Swarovski Z8i széria: Kompromisszumok nélküli élesség és gyors célfelismerés

„A legjobb céltávcső az olasz piacon”: ezekkel a szavakkal tűntette ki az Assoarmieri, az olasz fegyverkereskedők és -rajongók szövetsége a Swarovski Z8i-t. És tényleg, a Z8i család céltávcsövei a legmagasabb minőséget nyújtják, abszolút sokoldalúan bevethető és nagyszerű tulajdonsággal nyűgöznek le minket. Itt megtalálhatjátok mind az 5 modellt és az aktuális árakat.

Írta: all4hunters // Alberto Bosa

Az osztrák vállalat, a tiroli Swarovski Optik 1949 óta a kiváló optikai készülékek gyártására specializálódott. A optikák specialistájának sikerét első sorban az innovációs erejének, az esztétikus és funkcionális kialakításoknak, valamint a már említett kitűnő minőségnek köszönheti. Annyira sikeresek, hogy az Assoarmieri, az olasz fegyverkereskedők és -rajongók szövetsége a Swarovski Z8i-t a HIT Show 2018-on az év legjobb céltávcsöve címmel tűntette ki.

Swarovski Optik - A hagyomány találkozik az újkorral

Először is igaz az, hogy a Swarovski Optik nem rég 2 fontos újítással (X5 széria a nagy távolságú lövésekhez és a dS, egy intelligens digitális céltávcső) jelent meg a piacon. Másfelől viszont az is fontos, hogy az osztrák vállalat továbbra is gyárt hagyományos optikákat és azokat is tovább javítja, amik már kaphatóak. Ez igaz a Z8i szériára is, az előd természetes továbbfejlesztése - a Z6i családé.

 

Swarovski Z8i céltávcsövek: Műszaki tulajdonságok

Mint ahogy a megnevezésből sejteni lehet, a Swarovski Z8i egy 8-szoros nagyítással rendelkező céltávcső. Ez nem csak különösen sokoldalúvá teszi, hanem kombinálja a kisebb nagyításoknál a nagy látómezőt a magasabb nagyítások részletgazdagságával.

 

Ez egy gyors célfelismerést tesz lehetővé. Főleg az olyan vadászatoknál, ahol a gyors pozícióváltás és célzási pontosság szükséges és ha nagy távolságra kell lőni.

FLEXCHANGE: Az új 4A-IF célkeresztet kimondottan a hajtóvadászathoz fejlesztették. Gombnyomásra bekapcsolhatunk egy megvilágított gyűrűt.

Ezen kívül ergonómiailag tökéletesítették a világító egységet és finomítottak a nagy állító tornyokon. A nagy kezelőelemek a nagyigényű szituációknál gyors és biztos kezelhetőség tesznek lehetővé. A Z8i középtubus átmérője 30 mm, ami minden puskán elegáns.

A baloldalon található parallaxis torony minden távolságon tökéletes képeket garantál és a 100 méteres jelzésének köszönhetően könnyen beállíthatjuk - a puska tartása közben és rossz fényviszonyoknál is.

 

A megfelelő nappali és éjszakai megvilágítás beállítására szolgáló egység karcsú és tökéletesen beépítették a céltávcső formájába. A 64 világossági fokozat szabályozására szolgáló gombok a felső részen találhatóak és ezek is maximálisan kényelmes kezelést biztosítanak.

SWAROLIGHT: A megvilágítás helyzetérzékelővel ellátott kikapcsoló automatika egy hosszabb elem-élettartamot biztosít.

A megvilágítási rendszernek van egy funkciója, ami az utolsó beállítást automatikusan megjegyzi és újra beállítja. A Swarolight rendszer egy különösen hosszú elemélettartamot garantál egy helyzetérzékelővel, ami csak akkor kapcsol be, amikor célra tartjuk az optikát.

 

Egyes Swarovski Z8i modelleknél a 4A-I célkeresztet kombinálták a CD-I-vel. Ennek eredménye az első célkereszt-rendszer (FLEXCHANGE célkereszt 4A-IF), amit egy gombnyomással beállíthatunk az adott vadászathoz. Kimondottan a hajtóvadászathoz be- és kikapcsolhatunk egy világító gyűrűt.

A Swarovski Z8i rugalmas ballisztikai tornya (BTF)...

A Swarovski Z8i széria modelljei egy egyszerűen feltehető, rugalmas ballisztikai toronnyal (BTF) rendelkeznek. Ezt használhatjuk magasság toronynak, hogy a lövedékesést kompenzáljuk, vagy oldalsó toronynak, hogy a szelet kompenzáljuk. Minden elérhető célkereszttel kombinálható és lehetővé teszi a célpontkorrekciót a kívánt távolságokon.

BTF: A rugalmas ballisztikai torony minden Z8i modellre feltehető és beállíthatjuk minden vadász szituációhoz és lőszerhez.

A rugalmas ballisztikai tornyot az optikától külön beállíthatjuk és minden Z8i modellhez passzol. A BTF-et szerszám nélkül felszerelhetjük, és ezen kívül rendelkezik egy zárószerkezettel, ami megakadályozza a véletlen elállítást.

 

A BTF-et 4 vékony gyűrű segítségével szerelhetjük fel az előre beállított távolságokhoz, vagy egy a vevő számára egyedi készítésű ballisztikai gyűrűvel szállítják a választott lőszerhez.

Swarovski Z8i: A céltávcső széria összes modellje és az árak

Mindent egybevéve a Swarovski Z8i család céltávcsövei abszolút sokoldalúan bevethetőek. Jelenleg a 5 Z8i modell kapható, amik a vadászat összes fajtáját lefedik. Célkereszttől függően változnak az árak. Itt az áttekintés:

 

A Z8i 0,75-6x20 (2.320.- Euro-tól) egyértelműen egy hajtástávcső. Más optikákhoz képest kb. 30%-kal nagyobb a látómezeje (56 méter 100 méteren). Ez a legújabb modell és csak a 2018-as IWA-n mutatták be.

A Z8i 1-8x24 (2.370,- Euro-tól) speciálisan a mozgó vadászathoz fejlesztették. A látómező kb. 42,5 méter 1x nagyításnál.

A Z8i 1,7-13,3x42 (2.720,- Euro-tól) egy igazi mindenes távcső, sokfajta vadászathoz alkalmazható.

A Z8i 2-16x50 (2.890,- Euro-tól) egy mindentudó cserkeléshez, lesvadászathoz és mozgó vadászathoz, valamint távoli lövésekhez.

A Z8i 2,3-18x56 (3.120,- Euro-tól) egy különösen fényerős távcső lesvadászathoz és nagy távolságú lövésekhez. Ez a széria csúcsmodellje.

További információkat a Swarovski Z8i család modelljeiről a gyártó honlapján találhattok.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve