Pedersoli Waterfowl: A 20-as kaliberű romantikus elöltöltős duplacsövű puska

Amikor sörétes puskával vadásztam, mindig kellemetlen volt a lőpor szaga. Ebben az évben elhatároztam, hogy a füstnélküli lőpor helyett egyszer már egy kis rendes lőport durrogtatok - és természetesen eközben Davide Pedersolira gondoltam.

Írta: Alberto Bosa

A kakasok részletes nézete. A Pedersoli ebben a puskában ötvözte a sármot és az eleganciát.

Még emlékszem arra, hogy a nagypapám a vacsora után a lepakolt asztalon mindig 12-es kaliberű lőszereket töltött. Mindig olyan pontosan lemérte a port és a sörétgolyókat, amennyire csak tudta, majd a hüvelyt mindig egy kicsit szorosabbra zárta - a lezárás miatt. Még azt is tudom, hogy mindig nagyon gondosan bánt ezekkel a lőszerekkel és sokáig időzött, mielőtt egy lövést leadott.

Amikor aztán megjelent a műanyag és egy kis jólét is, akkor a vadászok elvesztették a türelmüket az utántöltéshez és a spórolást sem erőltették már annyira.

Ma már nagy távolságokra is lőnek és rossz találati esélynél is - hiszen csak pár centbe kerül. Sajnos itt egy kicsit elveszik a vadászat igazi szelleme. Már veszik az időt az emberek arra, hogy odaadással hódoljanak a szenvedélyüknek és nem is figyelnek már olyan gondossággal a segédeszközökre. A feketelőporos fegyverekkel visszajön ez az érzés. A vadászélmény még szebb lesz.

Videó a fogolyvadászatról a Pedersoli duplacsövű puskával:

Vadászat a Pedersoli elöltöltőssel

A falusi kocsmákban még néhol látni lehet fekete lőporos fegyvereket a kályha felett porosan és rozsdásan.

Ezek értékes történelmi darabok, de kevés a közös bennük Davide Pedersoli fegyvereivel, a kinézetüket és sármot kivéve.

Ami a teljesítményt illeti, a modern fekete lőporos fegyverek hasonlítanak a füstmentes porral működő puskákhoz. Egy dologban egyáltalán nem különbözik egymástól a két fegyver: A töltet pontosan testre szabható a vadászati és lövési stílusunkhoz.

Mi most egy 20-as kaliberű elöltöltős duplacsövű puskát teszteltünk fogolyvadászaton. Hegyekben jártunk és voltak kutyáink. Egy tipikus előalpoki vidék volt nagy mezőkkel és vegyes erdőkkel kis és nagy tisztásokkal.

Egy csodálatos terület. Néha itt már varázslatos a hangulat, és ez a puska még hozájárult az összetéveszthetetlen hangjával.

Davide Pedersoli 20-as kaliberű duplacsövű puskája - most fogolyvadászaton vetettük be vadászkutyákkal a hegyekben.

A Pedersoli duplacsövű puska

Ma tehát egy 20-as kaliberű duplacsövű puskát tesztelünk - a Waterfowl modellt minden tartozékkal. Nem sok. A mellényzsebünkbe tettünk néhány rudacskát feketelőpor töltetekkel, egy 7-es sörétet tartalmazó tartót és egy pár fojtást vattából és filcből. Ha 12-es sörétes lőszerekkel lövünk, akkor sem viszünk magunkkal kevesebb dolgot.

Még a fegyver töltése is gyorsabban megy, mint azt általában gondolják és állítják. Maja a kis szetterünk csak egy kört tett meg az autó körül, és már be is szórtuk a port a csőszájba, felnyomtuk a fojtást, a sörétgolyókat betöltöttük és az egészet lezártuk egy kis papírral. A kakasok félig vannak felhúzva, a fegyver biztosítva van. Kezdődhet az időutazás.

A kutyánk több szezonban is részt vett a szalonkavadászaton. Most egy régi csengőt visel, hogy jobban tudjam követni és eközben a fegyverem zajait is halljam, miközben áll a kutya.

Ugyan nincs puskaszíjam, ennek ellenére könnyű kézben vagy vállon vinni ezt a kevesebb, mint 3 kg-os és jól kiegyensúlyozott puskát. És még az is nagyon jó érzés, amikor vállhoz emeljük. Pont amikor ezt próbáltam ki, már nem hallottam a kutyát. Maja megtalálta az első foglyot.

Pár perc múlva ott vagyok nála. Felhúzom a kakasokat és úgy állok be, hogy az egészet pontosan követni tudjam. A madár pont egy figyelmetlen pillanatomban kapott el és egy pillanat alatt gyorsan felrepült. Az első lövés teljesen mellé ment.

A fekete lőpor füstje eléggé sűrű és megakadályozza, hogy leadjam a második lövést. De a visszarúgás annyira enyhe, hogy a célt szem előtt tudom tartani. Alig szállt el a füst, egy újabb lövést adok le és telibe találtam a foglyot repülés közben. Egy remek lövés. Nagyon elégedett vagyok. Miközben arra várok, hogy Maja hozza a foglyot, lőport és egy újabb sörétadagot töltök a csövekbe. Ez a vad különleges. Teljesen egyedi értéke van. Olyan, mint a nagypapámnál: A vadat egy tiszta és figyelmes lövéssel ejtettem el.

A dugattyús és 1/2 choke-os Waterfowl előltöltős duplacsövű puska ideális a vadászkutyás vadászatokhoz.

Ha további információkat szeretnétek a Pedersoli Waterfowl duplacsövű puskáról, látogassátok meg a Davide Pedersoli & C. weboldalt.

 

Hozzászólások nincsenek engedélyezve