Schmidt & Bender 2,5-10×50 Polar T96 céltávcső a gyakorlatban

Gösta Rehse vadászkiképző a Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcsőben bízik. A vadászterületen ahol oktat, ezt a céltávcsövet használja a lesen, nagy távolságú lövéseknél, valamint hajtóvadászathoz is. De mennyire jó a céltávcső? És a vadászoknak mire kell figyelniük alapvetően egy céltávcsőnél?

 

Írta: all4hunters // Mathias Haack

 

A jó alapanyag egyszerűen elengedhetetlen a vadászatnál: A vadászat sikerességében a vadászfelszerelés mellett mindenekelőtt a puska és optika megfelelő párosítása játszik döntő szerepet. Az egyes komponensek minősége itt nagy szerepet játszik. Pont a céloptikánál tesz gyakran különbséget. De olyan egyszerűen nem létezik, hogy legjobb céltávcső. Hiszen ez a kijelentés nem csak a vadász egyedi igényeivel függ össze, hanem az adott vadászat fajtájával is.

 

Nagyon durván a vadászoptikákat 3 kategóriába sorolhatjuk: lesvadászathoz, mozgó vadászathoz, vagy mindkettőhöz alkalmas. Ez azonban nem könnyíti meg a döntést. Ezen kívül egyszerűen számtalan gyártó és modell létezik. A fiatal vadászok és a tapasztalt erdészek is elveszthetik a fonalat. Tehát mi a fontos egy céltávcső vásárlásakor?

Mire kell figyelniük a vadászoknak egy céltávcsőnél?

 

Egy céltávcső beszerzése nem olyan döntés, amit elhamarkodottan hozunk meg. A döntést jól meg kell gondolni, mivel egy kiváló céltávcső ára gyorsan eléri a két- háromezer eurot. A minőségnél azonban nem szabad spórolni.

A jó alapanyag elengedhetetlen a vadászatnál. Pont a megfelelő céltávcső kiválasztásánál kell a vadászoknak egyes dolgokat figyelembe venniük.

Fontos a képminőség, egyszerű kezelhetőség, strapabíróság és lövésállóság. Egy jó céltávcsőnek ne csak a képe legyen jó, hanem legyen egyszerű a használata a vadászatnál. A célpont elhelyezkedése semmiképp sem változhat meg egy kis ütéstől, vagy akár a puska visszarúgásától. Ezen kívül optimális - főleg fiatal vadászoknak - , ha a céltávcső lehetőleg minél sokoldalúbban használható.

Továbbá a vadászoknak figyelniük kell a megfelelő nagyításra egy céltávcső vásárlásakor. Ha rossz fényviszonyoknál, szürkületkor vadászunk, akkor válasszunk inkább alacsonyabb nagyításokat és nagy objektívátmérőt. Nagy távolságú vadászatoknál a magas nagyítás az alapelv. Azonban magas nagyításnál nehéz nyugodtan és ingadozás nélkül tartani. Ezért az ilyen távcsövek első sorban a lesvadászatra alkalmasak.

 

A hajtóvadászaton ellenben elengedhetetlen a nagy látómező. A megfelelő célkereszt kiválasztása a személyes igényektől függ - szükség van-e segédvonalakra vagy egy szabad látómezőt részesítünk előnyben. A kilépő pupilla távolság egyébként soha nem lehet túl kicsi. Különben balesetveszély fenyeget a puska visszarúgása miatt.

A vadászoptikáknál a szabály: Inkább egy kiváló céltávcső jó minőségben, mint több olcsó termék. Itt a Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 látható.

A fiatal vadászoknak egyelőre egy univerzális távcső javasolt, ami lesre és hajtóvadászatra is alkalmas. Ez a németországi vadászatra bőven elegendő és hosszútávon pénzt takarít meg. Legyen a mottó: Inkább egy minőségileg kiváló mindenes céltávcső egy jó nevű gyártótól, mint két olcsó termék nem EU-s országból. Egy jó példa erre a Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcső.

Mitől tűnik ki a  Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcső?

A Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 tényleg megér egy ajánlást. A magas fényáteresztésű céltávcső strapabíró, semmi csicsa és az egyszerű vadász kezelhetőségre tervezték - optikailag gyönyörű, műszakilag pedig egy kis csoda.

A magas fényáteresztésű Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcsövet a vadászatra tervezték.

A variábel céltávcső 4x nagyítási tartománnyal rendelkezik és 96 %-os a fényáteresztése. A Világon az egyik legmagasabb fényáteresztésű céltávcső. A 2,5x - 10x nagyítással, a 34 mm-es középtubus átmérővel és a hozzá kapható célkereszt gyorsállítóval a 2,5-10x50 Polar T96 egy ideális lestávcső. Az optika lehetővé teszi a vadász számára, hogy még az utolsó esti fényt is kihasználja a vadász sikeréhez.

A 2,5-10x50 Polar T96 alkalmas lesvadászatra nagy távolságokon és hajtóvadászatra is.

50 mm-es objektívátmérő, 3 m mélységig vízálló és -25 fokig használható. Strapabíróság szempontjából a 2,5-10x50 Polar T96 semmiben sem marad el a többi prémium céltávcsőtől. Súlya 650 g, hossza 336 mm, így a kis céltávcső relatív karcsúnak mondható. Az eredmény: Nem csak a lesre és nagy távolságú lövésekre alkalmas, hanem a hajtóvadászatra is.

Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcső műszaki adatok
Polar T96 in 2,5-10x50
Gyártó: Schmidt & Bender
Nagyítás: 2,5x - 10x
Objektívátmérő: 50 mm
Középtubus átmérő: 34 mm
Látómező: 15 - 3,75 m
Kilépő pupilla: 12 - 5 mm
Szemtávolság: 90 mm
Fényáteresztés: 96 %
Dioptriaállítás: -3 - +2 dpt
Vízállóság: 3 m-ig
Üzemeltetési hőmérséklet: -25 - +55 °C
Célkereszt: L7 hagyományos világítópontos célkereszt
az 1. képsíkban, vagy
D7 célkereszt a 2. képsíkban
Megvilágítás: 11 fokozatos
Hosszúság: 336 mm
Súly: 650 g

A Rehse vadásziskolában a Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcső a vadászkiképzés fontos része. Mivel már a kezdetektől a minőség fontosságát kell közvetíteni.

Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcső a vadászatnál

Gösta Rehse vadászoktatónak és a fiatal vadásztanulóknak is tetszik a 2,5-10x50 Polar T96, amit vadászatra terveztek. A nagyítás - 2,5x a hajtóvadászathoz 10x-ig a nagy távolságú lövésekhez - problémák nélkül megoldja a mindennapi kihívásokat a vadászaton. Ennek megfelelően ez a vadászoptika stabil része a gyakorlatias vadászkiképzésnek Gut Gischowban.

„Itt nálunk a kiképzésen évente kb. 40.000 lövés hagyja el a két Heym ismétlőpuska csövét. Ilyen esetben természetesen valami stabil és strapabíró szükséges, ami a mi minőségi igényeinknek megfelel. Gyakran előfordul, hogy valaminek nekimegyünk. Pont a vadásztanulók bizonytalanok gyakran a fegyverrel és céltávcsővel.” mondja Gösta Rehse. A Jagdschule (Vadásziskola) Rehse vezetője tehát tudatosan döntött a Schmidt & Bender kiváló céltávcsöve mellett. Hiszen a korai beedződés fontos eleme a fiatal vadászok kiképzésének.

A vadászkiképző Gösta Rehse egy szenvedélyes vadász. A területén vadászati szempontból a Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcsőben bízik.

 

Szenvedélyes vadászként Gösta Rehse szívesen megy saját maga is vadászni a Schmidt & Bender Polar T96 in 2,5-10x50-nel. Ő tehát már számtalanszor tesztelte a céltávcsövet a gyakorlatban és teljesen meg van győződve róla. Mivel a céltávcső nappal is és rossz fényviszonyoknál is egy bank - optikai csúcsteljesítmények szürkületkor és még sötétben is. De a távoli lövések vaddisznókra sem jelentenek problémát. Ezen kívül a kezelőelemek egyszerűek és könnyen megérthetőek. Így ez a vadásztávcső egyszerűen egy optimális mindenes a vadászterületen töltött mindennapokban.

Őszintén? A Schmidt & Bender 2,5-10x50 Polar T96 céltávcsővel a lehető legjobban fel lesz szerelkezve a vadász az itthoni, mindennapi vadászatokra.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve