Teszt: KAHLES K525i 5-25x56i taktikai céltávcső

A Kahles legújabb csatahajója egy egyedülálló céltávcső sok érdekes funkcióval, ami mindenekelőtt nagy távolságú versenylövészeten és profi bevetéseknél hozza a legjobb teljesítményét. Az All4shooters lőtéren próbálta ki a KAHLES K525i 5-25x56i jobbkezes változatát.

Írta: all4shooters // caliber

 

A Kahles K525i-t a 2018-as IWA-n mutatták be. Most eljött az ideje, hogy jobban szemügyre vegyük a céltávcsövet.

A KAHLES a 2018-as IWA-n mutatta be az új K525i 5-25x56i csatahajót 5x nagyítási tartománnyal - egy céltávcső, amit a sokat dicsért K318i modell alapján készítettek és ellátták ezen ultrarövid modell összes megoldásával és funkciójával. A KAHLES K525i-t sportlövészethez és nagy távolságú profi bevetésekhez tervezték.

Az osztrák gyártó egy jobbkezes tesztmodellt küldött kipróbálásra. Az oldalirányú állítótorony a baloldalon található, a fényerő állítása pedig a jobboldalon. Niederweimarban teszteltük a 300 méteres lőtéren.

A céltávcsövet ezért egy félautomata HK MR308 A3 .308 Winchester típusú puskára szereltük fel. Lőszernek a Premium RWS Target Elite plus versenylőszert használtuk HPBT lövedékkel (168 gr).

A KAHLES K525i 5-25x56i legszembetűnőbb ergonómiai ismérvei a magasságállító toronnyal koaxiálisan elhelyezett fókuszkerék a céltávcső tetején (egy ideje ez a Kahles ismertetőjele), az oldalirányú állítótorony a jobb- vagy baloldalon (a lövész igényeinek megfelelően) és a TWIST GUARD eltekerés elleni védelem az oldalsó állítótornyon.

Az új K525i 5-25x56 céltávcső a Kahles csatahajója a nagytávolságú lövészethez.

Az all4shooters Niederweimarban tesztelte a KAHLES K525i 5-25x56 céltávcsövet. Itt láthatjátok a videót a tesztről:

KAHLES K525i 5-25x56i: A céltávcső tulajdonságai

Ami a teljesítményt illeti, a K525i rendelkezik egy magasságállító toronnyal, ami 2 fordulattal egy 29 MIL-es tartományt fed le (2,9 m 100 méteren), 5 különböző megvilágított célkereszttel az első képsíkban, egy kitűnő optikával aminek fényerős, éles és magas felbontású a képe, egy jól méretezett kilépő pupillával és 95 mm-es szemtávolsággal. A középtubus átmérő 34 mm-es.

Az összes kezelőelem szolid érzést kelt, tökéletesen tompítottak és finomak. A tornyok akusztikai és érezhető visszajelzést adnak, így könnyebb számolni a kattintásokat. A kezelőelemek elhelyezése a lövészek számára, akik inkább hagyományos céltávcsöveket használnak, eleinte szokatlan lehet. Egy rövid idő kell, amíg megszokjuk és nem lesz probléma, mert már egy a lőtéren töltött délután után olyan lesz, mintha mindig is ezt a távcsövet használtuk volna.

A KAHLES K525i jobb oldalán a célkereszt fényerejét állíthatjuk.

Ezen kívül a KAHLES K525i 5-25x56i egy nagyon egyszerű oldalirányú beállítással rendelkezik: Mivel a lövésznek ehhez nem kell letennie a puskát vagy a lövő kezét elvenni a markolatról. Sok helyzetben még az is lehetséges, hogy az oldalirányú és magasság beállítást úgy változtassuk, hogy a szemünket levennénk a célpontról vagy a fegyvert elemelnénk a vállunkról. Ugyanez vonatkozik a parallaxisállításra a magasságállító torony alsó részén.

A KAHLES K525i 5-25x56i oldalirányú beállításához a lövésznek a puskát nem kell letennie, és a lövő kezét sem kell elvennie a markolatról.

KAHLES K525i: egy céltávcső, sok praktikus funkció

A céltávcső rendelkezik a szabadalmaztatott TWIST GUARD rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy az oldalirányú állítótorony végén lévő lap szabadon tekerhető. Így elkerüljük a véletlen elállítást. Ez a rendszer azonban csak az oldalsó tornyon található meg, a magasságállító tornyon nem. Ez valószínűleg azért van, mert a torony második fordulatánál fent egy piros gomb ugrik elő.

A Kahles ezen szabadalmaztatott elforgatás elleni védelme főleg akkor praktikus, ha mozgunk (pl. megyünk) és a puska a vállunkon lóg. Eközben végül is megtörténhet, hogy a torony hozzádörzsölődik a ruházathoz vagy más felszereléshez (vagy pl. ha egyszerűen kivesszük a puskát a tokból). Így effektíven megakadályozzák a véletlen elállítást.

A K525i Twist-Guard rendszere védi az oldalsó tornyot a véletlen elállítástól.

A TWIST GUARD elforgatás elleni védelem abban különbözik a többi blokkoló rendszertől, hogy teljesen hangtalan. Sok prémium kategóriás terméknél ha kihúzzuk vagy benyomjuk a tornyot, hallhatunk kattanásokat. Ezen kívül nem kell tudatosan bekapcsolni. Másfelől viszont nem védi a tornyot az összes mozdulattól.

A K525i hosszú és kényelmes okulárja 9,5 - 2,3 mm-es kilépő pupillával és 95 mm-es szemtávolsággal.

KAHLES K525i 5-25x56i műszaki adatok:

Modell: K525i 5-25x56i
Gyártó: KAHLES
Nagyítás: 5 - 25x
Objektívátmérő: 56 mm
Középtubus átmérő: 34 mm
Kilépő pupilla: 9,5 - 2,3 mm
Szemtávolság: 95 mm
Látómező: 7,1 - 1,5 m/100 m
Hosszúság: 377 mm
Súly: 970 g
Garancia: 10 év

Az alábbi pontos, megvilágított célkeresztekkel (1. képsík) kapható a KAHLES K525i taktikai céltávcső: MSR2/Ki, Mil4+, SKMR3, SKMR és MOAK.

Összegzés: a mi benyomásunk a KAHLES K525i 5-25x56i taktikai céltávcsőről

A lőtéren végzett tesztünkön példásan viselkedett a taktikai céltávcső. A kattintások állandóak és egyenletesek, a tornyok szerkezete nagyon pontos és a legújabb technológia. A tornyok kezelése nagyon jó érzést kelt. a kattintások nagyon élesek és pontosak.

Az optika nagyon tiszta. Az eyebox (szemdoboz) jó: a kilépő pupilla 25x nagyításnál 9,5 mm-ről 2,3 mm-re csökken, míg a szemtávolság 95 mm marad.

A Kahles K525i-t Niederweimarban teszteltük a Schieß-Leistungs-Gruppe (SLG) 300 méteres lőterén.

Az eyebox egyébként az a képzeletbeli terület az okulár előtt, amiben a lövész elkezdi látni a pontot vagy a célkeresztet. Még ha nem is teljesen tiszta a kép, ez a pont már látható. Szóval már lőhet. Ez mindig akkor előnyös, ha a lövésznek szokatlan lövőhelyzetből kell cselekednie. Azt is meg kell említeni, hogy a felül elhelyezkedő célkereszt fényerejét szabályozó gomb elemtartó fedelének jobb oldalában található a tornyok nullázásra használható imbuszkulcs. Egy kedves ötlet.

A KAHLES K525i 5-25x56i tesztje abszolút kielégítő volt Niederweimarban. A céltávcső kitűnő és egyedülálló funkciókat kínál. Azonban a K525i ára is elég büszke, 3.300,- EUR. De a tesztünk után azt mondhatjuk, hogy megéri.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve