak egyet mondhatunk: abszolút első osztályú! Már nem is merünk visszaállni egy alacsonyabb felbontásra, miután átéltük, hogy mit is tud ez a True-VGA hőérzékelő. A teljesen színes OLED mikrokijelző az okulárban szintén rendkívül jó. Az élesség és a képminőség határozottan felveheti a versenyt a profi készülékekkel...

Mindent egybevéve tényleg lenyűgözött minket a PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamera. Az 5.800,- Euro először elég soknak tűnhet, de 5 éve még csak a katonaságnál voltak ilyen minőségű és teljesítményű készülékek. Az áruk pedig jóval 10.000,- Euro felett volt - és majdnem még egyszer ennyi egy lézeres távolságmérővel.

Lőtéren, városban és szabad terepen teszteltük a PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamerát.

Nézzétek meg a PULSAR Accolade XP50 LRF hőkamera videóját is!

Hozzászólások nincsenek engedélyezve