Krieghoff vadász- és sportpuskák: A csúcstechnológia találkozik a kézművességgel

A Krieghoff már több mint 130 éve gyárt olyan vadász- és sportpuskákat, amik a műszaki tökéletességet ötvözik a kézműves minőséggel. Nem egy szerszámkészítő, hanem egy tapasztalt fegyvermester készíti el az „Ön speciális fegyverét” a Krieghoffnál. Ez egy jó érzés! Mi benéztünk a kulisszák mögé és megmutatunk nektek egy csodálatos videót a Welt der Wunder című műsorból.

Írta: all4shooters

A modern gyártási eljárások ma már elengedhetetlenek a lőfegyverek gyártásánál - természetesen a Krieghoff-nál is. Azonban a Krieghoffnál a vadász- és sportpuskák gyártásának összes döntő fázisa jártas fegyvermesterek kezében van a modern technológia alkalmazásának ellenére. A legtöbb esetben ők maguk is vadászok vagy sportlövészek és egy egészen különleges viszonyuk van a termékkel, amit gyártanak. Sok szeretettel és részletességgel űzik a mesterségüket.

 

Hűen a Krieghoff mottóhoz: „Az odaadással való dolgozás azt jelenti, hogy több a tennivaló annál, mint ami egy tárgy gyártásához szükséges.

A Krieghoffnál olyan tapasztalt fegyvermesterek készítik a kemény vadászathoz vagy a lőtérhez szükséges eszközt, akik maguk is elismert vadászok vagy lövészek.

És ha teljesen őszinték akarunk lenni: A modern gyártás önmagában nem mindig a legjobb út az optimális eredményhez. Így találkozik egymással a Krieghoff az öt-tengelyes-megmunkáló központ, 3-D CAD munkahelyek, számítógéppel integrált gyártás és klasszikus kézművesség mint a gravírozó vésője a megvilágított nagyító alatt, az agyazást készítő munkás hüvelykpárnája az olaj polírozásánál vagy a fegyvermester vésője, amikor a zártest végső formáját alakítja.

 

Ez olyan ellentétek, aminél nagyobbat el sem képzelhetünk. De az eredmény önmagáért beszél. És már régóta...

„A puskacsövek lőnek, de az agyazás talál célba!” - ezen felismerés szerint készítik a Krieghoffnál az agyazásokat, amik a szemnek és a kéznek is élvezetesek.

A Krieghoff történelme

1886-ban készítették az „első Krieghoffot”. Ma a rajongók az egész Világon megbíznak az ulm-i vadász- és sportpuskák minőségében és pontosságában. Az időközben több mint 132 éves tapasztalatnak és minden új Krieghoff generáció innovációs erejének köszönhetően a gyártó ma már olyan golyós- és sörétes puskákat készít, amik sokkal többek, mint egy fegyver. Nem utolsó sorban ezért van minden tulajdonosnak egy különleges viszonya a Krieghoff puskájával.

 

A Krieghoff kezdete a türingiai Suhlban volt, ahol Ludwig Krieghoff a partnerével megalapította a Sempert & Krieghoff puskagyárat. Már akkor a kiváló vadászfegyverekre helyezték a hangsúlyt. A mai napig érvényes Ludwig Krieghoff akkori felismerése:

 

„A puskacsövek lőnek, de az agyazás talál célba!”

A Krieghoff gravírozók repertoárja lenyűgöző: a mély domborművektől a legfinomabb Bulino gravírozásokig, a klasszikus vadász jelenettől a sokféle különböző korszakok ornamentikájáig.

„A puskacsövek lőnek, de az agyazás talál célba!”

A Krieghoff szabadalmaztatott agyazások méretezésének eljárása még ma is alapja a gyártott puskák kitűnő lövés tulajdonságainak. 1916-ban Ludwig Krieghoff fia, Heinrich megalapította a saját cégét Suhlban, ami az apai vállalatot átvette 1919-ben. Nagy tehetséggel megáldott fegyvertervezőként Heinrich Krieghoff kifejlesztett többek között egy öntöltő puskát és egy kampó nélküli sörétes puskát. A már akkor legendás drillingeket is továbbfejlesztette. Ezek még most is stabilan részei a Krieghoff kínálatának - ahol a klasszikus és a modern találkoznak.

Teljesen mindegy, hogy a számos gravírozott motívum egyike vagy egy teljesen egyedi kialakítás készül, a Krieghoff gravírozók az összes puskából egy egyedi darabot készítenek az örökkévalóságnak.

Tekintsetek meg egy videót a Krieghoff K-80 sportpuska készítéséről!

A Welt der Wunder (Csodák világa) című TV műsor ott volt és megtapasztalhatta azt, ahogyan egy Krieghoff K-80 készül - egy lenyűgöző folyamat. Felszereltségtől függően a Krieghoff egy egyedi darabot készít az olyan sportpuskákból, mint a Krieghoff K-80. Egy ilyen egyedi puska aztán gyorsan elérheti a 80 - 100.000 euros árat. Amúgy a K-80 ára kb. 10.000 euronál kezdődik. Bizonyára nem túl sok, mert ezzel a csúcskategóriás puskával - a hosszú élettartamának köszönhetően - több mint egy generáció élvezheti a koronglövészetet. Végül is még egy millió lövés sem probléma ennek a fegyvernek.

Egyébként egy 1983-as Krieghoff K-80-at is kipróbáltunk a lőtéren. Itt csak megerősíteni tudtuk a különleges bockpuska megbízhatóságát, tartósságát és rugalmasságát. Nem kérdés tehát, hogy az ár megtérül az évek során a folyamatos használatnál.

Ha most több információt szeretnétek megtudni a Krieghoff aktuális modelljeiről, itt találhattok két linket, amik közvetlenül az oldalra mutatnak.

 

Krieghoff sportpuskák

 

Krieghoff vadászpuskák

Hozzászólások nincsenek engedélyezve